Hirvestä mureaa ja hyvää

hirvipaisti

Monet haukkuvat hirvenlihaa kuivaksi ja nihkeäksi, ja kovin mauttomaksikin. Niksi on siinä, että hirvenliha laitetaan marinadiin (marinadia kaupasta, valmiina, maun mukaan) 1vrk jääkaapissa. Marinadi-imellytyksen jälkeen riistaköntti suikaloidaan ja pilkotaan sitten paloiksi kuin karjalanpaisti, ja uuniin.
Palojen sekaan hieman savustettua potkaa eli savupossua pehmentämään makua, varsinkin jos talossa lapsia, lapset kun ei aina syö väkevää riistalihaa semmoisenaan. Possu pehmentää aromia. Ja savupotka tuppaa antamaan erityistä mehevyyttä hirvipaistille, kun hautuu seassa...
Haudutusaika saa olla puolelletoista kilolle 5-6 tuntia, 400g menee jo parissa tunnissa.
Ensin 150 asteessa niin että pinta ruskistuu, sitten loppuaika satasella.
Ja maustaa saa pippurilla, sitruunapippurilla, yrteillä...kunhan kunnioittaa lihan lihaisaa makua.

10

12051

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hirveä usein syönyt

      ....marinoida, niin sitten siihen kelpaa kyllä halpa naudanlihakin. Ei riistanmakua kannata kaupan tusinamarinadeilla pilata. Kuivaksi jäämisen voi muillakin tavoin estää.

      Jos haluaa marinoida, pitää se suunnitella niin, että se ei peitä riistanmakua, vaan tuo maun sopivasti esille.

    • hep hep

      että hirvimiehillä riittää pakkasen täydeltä lihaa, kaupungissa jos hirvee löytää ni on hintaki hirvee,kiva lueskella tippa suunpielessä ohjeita.

      • .-.-.-.-.

        Karvasta luettavaa. Jos sitä hirveä sattuu kenellä olemaankin pakastimessa, niin ei se sinne itsestään tule eikä suinkaan ole ilmaista, niinkuin joillekin on ajatus jäänyt pääkoppaan. Onko tullut mieleenkään mitä luvat ja varusteet ym maksaa? Lähdettävä on metsälle satoi tai paistoi. Kannattaa ryhtyä itsekin metsästämään ja sitten ymmärtää miten helppoa ja halpaa se on? Kyllä se hyvältä maistuu kun oikein osaa valmistaa.


      • heh heh
        .-.-.-.-. kirjoitti:

        Karvasta luettavaa. Jos sitä hirveä sattuu kenellä olemaankin pakastimessa, niin ei se sinne itsestään tule eikä suinkaan ole ilmaista, niinkuin joillekin on ajatus jäänyt pääkoppaan. Onko tullut mieleenkään mitä luvat ja varusteet ym maksaa? Lähdettävä on metsälle satoi tai paistoi. Kannattaa ryhtyä itsekin metsästämään ja sitten ymmärtää miten helppoa ja halpaa se on? Kyllä se hyvältä maistuu kun oikein osaa valmistaa.

        ihan tosissas,kuinka paljon pitäis tuoda jahtilääniä lisää että pääsee seuraan?


      • .-.-.-.-.-.-.
        heh heh kirjoitti:

        ihan tosissas,kuinka paljon pitäis tuoda jahtilääniä lisää että pääsee seuraan?

        Täällä päin seuraan pääsee kun asuu seuran alueella ja on luvat kunnossa eikä ole rikkeitä listalla. Toisin voi olla muualla päin suomea. Täälläpäin lähialueella metsästys seuroja n.10 ja alueet aika suuria. En tietenkään väitä että joka seuraan pääsee ilman maaosuutta. On tietenkin joka seurassa 2 vuoden koeaika ennekuin pääsee ja sekin on kiinni omasta ahkeruudesta riistanhoidon suhteen. Jos ei yhteistyö kiinnosta niin pääsykin voi olla hankalampaa, ahkeruus palkitaan. Jos asuu kaupungissa niin silloin se voi olla hankalampaa tietenkin, en tiedä kaikkia käytäntöjä. Tämä kirjoitus ei ole tarkoitettu ketään ärsyttämään, on vain asiaa ei huuhaata kuten joillakin on tapana sitä täällä kirjoitella.


      • jaska
        .-.-.-.-. kirjoitti:

        Karvasta luettavaa. Jos sitä hirveä sattuu kenellä olemaankin pakastimessa, niin ei se sinne itsestään tule eikä suinkaan ole ilmaista, niinkuin joillekin on ajatus jäänyt pääkoppaan. Onko tullut mieleenkään mitä luvat ja varusteet ym maksaa? Lähdettävä on metsälle satoi tai paistoi. Kannattaa ryhtyä itsekin metsästämään ja sitten ymmärtää miten helppoa ja halpaa se on? Kyllä se hyvältä maistuu kun oikein osaa valmistaa.

        ei tosiaankaan ole halpaa hirvenliha, tänä vuonnakin meni alkukausi ihan hyvin, mutta loppu ei tosiaankaan natsannut. kaikki kulut, jos laskee mitä on reissuihin mennyt, kannattais ostaa ylivuotinen mullikka vaikka sattajärven erältä. maksaa noin 5-7e/kilo ruhona (ei sisällä päätä, sorkkia,sisäelimiä eikä taljaa) eli noin satakiloinen-satakolmekymmenkiloinen naaras maksaa noin 500-910e pyytäjästä riippuen. otetaan esim; minun hirvenpyyntiretket; matkaa maille, jossa voi pyytää on noin 120km yhteensuuntaan ja kaudessa tulee noin 4500-5500km pelkkiä hirvijahtimatkoja, eväät,luvat, aseet,autot,patruunat,mönkijät,ym.varusteet kustantavat vuositasolla noin 450e. hirvenlihaa loppukauden huonon tuloksen takia tuli noin 50kg. siitä voi jokainen laskea kilohinnan, mitä "ilmaiselle lihalle" tuli loppukädessä hintaa. itte en edes laske sitä, koska en mitta sitä näin, vaan otan asian harrastuksena...


      • hirvikoirien hoitaja
        jaska kirjoitti:

        ei tosiaankaan ole halpaa hirvenliha, tänä vuonnakin meni alkukausi ihan hyvin, mutta loppu ei tosiaankaan natsannut. kaikki kulut, jos laskee mitä on reissuihin mennyt, kannattais ostaa ylivuotinen mullikka vaikka sattajärven erältä. maksaa noin 5-7e/kilo ruhona (ei sisällä päätä, sorkkia,sisäelimiä eikä taljaa) eli noin satakiloinen-satakolmekymmenkiloinen naaras maksaa noin 500-910e pyytäjästä riippuen. otetaan esim; minun hirvenpyyntiretket; matkaa maille, jossa voi pyytää on noin 120km yhteensuuntaan ja kaudessa tulee noin 4500-5500km pelkkiä hirvijahtimatkoja, eväät,luvat, aseet,autot,patruunat,mönkijät,ym.varusteet kustantavat vuositasolla noin 450e. hirvenlihaa loppukauden huonon tuloksen takia tuli noin 50kg. siitä voi jokainen laskea kilohinnan, mitä "ilmaiselle lihalle" tuli loppukädessä hintaa. itte en edes laske sitä, koska en mitta sitä näin, vaan otan asian harrastuksena...

        Edellä olleesta hirvenlihan hinnoittelusta taisi puuttua vielä hirvikoirat, tutkat ja GPS-laitteet.


    • mattivanhasenkaimako

      Itse olen saanut jäätyneestä hirvenpaistista syntymään oikein makoisaa. Homma menee näin:

      Jäätynyt hirvan paisti uuniin ja uuni 100 asteiseksi. Anna olla siellä yön yli (maun ja koon mukaan 10-12 tuntia). Valmista ennen lihan uunistaottoa mausteliemi. Laita vettä about 3 litraa ja lisää siihen suolaa, niin että liemestä tulee n. 5 % suolasta (tässä tapauksessa siis 150 grammaa). Lisää mieleisiä mausteita joukkoon (mm. laakerinlehtiä, valkopippuria, kirveliä, timjamia jne). Kiehauta keitos ylös ja jätä kattila lämpimälle levylle (virrat pois päältä). Ota liha uunista ja pane se kattilaan. Jos liha on kuivahtanut niin sillä on taipumus nousta liemen pintaan. Sitä varten laita jokin lihan päälle, jotta se on aivan uppeluksissa. Anna lihan olla liemessä about 5-6 tuntia. Nyt voit ottaa lihan pois liemestä ja kuivaa liha. Tämän jälkeen liha onkin jo syötävää.

      Puolukkasurvosta, perunaa ja pullo votkaa lisukkeeksi, niin kyllä nälkä lähtee isommaltakin anterolta.

      • Maistuisi kyllä

        Oikein loistava tapa valmistaa iso paisti, nam! Täytyy testata.

        Itse olen muutaman kerran valmistanut (sisä,ulko tai kulma) paistista ohkaisia pihvejä.
        Pihvit marinadiin n.2vrk.
        Marinadissa soijaa, öljyä, mustapippuria, rosmariinia ja timjamia. Pihvien päälle suolaa myllystä. Rasiaan ja jääkappiin.
        Ennen valmistusta huuhdon lihat. Pannulla vain hetki kummaltakin puolelta, niin että jää reilusti mediumiksi. Uuniperuna tai Hasselbackanperunaa lisukkeeksi jotain muuta mielikuvituksen mukaan.
        Kyytipojaksi voimakas Chileläinen punaviini.
        Jo lähtee nälkä ja Michelin tähtiä tippuu taivaasta.


    • Ressu

      Muutamana kesänä on tehty hirvestä rosvopaistia.
      Hiekkapenkassa polteltu isoa nuotiota muutama tunti, jotta siinä on hiillosta ja kuumaa hiekkaa.

      Hirvenlihapaistit on maustettu jo edellisenä päivänä. Suolaa, katajanmarjaa, pippuria ja mitä nyt itse kukin haluaa. Päällystetty silavalla, kääritty alufolioon ja märkään sanomalehteen. Lisäksi on vielä laitettu metalliverkkoon käsittelyn helpottamiseksi.

      Kuumaan hiekkaan on kaivettu potero ja laitettu lihat hiekkaan. Peitetty hiekalla ja hehkuvilla hiilillä. Päälle on vielä laitettu hieman nuotion poikasta.

      Lihat saavat paistua siellä muutaman tunnin. On vähän katsottu, että on lähes saman kokoisia paistipaloja. Kypsyvät sitten samaan aikaan.

      Perunoita ja kasviksia lisukkeena. Muusi käy myös hyvin tai lohkoperunat uunissa valmistettuna. Ruskea-, punaviini-, herkkusieni- tai vaikkapa kermakastike seurana. Mielettömän hyvää.

      Lihaa on yleensä ollut paljon ja tietysti myös syöjiä.
      Rosvopaisti sopii syötäväksi myös kylmänä. Leivän päällä.

      Hirvi on maukasta. Ei pidä vieroksua. Porsas on hyvä tasapainottaja hirvenlihalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      113
      5223
    2. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      67
      5034
    3. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      90
      4094
    4. Miten mä olisin

      Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.
      Ikävä
      75
      3600
    5. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      60
      3178
    6. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      43
      2781
    7. Kerro kolme huonoa ja

      kolme hyvää asiaa kaivatustasi? Än yy tee nyt
      Ikävä
      15
      2287
    8. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      52
      1904
    9. Rakastatko mua

      Vielä?
      Ikävä
      38
      1750
    10. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      37
      1618
    Aihe