Punainen maito pullataikinassa

Lynyrd

Vaimo ja minä keskustelimme pullataikinaan sopivan maidon (purkin) väristä. Minkä värinen maito teistä on paras valinta leivontaan ja miksi?

18

7770

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jopjop

      Moikka Lynyrd, maitopurkin värillä ei ole mitään väliä mitä pullataikinaan laittaa, jopa pelkkä vesi riittää pullataikinan nesteeksi.
      Ainoa ero on rasvan määrä maidoissa, punaisessa luonnollisesti eniten, jos oikein tarkka haluaa olla kun käyttää punaista maitoa voi pullareseptin rasvamäärää hieman vähentää esim. n. 10g/litra nestettä.

      Itse kotileivonnassa käytän kevytmaitoa, ja juhlapullaan tietysti voita rasvaksi.

      • Jauhopeukaloinen

        Punainen maito on liian vahvaa juhlapullaankin, jos muuten ohje on ihan tavallinen, sillä pullasta tulee liian rasvaista, ei enää edes hyvää. Minä laittaisin rasvatonta maitoa.


      • jopjop
        Jauhopeukaloinen kirjoitti:

        Punainen maito on liian vahvaa juhlapullaankin, jos muuten ohje on ihan tavallinen, sillä pullasta tulee liian rasvaista, ei enää edes hyvää. Minä laittaisin rasvatonta maitoa.

        Mahdoitkohan lukea viestin alusta loppuun saakka?

        Kirjoitin että jopa vesi riittää, sekä jos punaista maitoa käyttää voi vähentää rasvan määrää. Ihan miten kukin haluaa.

        Litrassa punaista maitoa taitaa olla n. 3,5g rasvaa... siis voita, ehdotin että vähennetään 10g voita/litra maitoa.... sehän vähentää rasvan määrää jopa enemmän kun rasvatonta maitoa käyttäisi.


      • värillä
        jopjop kirjoitti:

        Mahdoitkohan lukea viestin alusta loppuun saakka?

        Kirjoitin että jopa vesi riittää, sekä jos punaista maitoa käyttää voi vähentää rasvan määrää. Ihan miten kukin haluaa.

        Litrassa punaista maitoa taitaa olla n. 3,5g rasvaa... siis voita, ehdotin että vähennetään 10g voita/litra maitoa.... sehän vähentää rasvan määrää jopa enemmän kun rasvatonta maitoa käyttäisi.

        väliä mutta paras pullataikina mielestäni tulee kyllä veteen tehtynä.Olen kyllä sitä mieltä että kokeilemalla tulee mieluisin tulos.


      • Jauhopeukaloinen
        jopjop kirjoitti:

        Mahdoitkohan lukea viestin alusta loppuun saakka?

        Kirjoitin että jopa vesi riittää, sekä jos punaista maitoa käyttää voi vähentää rasvan määrää. Ihan miten kukin haluaa.

        Litrassa punaista maitoa taitaa olla n. 3,5g rasvaa... siis voita, ehdotin että vähennetään 10g voita/litra maitoa.... sehän vähentää rasvan määrää jopa enemmän kun rasvatonta maitoa käyttäisi.

        Eikös sitä maitoa tule normaaliin pullataikinaan vain puoli litraa, sehän tekisi 5 g vähemmän voita. Eihän tuollaisia noin pieniä määriä osaa edes mitata! Sitä paitsi kyse oli nyt maidosta, ei rasvoista, mutta kun tuli puheeksi: minusta voilla tehty ei ole yhtään sen parempaa, ja siksi suosin kasvimargariinia tai öljyä, koska se on terveellisempää. Maitorasvat ei ole ihmiselle hyväksi nykyravitsemustieteen mukaan.


      • jopjop
        Jauhopeukaloinen kirjoitti:

        Eikös sitä maitoa tule normaaliin pullataikinaan vain puoli litraa, sehän tekisi 5 g vähemmän voita. Eihän tuollaisia noin pieniä määriä osaa edes mitata! Sitä paitsi kyse oli nyt maidosta, ei rasvoista, mutta kun tuli puheeksi: minusta voilla tehty ei ole yhtään sen parempaa, ja siksi suosin kasvimargariinia tai öljyä, koska se on terveellisempää. Maitorasvat ei ole ihmiselle hyväksi nykyravitsemustieteen mukaan.

        Kuules Jauhopeukaloinen, olit itse sitä mieltä että punaisesta maidosta tehty pullataikina on liian rasvainen, kun siitä aloittajan kanssa viestiteltiin.

        Normaalia pullataikinakokoa ei ole olemassakaan, jotkut leipovat pieniä taikinoita ja jotkut isoja, kaikki tarpeittensa mukaan.

        Hoksasit itse kuinka pienistä rasva (voi) määristä on kyse kun eri maitolajikkeita vertaillaan, (rasvaton, sininen, punainen)

        Eli siis, pullataikinaan voi käyttää ihan minkä "väristä" maitoa tahansa

        Luitko että mainitsin myös että pullataikinan voi tehdä myös pelkkään veteen.

        Tiedätkö myös sen että jos käytät voin tai kasvimargariinin sijasta öljyä, pitää sitä käyttää n. 10-20% vähemmän kun voita tai margariinia. Sillä kasviöljy on 100% rasvaa kun taas voi n, 87% ja kevyt ym. muut margariinit 30%-70% tuotteesta riippuen.

        Maitorasvat ovat ihmiselle tarpeellinen ja tärkeä osa ravinnosta, kunhan muistaa sen kohtuullisuuden.


      • Jauhopeukaloinen
        jopjop kirjoitti:

        Kuules Jauhopeukaloinen, olit itse sitä mieltä että punaisesta maidosta tehty pullataikina on liian rasvainen, kun siitä aloittajan kanssa viestiteltiin.

        Normaalia pullataikinakokoa ei ole olemassakaan, jotkut leipovat pieniä taikinoita ja jotkut isoja, kaikki tarpeittensa mukaan.

        Hoksasit itse kuinka pienistä rasva (voi) määristä on kyse kun eri maitolajikkeita vertaillaan, (rasvaton, sininen, punainen)

        Eli siis, pullataikinaan voi käyttää ihan minkä "väristä" maitoa tahansa

        Luitko että mainitsin myös että pullataikinan voi tehdä myös pelkkään veteen.

        Tiedätkö myös sen että jos käytät voin tai kasvimargariinin sijasta öljyä, pitää sitä käyttää n. 10-20% vähemmän kun voita tai margariinia. Sillä kasviöljy on 100% rasvaa kun taas voi n, 87% ja kevyt ym. muut margariinit 30%-70% tuotteesta riippuen.

        Maitorasvat ovat ihmiselle tarpeellinen ja tärkeä osa ravinnosta, kunhan muistaa sen kohtuullisuuden.

        Minä tein kerran sen virheen, että ajattelin tehdä oikein hyvää pullaa juhliin. Tein taikinan punaiseen maitoon, voita ja sokeria juhlapullareseptin (reseptit jauhopusseissa ja keittokirjoissa ovat YLEENSÄ puolen litran nestemäärälle) mukaan. Pullasta tuli ihan kauheata minun mielestäni. Olen tottunut itse tavalliseen arkipullaan, jota teen rasvattomaan maitoon, johon laitan öljyä huomattavasti vähemmän kuin ohjeessa (tiedän, että öljyä käytetään vähemmän kuin vastaava määrä sulatettua voita) enkä laita sokeriakaan niin paljoa kuin ohjeessa käsketään. Jäi vaan mieleen tämä moka, kun halusin jotakin oikein hyvää, niin siitä tuli suorastaan pahaa... Ei kai sitä pullaa kovin kiitelleet muutkaan. Anteeksi, jos pilasin jonkun käsitykset hyvästä pullasta.

        Maitorasvat eivät ole ihmiselle hyväksi. Kannattaa suosia kevyempiä kasvimargariineja ja öljyä. Minulle ruoan terveellisyys on tärkeämpää kuin maku, josta voi hyvin tinkiä ja kaikkeen tottuu. Minusta makeat leivontareseptit ovat kaikki liian imeliä ja rasvaisia ja siksi olenkin soveltanut ohjeita ja tehnyt niihin muutoksia jo vuosien ajan ja saan näin mielestäni parempaa. Vieraillekin on kelvannut.


      • Jauhopeukaloinen
        Jauhopeukaloinen kirjoitti:

        Minä tein kerran sen virheen, että ajattelin tehdä oikein hyvää pullaa juhliin. Tein taikinan punaiseen maitoon, voita ja sokeria juhlapullareseptin (reseptit jauhopusseissa ja keittokirjoissa ovat YLEENSÄ puolen litran nestemäärälle) mukaan. Pullasta tuli ihan kauheata minun mielestäni. Olen tottunut itse tavalliseen arkipullaan, jota teen rasvattomaan maitoon, johon laitan öljyä huomattavasti vähemmän kuin ohjeessa (tiedän, että öljyä käytetään vähemmän kuin vastaava määrä sulatettua voita) enkä laita sokeriakaan niin paljoa kuin ohjeessa käsketään. Jäi vaan mieleen tämä moka, kun halusin jotakin oikein hyvää, niin siitä tuli suorastaan pahaa... Ei kai sitä pullaa kovin kiitelleet muutkaan. Anteeksi, jos pilasin jonkun käsitykset hyvästä pullasta.

        Maitorasvat eivät ole ihmiselle hyväksi. Kannattaa suosia kevyempiä kasvimargariineja ja öljyä. Minulle ruoan terveellisyys on tärkeämpää kuin maku, josta voi hyvin tinkiä ja kaikkeen tottuu. Minusta makeat leivontareseptit ovat kaikki liian imeliä ja rasvaisia ja siksi olenkin soveltanut ohjeita ja tehnyt niihin muutoksia jo vuosien ajan ja saan näin mielestäni parempaa. Vieraillekin on kelvannut.

        Tästä syystä, koska olen soveltanut reseptejä reippaasti oman pääni mukaan jo vuosien ajan, en tosiaankaan ymmärrä sitä, että pitäisi ruveta punnitsemaan ja mittailemaan aineksia grammojen tarkkuudella. Minulle mitat on kaikki "noin".


      • kehuja saanut
        Jauhopeukaloinen kirjoitti:

        Tästä syystä, koska olen soveltanut reseptejä reippaasti oman pääni mukaan jo vuosien ajan, en tosiaankaan ymmärrä sitä, että pitäisi ruveta punnitsemaan ja mittailemaan aineksia grammojen tarkkuudella. Minulle mitat on kaikki "noin".

        Nesteeksi riittää vesi, mutta rasvaksi ehdottomasti voita. Osan voi korvata juoksevalla becelillä esim.
        Margariinipullan kyllä maistaa.ts.ei maistu ku pahville.


      • nery
        Jauhopeukaloinen kirjoitti:

        Minä tein kerran sen virheen, että ajattelin tehdä oikein hyvää pullaa juhliin. Tein taikinan punaiseen maitoon, voita ja sokeria juhlapullareseptin (reseptit jauhopusseissa ja keittokirjoissa ovat YLEENSÄ puolen litran nestemäärälle) mukaan. Pullasta tuli ihan kauheata minun mielestäni. Olen tottunut itse tavalliseen arkipullaan, jota teen rasvattomaan maitoon, johon laitan öljyä huomattavasti vähemmän kuin ohjeessa (tiedän, että öljyä käytetään vähemmän kuin vastaava määrä sulatettua voita) enkä laita sokeriakaan niin paljoa kuin ohjeessa käsketään. Jäi vaan mieleen tämä moka, kun halusin jotakin oikein hyvää, niin siitä tuli suorastaan pahaa... Ei kai sitä pullaa kovin kiitelleet muutkaan. Anteeksi, jos pilasin jonkun käsitykset hyvästä pullasta.

        Maitorasvat eivät ole ihmiselle hyväksi. Kannattaa suosia kevyempiä kasvimargariineja ja öljyä. Minulle ruoan terveellisyys on tärkeämpää kuin maku, josta voi hyvin tinkiä ja kaikkeen tottuu. Minusta makeat leivontareseptit ovat kaikki liian imeliä ja rasvaisia ja siksi olenkin soveltanut ohjeita ja tehnyt niihin muutoksia jo vuosien ajan ja saan näin mielestäni parempaa. Vieraillekin on kelvannut.

        Toisten mielestä rasvaton on hyvää, toisten mielestä rasvainen on hyvää. Riippuu omasta mausta ja tottumuksista. Joillakin voi ruoan maku ajaa ohi terveellisyyden, eikä siinä ole mitään pahaa.

        Enkä tarkoittanut loukata tällä mitenkään sinua. :)


    • connoisseur

      Se on homogenoimatonta. Homogenointi tuhoaa makuaineita maidossa. Pullan pitää maistua mahdollisimman runsaalta, siksi siinä ei saa koskaan käyttää esim. margariini tms. Ei aineita, joita et söisi sellaisenaan. Ja on turha ruveta saivartelemaan, ettet söisi vehnäjauhojakaan sellaisenaan...

      • Jauhopeukaloinen

        Minä sovellan vehnäsreseptejäkin terveellisempään suuntaan ja korvaan osan jauhoista kauraleseillä, tuoreella itsejauhetulla täysjyvävehnäjauholla ym. Arkipullasta tulee näin ihan hyvää ja vieläpä terveellistä. Jos teen korvapuusteja, vähennän rasvan ja sokerin määrää taikinassa huomattavasti, koska täytteeseen tulee niitä myös.


      • Golden glow
        Jauhopeukaloinen kirjoitti:

        Minä sovellan vehnäsreseptejäkin terveellisempään suuntaan ja korvaan osan jauhoista kauraleseillä, tuoreella itsejauhetulla täysjyvävehnäjauholla ym. Arkipullasta tulee näin ihan hyvää ja vieläpä terveellistä. Jos teen korvapuusteja, vähennän rasvan ja sokerin määrää taikinassa huomattavasti, koska täytteeseen tulee niitä myös.

        Kyllä minä luulen, että pulla on parasta, kun se tehdään kevytmaitoon. Punaisesta maidosta saa varmaan aika rasvaisia ja lihottavia pullia. Mutta eihän siinä mittään, jos se on opittu mummolta ja sitä on syönyt punaiseen maitoon tehtyä pullaa pikkutytöstä asti, niin eihän sitä hevillä halua siirtyä tekemään pullaa toisenlaiseen maitoon.
        Itse olen tehnyt pullaa myös veteen ja vielä rasvan sijasta laittanut öljyä. Ihan makoisia pullia on tullut.


      • Ansku -76
        Golden glow kirjoitti:

        Kyllä minä luulen, että pulla on parasta, kun se tehdään kevytmaitoon. Punaisesta maidosta saa varmaan aika rasvaisia ja lihottavia pullia. Mutta eihän siinä mittään, jos se on opittu mummolta ja sitä on syönyt punaiseen maitoon tehtyä pullaa pikkutytöstä asti, niin eihän sitä hevillä halua siirtyä tekemään pullaa toisenlaiseen maitoon.
        Itse olen tehnyt pullaa myös veteen ja vielä rasvan sijasta laittanut öljyä. Ihan makoisia pullia on tullut.

        Olen paneutunut pullan leivontaan huolella. Tein vastikään yksiin juhliin tosi hyvää pullaa, jota meni paljon väkimäärään nähden, monet ottivat lisää, vaikka oli muutakin tarjolla, ja se oli ihan pelkkää pitkoa, ja vielä laktoositonta. Jälkeenpäinkin on kehuttu ja pyydetty nyt taas leipomaan sukulaisen häihin: Laktoositon kevytmaitojuoma laktoositon voi 200g puolen litran taikinaan ja 2 dl sokeria k.o. määrään sekä 1,5 tl suolaa. (Tein kyllä isomman taikinan ; ) En ole pitkään aikaan laittanut pullataikinaan munaa (voidellut kyllä). Minusta muna tuntuu jotenkin muodostavan sinne pullan huokosiin sellaisen muovimaisen kalvon, joka estää makujen pääsemisen esiin... Erittäin tärkeää on, että jauhoa laitetaan vain juuri sen verran kuin on pakko, ja leipoessa sitten tarpeen mukaan, jottei ihan tartu käsiin, tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa, (mielestäni siitä karkeammasta erikoisvehnäjauhosta tulee jotenkin liian kakkumaista, rakeista pullaa, rakenne ei tule yhtä hyvä) Taikinaa on maltettava vaivata kunnolla, niin että alkaa irrota kupin reunoista ja vähän käsistäkin. Taikinan on annettava kohota reilusti, ja myös valmiiden pullien riittävästi, niin tulee kuohkeaa. Myös veteen tulee hyvä pulla, mutta jokin makuvivahde siitä puuttuu, joka maitopullassa on, tavallaan vesipulla on kyllä raikkaampaa. Normaalisti leivon punaiseen maitoon ja tavalliseen voihin.
        Mielestäni makeat leivonnaiset pitää olla tosi hyviä silloin, kun niitä syön. Itse olen mieluummin enimmäkseen kokonaan ilman pullia ym. herkkuja terveellisellä ruokavaliolla, ja sitten kun noin kerran viikossa tai parissa leivon, niin ehdottomasti voilla, ja vain täydellinen maku ja suutuntuma on tärkeää. Sen kyllä todellakin huomaa kaikista leivonnaisista, kun ne ovat margariinilla leivottuja, eivät nyt suorastaan pahoja, mutta turha sellaisilla on itseään lihottaa, kun voisi syödä voilla leivottujakin silloin tällöin, ja arkena ruisleipää, joka peittoaa rasvan ja sokerin säästöpullat mennen tullen.
        Mielestäni pullan kuohkeus myös kärsii liiallisesta leipomisesta. Ihan hyvin voi kotikäyttöön tehdä vain pötkön ja leikata sen veitsellä pätkiksi, johon sitten voisilmä ja sokeria, tulee ihan ok näköisiä kohoamisen jälkeen ilman mitään muotoilua.
        Ja ylimääräiset pullat heti jäähdyttyä pikkupusseissa pakkaseen, ettei tarvi kuivia känttyjä seuraavina päivinä järsiä.


      • pullafani
        Ansku -76 kirjoitti:

        Olen paneutunut pullan leivontaan huolella. Tein vastikään yksiin juhliin tosi hyvää pullaa, jota meni paljon väkimäärään nähden, monet ottivat lisää, vaikka oli muutakin tarjolla, ja se oli ihan pelkkää pitkoa, ja vielä laktoositonta. Jälkeenpäinkin on kehuttu ja pyydetty nyt taas leipomaan sukulaisen häihin: Laktoositon kevytmaitojuoma laktoositon voi 200g puolen litran taikinaan ja 2 dl sokeria k.o. määrään sekä 1,5 tl suolaa. (Tein kyllä isomman taikinan ; ) En ole pitkään aikaan laittanut pullataikinaan munaa (voidellut kyllä). Minusta muna tuntuu jotenkin muodostavan sinne pullan huokosiin sellaisen muovimaisen kalvon, joka estää makujen pääsemisen esiin... Erittäin tärkeää on, että jauhoa laitetaan vain juuri sen verran kuin on pakko, ja leipoessa sitten tarpeen mukaan, jottei ihan tartu käsiin, tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa, (mielestäni siitä karkeammasta erikoisvehnäjauhosta tulee jotenkin liian kakkumaista, rakeista pullaa, rakenne ei tule yhtä hyvä) Taikinaa on maltettava vaivata kunnolla, niin että alkaa irrota kupin reunoista ja vähän käsistäkin. Taikinan on annettava kohota reilusti, ja myös valmiiden pullien riittävästi, niin tulee kuohkeaa. Myös veteen tulee hyvä pulla, mutta jokin makuvivahde siitä puuttuu, joka maitopullassa on, tavallaan vesipulla on kyllä raikkaampaa. Normaalisti leivon punaiseen maitoon ja tavalliseen voihin.
        Mielestäni makeat leivonnaiset pitää olla tosi hyviä silloin, kun niitä syön. Itse olen mieluummin enimmäkseen kokonaan ilman pullia ym. herkkuja terveellisellä ruokavaliolla, ja sitten kun noin kerran viikossa tai parissa leivon, niin ehdottomasti voilla, ja vain täydellinen maku ja suutuntuma on tärkeää. Sen kyllä todellakin huomaa kaikista leivonnaisista, kun ne ovat margariinilla leivottuja, eivät nyt suorastaan pahoja, mutta turha sellaisilla on itseään lihottaa, kun voisi syödä voilla leivottujakin silloin tällöin, ja arkena ruisleipää, joka peittoaa rasvan ja sokerin säästöpullat mennen tullen.
        Mielestäni pullan kuohkeus myös kärsii liiallisesta leipomisesta. Ihan hyvin voi kotikäyttöön tehdä vain pötkön ja leikata sen veitsellä pätkiksi, johon sitten voisilmä ja sokeria, tulee ihan ok näköisiä kohoamisen jälkeen ilman mitään muotoilua.
        Ja ylimääräiset pullat heti jäähdyttyä pikkupusseissa pakkaseen, ettei tarvi kuivia känttyjä seuraavina päivinä järsiä.

        samaa mieltä kanssasi, Ansku-76!!!


      • sissi84

        Pakko saivarrella kuitenkin. En söisi hiivaa tai kardemummaa sellaisenaan, sokerikin pelkästään ällöttäisi. Margariinia laitan leivälle. Voi maistuu mielestäni suorastaan pahalta samoin kuin rasvainen maito ja niistä jää omituinen rasvainen maku suuhun. Makunsa siis jokaisella.


    • leipuritar...

      Aina pullataikinaan punaista maitoa ! ei mitään kevytjuttuja... ei ei.
      Rasvan pitää olla iha ehtaa voita tai sunnuntai-leivontamargariiniä.

      Veteen leivottu pulla on lähinnä vitsi, kuka nyt haluaa syödä mitään light- pullaa,
      ehtaa sen olla pitää.

      Pinnalle reilusti raesokeria tai kanelisokeria.

      Tänä viikonloppuna tein semmosen sankollisen taikinaa (15 hengelle) ja siitä korvapuustit,
      eipä ennättäneet kauan vanheta :o) Uunilämmin korvapuusti kahvikupin tai kylmän maidon kylkiäisenä,
      kuka voi vastustaa !!!

      • ...

        En tiedä onko tuota homogenoimatonta vanhanajanmaitoa myynnissä missään, omassa kaupassani en ole nähnyt. Sen rasvapitoisuus oli n. 4,5, kun kulutusmaidon on 3,5. Siitä tuli kyllä hyvää pullaa, tavallisesta kulutusmaidosta ei aina tule niin hyvää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      201
      4355
    2. Oulaisten vaalit, hyvä alku mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan.

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      3
      3476
    3. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      244
      3418
    4. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      79
      2355
    5. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      85
      1993
    6. Exän käytös hämmentää (taas)

      Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k
      Sinkut
      239
      1619
    7. Helena Koivun rikosrekisteri

      Kasvaa. Tällä kertaa murtautuminen...😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      140
      1310
    8. Onko Kuhmossa salapareja

      Eli varattuja joilla salasuhde tai suhteita
      Kuhmo
      15
      1258
    9. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      48
      1218
    10. Miksi sä olet jatkanut tätä näin pitkään?

      Kerro tai vaikene iäksi
      Ikävä
      99
      1141
    Aihe