Turkkilaiset leivonnaiset

nanne

Ajatuksena olisi leipoa turkkilaisia pikkuleipiä, leivonnaisia tms. ystäväni häihin. Löytyykö kellään ohjeita, googlettaminen ei juuri tuloksia tuottanut. Pikaisia vastauksia!

17

1681

Vastaukset

  • Fillo-taikinasta tehdyt baklavat lienevät tyypillisin turkkilainen leivonnainen. Tarvitset myös manteleita, pistaasipähkinöitä ja ruusuvettä. Ja paljon voita ja sokeria!

  • niin googlesta löytyi vaikka millä mitalla, haku sanalla turkish desserts.

  • Aika vaikean tehtävän olet itsellesi kehitellyt. Turkkilaiset eivät tee paljon leivonnaisia kotona, koska leipomoissa paljon taidokkaampia ja maukkaampia versioita myydään halvempaan hintaan kuin mitä kotioloissa olisi mahdollista tehdä. Pikkuleivätkään eivät ole mitenkään erikoisia, vaan "vain" pikkuleipiä. Niitä myydään leipomoissa kilohintaperiaatteella. Joitain maitopohjaisia vanukkaan tapaisia jälkiruokia olisi ehkä helppo tehdä, mutta ei niitä oikein häihin voi viedä. Makeista leivonnaisista tulee mieleen vain tuo jo mainittu baklava. Erilaisia baklavareseptejä varmasti löytyy netistä pilvin pimein, mutta olennaisimmat ainekset tuossa lienevät sokeri, rasva ja hyvälaatuinen (siis hyvin ohut), suolaton filotaikina. Suolaisesta filosta voi myös tehdä suolaisia cigara börek-leivonnaisia, joissa täytevaihtoehtoina juusto (fetajuuston tyyppistä murenevaa yleensä käyttävät), pinaatti tai peruna. Voivat kyllä olla vaikeita saada nätisti käärittyä ilman harjoittelua. Tsemppiä!

    • Baklavasta on ilmeisesti aika vaikeaa saada itse todella hyvää.. Siksipä ei olekaan tullut kokeiltua, mutta aina Turkissa käydessä sitä tulee syötyä. Ja sitä maailman parasta Güllüoglun baklavaa olen maistanut Istanbulissa.. Oli muuten hyvää! :) Itse olen tehnyt kotona sekerpareja jotka on aika helppo tehdä ja saada onnistumaankin. Sen lisäksi olen tehnyt tulumbaa.


  • Makeat itämaiset leivonnaiset ovat melko samantapaisia joka paikassa lähi-idän tuolla kulmalla. Baklawan lisäksi on tarjolla monenmoisia supermakeita leivonnaisia kuten knaafe, borma, zalabijja, kattaijjaf, ataijjaf sekä basbuusat sun muut mannasuurimoleivonnaiset.
    Suosittelen kyllä pientä esiharjoitelua ennenkuin niitä alkaa häitä varten rustaamaan.

    Knaafe on yksinkertainen valmistaa, jos vain on saatavilla hiuksenhienoja kadaijjaf-nuudeleita. Niitä saattaa löytää kreikkalaisia elintarvikkeita myyvissä kaupoissa pakasteesta.
    Nuudelit vain kuullotetaan pannussa voissa ja sokerissa ja puolet määrästä levitetään kerrokseksi matalan vuuan pohjalle. Väliin levitetään kerros leivontaan sopivaa tuorejuustoa esim. rikottaa. Päälle levitetään loput nuudelit ja laitetaan uuniin 30-40 min keskilämpöön. Valmiin kuuman knaafen päälle kaadetaan sokerisiirappi, joka on helppo valmistaa vettä ja sokeria keittämällä. Päälle
    voi vielä ripotella fistaasipähkinärouhetta ja jauhettuja ruusunnuppuja, jos on saatavilla.
    Samoista kadaijjaf-nuudeleista voi valmistaa myös 'linnunpesiä' eli pesän muotoon muovailtuja nuudelikuppeja, jotka täytetään kokonaisilla fistaasipähkinöillä ja taas reilusti siirappia päälle.
    Bormat on rullalle kierrettyjä pähkinätäytteisiä sikareita, jotka voi valmistaa joko kadaijjef- tai filotaikinasta.
    Zalabijjat ovat öljyssä keitettyjä ja siirapissa uitettuja taikinapalloja, joita tarjotaan erityisesti ramadanin aikaan. Niiden valmistus onnistuu myös kokemattomalta.

    Lisäksi voi tarjota monenmoista muuta makeaa kuten pähkinöillä täytettyjä viikunoita, sokeroituja manteleita ja pomelankuoria tai lukumia.

  • voit lisata ruusuvesi leivonnaisia ja makea ja PARAS TURKKILAINEN RUUSUVESI www.finnrose.fi

  • voit lisata ruusuvesi leivonnaisia ja makea ja PARAS TURKKILAINEN RUUSUVESI www.finnrose.fi

    • No mutta turkuaz antoiikin ap:n toivoman pikaisen vastauksen!



    • sikari jälkkäri kirjoitti:

      http://mideastfood.about.com/od/dessertssweetspastries/r/sigaraboregi.htm

      JÄLKIRUOKA

      LÄMMIN PISTAASIBAKLAVA, JÄÄTELÖÄ
      ½ kg filotaikinaa
      4 dl voisulaa
      ½ kg rouhittua pistaasia (voit käyttää muitakin pähkinöitä)
      1 dl korppujauhoja
      50 g sokeria

      Kostutusliemi
      2 dl sokeria
      4 dl vettä
      1 dl kreikkalaista hunajaa
      1 sitruunan kuori suikaleina ja mehu
      1 kpl halkaistu vaniljatanko
      1 kpl kanelitanko
      10 kpl neilikoita

      Valmista ensin kastike keittämällä kaikkia aineksia noin puoli tuntia, siivilöi ja anna jäähtyä.
      Sekoita sokeri, pähkinät ja korppujauho.
      Laita viisi yksitellen voideltua taikinalehteä voidellulle vuoalle ja ripottele päälle reilu kerros pähkinäseosta. Jatka niin, että laitat kaksi voideltua lehteä/kerros kunnes jäljellä on taas 4-5 lehteä.

      Jatka kunnes vuoka on täynnä, laita jääkaappiin, leikkaa annospaloiksi ja aseta jokaisen palan päälle yksi neilikka. Paista 150 C uunissa n, 1-1,5 tuntia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna hieman jäähtyä ja kaada liemi siivilän läpi vuokaan yhdestä kulmasta reunoja pitkin, niin, että liemi valuu alle.
      Tarjoa jäätelön kera

      http://www.helsinginsuomikreikkayhdistys.fi/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=10&Itemid=72&lang=fi


  • Fillotaikinaan käärityt marsipaanisikarit ovat hyviä. Voidellaan voilla kuten baklavaa tehtäessä, paistetaan ja valellaan sokeri-ruusuvesisiirapilla.

  • Tampereella on yksi leipomo -kahvila joka myy turkkilaisia leivonnaisia.
    Sen nettisivulta löytyy myös muutamia resepteja
    www.reiluleipomo.fi

  • Turkinpiiperöintiä, onko heillä nälkä?

Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.