6 luopui uskosta evon tähden ?

Mr.K.A.T.

" Pahimmassa kusessa tässä ovat
kuitenkin fundamentalistiset seurakunnat.
Mm. juuri Uuden Vuoden yönä sain tietää, että ainakin 6
esikoislestadiolaista on luopunut uskostaan. Olivat luomisuskoisia,
nykyisin evoluutikkoja. Halusivat kuulemma olla rehellisiä luonnon
todellisuutta kohtaan. Minä kun luulin vielä pari kuukautta sitten että
vain kaksi aikoisi erota seurakunnastaan. Ovat nähneet perkeleiden
kirjoituksia tästä ja muutamasta muustakin ryhmästä. Televisiota ei ole
vielä taloon hankittu, mutta nettiyhteys oli yläkerran nuorten pöydällä.
Eikä näyttänyt olevan blockereitakaan koska kaikenlaiset sivut ilmestyivät
näyttöön että paukahti. Moisen muutoksen aiheutti kuulemma rehellisyys.
Luomisusko vaatii niin paksua älyllistä epärehellisyyttä sekä Raamattua että
myös biologiaa ja luonnontietoa vastaan. "

-R.V. sfnet.keskustelu.evoluutio - 2.1.2006

Onko niin, että evoluutio-oppi ja internet tekee tuhoa Fundieseurakunnissa muttei maltillisemmissa evon omaksuneissa evlut-seurakunnissa ?

23

1454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rivikristitty

      Maltillisimmissa seurakunnissa usein suuri enemmistö ei edes tiedä oman seurakuntansa "virallista" kantaa näihin vähemmän tärkeisiin oppikysymyksiin.

    • mikropiru

      ...luopua fundisaatteestaan elikkäs uskostaan tuo:

      "Halusivat kuulemma olla rehellisiä luonnon
      todellisuutta kohtaan."

      Mutta:

      "Televisiota ei ole
      vielä taloon hankittu, mutta nettiyhteys oli yläkerran nuorten pöydällä."

      Edellisen takia en varmastikaan uskostani luopuisi, jos minulla sellainen olisi. Enkä luultavasti jälkimmäisenkään.

      • mikropiru

        ...luopua fundisaatteestaan elikkäs uskostaan tuo:

        "Halusivat kuulemma olla rehellisiä luonnon
        todellisuutta kohtaan."

        Tuonkaan takia ei tarvitse uskostaan luopua. Saattaa tosin pipoa kiristää pikkasen vähemmän.


    • suljettava

      välittömällä kiireellä. Internet tuhoaa älyttömän hienot uskomme hiekkalinnat. Internet inside. Varokaa hiekkalinnan puolustajat, verkko imaisee aivonne tyhjiksi ennen kuin huomaattekaan ja uploadaa sinne helevtilisiä näkymiä historianne hämäristä. Ei huolta. Tulevaisuudestanne pitää hyvää huolta suomenkaikkeuden ylimmäinen seremoniamestari, Sauli Ensimmäinen.

    • Arvelen että puolet "kunniasta" kuuluu kyllä näille palstoille kirjoitteleville ääripään kreationisteille, joiden kirjoituksia on usein huvittavakin lukea. Kun ihmiset näkevät miten tosiasioita yritetään kumota vaikka minkälaisella huuhaalla, niin rehellisyyteen pyrkivillä uskovaisilla ei ole kovinkaan vaikea muuttaa mieltään.

      Usein käy valitettavasti niin että kun totuus kirkastuu krea-sukkeroiduille ihmisille, niin koko usko on valitettavasti vaarassa lentää romukoppaan. Kreationistit tekevätkin kristinuskolle karhunpalveluksen kiivailemalla nopean luomisen puolesta, mitä Raamattu ei edes edellytä. En ymmärrä miksi Jeesus on pitänyt vaihtaa luomistaruun?

      Kirjoituksestasi ei selvinnyt että luopuivatko nuoret koko uskosta vai ainoastaan evoluution kieltävästä osasta? Tietääkseni luominen ei ole kovin keskeisessä osassa lestadiolaisilla yleensä ja joukkoon mahtuu myös evoluution hyväksyviä...

      Mitäpä tuhoa väittelyt evoluutiosta voisivatkaan tehdä vakaumukselle, joka hyväksyy evoluution tavaksi jolla Luoja loi?

      • squirrel

        Samalla tavoin minun voidaan katsoa edustavan kreationismia lisäävää voimaa,koska kukaan ei halua samanlaiseksi "brassailevaksi ureakalloksi".
        (Äyriäisillä tai ainakin ravuilla on rakko päässä. Olenko minä siis evoluutiolle mahdoton mosaiikkimuoto?)


      • sellainen
        squirrel kirjoitti:

        Samalla tavoin minun voidaan katsoa edustavan kreationismia lisäävää voimaa,koska kukaan ei halua samanlaiseksi "brassailevaksi ureakalloksi".
        (Äyriäisillä tai ainakin ravuilla on rakko päässä. Olenko minä siis evoluutiolle mahdoton mosaiikkimuoto?)

        höyhenillä koristettu kannibaalin kuvatus ja planeettainvälinen taivaanrannanmaalari, ainakin juttujesi perusteella. Samalla kivellä asuvia, heimoveljiäsi säälivä asenteesi antaa ne pienetkin oppirahat jollekin toiselle, vaikka olisit kuinka lukenut mitä opuksia tahansa tämän päivän tiedosta. Pidä sinä kuule hiilivety-yhdisteen kuvatus varasi, ihmisolion elämä on asenneongelma, ei niinkään minkään jupakan tietämisen ongelma, sinä senkin brontosauruksen sivupersoona ja puoliapinan varjokuva.

        Kiroa kuin Capitan Haddock: http://lightning.prohosting.com/~kontekst/konteksti9802/haddock.html

        t: cromagnonlainen


    • Cigarette

      "Televisiota ei ole
      vielä taloon hankittu"

      Ihan oikein, koska televisio on saatanan propagandaväline.
      Ja Hollywood on uusi Babylon.

    • nolla

      Fundamentalistisen uskon kuolema saattaa merkitä helpommin koko uskon kuolemista. Jos et enään usko luomiskertomukseen, niin et usko enään Raamattuun, joten et usko enään muuhunkaan oppiin.

      Liberaaleille suuntauksille evoluutio ei taida olla niin suuri ongelma, koska evoluutio ei liity mitenkään uskonnolliseen toimintaan. Joku saattaa uskoa luomiskertomukseen ja Raamattuun kirjaimellisesti ja joku toinen ei. Aivan sama.

    • Antonidus

      >>Onko niin, että evoluutio-oppi ja internet tekee tuhoa Fundieseurakunnissa muttei maltillisemmissa evon omaksuneissa evlut-seurakunnissa ?

    • masi

      MITÄ EROA ON MR KATILLA JA FUNDISUSKOVAISILLA?
      - MR KAT ON KOVEMPI JULISTAMAAN.

      • Mr.K.A.T.

        ?-merkillä varustettu otsikkoni.

        R.V. on vannoutunut ateisti mutta en mä hänen tulkintaansa 100% luota. Mikä on ihmisen perimmäinen motiivi, sitä ei voi varmalle tietää.

        Amer. ent. YEC- kreationistin Mortonin kokemukset myös viittaa, että kreationistinen nuoren maan usko (YEC) on kriisialtis, kun kolahtaa pahasti reaalitodellisuuteen.


    • uskov.

      Mr.K.A.T. kirjoitti:

      "Moisen muutoksen aiheutti kuulemma rehellisyys.
      Luomisusko vaatii niin paksua älyllistä epärehellisyyttä sekä Raamattua että
      myös biologiaa ja luonnontietoa vastaan. ""

      Mitenkäs luomisusko muka vaatisi paksua älyllistä epärehellisyyttä? Luomisuskohan juuri on älyllistä rehellisyyttä.

      Mr KAT miksi nimimerkkisi on niin vaikea? Siinä on aivan liikaa pisteitä kirjainten välissä, sitä on hankala kirjoittaa.

      • Mr.K.A.T.

        "Mitenkäs luomisusko muka vaatisi paksua älyllistä epärehellisyyttä? Luomisuskohan juuri on älyllistä rehellisyyttä."

        Riippuu tilanteesta ja uskonmuodosta, mutta 6000 v-luomisusko (YEC) on aika paksua pajunköyttä tieteen näkökulmasta.

        "liikaa pisteitä"
        Kutsu MrKATiksi vaan. Se on suojattu nimimerkki, mutta en jaksa ainakirjautua ja pisteet suojaa hiukan feikkareiltakin.

        t. K.A.Tikkanen


      • botti

        "Luomisuskohan juuri on älyllistä rehellisyyttä."

        Luomis_uskoa_ saa harrastaa vapaasti, mutta tieteen kimppuun käyminen uskonnollisin perustein on ihan eri juttu. Lisäksi täällä toistellaan helposti joitain valheita, kuten "Darwin kääntyi uskossaan kuolinvuoteellaan", "makroevoluutiosta ei ole todisteita" tai "ihmisalkion häntä ei ole ontogeneettisesti homologinen muiden lajien hännän kanssa."



        "Mr KAT miksi nimimerkkisi on niin vaikea? Siinä on aivan liikaa pisteitä kirjainten välissä, sitä on hankala kirjoittaa."

        -> Kari A. Tikkanen (suurin osa taisi tietääkin)

        kokeile Ctrl C ja sitten Ctrl V niin ei tarvi kirjoittaa.


    • Kahdeksan

      Minulle on helluntailaiseen perheeseen syntyneenä lapsesta asti taottu päähän kreationismia. Äiti osti minulle kaikki suomenkieliset anti-evoluutio kirjat Reinikaiselta ja muilta samankaltaisilta. Ennen kuin menin yläasteelle, me peräti keskustelimme iltarukouksen aikana siitä, että biologian tunnilla tullaan puhumaan jostain evoluutiosta, mutta se ei ole totta, koska asia on toisin Raamatussa, ja niin kuin esim. radio ei voi itsesstään ilmestyä tyhjästä, ei ihminenkään voi. Miten tyhmä olinkaan, kuinka minut aivopestiin. Kaikki tieteelliset näkökannat elämän kehittymisestä olivat menneet yhdestä korvastani sisään ja toisesta ulos, kun pääni oli niin kyllästetty kreationismilla.

      Se, mikä minut tästä pelasti, oli kuitenkin pienestä saakka minulla ollut eläinrakkaus ja kiinnostus luontoa kohtaan. Vaikka helvetinpelko raastoi mieltäni ruvetessani lukemaan ensimmäisiä kunnollisia selityksiä siitä, mitä evoluutio on ja miten voimme havaita sitä menneisyydessä ja tämän hetken luonnollisina tapahtumina, järkytyin, kuinka kaikki mitä minulle oli kerrottu asiaan liittyen oli silkkaa valhetta.

      Ei ole ihme, että harva uskova edes tietää mitä evoluutio edes oikeasti tarkoittaa. Kreationistit laittavat tiedemiesten suuhun kaikkea puppua ja roskaa, joka ei pidä lainkaan paikkansa. Kreationistit valehtelevat, kun käyttävät todisteina kaiken maailman epätosia tarinoita. Vielä muutama vuosi sitten, äitini tuputti minulle sitä vuosikymmeniä vanhaa tarinaa siitä jostain Japanin lähellä merestä kalastusalukseen nostetusta "dinosauruksesta", vaikka todellisuudessa se oli pian löytönsä jälkeen todettu mätääntyneeksi haiksi.

      Se mikä tuhoaa useimpien kreationistien uskon siihen roskaan, mihin he uskovat, on yksinkertaisesti tieto ja uskallus lukea siitä muutenkin kuin vain kumoamismielessä. Kuinka typerä uskovainen fanaatikko olin kun uskoin mielummin paimentoilaisten primitiivisiin satuihin kuin konkreettisiin, nenän edessäni oleviin tieteellisiin tutkimuksiin.

      • Kahdeksan

        harmi kun muuten ei jää vain fundamentalististen perheiden sisäisiksi satuiluiksi nämä kreationismi-jutut.
        Katolilaisuuden parissa ollaan pajon avoimempia tällä hetkellä tiedettä kohtaan, ja samoin myös esim. juutalaisuudessa. Käykää katsomassa vaikkapa tuolla juutalaisuus-palstalla uutta maan ikää koskevaa otsikkoa. Ne jotka siellä saarnaavat kreationismia ja nuorta maata ovat kressut ristiretkellään ja juutalaiset puolustavat tieteellistä näkökantaa. Naurettavaa touhua.

        Kreationismi-fanaatikot eivät jätä ketään rauhaan. Äitini vieläikin lähettelee joitain helluntailais-kreationismitrakuja minulle.


      • Kahdeksan kirjoitti:

        harmi kun muuten ei jää vain fundamentalististen perheiden sisäisiksi satuiluiksi nämä kreationismi-jutut.
        Katolilaisuuden parissa ollaan pajon avoimempia tällä hetkellä tiedettä kohtaan, ja samoin myös esim. juutalaisuudessa. Käykää katsomassa vaikkapa tuolla juutalaisuus-palstalla uutta maan ikää koskevaa otsikkoa. Ne jotka siellä saarnaavat kreationismia ja nuorta maata ovat kressut ristiretkellään ja juutalaiset puolustavat tieteellistä näkökantaa. Naurettavaa touhua.

        Kreationismi-fanaatikot eivät jätä ketään rauhaan. Äitini vieläikin lähettelee joitain helluntailais-kreationismitrakuja minulle.

        Kuulostaa uskomattomalta. Mutta niinhän tuo koko kreationismin genrekin on nykyaikana,tänä tieteen aikakaudella.

        Onko mitään vastaavaa jossa maailmankuva on vääntynyt vinoon ? Uusnatsiperheessä eläminen, SKP-stalinisti-perheessä eläminen ?
        Feministiperheessä eläminen ? (Ruotsissa oli joku vastaava tapaus..).


      • rivikristitty
        MrKAT kirjoitti:

        Kuulostaa uskomattomalta. Mutta niinhän tuo koko kreationismin genrekin on nykyaikana,tänä tieteen aikakaudella.

        Onko mitään vastaavaa jossa maailmankuva on vääntynyt vinoon ? Uusnatsiperheessä eläminen, SKP-stalinisti-perheessä eläminen ?
        Feministiperheessä eläminen ? (Ruotsissa oli joku vastaava tapaus..).

        Maailmankuva on aina enemmän tai vähemmän vino ja jokainen kasvattaa itse lapsensa. Jokin raja pitäisi minustakin olla, mutta en tiedä mikä.


      • squirrel
        Kahdeksan kirjoitti:

        harmi kun muuten ei jää vain fundamentalististen perheiden sisäisiksi satuiluiksi nämä kreationismi-jutut.
        Katolilaisuuden parissa ollaan pajon avoimempia tällä hetkellä tiedettä kohtaan, ja samoin myös esim. juutalaisuudessa. Käykää katsomassa vaikkapa tuolla juutalaisuus-palstalla uutta maan ikää koskevaa otsikkoa. Ne jotka siellä saarnaavat kreationismia ja nuorta maata ovat kressut ristiretkellään ja juutalaiset puolustavat tieteellistä näkökantaa. Naurettavaa touhua.

        Kreationismi-fanaatikot eivät jätä ketään rauhaan. Äitini vieläikin lähettelee joitain helluntailais-kreationismitrakuja minulle.

        Keski -Suomessa on sellainen koulu,jossa opettajissa useita kreaatteja.
        Koulukaverillani kävi siten,että oli saanut numeron pois Darwin -esitelmästään, koska "oli jättänyt Aatamin ja Eevan käsittelemättä".
        Saman koulun ortodoksiuskon maikka oli kanssa kovilla, kun opettajat "vitsailee kepeästi" siitä,kuinka tämä "työnsä puolesta käyttää mekkoa".


      • Empiristi
        squirrel kirjoitti:

        Keski -Suomessa on sellainen koulu,jossa opettajissa useita kreaatteja.
        Koulukaverillani kävi siten,että oli saanut numeron pois Darwin -esitelmästään, koska "oli jättänyt Aatamin ja Eevan käsittelemättä".
        Saman koulun ortodoksiuskon maikka oli kanssa kovilla, kun opettajat "vitsailee kepeästi" siitä,kuinka tämä "työnsä puolesta käyttää mekkoa".

        Voisi sitä kerrankin eksyä asialinjalta, kun kerran muutkin.

        Omassa lukiossa oli yksi kreaatti ja pari (ainakin) teististä evolutionistia. Fysiikan maikalta tuli kesken opetuksen yhtäkkiä jotain evokritiikkiä. Esimerkki:
        "Kyllä se luomisusko on vieläkin tieteessä, vaikka sitä ei tahdottaisi myöntää. Tuo termodynamiikan toinen pääsääntö on jännä juttu, kaikki merkittävät mutaatiot on haitallisia. Esim noi Down-lapset, ei ne kauaa elä"

        Tämä opettaja, joka on muuten fysiikan tohtori, puhui asiasta kuin ei olisi itsekään sitä uskonut; narisevalla äänellä kuin itselleen todistellen. Koko luokka oli täysin hiljaa about minuutin verran.

        Uskonnonopettajan mies kuuluu Luther-säätiöön, ja tunnilla käsiteltiin kerran kreationismia. Yllätykseksi opettaja olikin melko tiedemyönteinen, mutta vetosi siihen, että tieteessä kumoutuu vanhat käsitykset vähän väliä. Sitten hän myös moitti joitain evoluution kannattajia dogmaattisiksi. Vaikka uskonopettaja oli vanhoillinen, hän oli myös uskomattoman älykäs, varmaan älykkäin nainen mitä olen tavannut, ja se varmaan pelasti hänet kreationismilta.


    • joku tolkku

      Kreationismi on eksytystä ja hedelmistään se juuri sellaiseksi tunnetaan. Ns. sarvipäästä lähtenyttä siis.

      Paavali sanoon Raamatussa ihan selvästi että (asiasisältö:) "Jumalan luomistyöt ovat luomakunnassa selvästi nähtävissä - mutta niitä ei Jumalan töinä kunnioiteta". Tässä juuri kuvataa kreationisteja jotka pilkkaavat itse Jumalaa väittämällä että Hän ei ole luonut niinkuin ilmiselvästi on luonut.

      Tämä sotku on jo niin syvällä että asiasta on aika vaikea edes keskustella "oikeauskoisten" (fariseusten)kanssa. Mutta tämähän ei ole mikään uutinen.

      • squirrel

        Jos Raamatunpaikan vielä saisi,niin teistinen pikkusiskoni voisi saada lauseen...

        Toinen pikkusiskoni taas ylpisti skeptikon mieltä: Kun olin kylässä viikona eräänä, TV:stä tuli dokkari, siskon kommentti oli,että "miksi tehdä dokumentteja noin epävarmasta aiheesta,miksi ei tehdä jostain järkevästä." Aihe oli "Goljatin todenperäisyys"(tms). Minua dokkari kiinnosti,mutta ei siinä minustakaan spekulaatiota pidemmälle päästy.
        Oikeassa oli hän.
        Minun pitäisi "hankkia parempaa katsottavaa".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe