Mädin putsaus?

arvo

Kaupasta ostettu rasiallinen kirjolohen mätiä. Mitä toimenpiteitä sille pitäisi tehdä ennen leivän päälle laittamista? Ilmeisesti munien päällä on joku kalvo, joka pitää poistaa? Kikkoja tähän?

15

8457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • usein ostanut

      Ei tarvinnut kaupasta ostamalleni mädulle mitään tehdä. Suolan olen maistanut ja joskus tarvittaessa sitä hieman lisännyt.

      Kaupasta otamani mäti on ollut valmiiksi kalvoista ym. puhdistettua ja suolattua.

      • arvo

        Tuossa olikin pari viestiketjua alempana hyvät vinkit mädin putsauksesta. Nyt kun vielä tietäisi milloin se on tarpeen... Eli ostin tosiaan tollasessa kaupan itse pakkaamassa rasiassa, jossa on vaan kelmu päällä, niinku jauheliharasioissa. Niissä mätimunissa kyllä vaikutti olevan kalvot päällä, mutta en niitä häävisti saanut irti. Onko siis kalvot poistettava lähes yksitellen?


      • no nii
        arvo kirjoitti:

        Tuossa olikin pari viestiketjua alempana hyvät vinkit mädin putsauksesta. Nyt kun vielä tietäisi milloin se on tarpeen... Eli ostin tosiaan tollasessa kaupan itse pakkaamassa rasiassa, jossa on vaan kelmu päällä, niinku jauheliharasioissa. Niissä mätimunissa kyllä vaikutti olevan kalvot päällä, mutta en niitä häävisti saanut irti. Onko siis kalvot poistettava lähes yksitellen?

        ei oo tullu vielä vastaan puhdistamatonta mätiä,jos itse pyytämästä kalasta haluat syömäkelpoista mätiä siitä poistetaan verisuonet ja mätipussi(missä ne pikku pallerot majailee) tai saat kalastajalta tai kalatukusta ns.raakaa mätiä muuten kaupan valmispakatut mädit on valmista suuhunpantavaa.


      • Ressu
        arvo kirjoitti:

        Tuossa olikin pari viestiketjua alempana hyvät vinkit mädin putsauksesta. Nyt kun vielä tietäisi milloin se on tarpeen... Eli ostin tosiaan tollasessa kaupan itse pakkaamassa rasiassa, jossa on vaan kelmu päällä, niinku jauheliharasioissa. Niissä mätimunissa kyllä vaikutti olevan kalvot päällä, mutta en niitä häävisti saanut irti. Onko siis kalvot poistettava lähes yksitellen?

        Kalvot voi poistaa vaikkapa puuhaarukalla.
        Rikkoo kalvot ja sekoittaa niin, että kalvot tarttuvat puuhaarukan piikkeihin. Mätiä käännellään, jotta kaikki kalvot saadaan edille.

        Jotkut pakastavat vielä mädin ennen käyttöä, jotta mahdolliset loismatojen munat kuolevat. En tiedä, onko tämä tarpeen elintarvikkeena myytävälle tuotteelle, mutta ainakin suoraan kalastajalta hankitulle mädille pakastus lienee tarpeen.


      • Häh?
        arvo kirjoitti:

        Tuossa olikin pari viestiketjua alempana hyvät vinkit mädin putsauksesta. Nyt kun vielä tietäisi milloin se on tarpeen... Eli ostin tosiaan tollasessa kaupan itse pakkaamassa rasiassa, jossa on vaan kelmu päällä, niinku jauheliharasioissa. Niissä mätimunissa kyllä vaikutti olevan kalvot päällä, mutta en niitä häävisti saanut irti. Onko siis kalvot poistettava lähes yksitellen?

        Pakattu, kaupasta ostettava kirjolohen mäti on kelvannut minulle ihan sellaisenaan. Jos sinä näet siinä poistettavia kalvoja, niin siinäpähän poistelet.


      • no nii
        Ressu kirjoitti:

        Kalvot voi poistaa vaikkapa puuhaarukalla.
        Rikkoo kalvot ja sekoittaa niin, että kalvot tarttuvat puuhaarukan piikkeihin. Mätiä käännellään, jotta kaikki kalvot saadaan edille.

        Jotkut pakastavat vielä mädin ennen käyttöä, jotta mahdolliset loismatojen munat kuolevat. En tiedä, onko tämä tarpeen elintarvikkeena myytävälle tuotteelle, mutta ainakin suoraan kalastajalta hankitulle mädille pakastus lienee tarpeen.

        kalvon ja verisuonten poistoon on vispilä


      • arvo
        Häh? kirjoitti:

        Pakattu, kaupasta ostettava kirjolohen mäti on kelvannut minulle ihan sellaisenaan. Jos sinä näet siinä poistettavia kalvoja, niin siinäpähän poistelet.

        Ensimmäistä kertaa meikäläistä epäillään provoksi. Ei, kyllä täytyy myöntää, että olen oikeasti niin tauno, että en tiedä, pitääkö kaupan mäti putsata kalvoista. Asiaa hankaloittaa entisestään se, että ei tiedä tarkalleen mitä ne "kalvot" ovat. (Ja jotta vielä väännettäisiin rautalangasta, niin oli ensimmäinen kerta kyseessä, kun oon mätiä yrittänyt syötäväksi valmistaa)

        Kyseessä oli siis kaupan itse pakkaama mäti. Eli voisinpa kuvitella, että olivat itse sen mädin kalasta kaivaneet. Ja kyllä niistä munista jotain kalvoja irtoili. Elleivät olleet rikkoutuneita mätimunia, niin olivat kalvoja. Joillakin taas vaikeuksia ymmärtää, että ihmisiä on joka junaan ja osa jää vielä asemallekin?


      • mädinsyöjä
        arvo kirjoitti:

        Ensimmäistä kertaa meikäläistä epäillään provoksi. Ei, kyllä täytyy myöntää, että olen oikeasti niin tauno, että en tiedä, pitääkö kaupan mäti putsata kalvoista. Asiaa hankaloittaa entisestään se, että ei tiedä tarkalleen mitä ne "kalvot" ovat. (Ja jotta vielä väännettäisiin rautalangasta, niin oli ensimmäinen kerta kyseessä, kun oon mätiä yrittänyt syötäväksi valmistaa)

        Kyseessä oli siis kaupan itse pakkaama mäti. Eli voisinpa kuvitella, että olivat itse sen mädin kalasta kaivaneet. Ja kyllä niistä munista jotain kalvoja irtoili. Elleivät olleet rikkoutuneita mätimunia, niin olivat kalvoja. Joillakin taas vaikeuksia ymmärtää, että ihmisiä on joka junaan ja osa jää vielä asemallekin?

        ....kysy sieltä kaupasta, onko heidän mätinsä valmista syötäväksi vai pitääkö sitä putsata tai muuten käsitellä? Yleisesti ottaen rasiaan pakattu mäti on riittävästi putsattua ja valmiiksi suolattua, mutta emmehän me voi sinun käyttämäsi kaupan tilannetta voi tietää.


      • arvo
        mädinsyöjä kirjoitti:

        ....kysy sieltä kaupasta, onko heidän mätinsä valmista syötäväksi vai pitääkö sitä putsata tai muuten käsitellä? Yleisesti ottaen rasiaan pakattu mäti on riittävästi putsattua ja valmiiksi suolattua, mutta emmehän me voi sinun käyttämäsi kaupan tilannetta voi tietää.

        Ja olis varmaan kannattanut ne mädin putsausohjeetkin kysyä sieltä kaupasta.








        Ainut vaan, että perus-Sparin perusmyyjältä kun kysyt, niin vastauksena on "empäs kyllä tiedä". Mutta kiitos vinkistä. Huvittaa, että minä olen nyt tällä puolella yksin ja TE olette nyt omallanne...


      • mädinsyöjä
        arvo kirjoitti:

        Ja olis varmaan kannattanut ne mädin putsausohjeetkin kysyä sieltä kaupasta.








        Ainut vaan, että perus-Sparin perusmyyjältä kun kysyt, niin vastauksena on "empäs kyllä tiedä". Mutta kiitos vinkistä. Huvittaa, että minä olen nyt tällä puolella yksin ja TE olette nyt omallanne...

        Luuletko _meidän_ tietävän, millaista mätiä siellä _sinun_ kaupassasi on myynnissä?

        Yleensä kaikissa kaupoissa, joista minä olen ostanut mätiä, se on ollut puhdistettua ja suolattua. Muunlaista en ole koskaan kuullut myytävänkään normaalissa vähittäiskaupassa - ehkä tukussa on käsittelemätöntäkin.


      • Nimetön
        mädinsyöjä kirjoitti:

        Luuletko _meidän_ tietävän, millaista mätiä siellä _sinun_ kaupassasi on myynnissä?

        Yleensä kaikissa kaupoissa, joista minä olen ostanut mätiä, se on ollut puhdistettua ja suolattua. Muunlaista en ole koskaan kuullut myytävänkään normaalissa vähittäiskaupassa - ehkä tukussa on käsittelemätöntäkin.

        Ei kaupoissa saa edes myydä käsittelemätöntä mätiä!


    • Harkitsija

      Menetelmä ovat erilaiset eri kaloilla.
      Muikun mädin ystäväni kalastaja puhdistaa seuraavasti: Hän työntää peukalon muikun etuevien ja kiduskansien alta ja nykäisee mätipussit ulos. Mätipussit laitetaa astiaan ja ne rikotaan kakkuvatkaimella. Kalvot kiertyvät tangon ympärille. Tämän jälkeen astiaan kaadetaan kylmää vettä ja sekoitetaan kepillä.
      Mäti laskeutuu pohjalle. Vettä valutetaan reunan yli niin kauan kuin mäti ei tule yli. Sen sijaan pienet kalvonpalat ja mut roskat tulevat kevympinä laidan yli.
      Alussa vesi on aika veristä, mutta kun tämä toimenpide tehdään neljään viiteen kertaan, niin vesi on kirkasta, eli mäti on puhdasta. Tämän jälkeen mäti laitetaan sideharsolla peitetyn astiaan valumaan. Tällöin on mahdollista poistaa vielä havaitut roskat ja suomut.
      Valutettu mäti punnitaan ja listään suola 2% painosta. Ei muuta kuin annospussiin/purkkeihin ja pakkaseen. Sieltä niitä on hyvä ottaa tarvittaessa.

      • miähnä

        tähän aikaan saa isoja haukija mätiä voi olla jopa puoli kiloa ikuinen ongelma on nuo kalvot ihan hyviä vihjeitä oliko kellään parempaa neuvoa kiitoksija !!


      • pirkkokii

        Kuinka kauan mäti säilyy pakkasessa, jos siihen ei ole lisätty suolaa?


      • Muikkutar

        Juyri näin minäkin putsaan itse pyydetyn muikun mädin, miten "harkitsija" opasti. Vispilä oiva apuväline mädin puhdistukseen. Kalvot kiertyvät vispilän ympärille vispattaessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      101
      7443
    2. 80
      5028
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      79
      4859
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      132
      4258
    5. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      10
      3048
    6. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      52
      2689
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      40
      2586
    8. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      50
      2237
    9. Törkeää toimintaa

      Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818
      Ylivieska
      10
      2211
    10. Suudeltiin unessa viime yönä

      Oltiin jossain rannalla jonkun avolava auton lavalla, jossa oli patja ja peitto. Uni päättyi, kun kömmit viereeni tähtit
      Ikävä
      21
      1840
    Aihe