no kertokaahan viisaammat, mitä eroa on "juustomaidolla" ja "pannukakkumaidolla"? mä oon pitäny näitä aina samoina asioina, siis ternimaitona. mutta joku sano et juustomaidosta ei voi tehä pannukakkua, kun on eri vaiheessa lypsettyä ku ns. pannukakkumaito? häh, en tajua....meillä on aina tehty pannaria kaikesta juusto/terni/pannukakkumaidosta.....onko niin etä uunijuustoa voi tehdä vaan tosta toisesta?
juustomaito
8
13666
Vastaukset
- Jorma!
Ihan uusi termi, en ole koskaan kuullutkaan!
Mitä on pannukakkumaito? Itse teen pannukakkuja ihan normaalista maidosta, värillä ei ole väliä kun lisää sopivasti voita tai ruokaöljyä. Vaatii kyllä kananmunia ja jauhoja että hyytyminen onnistuu.
Ternimaito saadaan lehmästä poikimisen jälkeen ja siitä olen tehnyt uunijuustoa kun se hyytyy itsestään.
Ei muuta kun ripaus suolaa maidon sekaan ja uuniin. Erittäin hyvää esim. hunajan kanssa.- maalta lähtöisin
Siiätä ternimaidosta, josta tehdään mm. uunijuustoa, voi tehdä myös pannukakkua, josta tulee siten mehevämpää ja maukkaampaa kuin tavallisesta maidosta tekemällä.
Mutta voi kohtuullisen hyvää pannukakkua tehdä tavallisesta maidostakin. Sitä ternimaitoa kun on niin huonosti saatavilla, jos ei ole hyviä suhteita johonkin maidontuottajaan. Jos sitä saa, voi sitä myös pakastaa ja tehdä herkkuja joskus myöhemminkin. - sitä että
no sitä minäkin että mikä ihmeen pannukakkumaito. onko se poikimisen jälkeinen maito alussa erilaista kuin lopussa?
kun tuosta juustomaidosta eli ternimaidosta olen aina pannukakkua tehnyt, siis ripaus suolaa ja jauhoja tarpeeksi, ei munaakaan tarvii. kaupan maidosta sitten tehdään munalla yms. - näin on näppylät
maalta lähtöisin kirjoitti:
Siiätä ternimaidosta, josta tehdään mm. uunijuustoa, voi tehdä myös pannukakkua, josta tulee siten mehevämpää ja maukkaampaa kuin tavallisesta maidosta tekemällä.
Mutta voi kohtuullisen hyvää pannukakkua tehdä tavallisesta maidostakin. Sitä ternimaitoa kun on niin huonosti saatavilla, jos ei ole hyviä suhteita johonkin maidontuottajaan. Jos sitä saa, voi sitä myös pakastaa ja tehdä herkkuja joskus myöhemminkin.niin tuosta juusto/ternimaidostahan tässä kyselinkin, kaupan maidot on erikseen. kun meillä on tuota poikimisen jälkeistä maitoa saatavilla, niin kiinnosti vaan että tietääkö joku siitä, onko maidolla eroa heti poikimisen jälkeen ja vähän myöhemmin paljonkin.
- zaatar
näin on näppylät kirjoitti:
niin tuosta juusto/ternimaidostahan tässä kyselinkin, kaupan maidot on erikseen. kun meillä on tuota poikimisen jälkeistä maitoa saatavilla, niin kiinnosti vaan että tietääkö joku siitä, onko maidolla eroa heti poikimisen jälkeen ja vähän myöhemmin paljonkin.
Maalta lähtöisin minäkin ja kyllä vielä muistan, että se maidon määrä ja koostumus muuttuu vähitellen lehmän poikimisesta aina *normaaliin* maitoon saakka. Vain ensimmäisten päivien maidosta pystyi tekemän aitoa uunijuustoa.
Meillä tätä kellertävää ja paksua ensimaitoa kutsuttiin uudeksi maidoksi.
- amy
Juustomaidolla tarkoitetaan maitoa, jota lehmästä tulee heti poikimisen/synnyttämisen jälkeen. Tämä kyseinen maito on keltaista, rasvaista ja paksua ja siitä tulee uunijuustoa eli se hyytyy uunissa. Tällaista maitoa lehmästä tulee yleensä noin 2 lypsykerran ajan (riippuen lehmästä, joidenkin lehmien maito ei hyydy kunnolla ensimmäisestäkään lypsystä), jonka jälkeen maito alkaa pikkuhiljaa muuttua takaisin ns. normaaliksi maidoksi joka taas ei hyydy uunissa uunijuustoksi.
Muutos ei kuitenkaan tapahdu yhtäkkiä, vaan maidon laatu muuttuu pikkuhiljaa, noin viikossa. Vaiheessa, jolloin maito ei enää hyydy uunijuustoksi, mutta ei ole vielä ns. oikean maidon näköistäkään, maitoa sanotaan pannkakkumaidoksi tai välimaidoksi, kuka milläkin nimikkeellä. Tämä nimitys johtuu siitä, että tästä maidosta ei pysty tekemään enää uunijuustoa, mutta siitä tulee erinomaisia pannukakkuja, pullaa, lettuja ym ym ilman että taikinaan tarvitsee käyttää kananmunia. Välimaito on siis erinomainen vaihtoehto kananmuna-allergiasta kärsiville leipureille.
Koska itse juustomaitoa tulee vähemmän kuin tätä välimaitoa, juustomaidosta on perinteisesti tehty vain uunijuustoa, eikä sitä ole "tuhlattu" muuhun leipomiseen, johon sekin käy erinomaisesti (paksuun juustomaitoon voi ja kannattaa laittaa normaalia maitoa sekaan leivonnassa, ettei tule turhan paksua ainetta).
Juustomaitoa eikä myöskään välimaitoa voi laittaa muun maidon joukkoon tankkiin, vaan maidon normalisoitumista on odotettava. Suurin osa maidosta menee yleensä syntyneelle vasikalle, jolle paksu, ravitseva maito on elintärkeää, mutta mikäli jotain jää yli, siitä saa erinomaisia leivonnaisia sekä uunijuustoa joka on todella hyvää lakkojen kanssa, lämpimänä maidon ja sokerin kera tai sellaisenaan.- navettapiika
näin minäkin opastin oppilaita koulutilalla.
- Tapio
joo,poiki siinä lehmä ni aattelin sanoo vaan että nyt sitä ois 40 litraa:D ja pannarit on jo uunissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan653442Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan282990- 1212366
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281452- 121424
Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631346Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131098- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39932Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13822