Täällä oli jo asiantuntevaa keskustelua marokkolaisesta keittiöstä, mutta voisikohan joku ihan kädestä pitäen neuvoa, miten kunnon couscousia voi kotioloissa tehdä ilman erityisiä välineitä. (Vai voiko?) Ei siis pikaversiota, vaan sellaista ihanaa, jota on valmistettu koko päivä ja huusholli tuoksuu mausteille ja herkuille...
couscous
10
1766
Vastaukset
- Palaan asiaan
On jo pienten poikien nukkumaanmenoaika, joten en jaksa kirjoittaa. Palaan asiaan.
(Koko päivää siihen ei saa kulumaan, ei edes lammastagineen & couscousiin. Enintään 4 tuntia.)- anuliini
Uudessa Kodin Kuvalehdessä oli muuten sattumalta juuri marokkolaisia reseptejä, joten ei välttämättä tarvitse kirjoittaa alusta asti kaikkia ainesosia. Mutta se homma käytännössä vieläkin ihmetyttää: millaisilla välineillä se couscousin saa höyrytettyä? Sideharsonyytti padan päälle? Entä pitääkö lähteä johonkin erikoisliikkeeseen couscousin ostoon? KK:n reseptissä oli, että kypsentämättömiä tai esikypsennettyjä couscous-suurimoita. Ovatko nuo esikypsennetyt niitä perusruokakaupoissa myytäviä? Kuinka pitkän höyrytyksen ne vaativat?
Kauheasti kysymyksiä, mutta ajattelin vähän tarkentaa, että mikä mulla on ongelmana, ettei sun tarvitse käyttää koko hereilläoloaikaasi minun ohjeistamiseeni... =) - Asafoetida
anuliini kirjoitti:
Uudessa Kodin Kuvalehdessä oli muuten sattumalta juuri marokkolaisia reseptejä, joten ei välttämättä tarvitse kirjoittaa alusta asti kaikkia ainesosia. Mutta se homma käytännössä vieläkin ihmetyttää: millaisilla välineillä se couscousin saa höyrytettyä? Sideharsonyytti padan päälle? Entä pitääkö lähteä johonkin erikoisliikkeeseen couscousin ostoon? KK:n reseptissä oli, että kypsentämättömiä tai esikypsennettyjä couscous-suurimoita. Ovatko nuo esikypsennetyt niitä perusruokakaupoissa myytäviä? Kuinka pitkän höyrytyksen ne vaativat?
Kauheasti kysymyksiä, mutta ajattelin vähän tarkentaa, että mikä mulla on ongelmana, ettei sun tarvitse käyttää koko hereilläoloaikaasi minun ohjeistamiseeni... =)Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin. - Porkkana
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.Joskus aina näkee, että resepteissä täytyisi käyttää harsoa. Mistä sitä saa? Kokkikaupasta? Kangaskaupasta? Apteekista? Minkälaista harsoa, vai onko vain yhdenlaista? Kiinnostaisi tietää.
- Asafoetida
Porkkana kirjoitti:
Joskus aina näkee, että resepteissä täytyisi käyttää harsoa. Mistä sitä saa? Kokkikaupasta? Kangaskaupasta? Apteekista? Minkälaista harsoa, vai onko vain yhdenlaista? Kiinnostaisi tietää.
Jaa - toivottavasti kangaskaupat vielä myyvät sitä. Varastossani on enää muutama metri jossain muualla maailmassa ostettua 'cheese cloth' -kangasta. (Ei, se ei ole kertakäyttöistä, mutta on tilanteita, joissa ei jaksa liottaa ja pestä! Panir-juuston ja valutetun jugurtin jälkeen kangas on joskus hiukan yäk, etenkin kun sen löytää aamulla tiskialtaan pohjalta.
- anuliini
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.Kiitos! Noita esikypsennettyjä couscous-suurimoita olen kyllä käyttänyt aikaisemmin tyyliin vettä päälle, mutta haluaisin siis tosiaan kokeilla sitä "oikeaa" sekä sille herkullista lisuketta. (Tai se couscoushan se lisuke taitaa olla.) Luulenpa, että nuo lehden marokkolaisen ravintoloitsijan reseptit ovat minulle riittävän autenttisia, olkoonpa niitä sitten ehkä helpotettukin...
Ihmettelin siis sitä, että lehden reseptissä luki "esikypsennettyä tai kypsentämätöntä" ja ohjeissa neuvottiin valmistamaan höyryttämällä. Eli voisiko tuon tavis-kaupan couscousinkin valmistaa höyryttämällä samalla valmistuvan kastikkeen tuoksuissa? Tai mikäs siinä, voinhan minä lähteä johonkin erikoiskauppaankin retkelle. - zaatar
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.En ole nähnyt koskaan kuskusta höyrytettävän harsopussissa.
Ainakin oman kuskuskattilani reiät ovat niin pienet, ettei ne rakeet liemeen tipu. - zaatar
anuliini kirjoitti:
Kiitos! Noita esikypsennettyjä couscous-suurimoita olen kyllä käyttänyt aikaisemmin tyyliin vettä päälle, mutta haluaisin siis tosiaan kokeilla sitä "oikeaa" sekä sille herkullista lisuketta. (Tai se couscoushan se lisuke taitaa olla.) Luulenpa, että nuo lehden marokkolaisen ravintoloitsijan reseptit ovat minulle riittävän autenttisia, olkoonpa niitä sitten ehkä helpotettukin...
Ihmettelin siis sitä, että lehden reseptissä luki "esikypsennettyä tai kypsentämätöntä" ja ohjeissa neuvottiin valmistamaan höyryttämällä. Eli voisiko tuon tavis-kaupan couscousinkin valmistaa höyryttämällä samalla valmistuvan kastikkeen tuoksuissa? Tai mikäs siinä, voinhan minä lähteä johonkin erikoiskauppaankin retkelle.ja jos on ylimääräistä aikaa,
tässä yksi linkki *oikean* kuskuksen valmistukseen.
http://www.bookofrai.com/my_weblog/2005/08/roll_your_own_c.html
Ja tässä oma versioni aiheesta:
Kuskuksen valmistuksen periaate on, että mannasuurimot liimataan toisiinsa sopivalla vesimäärällä rakeiksi, jotka sitten erotetaan sihdin avulla halutun kokoisiksi ja kypsennetään höyrystämällä. Marokkolaisten kuskus on yleensä karkeampaa kuin tunisialaisten ja libyalaisten ja heillä on tapana värjätä se kellertäväksi kurkuman avulla.
Pieni öljymäärä auttaa rakeiden irtoutumista toisistaan ja helpottaa näin työtä. Sen voi lisätä jo valmistuksen alkuvaiheessa tai ensimmäisen höyrytyksen jälkeen. Kiloon mannasuurimoita tarvitaan n.3 lasillista (1 2) vettä ja 1/4 lasia öljyä.
Liimaaminen tapahtuu sekoittamalla suurimoita kämmenellä matalassa vadissa kiertoliikkeellä sormet avoimina samalla lisäten vettä vähitellen kunnes muodostuu rakeita. Jotkut lisäävät tässä vaiheessa hieman jauhoja auttamaan rakeiden pysymistä erillään.
Tämän jälkeen rakeet sihdataan harvahkolla leveällä sihdillä yhtenäisiksi rakeiksi ja laitetaan höyrystymään reikäkattilan yläosaan ja kattilan alaosa täytetään sopivalla liemellä tai keitolla.
20-30 minuutin höyrystyksen jälkeen kuskusrakeet kaadetaan taas vatiin ja 'avataan' sopivan vesimäärän avulla, annetaan levätä 10 minuuttia ja sihdataan jälleen (yleensä hieman tiheämmällä sihdillä).
Kuskus palautetaan taas kattilaan ja höyrytetään toiset 20-30 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan vatiin. Libyalaisilla on tapana lisätä taas pari lasillista vettä, mutta marokkolaiset peittävät kuskusvadin liinalla ja antavat rakeiden pehmetä omassa höyryssään.
Varastoitavaksi tarkoitetut kuskusrakeet kuivatetaan auringossa monen päivän ajan. - Asafoetida
zaatar kirjoitti:
En ole nähnyt koskaan kuskusta höyrytettävän harsopussissa.
Ainakin oman kuskuskattilani reiät ovat niin pienet, ettei ne rakeet liemeen tipu.Tavallisessa kerroskattilassa höyrytysosan reiät ovat tuommoiset 5-10 mm. Harsopussin voi jopa ripustaa kannen alle, jos ei ole kerroskattilaa. Sitäpaitsi se on sikäli kätevä, että kuskusin saa 'irtonaiseksi' hiukan puristamalla ja ravistamalla.
Kunhan kasvan isoksi, ostan kyllä käsintehdyn kuparisen couscoussierin, mutta tällä hetkellä 500 € on hiukan liikaa... Säästän juuri Le Creusetin tyylikkääseen punakantiseen taginepataan. - zaatar
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisessa kerroskattilassa höyrytysosan reiät ovat tuommoiset 5-10 mm. Harsopussin voi jopa ripustaa kannen alle, jos ei ole kerroskattilaa. Sitäpaitsi se on sikäli kätevä, että kuskusin saa 'irtonaiseksi' hiukan puristamalla ja ravistamalla.
Kunhan kasvan isoksi, ostan kyllä käsintehdyn kuparisen couscoussierin, mutta tällä hetkellä 500 € on hiukan liikaa... Säästän juuri Le Creusetin tyylikkääseen punakantiseen taginepataan.hintaa tuollaisessa kattilassa (500e!). Itselläni on teräksinen tavallisen kattilan hinnoissa pyörivä kuskuskattila. Taginepataan pitäisi varmaan jo ottaa lainaa. Tekeehän se mahtavan vaikutuksen juhlallisella aterialla, mutta jokapäiväisessä käytössä (uskon) varsin epäkäytännöllinen ja turha kapistus. Ainakin omaa keittiötäni pitäisi laajentaa, jotta sen saisi sinne mahtumaan.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2356704Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne664004Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1313145- 1562322
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla171853Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1701577- 821474
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o291451Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https371369Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.1111061