Ruoat pilaantuu ennätysajassa

Kaisuli

Huomasin kevytmargariinipaketin pohjasta tekstin, että margariini säilyy avaamisen jälkeen 2 vkoa käyttökelpoisena. Siinä luki myös, ettei tuotetta voi pakastaa. Avattu maksamakkara pitäisi syödä viikossa pois. Voikohan sitä pakastaa? Miten yksinäinen ihminen ehtii syömään mitään, ennen kuin tuotteet pilaantuvat?

23

6504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asian tuntija?

      markariiniä ei kannata ostaa. leivän voi syödä ilmankinihan hyvin ja paistamiseen voi väyttää öljyä joka säilyy pidempään.

      maksamakkarakaan ei ole mitään kauheen hyvää mut kyl yhen pötkön kahdessa viikossa syötyä saa. ja ei kannata pakastaa vaan jättää ostamatta tai jos erehtynyt ostaa niin syö nopeesti pois eikä osta toiste.

      • Kaisuli

        Maksamakkara pitäisi syödä pois viikon sisään siitä kun on avannut pakkauksen!

        Minä heitin margariinit ja maksamakkarat roskiin enkä aiokaan enää ostaa niitä. Olen syönyt pilaantunutta ruokaa jo vuosia... Nyt vasta tajusin ja olen nyt ruvennut miettimään, säilyykö monet muutkaan ruokatuotteet niin pitkään kuin olen kuvitellut.

        Minulla on vihreätä teetä purkillinen, joka on mennyt vanhaksi v. 2003 mutta juon sitä edelleen eikä se varmaan epäterveellistä ole, mutta kaikkien ruokien kanssa ei ehkä ole sama juttu. Härskiintynyt rasva ja pilaantunut liha voivat olla ihmisen elimistölle suorastaan myrkyllisiä. Mitenhän on, säilyykö esim. pähkinätkään kovin pitkään tuoreina, kun niissäkin on niin paljon rasvaa?


      • zaatar
        Kaisuli kirjoitti:

        Maksamakkara pitäisi syödä pois viikon sisään siitä kun on avannut pakkauksen!

        Minä heitin margariinit ja maksamakkarat roskiin enkä aiokaan enää ostaa niitä. Olen syönyt pilaantunutta ruokaa jo vuosia... Nyt vasta tajusin ja olen nyt ruvennut miettimään, säilyykö monet muutkaan ruokatuotteet niin pitkään kuin olen kuvitellut.

        Minulla on vihreätä teetä purkillinen, joka on mennyt vanhaksi v. 2003 mutta juon sitä edelleen eikä se varmaan epäterveellistä ole, mutta kaikkien ruokien kanssa ei ehkä ole sama juttu. Härskiintynyt rasva ja pilaantunut liha voivat olla ihmisen elimistölle suorastaan myrkyllisiä. Mitenhän on, säilyykö esim. pähkinätkään kovin pitkään tuoreina, kun niissäkin on niin paljon rasvaa?

        ole annettu ihmiselle juuri sen vuoksi, että erottaisi pilaantuneen syömäkelpoisesta.
        Pähkinöitäkin on montaa lajia ja niiden säilyvyydessä on eroja. Omista havainnostani voin kertoa, että kuoripäällä hankitut pähkinät ovat hyvin harvoin pilaantuneita, valmiiksi kuoritut usein ja valmiiksipakatut ( kuoritut) melkein aina. Tämä pätee varsinkin kovakuorisille kuten pekan- ja saksanpähkinöille.


      • Ei aina
        zaatar kirjoitti:

        ole annettu ihmiselle juuri sen vuoksi, että erottaisi pilaantuneen syömäkelpoisesta.
        Pähkinöitäkin on montaa lajia ja niiden säilyvyydessä on eroja. Omista havainnostani voin kertoa, että kuoripäällä hankitut pähkinät ovat hyvin harvoin pilaantuneita, valmiiksi kuoritut usein ja valmiiksipakatut ( kuoritut) melkein aina. Tämä pätee varsinkin kovakuorisille kuten pekan- ja saksanpähkinöille.

        Pilaantunutta lihaa ei voi havaita aisteilla. Mikrobit eivät näy eivätkä maistu. Pilaantuminen tapahtuu tosi nopeasti, jos lihaa säilytetään väärin esim. huoneenlämmössä. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen liha on syömäkelvotonta vaikka se vaikuttaisi olevan kunnossa.


      • Brazil
        zaatar kirjoitti:

        ole annettu ihmiselle juuri sen vuoksi, että erottaisi pilaantuneen syömäkelpoisesta.
        Pähkinöitäkin on montaa lajia ja niiden säilyvyydessä on eroja. Omista havainnostani voin kertoa, että kuoripäällä hankitut pähkinät ovat hyvin harvoin pilaantuneita, valmiiksi kuoritut usein ja valmiiksipakatut ( kuoritut) melkein aina. Tämä pätee varsinkin kovakuorisille kuten pekan- ja saksanpähkinöille.

        Minulla on kyllä toisenlaisia mielipiteitä kokonaisista kuoripäällä olevista pähkinöistä, sillä
        olen monet kerrat ostanut jo valmiiksi härskejä saksanpähkinöitä ja parapähkinöitä.
        Pähkinät kannattaa säilyttää jääkaapissa.

        Mielestäni maku- ja hajuaisteihin ei kannata luottaa kun lihan syömäkelpoisuudesta on kysymys. Jos hivenenkin arveluttaa niin on parempi olla haistamatta ja käyttämättä.


      • Kiril
        Ei aina kirjoitti:

        Pilaantunutta lihaa ei voi havaita aisteilla. Mikrobit eivät näy eivätkä maistu. Pilaantuminen tapahtuu tosi nopeasti, jos lihaa säilytetään väärin esim. huoneenlämmössä. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen liha on syömäkelvotonta vaikka se vaikuttaisi olevan kunnossa.

        jälkeen liha on vielä syömäkelpoista muutaman päivän. Varsinkin muoviin pakatut porsaan ja naudan lihat säilyvät avaamattomina jääkaapissa pari kolme päivää ainakin, koska niihin viimeinen käyttöpäivä lukemiin on otettu reilu vara, ettei tule yllätyksiä. Maitokin säilyy jääkaapissa juotavassa kunnossa noin viikon viimeisen käyttöpäivän jälkeen.


      • zaatar
        Ei aina kirjoitti:

        Pilaantunutta lihaa ei voi havaita aisteilla. Mikrobit eivät näy eivätkä maistu. Pilaantuminen tapahtuu tosi nopeasti, jos lihaa säilytetään väärin esim. huoneenlämmössä. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen liha on syömäkelvotonta vaikka se vaikuttaisi olevan kunnossa.

        elintarvikkeiden valmistus- ja varastointivaiheissa siellä sun täällä ja esim. liha saattaa pilaantua jo ennen viimeistä käyttöpäivää. Siksi omien aistien tulisi aina olla se viimeinen kontrolli ennenkuin pala niellään kurkusta alas.

        Mitä näihin näkymättömiin ja hajuttomiin mikrobeihin tulee, ihmisen ei suinkaan pitäisi totuttaa elimistöään steriiliin ravintoon. Ihmiselimistö pystyy kyllä taistelemaan kohtuumäärää mikrobeja vastaan, jos sille vain annetaan mahdollisuus. Jos sattuukin vahingossa syömään jotain lievästi pilaantunutta, elimistö vastaa vatsapuruilla ja ripulilla ja siinä se. Vakavammat ruokamyrkytykset ovatkin sitten paljon harvinaisempia.

        Haju- ja makuaisti ovat palvelleet eläinkuntaa jo niin kauan turvallisen ravinnon nauttimisessa, etten noin vain heittäisi niitä syrjään ja luottaisi pelkästään moderniin päiväysjärjestelmään, joka sekin tosin on aivan käyttökelpoinen väline.


      • zaatar
        Brazil kirjoitti:

        Minulla on kyllä toisenlaisia mielipiteitä kokonaisista kuoripäällä olevista pähkinöistä, sillä
        olen monet kerrat ostanut jo valmiiksi härskejä saksanpähkinöitä ja parapähkinöitä.
        Pähkinät kannattaa säilyttää jääkaapissa.

        Mielestäni maku- ja hajuaisteihin ei kannata luottaa kun lihan syömäkelpoisuudesta on kysymys. Jos hivenenkin arveluttaa niin on parempi olla haistamatta ja käyttämättä.

        pekan-pähkinäpuu (siis en asu Suomessa),joka antaa jo hedelmää oman perheen tarpeisiin, vaikka onkin vielä nuori. Pähkinät poimitaan syksyisin sitä mukaa kun kypsyvät ja heitetään puiseen laatikkoon kuivumaan vähintään pariksi kuukaudeksi. Viimevuotisiakin pähkinöitä on vielä jäljellä enkä huomaa niiden maussa mitään eroa.
        Jos pähkinä on mätä, se on mätä eikä siitä pysty erehtymään, sisällys on tumma ja kutistunut.

        Yleiseksi ohjeeksi sanoisin taas, että kannattaa ostaa vain paikasta, jossa pystyy maistamaan ja haistamaan ennenkuin maksaa, eikä ostaa 'sikaa säkissä'.


      • re:
        zaatar kirjoitti:

        pekan-pähkinäpuu (siis en asu Suomessa),joka antaa jo hedelmää oman perheen tarpeisiin, vaikka onkin vielä nuori. Pähkinät poimitaan syksyisin sitä mukaa kun kypsyvät ja heitetään puiseen laatikkoon kuivumaan vähintään pariksi kuukaudeksi. Viimevuotisiakin pähkinöitä on vielä jäljellä enkä huomaa niiden maussa mitään eroa.
        Jos pähkinä on mätä, se on mätä eikä siitä pysty erehtymään, sisällys on tumma ja kutistunut.

        Yleiseksi ohjeeksi sanoisin taas, että kannattaa ostaa vain paikasta, jossa pystyy maistamaan ja haistamaan ennenkuin maksaa, eikä ostaa 'sikaa säkissä'.

        Kyllä jäisi minun pähkinät ostamatta, jos niitä pitäisi pystyä maistamaan ensin. Miten niitä supermarketeissa voi mennä avaamaan, haistamaan ja maistamaan? Hajuaisti ei myöskään ole paras mahdollinen allergioitten vuoksi. Ostan pähkinöitä yleensä ilmatiiviisiin purkkeihin pakattuna, irtopähkinät ja muovipusseihin pakatut ovat eri asia, ne ovat toisinaan härskejä.
        (Asun myös ulkomailla ;)


      • Kaisuli
        zaatar kirjoitti:

        elintarvikkeiden valmistus- ja varastointivaiheissa siellä sun täällä ja esim. liha saattaa pilaantua jo ennen viimeistä käyttöpäivää. Siksi omien aistien tulisi aina olla se viimeinen kontrolli ennenkuin pala niellään kurkusta alas.

        Mitä näihin näkymättömiin ja hajuttomiin mikrobeihin tulee, ihmisen ei suinkaan pitäisi totuttaa elimistöään steriiliin ravintoon. Ihmiselimistö pystyy kyllä taistelemaan kohtuumäärää mikrobeja vastaan, jos sille vain annetaan mahdollisuus. Jos sattuukin vahingossa syömään jotain lievästi pilaantunutta, elimistö vastaa vatsapuruilla ja ripulilla ja siinä se. Vakavammat ruokamyrkytykset ovatkin sitten paljon harvinaisempia.

        Haju- ja makuaisti ovat palvelleet eläinkuntaa jo niin kauan turvallisen ravinnon nauttimisessa, etten noin vain heittäisi niitä syrjään ja luottaisi pelkästään moderniin päiväysjärjestelmään, joka sekin tosin on aivan käyttökelpoinen väline.

        Enpä siltikään suosittele käyttämään ainakaan lihatuotteita viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Siitä on varoiteltu paljon, joten miksi ottaa riskejä? Kyllähän niitä pöpöjä tulee joka puolelta joten ei niitä pilaantuneita ruokia kannata alkaa siinä mielessä syömään. En minä ainakaan haluaisi vaarantaa maksaani tai munuaisiani, jos voisin sen jotenkin välttää. Ei se ripulikaan tee oloa yhtään sen paremmaksi. Tuskinpa se vastustuskyky siitä kasvaa, päin vastoin.


      • Anonyymi

        Tänään meinasin laittaa snellmanille kyselyn, miten on mahdollista että maksamakkarasiivut oli homeessa viikkoa ennen viimeistä käyttöpäivää; sitten huomasin takakannesra että säilyy max 3-4 päivää avattuna ja tiohan oli ollut auki viikon. Eipä kannata enää ostaa kun yksin tulee siivu päivässä syötyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tänään meinasin laittaa snellmanille kyselyn, miten on mahdollista että maksamakkarasiivut oli homeessa viikkoa ennen viimeistä käyttöpäivää; sitten huomasin takakannesra että säilyy max 3-4 päivää avattuna ja tiohan oli ollut auki viikon. Eipä kannata enää ostaa kun yksin tulee siivu päivässä syötyä.

        On ne minulla säilyneet, leikauspinta uusiutuu ja muuhan on muovin suojissa. Kun tekee vain reiän ja puristaa niin kätevin käyttää. Harmi vaan että kaikissa nykyään sipulia, ilmeisesti sama valmistaja kun kaikilla samat aineosat, joissakin vaan esim tomaattia lisänä, miksi ei sipulitonta.


    • Kiril

      minua ei ainakaan kiinnosta elintarvike joka ei meinaa pilaantua millään. Se tarkoittaa sitä, että tuotteeseen on lisätty niin paljon lisäaineita, että sen kaupan hyllyssäoloaika saadaan mahdollisimman pitkäksi. Parempi ostaa pienissä erissä ja syödä heti.

      • Kaisuli

        Eihän Mini Lätta -kevytmargariinia ole pienemmissä pakkauksissa ja sitä haluaisin käyttää. Minulla yksi paketti kestäisi pari kuukautta, mutta sehän pilaantuu jo paljon ennen sitä.

        En minäkään halua turhia lisäaineita.

        Mitenkähän muuten on, onko kevytmargariini yhtä hyvää ja terveellistä rasvaa kuin öljy, jota pitäisi käyttää päivittäin? Mieluummin käyttäisin hiukan margariinia, kun öljyä ei kuitenkaan tule käytettyä joka päivä, ei yleensä muuten kuin ruoanvalmistuksen yhteydessä eikä aina silloinkaan.


      • Kiril
        Kaisuli kirjoitti:

        Eihän Mini Lätta -kevytmargariinia ole pienemmissä pakkauksissa ja sitä haluaisin käyttää. Minulla yksi paketti kestäisi pari kuukautta, mutta sehän pilaantuu jo paljon ennen sitä.

        En minäkään halua turhia lisäaineita.

        Mitenkähän muuten on, onko kevytmargariini yhtä hyvää ja terveellistä rasvaa kuin öljy, jota pitäisi käyttää päivittäin? Mieluummin käyttäisin hiukan margariinia, kun öljyä ei kuitenkaan tule käytettyä joka päivä, ei yleensä muuten kuin ruoanvalmistuksen yhteydessä eikä aina silloinkaan.

        kuten kaikki keinotekoiset, teollisesti muokatut rasvat. Käytä mieluimmin hyvää, terveellistä ja luonnollista öljyä. Itse käytän paistamiseen voita, oliivi- tai kookosöljyä. Margariinia en suostu suuhuni laittamaan.


      • Kaisuli
        Kiril kirjoitti:

        kuten kaikki keinotekoiset, teollisesti muokatut rasvat. Käytä mieluimmin hyvää, terveellistä ja luonnollista öljyä. Itse käytän paistamiseen voita, oliivi- tai kookosöljyä. Margariinia en suostu suuhuni laittamaan.

        No, pitänee syödä leipä leipänä. Onhan se ihan hyvää, en minä valita. Joskus vaan haluaisi leivän päälle jotakin muutakin. Tuorejuustoista ym. en oikein piittaa. Kurkut, tomaatit ja salaatit tietysti käy, mutta kun joskus haluaisi ihan pelkkää voileipää...

        Minulla on valurautakattilat ja paistan kaiken ihan ilman mitään rasvaa eikä pala pohjaan, kun sekoittelen koko ajan ja paistan miedolla lämmöllä. Ei kai se öljy ole hyvää enää sen jälkeen, kun se kuumennetaan ruoanvalmistuksen yhteydessä. Öljy pitäisi käyttää esim. salaatinkastikkeena, että sillä olisi ne hyvät terveysvaikutukset, siis kuumentamattomana.

        Kuitenkin eläinperäiset rasvat ovat esim. leivonnassa öljyä huonompi vaihtoehto. Toisaalta ljyhän voi lihottaa jopa enemmän kuin voi, sillä siinä on enemmän energiaa, mutta sen sisältämä rasva on kuitenkin ihmiselle terveellisempää.


      • Kiril
        Kaisuli kirjoitti:

        No, pitänee syödä leipä leipänä. Onhan se ihan hyvää, en minä valita. Joskus vaan haluaisi leivän päälle jotakin muutakin. Tuorejuustoista ym. en oikein piittaa. Kurkut, tomaatit ja salaatit tietysti käy, mutta kun joskus haluaisi ihan pelkkää voileipää...

        Minulla on valurautakattilat ja paistan kaiken ihan ilman mitään rasvaa eikä pala pohjaan, kun sekoittelen koko ajan ja paistan miedolla lämmöllä. Ei kai se öljy ole hyvää enää sen jälkeen, kun se kuumennetaan ruoanvalmistuksen yhteydessä. Öljy pitäisi käyttää esim. salaatinkastikkeena, että sillä olisi ne hyvät terveysvaikutukset, siis kuumentamattomana.

        Kuitenkin eläinperäiset rasvat ovat esim. leivonnassa öljyä huonompi vaihtoehto. Toisaalta ljyhän voi lihottaa jopa enemmän kuin voi, sillä siinä on enemmän energiaa, mutta sen sisältämä rasva on kuitenkin ihmiselle terveellisempää.

        vaan kun leivonnassa lisäät rasvat jauhoihin niin nämä "turhat" hiilihydraatit lihottavat. Mä olen laihduttanut vähentämällä hiilihydraatteja jo 20 kg ja en ole rajoittanut voin ja öljyn käyttöä. Tosin en syö voileipiä lainkaan.


      • ou.jee

        ja paras vielä että tekee itse ja syö heti. Itsetehdyissä levitteissä oliiviöljy säilöö hyvin ja kuulemma ½tl jauhemaista c-vitamiinia (jota saa apteekista) estää homeen kehittymisen.


      • Kaisuli
        Kiril kirjoitti:

        vaan kun leivonnassa lisäät rasvat jauhoihin niin nämä "turhat" hiilihydraatit lihottavat. Mä olen laihduttanut vähentämällä hiilihydraatteja jo 20 kg ja en ole rajoittanut voin ja öljyn käyttöä. Tosin en syö voileipiä lainkaan.

        No miten paljon sinä sitten käytät voita ja öljyä päivittäin lihomatta? Kermajäätelö ainakin lihottaa, vaikka siinä ei ole tietääkseni hiilihydraatteja.


      • Kiril
        Kaisuli kirjoitti:

        No miten paljon sinä sitten käytät voita ja öljyä päivittäin lihomatta? Kermajäätelö ainakin lihottaa, vaikka siinä ei ole tietääkseni hiilihydraatteja.

        paistamiseen. Salaatteihin lisään lorauksen öljyä, smetanaa tai majoneesia. Niitä voi käyttää varsin vapaasti kunhan samaan aikaan ei syö turhia hiilihydraatteja. Rasvat eivät yksistään lihota. Pahin yhdistelmä on jauhot, sokeri ja rasva yhdessä. Se lihottaa.

        Jäätelöä en ole syönyt yli vuoteen. Jäätelöissä on yleensä sokeria ja paljon lisäaineita. Tässä esimerkki yhdestä jäätelön tuoteselosteesta. Tällaisia en suostu syömään.

        Ingman rasvaton mansikka 1L (2298)

        Vähälaktoosista mansikanmakuista jäätelöä ja mansikkahilloa 533 g / 1 l Sisältää makeutusaineita

        Valmistusaineet
        vesi, mansikkahillo 10 % (mansikka 80 %, ravintokuitu (oligofruktoosi), makeutusaineet (E420, E951 (sisältää fenyylialaniinin lähteen), E950), etanoli, sakeuttamisaine (E440, E410), happamuudensäätöaine (E330), aromi, väri (E162), säilöntäaine (E202)), vähälaktoosinen rasvaton maitojauhe, ravintokuitu (oligofruktoosi ja inuliini), makeutusaine (E420), maltodekstriini, sakeuttamisaineet (E1200, E460, E410, E466, E407), emulgointiaine (E471), väri (E162) ja aromit.

        Ravintosisältö
        100 g tuotetta sisältää:
        - energiaa 400kJ (100 kcal)
        - proteiinia 3,4 g
        - hiilihydraattia 17 g
        - rasvaa 0,4g


    • VoiEiRuokakoPilaantunut

      Vanhoja kirjoituksia, mutta saipa hyvät naurut, kuinka ruoka "pilaantuu nopeasti, eikä aisteilla voi sitä tunnistaa". Huh, ehkä jo ollaan viisaampia.
      Jos ei, niin hyvä paikka tarkistaa on esim. ruokatieto.fi
      Ei heitetä pois ruokaa turhaan, eihän?!

    • Vanhaanstooriin

      Ostat pienempiä pakkauksia.
      Margariinin näkee ulkonäöstäkin, onko se jo liian kauan ollut auki ja vähällä käytöllä.
      Enemmän siihen taitaa vaikuttaa kuinka paljon se on lämpöisessä välillä pöydällä.

    • vain_aitoja

      Kun Kaisuli hankkii hygieniapassin , niin tietää paljon enempi ruokien säilyvyydestä.
      Niin ja maksamakkara pilaantuu hapen kanssa yhteydessä ollessaan herkästi, kissanrasvaa voi syöttää vaikka jälkipolville.
      Ikinä en osta mitään kevyt leviteitä, enkä mitään sen suuntaistakaan.
      Jos on paino-ongelma, pitää lisätä liikuntaa, ei se noilla light-myrkyillä parane, ennemmin pahentaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2022
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1557
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1458
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1437
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe