Kuka tietää mistä löytyy helsingin bussiliikenteen taulukkopalkat ja muut lisät? Kiitosta jo etukäteen.
HKL Palkat
17
14812
Vastaukset
- JBA-831
Palkkauksesta löytyy tietoa mm. täältä (http://www.jhl.fi/asp/system/empty.asp?P=994&VID=default&S=1&C=18448)
- Kuski AKT
Kyseisiltä sivuilta ei ymmärtääkseni pääse työehtosopimusta lukemaan kuin jäsenet. Olisiko mahdollista että kopioisit tuon sopimuksen tänne. Tarkoitusenani on vertailla nykyistä AKT palkkaani verrattuna jos menisin HLB ajoon. Olen siis kiinnostunut siitä miten lisät tarkkaan ottaen määräytyvät ja minkälainen on perustuntipalkka. Vastaavat tiedot AKT ehdoista löytyvät AKT:n sivuilta.
- sopimus
Kuski AKT kirjoitti:
Kyseisiltä sivuilta ei ymmärtääkseni pääse työehtosopimusta lukemaan kuin jäsenet. Olisiko mahdollista että kopioisit tuon sopimuksen tänne. Tarkoitusenani on vertailla nykyistä AKT palkkaani verrattuna jos menisin HLB ajoon. Olen siis kiinnostunut siitä miten lisät tarkkaan ottaen määräytyvät ja minkälainen on perustuntipalkka. Vastaavat tiedot AKT ehdoista löytyvät AKT:n sivuilta.
Helsingin Bussiliikenne Oy:n työehtosopimus vuosille 2005-2007
YHTEISET MÄÄRÄYKSET
1 §
Soveltamisala
Tämän työehtosopimuksen piiriin kuuluu Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiön palveluksessa oleva henkilöstö lukuun ottamatta 2 momentissa mainittuja henkilöitä.
Tätä työehtosopimusta ei sovelleta niihin henkilöihin, jotka olivat 31.1.2003 Suomen Turistiauto Oy:n palveluksessa ja joihin on sovellettu tai joiden kanssa on tuolloin tai sitä aikaisemmin työsopimuksella sovittu noudatettavaksi Autoliikenteen työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetustyöntekijäliitto AKT ry:n välistä Linja-autohenkilökunnan työehtosopimusta. Näillä henkilöillä on oikeus halutessaan työsopimuksen muutoksella siirtyä 3 momentissa mainitun sopimuksen soveltamisen piiriin.
Perussopimuksena on kulloinkin voimassa oleva kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus. Jäljempänä sovitaan perussopimuksesta poikkeavista määräyksistä.
2 §
Eläkeoikeus
Eläke-edut järjestetään kunnallisen eläkelain tasoisina.
STAn palveluksessa 31.12.2004 olleet työntekijät säilyttävät STAn palveluksen perusteella ansaitun lisäeläkeoikeuden niin kauan kuin palvelussuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu yhdenjaksoisena.
Helsingin kaupungin liikennelaitoksen palveluksessa 31.12.2004 olleet työntekijät, STAn palveluksesta Helsingin kaupungin palvelukseen siirtyneet, säilyttävät kaupunginhallituksen 30.8.1993, 1305 §, tekemän päätöksen mukaisen lisäeläkeoikeuden niin kauan kuin palvelussuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu yhdenjaksoisena.
3 §
Hautauskorvaus
Yhtiöön työsuhteessa olevan henkilön kuollessa työnantaja maksaa hänen omaisilleen hautauskorvauksena ko. henkilön kuolinhetkeä edeltäneen kuukauden varsinaisen kuukausipalkan 1,5-kertaisena. Edellytyksenä hautauskorvaukselle on vähintään 6 kuukautta kestänyt työsuhde ennen kuolinhetkeä.
4 §
Osa-aikaiset työntekijät
Osa-aikaisia kuljettajia voidaan käyttää kaikkina viikon päivinä kuitenkin niin, että osa-aikatyötä ei suunnitellusti järjestetä sunnuntaiksi. Sunnuntaikorvauksen alaiseen työhön käytetään ensisijaisesti täyttä työaikaa tekeviä kuljettajia.
Osa-aikaisia työntekijöitä voi kuljettajamäärästä olla korkeintaan 7 %. Poikkeusjärjestelyistä sovitaan luottamusmiehen kanssa erikseen.
5 §
Koulutussopimus
Yhtiössä noudatetaan kunnallisen alan kulloinkin voimassa olevia henkilöstön koulutusta koskevia sopimuksia. Työntekijäyhdistysten hallituksen varsinaisille jäsenille järjestetään neuvottelujärjestelmän ja yhteistoiminnan parantamiseksi koulutustilaisuuksia vähintään kaksi päivää vuodessa yhteistoiminnassa työmarkkinajärjestöjen kanssa. Nämä koulutuspäivät ovat palkallisia.
6 §
Tehtävälisä
Tehtävien vaativuuden laajentuessa olennaisesti maksetaan erikseen määriteltyä tehtävälisää. Tehtävälisää käytetään tilanteissa, joissa tilapäiset tehtävämuutokset aiheuttaisivat tehtäväkohtaisen palkantarkistuksen.
7 §
Erimielisyyksien sovittelu
Tämän työehtosopimuksen ja perussopimuksen tulkintaa ja soveltamista koskevan erimielisyyden sattuessa on työnantajan ilmoittamien edustajien ja toisaalta työntekijöiden ennalta nimeämien edustajien pyrittävä välittömästi neuvonpidolla selvittämään erimielisyydet.
Mikäli asiaa ei saada edellä tarkoitetulla tavalla selvitetyksi, voidaan se siirtää yhtiön johdon nimeämien neuvottelijoiden ja henkilökuntaa edustavien allekirjoittajajärjestöjen kesken neuvoteltavaksi. Ellei näissä neuvotteluissa päästä ratkaisuun, voi sopimukseen osallinen saattaa asian käsiteltäväksi työtuomioistuimessa.
8 §
Sopimuksen voimassaoloaika
Tämä työehtosopimus tulee voimaan 16.2.2005 lukien paitsi työaikajärjestelyjen ja niistä aiheutuvien korvausten osalta 16.5.2005 lukien ja on voimassa perussopimuksen voimassaoloajan mukaan 30.9.2007 saakka. Sen jälkeen sopimuksen voimassaoloaika jatkuu vuoden kerrallaan, jollei sitä jommalta kummalta puolelta kirjallisesti irtisanota vähintään kuusi viikkoa ennen sopimuskauden päättymistä. Irtisanomisesta huolimatta tämän sopimuksen määräykset ovat voimassa, kunnes yhteisesti todetaan neuvottelujen uudesta sopimuksesta päättyneen tai joku osapuoli kirjallisesti ilmoittaa katsovansa neuvottelut päättyneiksi.
Jos työehtosopimus irtisanotaan, on irtisanovan osapuolen samalla tehtävä pääkohdittain ehdotus uudeksi sopimukseksi. Neuvottelut uudesta sopimuksesta on aloitettava viipymättä, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa irtisanomisesta.
LINJA-AUTONKULJETTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET
9 §
Linja-autonkuljettajien palkkaus
Linja-autonkuljettajan tehtäväkohtainen palkka kuukaudessa on 16.2.2005 lukien:
Tehtäväkohtainen palkka 1664,06 euroa
Henkilökohtaiset lisät määräytyvät perussopimuksen mukaan.
Yhtiölisää maksetaan niille kuljettajille, joilla on vuosisidonnaiseen henkilökohtaiseen lisään oikeuttavaa palvelusaikaa yhteensä 15 vuotta edellyttäen, että mainitusta ajasta on kertynyt STA:n tai PKL:n tai HKL:n palveluksessa vähintään 10 vuotta. Yhtiölisän suuruus on 67,61 €/kk. Myönnetty yhtiölisä pysyy euromääräisesti muuttumattomana. Niillä henkilöillä, joille 31.12.2004 on maksettu STA-lisää tai määrävuosilisää, muutetaan mainitut lisät yhtiölisäksi.
10 §
Työaika
Kuljettajien työaika järjestetään perussopimuksen jaksotyöajan mukaan. Yli-, yötyökorvaukset yms. työaikalisät maksetaan perussopimuksen jaksotyön mukaan.
Kuljettajien työajoissa noudatetaan ajo- ja lepoaikalakia, työaikalakia ja tämän sopimuksen määräyksiä.
Päivittäisen työajan maksimipituus saa olla enintään 10 tuntia paitsi määrätyissä perusjärjestelmissä (13 työpäivää, 8 vapaapäivää) ja lisäksi pääluottamusmiesten kanssa erikseen sopien muissa järjestelmissä 10 tuntia 30 minuuttia.
Päivittäisen työajan minimipituus on vähintään 6 tuntia, poikkeusliikennepäivinä 5 tuntia.
Työvuorot suunnitellaan siten, että työaika tasoittuu kolmen viikon jaksoissa (114 tuntia 45 minuuttia).
Työvuorokausi alkaa klo 00.00
11 §
Valmistelu- ja lopetusajat
Valmistelu- ja lopetusajat kuuluvat työaikaan seuraavasti:
Työpäivän alussa hallista lähdettäessä
* Varhassa ja Koskelassa 8 min
* Ruhassa 11 min 1)
* Pitäjänmäessä ja Suomenojalla 5 min
Halliin lopetettaessa 4 min
Siirtymä- ja matkustajapalveluaika
ruokatauon jälkeen 5 min
Siirtymä- ja matkustajapalveluaika
työpäivän alussa vaihtopaikalta lähdettäessä 5 min
Kassantilitysaikaa työpäivässä 2 min
Työpäivän sisällä olevat siirtymäajat ovat työaikaa. Siirtymäajat määritellään linjakohtaisesti.
1)Ruskeasuon varikon kävelyaikoja tarkistetaan, jos varikon remontista (arvioitu toteutusajankohta 2006-2008) johtuen bussien pysäköintijärjestelyt tai liikennetyönjohdon tiloja koskevat järjestelyt merkittävästi muuttuvat. Muutoksista käydään erilliset neuvottelut."
12 §
Ruoka- ja kahvitauko
Ruokatauko on 30 – 60 minuuttia.
Päivittäin järjestetään yksi 10 minuutin pituinen, työaikaan kuuluva kahvitauko, joka sijoitetaan ensisijaisesti rupeaman sisälle tai vaihtoehtoisesti rupeaman alkuun tai loppuun.
Ruokatauko sijoitetaan paikkaan, jossa on mahdollista aterioida.
13 §
Kaksiosaisen päivän korvaus
Kaksiosaisen päivän korvaus on 10 % tehtäväkohtaisesta palkasta laskettuna. Korvaus maksetaan varsinaisena palkkana, jos työntekijän ajosarjan työpäivistä yli puolet on kaksiosaisia päiviä. Muissa tapauksissa korvaus maksetaan kertakorvauksena niiltä työtunneilta, jona kuljettaja tekee kaksiosaisen työpäivän.
Työpäivä on kaksiosainen, kun tauon pituus on vähintään 3 tuntia. Taukoa ei lueta työaikaan.
Alle 3 tunnin taukoa voidaan käyttää palvelulinjoilla ja pääluottamusmiesten kanssa erikseen sopien myös muissa tapauksissa. Näistä työvuoroista maksetaan kaksiosaisen päivän korvausta.
Tauon enimmäispituus saa olla kesäliikenteen 2005 alusta enintään
5 t ja syysliikenteen 2007 alusta enintään 4 t 30 min.
Siirtymäsääntö: STA:n palveluksessa 31.12.2004 olleiden kuljettajien tauon enimmäispituus saa olla enintään 3 t 30 min, ellei henkilö itse haluaa hakeutua pidemmän tauon työvuoroon.
14 §
Iltaruuhkan korvaus
Kaksiosaisissa työvuoroissa klo 18.30 ylimenevältä työajalta maksetaan iltaruuhkan kertakorvausta 50 % tuntipalkasta.
15 §
Vapaapäivätyökorvaus
Vapaapäivätyöstä maksetaan 100%:lla korotettua palkkaa.
16 §
Nivel- ja telikorvaus
Kuljettajalle maksetaan kertakorvauksena nivel- tai telibussilla tehdyille työtunneille 5 %:n suuruista nivel- ja telikorvausta laskettuna tehtäväkohtaisen palkan tuntipalkasta.
17 §
Henkilökuntakuljetukset/työmatkakorvaus
Henkilökuntakuljetuksilla varmistetaan aamun ensimmäisten lähtöjen häiriöttömyys ja kuljettajien työmatkojen turvallisuus. Henkilökuntakuljetuksia järjestetään pääkaupunkiseudulla asuville kuljettajille sellaisena aikana, jolloin julkisen liikenteen käyttö ei onnistu tai se vie kohtuuttomasti aikaa.
Henkilökuljetusten reitin rajana kulkee lännessä Lauttasaaresta Länsiväylää Espoonlahteen, josta reitti jatkuu Nöykkiöntie-Finnoontie-Kehä III, joka on alueen takaraja poikkeuksena Tikkurilassa Valkoisenlähteentie sekä Hakunilassa keskusta. Idässä raja kulkee Itäväylää pitkin sisältäen Vuosaaren, Roihuvuoren sekä Laajasalon alueet.
Jos kotiinkuljetusta joutuisi odottamaan kauemmin kuin 30 minuuttia, maksetaan henkilölle kilometrikorvausta vastaava rahakorvaus 6,75 euroa, keskimääräisenä työpaikan ja kodin (Helsingin alueella) välistä matkaa vastaten. Jos henkilökuntakuljetus on vaihdollinen, odotusaika lasketaan kotiin vievän vuoron lähtöaikaan.
18 §
Lipunmyyntikorvaus
STA:n palveluksessa 31.12.2004 olleelle kuljettajalle maksetaan vuoden 2005, 2006 ja 2007 joulukuun säännöllisen palkanmaksun yhteydessä saman suuruinen kertakorvaus kuin hänelle oli maksettu vuonna 2004 lipunmyyntikorvauksia yhteensä edellyttäen, että hän on maksupäivänä edelleen yhtiön palveluksessa.
19 §
Tilausautonkuljettajat
Tilausauton kuljettajalla maksuttoman tauon pituus pääkaupunkiseudulla on yksi tunti. Työjärjestelyistä johtuva yli tunnin menevä tauko lasketaan työajaksi. Työajaksi laskemisen edellytys on, että kuljettaja ilmoittaa esimiehelle olevansa työnjohdon käytettävissä yli tunnin menevältä tauon osalta tehden ne työt, jotka hänelle osoitetaan tehtäväksi. Kuljettajan on tuntilappua täyttäessään eriteltävä ne työt, joita hän on em. tauon aikana tehnyt. Muussa tapauksessa yli tunnin kestävää taukoa ei lasketa työaikaan.
Maksuton päivätauko on kaksi tuntia puolipäivärahaan oikeuttavissa ajoissa. Maksuton päivätauko on kolme tuntia kokopäivärahaan oikeuttavissa ajoissa. Päiväraha määräytyy perussopimuksen mukaisesti.
20 §
Palkanmaksu
Palkka maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa 15. ja viimeinen päivä.
HUOLTOKORJAAMOHENKILÖSTÖÄ KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET
21 §
Työaika
Työaikajärjestelyistä sovitaan tarvittaessa varikkokohtaisesti perussopimuksen määräyksiä noudattaen.
Työviikko alkaa maanantaina klo 7.00. Työvuorokauden lasketaan alkavan, kun työntekijän on säännön mukaisesti saavuttava työhönsä.
22 §
Viikkotyöaika
Viikkotyöaika on perussopimuksen mukainen yleistyöaika.
Liukuvaa työaikaa voidaan soveltaa yhtiössä erikseen sovittavalla tavalla.
23§
Palkkaus
Tehtäväkohtainen palkka 16.2.2005 alkaen
(sis. 6 %:n korotuksen)
Vanhemmat asentajat
Palkkaryhmä I 2162, 17 2291,90
Palkkaryhmä II 2100,00
Palkkaryhmä III 1875,75 1988,30
Palkkaryhmä IV 1826,23 1935,80
Palkkaryhmä V 1774,23 1880,68
Nuoremmat asentajat
Palkkaryhmä I 1659,37 1758,93
Palkkaryhmä II 1609,85 1706,44
Huoltotyöntekijät
Palkkaryhmä I 1774,23 1880,68
Palkkaryhmä II 1734,33 1838,39
Palkkaryhmä III 1681,02 1781,88
Siivoojat
Palkkaryhmä I 1480,93 1569,79
Nuoremmalta asentajalta edellytetään kolmen vuoden työkokemusta ja vanhemmalta asentajalta kuuden vuoden työkokemusta. Työ-kokemukseksi luetaan alaan liittyvä ammattiopiskelu seuraavasti: Kaksivuotisesta ammattikoulusta luetaan eduksi 18 kuukautta ja kolmivuotisesta ammattikoulusta 27 kuukautta.
24 §
STA-lisä
STA-lisä maksetaan sen suuruisena kuin se oli henkilöllä 31.12.2004 niin kauan kuin työsuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu keskeytymättä ja se muutetaan henkilökohtaiseksi lisäksi.
25 §
Iltavuorolisä
Kaksivuorotyössä 15 %:n iltavuorolisä maksetaan kaikilta iltavuoron työtunneilta edellyttäen, että työntekijöiden työvuorot säännöllisesti vaihtuvat ja muuttuvat ja että työvuorot menevät päällekkäin enintään 2 tuntia tai niiden väliin jää taukoa enintään 2 tuntia.
26 §
Kahvi- ja ruokatauko
Työntekijälle annetaan säännöllisenä työaikana kaksi 15 minuutin pituista lepo- tai kahvitaukoa.
Ruokatauko on 30 minuuttia, jota ei lueta työaikaan.
27 §
Peseytymisaika
Erittäin likaisissa töissä varataan peseytymistä varten 15 minuuttia ennen työajan päättymistä.
28 §
Palkanmaksu
Palkka maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa 15. ja viimeisenä päivänä.
HALLINTOHENKILÖSTÖÄ KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET
29 §
Työaika
Hallinto- ja toimistotehtävissä noudatetaan perussopimuksen mukaista toimistotyöaikaa ja työnjohtotehtävissä yleistyöaikaa.
30 §
Tehtäväkohtainen palkka
Tehtäväkohtaiset palkat määritellään tehtävien vaativuuden perusteella. Mahdolliset palkkaerot korjataan erikseen yhteistyössä vuoden 2005 aikana laadittavan suunnitelman mukaisesti.
31 §
STA-lisä ja määrävuosilisä
STA-lisä ja määrävuosilisä maksetaan sen suuruisena kuin se oli henkilöllä 31.12.2004 niin kauan kuin työsuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu keskeytymättä ja se muutetaan henkilökohtaiseksi lisäksi.
32 §
Palkanmaksu
Palkka maksetaan kerran kuukaudessa kunkin kuukauden 14 päivänä, lisät kuitenkin 2 kertaa kuukaudessa.
TYÖVUOROJEN PERUSEHDOT LINJALIIKENTEESSÄ LIITE
Vakiovuorot Työpäivä sijoittuu klo 04.00 – 03.00 väliselle ajalle. Työpäivä on yhtäjaksoinen. Työvuorolista laaditaan pääsääntöisesti siten, että kolmen viikon jaksossa on 14 työpäivää ja 7 vapaapäivää. Joka kolmas viikonloppu on ns. pitkä vapaa.
Jos tuntien tasoittamisen vuoksi joudutaan antamaan ylimääräisiä vapaapäiviä, ne pyritään järjestämään muiden vapaapäivien yhteyteen.
Aikainen työvuoro päättyy viimeistään klo 16.00.
Myöhäinen työvuoro alkaa arkipäivisin aikaisintaan klo 11.00.
Lauantain ja sunnuntain aamuvuorot päättyvät viimeistään klo 18.00.
Arkivuorot Työaika sijoittuu klo 04.00 – 23.00 väliselle ajalle. Työpäivä on yhtäjaksoinen.
Aamuvuoro päättyy viimeistään klo 16.00 ..
Iltavuoro voi alkaa arkisin aikaisintaan klo 11.00.
Työvuorolistat suunnitellaan siten, että aikainen ja myöhäinen viikko vuorottelee keskenään, joko maanantaista perjantaihin tai maanantaista lauantaihin. Niissä työvuoroissa joissa tulee lauantaitöitä, vapaapäivät järjestetään kiertäviksi. Joka toinen viikonloppu (lauantai/sunnuntai) annetaan vapaana alkaen aamuvuoron jälkeen.
Kaksiosaiset työvuorot
Työhönsidonnaisuus saa olla korkeintaan 13 tuntia. Työajan tulee päättyä pääsääntöisesti klo 18.30 mennessä.
Yleistä Jakson pituus on 3 viikkoa. Työvuorot suunnitellaan niin, että Ruhassa osa jaksoista vaihtelee 3-viikon välein, osa lukitaan ja toistetaan ajosarjavalintakauden ajan. Varhassa ja Koskelassa kaikki työvuorot lukitaan ja toistetaan ajosarjavalintakauden ajan. Arkipyhät voivat vaikuttaa asianomaiseen jaksoon, mutta jaksot ovat etukäteen tiedossa ajosarjavalinnoissa. Liikennemuutokset voivat muuttaa etukäteen suunniteltuja jaksoja.
Aamuvuorojen aloitusaika voi työntekijäkohtaisesti vaihdella lukituissa ajosarjoissa arkisin enintään 90 minuuttia vähintään 90 % työvuoroista.
Yösarjat ja päiväsarjat suunnitellaan erikseen.
Työaikarajat eivät koske henkilökuntavuoroja, N-linjoja eikä poikkeusliikennepäiviä. Ruhassa lukittavien vuorojen osuus vastaa HKL-taustaisten kuljettajien osuutta vuoden 2005 alussa. Tämän soveltamisesta sovitaan yhteisesti ajosarjatyöryhmässä. Työaikarajojen poikkeamista sovitaan erikseen pääluottamusmiesten kanssa. - Kuski AKT
sopimus kirjoitti:
Helsingin Bussiliikenne Oy:n työehtosopimus vuosille 2005-2007
YHTEISET MÄÄRÄYKSET
1 §
Soveltamisala
Tämän työehtosopimuksen piiriin kuuluu Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiön palveluksessa oleva henkilöstö lukuun ottamatta 2 momentissa mainittuja henkilöitä.
Tätä työehtosopimusta ei sovelleta niihin henkilöihin, jotka olivat 31.1.2003 Suomen Turistiauto Oy:n palveluksessa ja joihin on sovellettu tai joiden kanssa on tuolloin tai sitä aikaisemmin työsopimuksella sovittu noudatettavaksi Autoliikenteen työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetustyöntekijäliitto AKT ry:n välistä Linja-autohenkilökunnan työehtosopimusta. Näillä henkilöillä on oikeus halutessaan työsopimuksen muutoksella siirtyä 3 momentissa mainitun sopimuksen soveltamisen piiriin.
Perussopimuksena on kulloinkin voimassa oleva kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus. Jäljempänä sovitaan perussopimuksesta poikkeavista määräyksistä.
2 §
Eläkeoikeus
Eläke-edut järjestetään kunnallisen eläkelain tasoisina.
STAn palveluksessa 31.12.2004 olleet työntekijät säilyttävät STAn palveluksen perusteella ansaitun lisäeläkeoikeuden niin kauan kuin palvelussuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu yhdenjaksoisena.
Helsingin kaupungin liikennelaitoksen palveluksessa 31.12.2004 olleet työntekijät, STAn palveluksesta Helsingin kaupungin palvelukseen siirtyneet, säilyttävät kaupunginhallituksen 30.8.1993, 1305 §, tekemän päätöksen mukaisen lisäeläkeoikeuden niin kauan kuin palvelussuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu yhdenjaksoisena.
3 §
Hautauskorvaus
Yhtiöön työsuhteessa olevan henkilön kuollessa työnantaja maksaa hänen omaisilleen hautauskorvauksena ko. henkilön kuolinhetkeä edeltäneen kuukauden varsinaisen kuukausipalkan 1,5-kertaisena. Edellytyksenä hautauskorvaukselle on vähintään 6 kuukautta kestänyt työsuhde ennen kuolinhetkeä.
4 §
Osa-aikaiset työntekijät
Osa-aikaisia kuljettajia voidaan käyttää kaikkina viikon päivinä kuitenkin niin, että osa-aikatyötä ei suunnitellusti järjestetä sunnuntaiksi. Sunnuntaikorvauksen alaiseen työhön käytetään ensisijaisesti täyttä työaikaa tekeviä kuljettajia.
Osa-aikaisia työntekijöitä voi kuljettajamäärästä olla korkeintaan 7 %. Poikkeusjärjestelyistä sovitaan luottamusmiehen kanssa erikseen.
5 §
Koulutussopimus
Yhtiössä noudatetaan kunnallisen alan kulloinkin voimassa olevia henkilöstön koulutusta koskevia sopimuksia. Työntekijäyhdistysten hallituksen varsinaisille jäsenille järjestetään neuvottelujärjestelmän ja yhteistoiminnan parantamiseksi koulutustilaisuuksia vähintään kaksi päivää vuodessa yhteistoiminnassa työmarkkinajärjestöjen kanssa. Nämä koulutuspäivät ovat palkallisia.
6 §
Tehtävälisä
Tehtävien vaativuuden laajentuessa olennaisesti maksetaan erikseen määriteltyä tehtävälisää. Tehtävälisää käytetään tilanteissa, joissa tilapäiset tehtävämuutokset aiheuttaisivat tehtäväkohtaisen palkantarkistuksen.
7 §
Erimielisyyksien sovittelu
Tämän työehtosopimuksen ja perussopimuksen tulkintaa ja soveltamista koskevan erimielisyyden sattuessa on työnantajan ilmoittamien edustajien ja toisaalta työntekijöiden ennalta nimeämien edustajien pyrittävä välittömästi neuvonpidolla selvittämään erimielisyydet.
Mikäli asiaa ei saada edellä tarkoitetulla tavalla selvitetyksi, voidaan se siirtää yhtiön johdon nimeämien neuvottelijoiden ja henkilökuntaa edustavien allekirjoittajajärjestöjen kesken neuvoteltavaksi. Ellei näissä neuvotteluissa päästä ratkaisuun, voi sopimukseen osallinen saattaa asian käsiteltäväksi työtuomioistuimessa.
8 §
Sopimuksen voimassaoloaika
Tämä työehtosopimus tulee voimaan 16.2.2005 lukien paitsi työaikajärjestelyjen ja niistä aiheutuvien korvausten osalta 16.5.2005 lukien ja on voimassa perussopimuksen voimassaoloajan mukaan 30.9.2007 saakka. Sen jälkeen sopimuksen voimassaoloaika jatkuu vuoden kerrallaan, jollei sitä jommalta kummalta puolelta kirjallisesti irtisanota vähintään kuusi viikkoa ennen sopimuskauden päättymistä. Irtisanomisesta huolimatta tämän sopimuksen määräykset ovat voimassa, kunnes yhteisesti todetaan neuvottelujen uudesta sopimuksesta päättyneen tai joku osapuoli kirjallisesti ilmoittaa katsovansa neuvottelut päättyneiksi.
Jos työehtosopimus irtisanotaan, on irtisanovan osapuolen samalla tehtävä pääkohdittain ehdotus uudeksi sopimukseksi. Neuvottelut uudesta sopimuksesta on aloitettava viipymättä, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa irtisanomisesta.
LINJA-AUTONKULJETTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET
9 §
Linja-autonkuljettajien palkkaus
Linja-autonkuljettajan tehtäväkohtainen palkka kuukaudessa on 16.2.2005 lukien:
Tehtäväkohtainen palkka 1664,06 euroa
Henkilökohtaiset lisät määräytyvät perussopimuksen mukaan.
Yhtiölisää maksetaan niille kuljettajille, joilla on vuosisidonnaiseen henkilökohtaiseen lisään oikeuttavaa palvelusaikaa yhteensä 15 vuotta edellyttäen, että mainitusta ajasta on kertynyt STA:n tai PKL:n tai HKL:n palveluksessa vähintään 10 vuotta. Yhtiölisän suuruus on 67,61 €/kk. Myönnetty yhtiölisä pysyy euromääräisesti muuttumattomana. Niillä henkilöillä, joille 31.12.2004 on maksettu STA-lisää tai määrävuosilisää, muutetaan mainitut lisät yhtiölisäksi.
10 §
Työaika
Kuljettajien työaika järjestetään perussopimuksen jaksotyöajan mukaan. Yli-, yötyökorvaukset yms. työaikalisät maksetaan perussopimuksen jaksotyön mukaan.
Kuljettajien työajoissa noudatetaan ajo- ja lepoaikalakia, työaikalakia ja tämän sopimuksen määräyksiä.
Päivittäisen työajan maksimipituus saa olla enintään 10 tuntia paitsi määrätyissä perusjärjestelmissä (13 työpäivää, 8 vapaapäivää) ja lisäksi pääluottamusmiesten kanssa erikseen sopien muissa järjestelmissä 10 tuntia 30 minuuttia.
Päivittäisen työajan minimipituus on vähintään 6 tuntia, poikkeusliikennepäivinä 5 tuntia.
Työvuorot suunnitellaan siten, että työaika tasoittuu kolmen viikon jaksoissa (114 tuntia 45 minuuttia).
Työvuorokausi alkaa klo 00.00
11 §
Valmistelu- ja lopetusajat
Valmistelu- ja lopetusajat kuuluvat työaikaan seuraavasti:
Työpäivän alussa hallista lähdettäessä
* Varhassa ja Koskelassa 8 min
* Ruhassa 11 min 1)
* Pitäjänmäessä ja Suomenojalla 5 min
Halliin lopetettaessa 4 min
Siirtymä- ja matkustajapalveluaika
ruokatauon jälkeen 5 min
Siirtymä- ja matkustajapalveluaika
työpäivän alussa vaihtopaikalta lähdettäessä 5 min
Kassantilitysaikaa työpäivässä 2 min
Työpäivän sisällä olevat siirtymäajat ovat työaikaa. Siirtymäajat määritellään linjakohtaisesti.
1)Ruskeasuon varikon kävelyaikoja tarkistetaan, jos varikon remontista (arvioitu toteutusajankohta 2006-2008) johtuen bussien pysäköintijärjestelyt tai liikennetyönjohdon tiloja koskevat järjestelyt merkittävästi muuttuvat. Muutoksista käydään erilliset neuvottelut."
12 §
Ruoka- ja kahvitauko
Ruokatauko on 30 – 60 minuuttia.
Päivittäin järjestetään yksi 10 minuutin pituinen, työaikaan kuuluva kahvitauko, joka sijoitetaan ensisijaisesti rupeaman sisälle tai vaihtoehtoisesti rupeaman alkuun tai loppuun.
Ruokatauko sijoitetaan paikkaan, jossa on mahdollista aterioida.
13 §
Kaksiosaisen päivän korvaus
Kaksiosaisen päivän korvaus on 10 % tehtäväkohtaisesta palkasta laskettuna. Korvaus maksetaan varsinaisena palkkana, jos työntekijän ajosarjan työpäivistä yli puolet on kaksiosaisia päiviä. Muissa tapauksissa korvaus maksetaan kertakorvauksena niiltä työtunneilta, jona kuljettaja tekee kaksiosaisen työpäivän.
Työpäivä on kaksiosainen, kun tauon pituus on vähintään 3 tuntia. Taukoa ei lueta työaikaan.
Alle 3 tunnin taukoa voidaan käyttää palvelulinjoilla ja pääluottamusmiesten kanssa erikseen sopien myös muissa tapauksissa. Näistä työvuoroista maksetaan kaksiosaisen päivän korvausta.
Tauon enimmäispituus saa olla kesäliikenteen 2005 alusta enintään
5 t ja syysliikenteen 2007 alusta enintään 4 t 30 min.
Siirtymäsääntö: STA:n palveluksessa 31.12.2004 olleiden kuljettajien tauon enimmäispituus saa olla enintään 3 t 30 min, ellei henkilö itse haluaa hakeutua pidemmän tauon työvuoroon.
14 §
Iltaruuhkan korvaus
Kaksiosaisissa työvuoroissa klo 18.30 ylimenevältä työajalta maksetaan iltaruuhkan kertakorvausta 50 % tuntipalkasta.
15 §
Vapaapäivätyökorvaus
Vapaapäivätyöstä maksetaan 100%:lla korotettua palkkaa.
16 §
Nivel- ja telikorvaus
Kuljettajalle maksetaan kertakorvauksena nivel- tai telibussilla tehdyille työtunneille 5 %:n suuruista nivel- ja telikorvausta laskettuna tehtäväkohtaisen palkan tuntipalkasta.
17 §
Henkilökuntakuljetukset/työmatkakorvaus
Henkilökuntakuljetuksilla varmistetaan aamun ensimmäisten lähtöjen häiriöttömyys ja kuljettajien työmatkojen turvallisuus. Henkilökuntakuljetuksia järjestetään pääkaupunkiseudulla asuville kuljettajille sellaisena aikana, jolloin julkisen liikenteen käyttö ei onnistu tai se vie kohtuuttomasti aikaa.
Henkilökuljetusten reitin rajana kulkee lännessä Lauttasaaresta Länsiväylää Espoonlahteen, josta reitti jatkuu Nöykkiöntie-Finnoontie-Kehä III, joka on alueen takaraja poikkeuksena Tikkurilassa Valkoisenlähteentie sekä Hakunilassa keskusta. Idässä raja kulkee Itäväylää pitkin sisältäen Vuosaaren, Roihuvuoren sekä Laajasalon alueet.
Jos kotiinkuljetusta joutuisi odottamaan kauemmin kuin 30 minuuttia, maksetaan henkilölle kilometrikorvausta vastaava rahakorvaus 6,75 euroa, keskimääräisenä työpaikan ja kodin (Helsingin alueella) välistä matkaa vastaten. Jos henkilökuntakuljetus on vaihdollinen, odotusaika lasketaan kotiin vievän vuoron lähtöaikaan.
18 §
Lipunmyyntikorvaus
STA:n palveluksessa 31.12.2004 olleelle kuljettajalle maksetaan vuoden 2005, 2006 ja 2007 joulukuun säännöllisen palkanmaksun yhteydessä saman suuruinen kertakorvaus kuin hänelle oli maksettu vuonna 2004 lipunmyyntikorvauksia yhteensä edellyttäen, että hän on maksupäivänä edelleen yhtiön palveluksessa.
19 §
Tilausautonkuljettajat
Tilausauton kuljettajalla maksuttoman tauon pituus pääkaupunkiseudulla on yksi tunti. Työjärjestelyistä johtuva yli tunnin menevä tauko lasketaan työajaksi. Työajaksi laskemisen edellytys on, että kuljettaja ilmoittaa esimiehelle olevansa työnjohdon käytettävissä yli tunnin menevältä tauon osalta tehden ne työt, jotka hänelle osoitetaan tehtäväksi. Kuljettajan on tuntilappua täyttäessään eriteltävä ne työt, joita hän on em. tauon aikana tehnyt. Muussa tapauksessa yli tunnin kestävää taukoa ei lasketa työaikaan.
Maksuton päivätauko on kaksi tuntia puolipäivärahaan oikeuttavissa ajoissa. Maksuton päivätauko on kolme tuntia kokopäivärahaan oikeuttavissa ajoissa. Päiväraha määräytyy perussopimuksen mukaisesti.
20 §
Palkanmaksu
Palkka maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa 15. ja viimeinen päivä.
HUOLTOKORJAAMOHENKILÖSTÖÄ KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET
21 §
Työaika
Työaikajärjestelyistä sovitaan tarvittaessa varikkokohtaisesti perussopimuksen määräyksiä noudattaen.
Työviikko alkaa maanantaina klo 7.00. Työvuorokauden lasketaan alkavan, kun työntekijän on säännön mukaisesti saavuttava työhönsä.
22 §
Viikkotyöaika
Viikkotyöaika on perussopimuksen mukainen yleistyöaika.
Liukuvaa työaikaa voidaan soveltaa yhtiössä erikseen sovittavalla tavalla.
23§
Palkkaus
Tehtäväkohtainen palkka 16.2.2005 alkaen
(sis. 6 %:n korotuksen)
Vanhemmat asentajat
Palkkaryhmä I 2162, 17 2291,90
Palkkaryhmä II 2100,00
Palkkaryhmä III 1875,75 1988,30
Palkkaryhmä IV 1826,23 1935,80
Palkkaryhmä V 1774,23 1880,68
Nuoremmat asentajat
Palkkaryhmä I 1659,37 1758,93
Palkkaryhmä II 1609,85 1706,44
Huoltotyöntekijät
Palkkaryhmä I 1774,23 1880,68
Palkkaryhmä II 1734,33 1838,39
Palkkaryhmä III 1681,02 1781,88
Siivoojat
Palkkaryhmä I 1480,93 1569,79
Nuoremmalta asentajalta edellytetään kolmen vuoden työkokemusta ja vanhemmalta asentajalta kuuden vuoden työkokemusta. Työ-kokemukseksi luetaan alaan liittyvä ammattiopiskelu seuraavasti: Kaksivuotisesta ammattikoulusta luetaan eduksi 18 kuukautta ja kolmivuotisesta ammattikoulusta 27 kuukautta.
24 §
STA-lisä
STA-lisä maksetaan sen suuruisena kuin se oli henkilöllä 31.12.2004 niin kauan kuin työsuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu keskeytymättä ja se muutetaan henkilökohtaiseksi lisäksi.
25 §
Iltavuorolisä
Kaksivuorotyössä 15 %:n iltavuorolisä maksetaan kaikilta iltavuoron työtunneilta edellyttäen, että työntekijöiden työvuorot säännöllisesti vaihtuvat ja muuttuvat ja että työvuorot menevät päällekkäin enintään 2 tuntia tai niiden väliin jää taukoa enintään 2 tuntia.
26 §
Kahvi- ja ruokatauko
Työntekijälle annetaan säännöllisenä työaikana kaksi 15 minuutin pituista lepo- tai kahvitaukoa.
Ruokatauko on 30 minuuttia, jota ei lueta työaikaan.
27 §
Peseytymisaika
Erittäin likaisissa töissä varataan peseytymistä varten 15 minuuttia ennen työajan päättymistä.
28 §
Palkanmaksu
Palkka maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa 15. ja viimeisenä päivänä.
HALLINTOHENKILÖSTÖÄ KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET
29 §
Työaika
Hallinto- ja toimistotehtävissä noudatetaan perussopimuksen mukaista toimistotyöaikaa ja työnjohtotehtävissä yleistyöaikaa.
30 §
Tehtäväkohtainen palkka
Tehtäväkohtaiset palkat määritellään tehtävien vaativuuden perusteella. Mahdolliset palkkaerot korjataan erikseen yhteistyössä vuoden 2005 aikana laadittavan suunnitelman mukaisesti.
31 §
STA-lisä ja määrävuosilisä
STA-lisä ja määrävuosilisä maksetaan sen suuruisena kuin se oli henkilöllä 31.12.2004 niin kauan kuin työsuhde Helsingin Bussiliikenne Osakeyhtiöön jatkuu keskeytymättä ja se muutetaan henkilökohtaiseksi lisäksi.
32 §
Palkanmaksu
Palkka maksetaan kerran kuukaudessa kunkin kuukauden 14 päivänä, lisät kuitenkin 2 kertaa kuukaudessa.
TYÖVUOROJEN PERUSEHDOT LINJALIIKENTEESSÄ LIITE
Vakiovuorot Työpäivä sijoittuu klo 04.00 – 03.00 väliselle ajalle. Työpäivä on yhtäjaksoinen. Työvuorolista laaditaan pääsääntöisesti siten, että kolmen viikon jaksossa on 14 työpäivää ja 7 vapaapäivää. Joka kolmas viikonloppu on ns. pitkä vapaa.
Jos tuntien tasoittamisen vuoksi joudutaan antamaan ylimääräisiä vapaapäiviä, ne pyritään järjestämään muiden vapaapäivien yhteyteen.
Aikainen työvuoro päättyy viimeistään klo 16.00.
Myöhäinen työvuoro alkaa arkipäivisin aikaisintaan klo 11.00.
Lauantain ja sunnuntain aamuvuorot päättyvät viimeistään klo 18.00.
Arkivuorot Työaika sijoittuu klo 04.00 – 23.00 väliselle ajalle. Työpäivä on yhtäjaksoinen.
Aamuvuoro päättyy viimeistään klo 16.00 ..
Iltavuoro voi alkaa arkisin aikaisintaan klo 11.00.
Työvuorolistat suunnitellaan siten, että aikainen ja myöhäinen viikko vuorottelee keskenään, joko maanantaista perjantaihin tai maanantaista lauantaihin. Niissä työvuoroissa joissa tulee lauantaitöitä, vapaapäivät järjestetään kiertäviksi. Joka toinen viikonloppu (lauantai/sunnuntai) annetaan vapaana alkaen aamuvuoron jälkeen.
Kaksiosaiset työvuorot
Työhönsidonnaisuus saa olla korkeintaan 13 tuntia. Työajan tulee päättyä pääsääntöisesti klo 18.30 mennessä.
Yleistä Jakson pituus on 3 viikkoa. Työvuorot suunnitellaan niin, että Ruhassa osa jaksoista vaihtelee 3-viikon välein, osa lukitaan ja toistetaan ajosarjavalintakauden ajan. Varhassa ja Koskelassa kaikki työvuorot lukitaan ja toistetaan ajosarjavalintakauden ajan. Arkipyhät voivat vaikuttaa asianomaiseen jaksoon, mutta jaksot ovat etukäteen tiedossa ajosarjavalinnoissa. Liikennemuutokset voivat muuttaa etukäteen suunniteltuja jaksoja.
Aamuvuorojen aloitusaika voi työntekijäkohtaisesti vaihdella lukituissa ajosarjoissa arkisin enintään 90 minuuttia vähintään 90 % työvuoroista.
Yösarjat ja päiväsarjat suunnitellaan erikseen.
Työaikarajat eivät koske henkilökuntavuoroja, N-linjoja eikä poikkeusliikennepäiviä. Ruhassa lukittavien vuorojen osuus vastaa HKL-taustaisten kuljettajien osuutta vuoden 2005 alussa. Tämän soveltamisesta sovitaan yhteisesti ajosarjatyöryhmässä. Työaikarajojen poikkeamista sovitaan erikseen pääluottamusmiesten kanssa.Kiitokset vastauksestasi. Paria asiaa tiedustelisin vielä? Onko siis ruokatunti palkallista aikaa ja paljonko ikälisä on perusosan päälle, jos ajokokemusta bussin ratin takaa on 10 vuotta kuten minulla? Kiitoksia jos jaksatte vielä täsmentään nämä jutut minulle.
- sopimus
Kuski AKT kirjoitti:
Kiitokset vastauksestasi. Paria asiaa tiedustelisin vielä? Onko siis ruokatunti palkallista aikaa ja paljonko ikälisä on perusosan päälle, jos ajokokemusta bussin ratin takaa on 10 vuotta kuten minulla? Kiitoksia jos jaksatte vielä täsmentään nämä jutut minulle.
Ruokatunti on palkaton. 1-osaisessa päivässä se on 30-60 min, ja 2-osaisessa pidempi tauko, yleensä yli 3h. Ikälisistä en muista/tiedä nyt tarkalleen, mutta olen ollut 8 vuotta niin tuntipalkkani on 12.03€ johon sisältyy kiinteä 10% ruuhkalisä. Yksi ikälisä taitaa olla 5%.
- AKT:N kuljettaja
sopimus kirjoitti:
Ruokatunti on palkaton. 1-osaisessa päivässä se on 30-60 min, ja 2-osaisessa pidempi tauko, yleensä yli 3h. Ikälisistä en muista/tiedä nyt tarkalleen, mutta olen ollut 8 vuotta niin tuntipalkkani on 12.03€ johon sisältyy kiinteä 10% ruuhkalisä. Yksi ikälisä taitaa olla 5%.
Sinulla on siis se kiinteä 10% ruuhkalisä palkassasi ,joka on 12. euroa, AKT:n sopimuksessa tuntipalkkasi olisi yli 12. euroa ja ruuhkatunneisat maksettaisiin taukolisä, joka on 1.5.tunnin jälkeen täysi tuntipalkka, eli jos tauko päivässä 4. tuntia maksetaan 36. euroa päivä.
HKL.n kuljettajia kusetetaan aika vahvasti, toki se kunnan parempi lomaetu on porkkana, joka osittain kompensoi asian. - sopimus
AKT:N kuljettaja kirjoitti:
Sinulla on siis se kiinteä 10% ruuhkalisä palkassasi ,joka on 12. euroa, AKT:n sopimuksessa tuntipalkkasi olisi yli 12. euroa ja ruuhkatunneisat maksettaisiin taukolisä, joka on 1.5.tunnin jälkeen täysi tuntipalkka, eli jos tauko päivässä 4. tuntia maksetaan 36. euroa päivä.
HKL.n kuljettajia kusetetaan aika vahvasti, toki se kunnan parempi lomaetu on porkkana, joka osittain kompensoi asian.Olet tältä osin oikeassa. Toisaalta meillä työajan aloitukset alkavat ja loppuvat taukopaikalle eikä esim. metsän siimekseen. Miten AKT:n puolella ovat tauot? Voivatko sijoittua keskelle metsää päätepysäkille?
- sopimus
sopimus kirjoitti:
Olet tältä osin oikeassa. Toisaalta meillä työajan aloitukset alkavat ja loppuvat taukopaikalle eikä esim. metsän siimekseen. Miten AKT:n puolella ovat tauot? Voivatko sijoittua keskelle metsää päätepysäkille?
Lisäksi Helb:llä sunnuntaikorvaus (100%) alkaa lauantaina tai arkipyhää edeltävänä iltana jo klo 18.00. Yökorvaus on klo 22-07 40% vrt. AKT 22-06 30%. Telillä tai nivelellä ajosta maksetaan 5% korvaus ajetuilta tunneilta. Eli ei voida suoraan verrata palkkoja toisiinsa vaikka AKT:n puolella tuleneekin enemmän useimmissa tapauksissa.
- Kuljettaja AKt
sopimus kirjoitti:
Lisäksi Helb:llä sunnuntaikorvaus (100%) alkaa lauantaina tai arkipyhää edeltävänä iltana jo klo 18.00. Yökorvaus on klo 22-07 40% vrt. AKT 22-06 30%. Telillä tai nivelellä ajosta maksetaan 5% korvaus ajetuilta tunneilta. Eli ei voida suoraan verrata palkkoja toisiinsa vaikka AKT:n puolella tuleneekin enemmän useimmissa tapauksissa.
Pk-seudun sopimuksessa alkaajuosta 50% tunnit lauantaina kello 18 jälkeen ja kun tuntipalkka on isompi se kuroo satasta kiinni, lisäksi pyhätunnit maksetaan aamu kuuteen asti, kun taas Helbillä vain 24.00; asti ja tietysti 100% tulee 24 jälkeen.
Lopetukset ovat samaan paikkaan kuin aloitus, eli työaikaan lasketaan varikolle siirtyminen. - sopimus
Kuljettaja AKt kirjoitti:
Pk-seudun sopimuksessa alkaajuosta 50% tunnit lauantaina kello 18 jälkeen ja kun tuntipalkka on isompi se kuroo satasta kiinni, lisäksi pyhätunnit maksetaan aamu kuuteen asti, kun taas Helbillä vain 24.00; asti ja tietysti 100% tulee 24 jälkeen.
Lopetukset ovat samaan paikkaan kuin aloitus, eli työaikaan lasketaan varikolle siirtyminen."Lopetukset ovat samaan paikkaan kuin aloitus, eli työaikaan lasketaan varikolle siirtyminen."
Entä päivätauko? Loppuuhan sekin myös varikolle?
Helb:llä on lisäksi haittana esim. jos työpäivä alkaa esim. Ruhasta niin se voi loppua Hakaniemeen ja palkanmaksu ja -aika loppuu sille minuutille.
Missä muuten "Kuljettaja AKt" olet töissä? Connex, Concordia, Pohjola? - kalamies69
Kuljettaja AKt kirjoitti:
Pk-seudun sopimuksessa alkaajuosta 50% tunnit lauantaina kello 18 jälkeen ja kun tuntipalkka on isompi se kuroo satasta kiinni, lisäksi pyhätunnit maksetaan aamu kuuteen asti, kun taas Helbillä vain 24.00; asti ja tietysti 100% tulee 24 jälkeen.
Lopetukset ovat samaan paikkaan kuin aloitus, eli työaikaan lasketaan varikolle siirtyminen.eikös lauantailisä ole 50% koko päivän ja iltalisät vasta 18 jälkee 22 asti ja yölisä 22-06 ja su lisät 00.00-00.00 eli sunnuntaipäivän osalta eikä 06 asti.
tarkastahan tiedot, ellei uuden sopimuksen myöte muuttunu - Jorkki
kalamies69 kirjoitti:
eikös lauantailisä ole 50% koko päivän ja iltalisät vasta 18 jälkee 22 asti ja yölisä 22-06 ja su lisät 00.00-00.00 eli sunnuntaipäivän osalta eikä 06 asti.
tarkastahan tiedot, ellei uuden sopimuksen myöte muuttunuEli näin mennään lisien osalta pk-seudulla(akt)
iltalisä 18-22 15% korotettu.
yölisä 22-06 30% korotettu.
lauantailisä 06.00-18.00 20% korotettu ja 18-24.00 50% korotettu.
Sunnuntai todellakin 0.00-24.00.
Korotukset lasketaan jokaisen taulukkopalkasta eli 12 vuotta tehneellä korotukset ovat suuremmat kuin juuri aloittaneella.
Sunnuntailisä kta:aan mukaan.
Pekkaset kta:aan mukaan.
- yksityisen kuski
kunnan bussikuskit sai v.2004 keskimäärin 2313€/kk lisineen, eli aika samoissa ovat kuin yksityisellä puolellakin. Ainut että kunnalla on muut edut sitte paljon parempia. Eli ei kannata kunnan kuskien olla kateellisia yksityisille.
- Kuljettaja B
Tuo keskipalkka on laskettu pyhä ja yölisineen, kun tekee ruuhkavuoroja(viikonloput vapaat) jää ansio alle kahden tonnin/kk, olen ajanut kahdeksan vuotta, ja kaksiosaisen päivän korvaus on vain 10% peruspalkasta, AKT:N puolella laskin, että samoilla vuoroilla tienaisin yli 500. euroa enemmän/kk ja palkan saisin joka toinen viikko, samoin lomajan korvaukset ym ovat huonommat, ku ei tule keskiansion mukaan, eli AKT:N kuski vetää vuodessa kymmpitonnin enemmän tiliä.
- Ärtynyt kuntalainen
Mitäs etuja meillä kuntalaisilla niin paljon sitten muka on?
Ruuhkatauot on senkun pidentyneet. 13h olet työpaikalla, josta rahaa saa vain6-9h, joka helvetin arkipäivä. Lomaeduthan tulee vasta voimaan, jos on ollut 15vuottaa alalla, kyllä kerrotan, että nuoret ajattelee vaan rahaa, mutta minkä takia sitten vanhat kuskit ajaa sekovuoroja ja nuoret joutuu orjana oleman työpaikalla 13h ja vasta viikonloppuna pääsee kunnolla kotiin.
Kyllä minä olen katellinen yksityisenpuolen kuljettajille, heillä on kunnon lomat(30pv pekkaset), eikä ole 5h maksuttomia ruokataukoja, pakettivaihtoja ja päivä loppuu aina varikolle.
Tyttö kysyi äidiltä, että onko isi kuollut?
Äiti vastasi: Ei, hän on HelBillä töissä.
- rah rahti
Tulkaa töihin rahdin ajoon, siellä tienaa 4000euroa/kk. Tulkaa pois sieltä ihmisrahti..hommista, kun se on noin surkeaa.
- kiinnostunut bussikuski
vaan ei E korttia, abcd löytyy vaan ei kai tavallisest kuokkihommist saa ku jotai 10€ timma, nyt bussissa minulla 12.99€ tunti, vaihtamishaluja alalla kyllä olisi vaan kun en mikään insinööri ole niin vaikeaa saada toista yhtä hyvin palkattua työtä ajoalalta abcd kortilla
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1908617
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264768- 504238
- 623807
- 513216
- 502990
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262686- 432491
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.442304Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382213