Täytekakku

help!

Hei,

Voisiko joku kertoa miten ihmeen vaikeaa voi olla sokerikakun leipominen?! Kaikki leivokset,joissa ensin vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi,ja sitten lisätään jauhot, epäonnistuu minulta AINA!
En siis pysty tekemään lapsille edes synttärikakkua,kun taikina ei kohoa uunissa ja jää tahmeaksi.
Olen kokeillut varmaan kaikkia keinoja,jotta onnistuisin, ja hermot alkaa olla kireällä..
Kääntelen jauhoseoksen vaahtoon mielestäni HYVIN varovasti,mutta luultavasti väärin.

Nyt tarvittaisi neuvoja oikein kädestä pitäen, kun en ymmärrä mikä voi mennä vikaan.

Kiitos paljon!!

24

22559

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vinkkikin

      No yks aika huomaamaton, mutta usein tehty virhe on paisamisen aikana tapahtuva tärinä tai kova ilmanpaineen muutos. Eli kun kakku on uunissa ei jyskätä eikä paiskota ikkunoita, ovia eikä etenkään uunin luukkua! Ei myöskään hypitä eikä paukutella kantapäitä lattiaan.

      Sitten on titenkin hyvä tuntea uuninsa eli onko uuni ns. alilämmittävä vai ylilämmittävä. Jotkin sähköuunit voivat olla sellaisia että kun lämmitysasteet menee yli 220 astetta ne lämmittävätkin enemmän kuin mitä astemäärä säätimessä näyttää ja kun aste määrä säätimessä on esimerkiksi 175 astetta uunin todellinen lämpö onkin vain 160 astetta. Tähän tutkimukseen tarvitaan joko erillinen mittari tai paljon testejä, kokemusta ja tutkimustietoa.

      On tietysti ihan hyvä tarkistaa myös se että kakkua paistettaessa on normaalisti ala- ja ylä-lämpö päällä. Ja että vuoka on tasan keskitasolla ei liian ylhäällä eikä alhaalla.

      Joissain vanhoissa kakkuresepteissä kehoitetaan lisäämään n. 1 rkl kiehuvankuumaa vettä muna-sokeri-jauhoseokseen varovaisesti juur ennen kuin vuoka laitetaan uuniin. Ai niin onhan se uunisi sitten varmasti riittävän lämmin kun laitat sen kakun uuniin?

      • avusta!

        Kiitos vastauksestasi!

        Minulla on uusi uuni,joten vika ei ole siinä. Erään ohjeen mukaan paistan kakkua 180 asteessa n.35min keskitasossa. Veden laittamista voisin kokeilla,mutta pelkään sekoittaa taikinaa jo jauhojen lisäämisvaiheessa, ettei vaahto laske. Sekoitan jauhot lusikalla tai puuhaarukalla käännellen, mutta siinä taitaa mennä liikaa aikaa,että saan jauhot sekaisin. ?

        Olen kyllä hiiren hiljaa kakun kypsyessä.Pulssi vaan hakkaa sataa..!


      • jo kakkuja jo 42 vuotta
        avusta! kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi!

        Minulla on uusi uuni,joten vika ei ole siinä. Erään ohjeen mukaan paistan kakkua 180 asteessa n.35min keskitasossa. Veden laittamista voisin kokeilla,mutta pelkään sekoittaa taikinaa jo jauhojen lisäämisvaiheessa, ettei vaahto laske. Sekoitan jauhot lusikalla tai puuhaarukalla käännellen, mutta siinä taitaa mennä liikaa aikaa,että saan jauhot sekaisin. ?

        Olen kyllä hiiren hiljaa kakun kypsyessä.Pulssi vaan hakkaa sataa..!

        Joo, jopa uudet uunit voivat olla epätarkkoja valitettavasti. Teknillisesti se voi johtua eriteiden epätasisesta kiinnityksestä tai esimerkiksi tiiviste uuninluukussa falskaa tms.

        Kovaksi vaahdoksi vatkattu muna-sokerivaahto laskee aina hiukan jauhoja lisättäessä, sille ei sinänsä voi mitään.

        Alla on hyviä neuvoja täytekakun valmistamiseen. Periaatteessa jos oikeen tottapuhun ()ja muistan niin muutama harjoituskappale se taisi meikäläiseltäkin tulla ja herahtipa kyynelkin poskelle, mutta yrittänyttä ei laiteta ja lopussa kiitos seisoo, jotkut asiat on vaan opeteltava.


    • neiti halla

      Vatkaatko tarpeeksi? Vaahdon pitää olla melkein valkoista. Onko sulla jauhojen seassa leivinjauhetta? Ei ole välttämätöntä mutta voi auttaa.

      Nämä seikat olet varmaankin jo tarkistanut. Jos ne on kunnossa, jäljelle jää vain henkimaailman asiat: sulla on veemäistä kakkutaikinaa. Mun kakut onnistuu aina täydellisesti, samalla ohjeella toisten tekemät toisinaan lätistyy, toisinaan onnistuu. Tälle ei löydy mitään järjellistä selitystä. Köksäntunnilla sanottiin, ettei vaahtoa saa täristää, sen lähellä mekastaa tai uuninluukkua avata kun kakku on raaka, tai se laskee. Ei siis kopsutella vispilöitä puhtaaksi taikinakulhon reunaan tai kurkita kahden minuutin välein uuniin. Tosin epäilen vähän tätäkin, koska itse olen kyllä paiskonut uunin luukkua vaikka miten ja kakku on silti ollut ihan hyvä. Toisaalta uunissasikin voi olla jotain vikaa, lämpötila huono tms. Mittaa uunilämpömittarilla, onko uunisi varmasti oikeassa lämpötilan suhteen.

      Tuli pitkä, sekava ja huonosti jäsennelty teksti, mutta toivottavasti sait selvää. Jos kakku ei näistäkään huolimatta onnistu, lapsille voi tehdä kakun kahvikakkutaikinasta tai vaikka marenkilevyistä.

      Oma sokerikakkuohjeeni on vanha ja helppo: kolmeen samankokoiseen lasiin kuhunkin sama tilavuus munia, sokeria ja jauhoja. Munat ja sokeri vatkataan, jauhot käännellään sekaan. Paistetaan 180 asteessa.

      • kiitos

        Kiitos vastauksesta!

        Vatkaan kyllä n.5min,varmaankin tarpeeksi,vika ei ole siinä.Leivinjauhettakin laitan.Eli veemäistä taikinaa.. tai noh, vika on kyllä minussa. :)

        Uunin lämpötila on 180 astetta ohjeen mukaan,ja yritän olla varovainen. Kiitos ohjeesta,ehkä vanhanaikainen ohje on parempi kuin muut.Vika on kyllä varmasti siinä,etten osaa "nostella" jauhoseosta tarpeeksi varovasti sekaan.Osaisitko vielä kuvailla miten ja millä kääntelet jauhot sekaan? Sekoitatko taikinaa?


      • neiti halla
        kiitos kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta!

        Vatkaan kyllä n.5min,varmaankin tarpeeksi,vika ei ole siinä.Leivinjauhettakin laitan.Eli veemäistä taikinaa.. tai noh, vika on kyllä minussa. :)

        Uunin lämpötila on 180 astetta ohjeen mukaan,ja yritän olla varovainen. Kiitos ohjeesta,ehkä vanhanaikainen ohje on parempi kuin muut.Vika on kyllä varmasti siinä,etten osaa "nostella" jauhoseosta tarpeeksi varovasti sekaan.Osaisitko vielä kuvailla miten ja millä kääntelet jauhot sekaan? Sekoitatko taikinaa?

        Tuo viisi minuuttia tuntuu tosi lyhyeltä ajalta, muutkin olivat huomanneet. Vaahdon pitää olla sellaista että kun sitä ottaa lusikkaan ja valuttaa siitä takaisin kulhoon, niin valuneella taikinalla saa piirrettyä rauhallisesti parikymmentä senttiä korkean kahdeksikon niin, että pienen hetken koko kasi on näkyvissä. Vaikea selittää näin, helpompi olisi näyttää.

        Jauhoseos menee taikinaan helpoiten kaappurilla (ei tarvi sotkea sitten uutta kapustaa kun kaapii taikinat vuokaan) sillai, että kun jauhot on siivilöity taikinan päälle niin nostaa taikinaa kaappurilla ja hytkyttelee sitä varovasti vaakasuorassa. Tätä vasta onkin vaikeaa selittää, mutta pointti on siis se ettei missään nimessä saa sekoittaa.


      • hyviä neuvoja!
        neiti halla kirjoitti:

        Tuo viisi minuuttia tuntuu tosi lyhyeltä ajalta, muutkin olivat huomanneet. Vaahdon pitää olla sellaista että kun sitä ottaa lusikkaan ja valuttaa siitä takaisin kulhoon, niin valuneella taikinalla saa piirrettyä rauhallisesti parikymmentä senttiä korkean kahdeksikon niin, että pienen hetken koko kasi on näkyvissä. Vaikea selittää näin, helpompi olisi näyttää.

        Jauhoseos menee taikinaan helpoiten kaappurilla (ei tarvi sotkea sitten uutta kapustaa kun kaapii taikinat vuokaan) sillai, että kun jauhot on siivilöity taikinan päälle niin nostaa taikinaa kaappurilla ja hytkyttelee sitä varovasti vaakasuorassa. Tätä vasta onkin vaikeaa selittää, mutta pointti on siis se ettei missään nimessä saa sekoittaa.

        Alkaa oikein naurattaa,kun tuntuu niin tyhmältä,kun ei tiedä joitain asioita ollenkaan! :) Tuon kasi-jutun tiesinkin ja se onnistuu,mutta vatkaan tästä eteenpäin kuitenkin enemmän.

        tuosta toisesta jutusta en sitten ymmärtänytkään yhtään mitään...! No ei,kyllä ymmärsin. ;) Mietin vaan aina,että jos ei kerran saa sekoitaa,miten jauhot voi mennä hyvin sekaisin?? Jos jauhopaakkuja jää,sekin vissiin laskee kakkua. Kun nostelen taikinaan jauhoja,tuntuu että siinä menee ikuisuus ennen kuin jauhot on sekaisin.Siinä vaiheessa sekoitusta on tullut varmaan jo liikaa,ja vaahto laskee. En kyllä huomaa vaahdon laskemista,mutta uunissa kakku ei vaan kohoa oikeastaan yhtään.
        Kiitos taas neuvoista! Kyllä näillä neuvoilla pitäisi jo onnistua. Taidan käydä ostamassa varmuudeksi 5 pussia jauhoja, 15 pussia sokeria ja 50 kananmunaa. ;)


    • jotahin

      Itse leivon kakun vanhalla ohjeella, kaikkea saman verran:
      1 lasi munia
      1 lasi sokeria
      1 lasi vehnäjauhoja
      ja laitan vielä 1 tl leivinjauhetta, että varmasti kohoaa.

      Muista ottaa kananmunat huoneenlämpöön pari tuntia aikaisemmin, että vaahtoutuu kunnolla. Itse huuhtelen muutaman sekunnin lämpimällä vedellä ennen rikkomista, jos kiire.

      Sitten vaan munat ja sokerit vatkataan hyvin, täydellä teholla koneella 5-10 min. Ei voi vatkata liikaa. (Paitsi 10 min jälkeen kone voi sanoa poks :))

      Sitten jauhot ja leivinjauhe sekaisin ja siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varoen, mutta kuitenkin kunnolla, ettei jää jauhopaakkuja.

      Lopuksi taikina kaadetaan voideltuun korppujauhotettuun vuokaan.

      Vielä paistoajasta: useissa ohjeissa on 175 astetta ja 30 min, ITSE paistan äidin ohjeen mukaan uunin alatasolla 175 astetta, 1 tunti. Kakun pinnasta tulee näin melko rapea, mutta kostutushan korvaa sen, ja kakku on sisältä taatusti kypsä. Jos pinta alkaa tummumaan, laita leivinpaperi päälle loppuajaksi.

      TOIVOTTAVASTI OHJE AUTTAA.

      • vastauksestasi

        Kiitos neuvoista!

        Taidanpa kokeilla äitisi ohjetta.Rapea on hyvä, tahmea on paha! :) Laitatko jauhot erissä vai kaikki samaan aikaan?
        Kiitos!


    • ja malttia

      Kaupasta tai leipomosta ostettu täytekakku ajaa aivan täysin saman asian jollei paremminkin kuin äidin itsetekemä jos sen omatekosen kakun takia on mennyt yöunet ja hermonreunat.

      Yks täytekakku maailmankaikkeudessa on ainka vähä. Tulee vielä kuule ihan oikeitakin murheita uskopois.

      Jos ny yhtään osaa lohduttaa.

      • vain,

        haluan kyllä oppia leipomaan itse kakun, sen takia asiaa jauhankin.


      • leipäsiä
        vain, kirjoitti:

        haluan kyllä oppia leipomaan itse kakun, sen takia asiaa jauhankin.

        Tottakai sehän on hienoa, en halua mitenkään loukata tai mitätöidä haluasi...anteeksi.

        Onnea ja menestystä! .)


    • jopjop

      Moikka help, hyviä neuvoja olet saanut, tuo kaikkia aineita yhtäpaljon on maailman paras ja helpoin resepti ja se toimii.

      Minun silmään otti tuo kovin lyhyt 5. min vatkausaika, se ei oikeein riitä vahvan munasokerivaahdon muodostumiseen.

      Kokeiles tätä, ota kananmunat jo edellisenä iltana huoneenlämpöön (ei pilaannu, usko pois)riko munat kulhoon ja lisää sokeri sekaan ja laita kulho lämpimään vesihauteeseen tiskialtaaseen n. 20min jotta lämpenee kädenlämpöiseksi, tämän jälkeen vatkaa sähkövispilällä ainakin 10 ellei jopa 15 min (en usko että voit vatkata liikaa) tuloksena on vahva munasokerivaahto, Sinun sekoitustekniikkasi on oikea, puulastalla varovasti käännellen.

      Paistamisessa on hyvä muistaa todellakin se ettei luukkua kannata avata ensimmäiseen varttiin, itse paistan 175 asteessa n. 25-30 min kakkupohjan koosta riippuen.

      Eihän se tuntikaan pahitteeksi ole mutta lämpöä ei saisi olla 160 enempää, rapeaksi tulee, mutta kunnos kostutus on vain hyväksi kun täyttää ja koristelee kakun.

      Onnistumisen iloa Sinulle.

      • jopjop!

        Kiitos vinkeistä!

        Vatkaan vaahtoa kauemmin ensi kerralla! Tuntuu tyhmältä,etten oikeastaan vikaa löydä omista tavoistani kun vertaa muiden neuvoihin.


    • confectioner

      pistää silmään tuo vatkausaika. Kyllä sokerin ja kananmunan vatkaukseen menee ainakin tuo 20 minuuttia.
      Jauhot on hyvä sihdata seokseen ja mielestäni paras tapa jauhojen sekoittamiseen on puhtaalla kädellä varovasti käännellä jauhot sekaan. Samalla tuntee hyvin mahdolliset jauhopaakut joita helposti sinne jää. Varo kuitenkin taiknan liiallista sekoitusta jottei kuohkeus häviä ja nousu jää vähäiseksi.

      • confectioner!

        Kiitos!
        Ihanko totta? Vatkausaika saattaa nähtävästi olla vikana..
        Voisikin olla paras keino minulle laittaa jauhot käsin sekaan, koska pelkään nimenomaan sekoitusvaihetta. Hyvä neuvo! :)


      • pitäisi riittää

        En ole koskaan vatkannut munia sokeria 10 min kauempaa KONEELLA, ja aina on kakku onnistunut. Ainakin omassa vatkaimessani max vatkausaika käyttöohjeessa on tuo 10 min täydellä teholla. Kun munat on lämpimiä, ne kyllä vatkautuvat 10 minuutissa valkoiseksi vaahdoksi, johon saa kahdeksikonkin tehtyä.

        Tosiaan käsin kannattaa käännellä jauhot sekaan. Paisto-ohjeita on monenlaisia, itse löytää sopivimman omaan makuun. Ja tietenkin uunitkin on erilaisia.

        ONNEA MATKAAN!


    • pikaleipuri

      lämpimät munat ja jauhot jnejne niin mukaan tarvitset rakkautta ja lämpöä siihen kakkuun, muuten EI onnistu!
      Intohimoa kakkuun, sillai se onnistuu...

      • pikaleipuri!

        Kumma kyllä,asenne tosiaan vaikuttaa onnistumiseen.Päätän seuraavalla kerralla onnistua ja lisään pari pusua taikinan ohjeeseen! :)


    • opetettiin

      Koulussa joskus kymmeniävuosia takaperin, että sokeri ja kanamunat on vatkattu tarpeeksi kun teet pinnalle vatkaimella (tietysti pysäytetyllä) kahdeksikon taikinan pintaan ja kun teet sitä viimmeistä kaarta ensimmäinen kaari on vielä näkyvissä. Jauhot tulee sekoittaa samaan suuntaan kulhon pohjasta nostellen.
      Itse käytän myös ohjetta samanverran sokeria, munia ja jauhoja. Joskus laitan muutaman luksikallisen ylimääräisiä jauhoja jos pohja on tehty esim. viidestä munasta.
      Aina on onnistunut ja nykyään jo lapsetkin ovat oppineet täytekakun teon onnistuneesti.

      • aila

        Paista kakku suoralaitaisessa vuoassa. Älä jauhota vuokaa lainkaan, vaan laita pohjalle juuri pohjanpeittävä leivinpaperi. Paistuessaan kakku tarttuu vuoan seinämiin. Kun otat vuoan uunista anna kakun jäähtyä kokonaan ja sitten veitsellä irrotat kakun vuoan seinämistä ja pohjahan irtoaa kun siellä on se leivinpaperi.

        Itse olen paistanut mm. kattilassakin, kun tarvii korkean ja ison kakun. Kakkupohja ei pääse laskemaan, kun se on kiinni niissä reunoissa.


    • Meiju

      Mulla on ollut samanlainen ongelma. Ongelma ratkesi niin että laitat muna-sokeriseokseen jauho- & leivinjauheseoksen puuhaarukalla varovasti ja kuohkeasti sekoittaen. Hyvä vinkki on myös lusikallinen kiehuvaa vettä lopuksi ennen uuniin laittoa koko taikinaan. Onnea kakun leipomiseen!

    • Nina

      Tässä sinulle hyvä täytekakun ohje:

      (tee kaksinkertainen annos, huom. tämä annos yksinkertainen)

      4 keskikoista munaa
      2 dl sokeria
      1 dl kiehuvaa vettä
      3 dl vehnäjauhoja
      1-2 tl leivinjauhetta (huom. kaksinkertaisessa annoksessa käytä 2 tl leivinjauhetta yhteensä)

      paista uunissa 190 asteessa n. 30-40 min.

    • markkettaja

      laita 3 pientä kananmunaa 5 dl vehnäjauhoja ja 4 dl sokeria

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      40
      1390
    2. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      98
      1345
    3. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      289
      1235
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1095
    5. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      19
      1041
    6. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      65
      1028
    7. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      71
      1012
    8. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1009
    9. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      176
      868
    10. Vihdoinkin lavatansseja tv:ssä - Juhannuksena tanssitaan, bändeinä Yölintu ja Komiat!

      Jes, vihdoinkin lavatansseja taas televisiossa! Keskikesän juhlaa vietetään tänä juhannuksena Tuuloksen Kapakanmäellä ju
      Tanssi
      17
      833
    Aihe