couscous

anuliini

Täällä oli jo asiantuntevaa keskustelua marokkolaisesta keittiöstä, mutta voisikohan joku ihan kädestä pitäen neuvoa, miten kunnon couscousia voi kotioloissa tehdä ilman erityisiä välineitä. (Vai voiko?) Ei siis pikaversiota, vaan sellaista ihanaa, jota on valmistettu koko päivä ja huusholli tuoksuu mausteille ja herkuille...

10

1766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Palaan asiaan

      On jo pienten poikien nukkumaanmenoaika, joten en jaksa kirjoittaa. Palaan asiaan.

      (Koko päivää siihen ei saa kulumaan, ei edes lammastagineen & couscousiin. Enintään 4 tuntia.)

      • anuliini

        Uudessa Kodin Kuvalehdessä oli muuten sattumalta juuri marokkolaisia reseptejä, joten ei välttämättä tarvitse kirjoittaa alusta asti kaikkia ainesosia. Mutta se homma käytännössä vieläkin ihmetyttää: millaisilla välineillä se couscousin saa höyrytettyä? Sideharsonyytti padan päälle? Entä pitääkö lähteä johonkin erikoisliikkeeseen couscousin ostoon? KK:n reseptissä oli, että kypsentämättömiä tai esikypsennettyjä couscous-suurimoita. Ovatko nuo esikypsennetyt niitä perusruokakaupoissa myytäviä? Kuinka pitkän höyrytyksen ne vaativat?

        Kauheasti kysymyksiä, mutta ajattelin vähän tarkentaa, että mikä mulla on ongelmana, ettei sun tarvitse käyttää koko hereilläoloaikaasi minun ohjeistamiseeni... =)


      • Asafoetida
        anuliini kirjoitti:

        Uudessa Kodin Kuvalehdessä oli muuten sattumalta juuri marokkolaisia reseptejä, joten ei välttämättä tarvitse kirjoittaa alusta asti kaikkia ainesosia. Mutta se homma käytännössä vieläkin ihmetyttää: millaisilla välineillä se couscousin saa höyrytettyä? Sideharsonyytti padan päälle? Entä pitääkö lähteä johonkin erikoisliikkeeseen couscousin ostoon? KK:n reseptissä oli, että kypsentämättömiä tai esikypsennettyjä couscous-suurimoita. Ovatko nuo esikypsennetyt niitä perusruokakaupoissa myytäviä? Kuinka pitkän höyrytyksen ne vaativat?

        Kauheasti kysymyksiä, mutta ajattelin vähän tarkentaa, että mikä mulla on ongelmana, ettei sun tarvitse käyttää koko hereilläoloaikaasi minun ohjeistamiseeni... =)

        Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.

        'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.

        Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.

        Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.


      • Porkkana
        Asafoetida kirjoitti:

        Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.

        'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.

        Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.

        Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.

        Joskus aina näkee, että resepteissä täytyisi käyttää harsoa. Mistä sitä saa? Kokkikaupasta? Kangaskaupasta? Apteekista? Minkälaista harsoa, vai onko vain yhdenlaista? Kiinnostaisi tietää.


      • Asafoetida
        Porkkana kirjoitti:

        Joskus aina näkee, että resepteissä täytyisi käyttää harsoa. Mistä sitä saa? Kokkikaupasta? Kangaskaupasta? Apteekista? Minkälaista harsoa, vai onko vain yhdenlaista? Kiinnostaisi tietää.

        Jaa - toivottavasti kangaskaupat vielä myyvät sitä. Varastossani on enää muutama metri jossain muualla maailmassa ostettua 'cheese cloth' -kangasta. (Ei, se ei ole kertakäyttöistä, mutta on tilanteita, joissa ei jaksa liottaa ja pestä! Panir-juuston ja valutetun jugurtin jälkeen kangas on joskus hiukan yäk, etenkin kun sen löytää aamulla tiskialtaan pohjalta.


      • anuliini
        Asafoetida kirjoitti:

        Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.

        'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.

        Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.

        Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.

        Kiitos! Noita esikypsennettyjä couscous-suurimoita olen kyllä käyttänyt aikaisemmin tyyliin vettä päälle, mutta haluaisin siis tosiaan kokeilla sitä "oikeaa" sekä sille herkullista lisuketta. (Tai se couscoushan se lisuke taitaa olla.) Luulenpa, että nuo lehden marokkolaisen ravintoloitsijan reseptit ovat minulle riittävän autenttisia, olkoonpa niitä sitten ehkä helpotettukin...

        Ihmettelin siis sitä, että lehden reseptissä luki "esikypsennettyä tai kypsentämätöntä" ja ohjeissa neuvottiin valmistamaan höyryttämällä. Eli voisiko tuon tavis-kaupan couscousinkin valmistaa höyryttämällä samalla valmistuvan kastikkeen tuoksuissa? Tai mikäs siinä, voinhan minä lähteä johonkin erikoiskauppaankin retkelle.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.

        'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.

        Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.

        Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.

        En ole nähnyt koskaan kuskusta höyrytettävän harsopussissa.
        Ainakin oman kuskuskattilani reiät ovat niin pienet, ettei ne rakeet liemeen tipu.


      • zaatar
        anuliini kirjoitti:

        Kiitos! Noita esikypsennettyjä couscous-suurimoita olen kyllä käyttänyt aikaisemmin tyyliin vettä päälle, mutta haluaisin siis tosiaan kokeilla sitä "oikeaa" sekä sille herkullista lisuketta. (Tai se couscoushan se lisuke taitaa olla.) Luulenpa, että nuo lehden marokkolaisen ravintoloitsijan reseptit ovat minulle riittävän autenttisia, olkoonpa niitä sitten ehkä helpotettukin...

        Ihmettelin siis sitä, että lehden reseptissä luki "esikypsennettyä tai kypsentämätöntä" ja ohjeissa neuvottiin valmistamaan höyryttämällä. Eli voisiko tuon tavis-kaupan couscousinkin valmistaa höyryttämällä samalla valmistuvan kastikkeen tuoksuissa? Tai mikäs siinä, voinhan minä lähteä johonkin erikoiskauppaankin retkelle.

        ja jos on ylimääräistä aikaa,
        tässä yksi linkki *oikean* kuskuksen valmistukseen.

        http://www.bookofrai.com/my_weblog/2005/08/roll_your_own_c.html

        Ja tässä oma versioni aiheesta:

        Kuskuksen valmistuksen periaate on, että mannasuurimot liimataan toisiinsa sopivalla vesimäärällä rakeiksi, jotka sitten erotetaan sihdin avulla halutun kokoisiksi ja kypsennetään höyrystämällä. Marokkolaisten kuskus on yleensä karkeampaa kuin tunisialaisten ja libyalaisten ja heillä on tapana värjätä se kellertäväksi kurkuman avulla.
        Pieni öljymäärä auttaa rakeiden irtoutumista toisistaan ja helpottaa näin työtä. Sen voi lisätä jo valmistuksen alkuvaiheessa tai ensimmäisen höyrytyksen jälkeen. Kiloon mannasuurimoita tarvitaan n.3 lasillista (1 2) vettä ja 1/4 lasia öljyä.

        Liimaaminen tapahtuu sekoittamalla suurimoita kämmenellä matalassa vadissa kiertoliikkeellä sormet avoimina samalla lisäten vettä vähitellen kunnes muodostuu rakeita. Jotkut lisäävät tässä vaiheessa hieman jauhoja auttamaan rakeiden pysymistä erillään.
        Tämän jälkeen rakeet sihdataan harvahkolla leveällä sihdillä yhtenäisiksi rakeiksi ja laitetaan höyrystymään reikäkattilan yläosaan ja kattilan alaosa täytetään sopivalla liemellä tai keitolla.
        20-30 minuutin höyrystyksen jälkeen kuskusrakeet kaadetaan taas vatiin ja 'avataan' sopivan vesimäärän avulla, annetaan levätä 10 minuuttia ja sihdataan jälleen (yleensä hieman tiheämmällä sihdillä).

        Kuskus palautetaan taas kattilaan ja höyrytetään toiset 20-30 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan vatiin. Libyalaisilla on tapana lisätä taas pari lasillista vettä, mutta marokkolaiset peittävät kuskusvadin liinalla ja antavat rakeiden pehmetä omassa höyryssään.

        Varastoitavaksi tarkoitetut kuskusrakeet kuivatetaan auringossa monen päivän ajan.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        En ole nähnyt koskaan kuskusta höyrytettävän harsopussissa.
        Ainakin oman kuskuskattilani reiät ovat niin pienet, ettei ne rakeet liemeen tipu.

        Tavallisessa kerroskattilassa höyrytysosan reiät ovat tuommoiset 5-10 mm. Harsopussin voi jopa ripustaa kannen alle, jos ei ole kerroskattilaa. Sitäpaitsi se on sikäli kätevä, että kuskusin saa 'irtonaiseksi' hiukan puristamalla ja ravistamalla.

        Kunhan kasvan isoksi, ostan kyllä käsintehdyn kuparisen couscoussierin, mutta tällä hetkellä 500 € on hiukan liikaa... Säästän juuri Le Creusetin tyylikkääseen punakantiseen taginepataan.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Tavallisessa kerroskattilassa höyrytysosan reiät ovat tuommoiset 5-10 mm. Harsopussin voi jopa ripustaa kannen alle, jos ei ole kerroskattilaa. Sitäpaitsi se on sikäli kätevä, että kuskusin saa 'irtonaiseksi' hiukan puristamalla ja ravistamalla.

        Kunhan kasvan isoksi, ostan kyllä käsintehdyn kuparisen couscoussierin, mutta tällä hetkellä 500 € on hiukan liikaa... Säästän juuri Le Creusetin tyylikkääseen punakantiseen taginepataan.

        hintaa tuollaisessa kattilassa (500e!). Itselläni on teräksinen tavallisen kattilan hinnoissa pyörivä kuskuskattila. Taginepataan pitäisi varmaan jo ottaa lainaa. Tekeehän se mahtavan vaikutuksen juhlallisella aterialla, mutta jokapäiväisessä käytössä (uskon) varsin epäkäytännöllinen ja turha kapistus. Ainakin omaa keittiötäni pitäisi laajentaa, jotta sen saisi sinne mahtumaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      235
      6704
    2. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      66
      4004
    3. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      131
      3145
    4. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      156
      2322
    5. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      17
      1853
    6. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      170
      1577
    7. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      82
      1474
    8. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      29
      1451
    9. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      37
      1369
    10. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      111
      1061
    Aihe