Täällä oli jo asiantuntevaa keskustelua marokkolaisesta keittiöstä, mutta voisikohan joku ihan kädestä pitäen neuvoa, miten kunnon couscousia voi kotioloissa tehdä ilman erityisiä välineitä. (Vai voiko?) Ei siis pikaversiota, vaan sellaista ihanaa, jota on valmistettu koko päivä ja huusholli tuoksuu mausteille ja herkuille...
couscous
10
1812
Vastaukset
- Palaan asiaan
On jo pienten poikien nukkumaanmenoaika, joten en jaksa kirjoittaa. Palaan asiaan.
(Koko päivää siihen ei saa kulumaan, ei edes lammastagineen & couscousiin. Enintään 4 tuntia.)- anuliini
Uudessa Kodin Kuvalehdessä oli muuten sattumalta juuri marokkolaisia reseptejä, joten ei välttämättä tarvitse kirjoittaa alusta asti kaikkia ainesosia. Mutta se homma käytännössä vieläkin ihmetyttää: millaisilla välineillä se couscousin saa höyrytettyä? Sideharsonyytti padan päälle? Entä pitääkö lähteä johonkin erikoisliikkeeseen couscousin ostoon? KK:n reseptissä oli, että kypsentämättömiä tai esikypsennettyjä couscous-suurimoita. Ovatko nuo esikypsennetyt niitä perusruokakaupoissa myytäviä? Kuinka pitkän höyrytyksen ne vaativat?
Kauheasti kysymyksiä, mutta ajattelin vähän tarkentaa, että mikä mulla on ongelmana, ettei sun tarvitse käyttää koko hereilläoloaikaasi minun ohjeistamiseeni... =) - Asafoetida
anuliini kirjoitti:
Uudessa Kodin Kuvalehdessä oli muuten sattumalta juuri marokkolaisia reseptejä, joten ei välttämättä tarvitse kirjoittaa alusta asti kaikkia ainesosia. Mutta se homma käytännössä vieläkin ihmetyttää: millaisilla välineillä se couscousin saa höyrytettyä? Sideharsonyytti padan päälle? Entä pitääkö lähteä johonkin erikoisliikkeeseen couscousin ostoon? KK:n reseptissä oli, että kypsentämättömiä tai esikypsennettyjä couscous-suurimoita. Ovatko nuo esikypsennetyt niitä perusruokakaupoissa myytäviä? Kuinka pitkän höyrytyksen ne vaativat?
Kauheasti kysymyksiä, mutta ajattelin vähän tarkentaa, että mikä mulla on ongelmana, ettei sun tarvitse käyttää koko hereilläoloaikaasi minun ohjeistamiseeni... =)Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin. - Porkkana
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.Joskus aina näkee, että resepteissä täytyisi käyttää harsoa. Mistä sitä saa? Kokkikaupasta? Kangaskaupasta? Apteekista? Minkälaista harsoa, vai onko vain yhdenlaista? Kiinnostaisi tietää.
- Asafoetida
Porkkana kirjoitti:
Joskus aina näkee, että resepteissä täytyisi käyttää harsoa. Mistä sitä saa? Kokkikaupasta? Kangaskaupasta? Apteekista? Minkälaista harsoa, vai onko vain yhdenlaista? Kiinnostaisi tietää.
Jaa - toivottavasti kangaskaupat vielä myyvät sitä. Varastossani on enää muutama metri jossain muualla maailmassa ostettua 'cheese cloth' -kangasta. (Ei, se ei ole kertakäyttöistä, mutta on tilanteita, joissa ei jaksa liottaa ja pestä! Panir-juuston ja valutetun jugurtin jälkeen kangas on joskus hiukan yäk, etenkin kun sen löytää aamulla tiskialtaan pohjalta.
- anuliini
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.Kiitos! Noita esikypsennettyjä couscous-suurimoita olen kyllä käyttänyt aikaisemmin tyyliin vettä päälle, mutta haluaisin siis tosiaan kokeilla sitä "oikeaa" sekä sille herkullista lisuketta. (Tai se couscoushan se lisuke taitaa olla.) Luulenpa, että nuo lehden marokkolaisen ravintoloitsijan reseptit ovat minulle riittävän autenttisia, olkoonpa niitä sitten ehkä helpotettukin...
Ihmettelin siis sitä, että lehden reseptissä luki "esikypsennettyä tai kypsentämätöntä" ja ohjeissa neuvottiin valmistamaan höyryttämällä. Eli voisiko tuon tavis-kaupan couscousinkin valmistaa höyryttämällä samalla valmistuvan kastikkeen tuoksuissa? Tai mikäs siinä, voinhan minä lähteä johonkin erikoiskauppaankin retkelle. - zaatar
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisissa kaupoissa myydään enimmäkseen esikypsennettyä kuskusia. Ohje on paketissakin, mutta niille yleensä riittää, että päälle kaataa kiehuvaa vettä, sekoittaa ja antaa seistä muutaman minuutin.
'Oikea' kuskus todellakin syntyy näppärästi harsopussissa, joka on esim. kerroskattilan höyryosassa.
Sinuna aloittaisin pika-kuskusilla ja vasta sitten myöhemmin, kun muut osat sujuvat, kokeilet (oleellisesti parempaa) oikeaa.
Täytyypä vilkaista sitä Kodin Kuvalehteä. Joskus reseptejä 'mukaillaan' ja 'helpotetaan' niin paljon, ettei alkuperäisestä ideasta ole mitään jäljellä, mutta on lehdissä ihan hyviäkin.En ole nähnyt koskaan kuskusta höyrytettävän harsopussissa.
Ainakin oman kuskuskattilani reiät ovat niin pienet, ettei ne rakeet liemeen tipu. - zaatar
anuliini kirjoitti:
Kiitos! Noita esikypsennettyjä couscous-suurimoita olen kyllä käyttänyt aikaisemmin tyyliin vettä päälle, mutta haluaisin siis tosiaan kokeilla sitä "oikeaa" sekä sille herkullista lisuketta. (Tai se couscoushan se lisuke taitaa olla.) Luulenpa, että nuo lehden marokkolaisen ravintoloitsijan reseptit ovat minulle riittävän autenttisia, olkoonpa niitä sitten ehkä helpotettukin...
Ihmettelin siis sitä, että lehden reseptissä luki "esikypsennettyä tai kypsentämätöntä" ja ohjeissa neuvottiin valmistamaan höyryttämällä. Eli voisiko tuon tavis-kaupan couscousinkin valmistaa höyryttämällä samalla valmistuvan kastikkeen tuoksuissa? Tai mikäs siinä, voinhan minä lähteä johonkin erikoiskauppaankin retkelle.ja jos on ylimääräistä aikaa,
tässä yksi linkki *oikean* kuskuksen valmistukseen.
http://www.bookofrai.com/my_weblog/2005/08/roll_your_own_c.html
Ja tässä oma versioni aiheesta:
Kuskuksen valmistuksen periaate on, että mannasuurimot liimataan toisiinsa sopivalla vesimäärällä rakeiksi, jotka sitten erotetaan sihdin avulla halutun kokoisiksi ja kypsennetään höyrystämällä. Marokkolaisten kuskus on yleensä karkeampaa kuin tunisialaisten ja libyalaisten ja heillä on tapana värjätä se kellertäväksi kurkuman avulla.
Pieni öljymäärä auttaa rakeiden irtoutumista toisistaan ja helpottaa näin työtä. Sen voi lisätä jo valmistuksen alkuvaiheessa tai ensimmäisen höyrytyksen jälkeen. Kiloon mannasuurimoita tarvitaan n.3 lasillista (1 2) vettä ja 1/4 lasia öljyä.
Liimaaminen tapahtuu sekoittamalla suurimoita kämmenellä matalassa vadissa kiertoliikkeellä sormet avoimina samalla lisäten vettä vähitellen kunnes muodostuu rakeita. Jotkut lisäävät tässä vaiheessa hieman jauhoja auttamaan rakeiden pysymistä erillään.
Tämän jälkeen rakeet sihdataan harvahkolla leveällä sihdillä yhtenäisiksi rakeiksi ja laitetaan höyrystymään reikäkattilan yläosaan ja kattilan alaosa täytetään sopivalla liemellä tai keitolla.
20-30 minuutin höyrystyksen jälkeen kuskusrakeet kaadetaan taas vatiin ja 'avataan' sopivan vesimäärän avulla, annetaan levätä 10 minuuttia ja sihdataan jälleen (yleensä hieman tiheämmällä sihdillä).
Kuskus palautetaan taas kattilaan ja höyrytetään toiset 20-30 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan vatiin. Libyalaisilla on tapana lisätä taas pari lasillista vettä, mutta marokkolaiset peittävät kuskusvadin liinalla ja antavat rakeiden pehmetä omassa höyryssään.
Varastoitavaksi tarkoitetut kuskusrakeet kuivatetaan auringossa monen päivän ajan. - Asafoetida
zaatar kirjoitti:
En ole nähnyt koskaan kuskusta höyrytettävän harsopussissa.
Ainakin oman kuskuskattilani reiät ovat niin pienet, ettei ne rakeet liemeen tipu.Tavallisessa kerroskattilassa höyrytysosan reiät ovat tuommoiset 5-10 mm. Harsopussin voi jopa ripustaa kannen alle, jos ei ole kerroskattilaa. Sitäpaitsi se on sikäli kätevä, että kuskusin saa 'irtonaiseksi' hiukan puristamalla ja ravistamalla.
Kunhan kasvan isoksi, ostan kyllä käsintehdyn kuparisen couscoussierin, mutta tällä hetkellä 500 € on hiukan liikaa... Säästän juuri Le Creusetin tyylikkääseen punakantiseen taginepataan. - zaatar
Asafoetida kirjoitti:
Tavallisessa kerroskattilassa höyrytysosan reiät ovat tuommoiset 5-10 mm. Harsopussin voi jopa ripustaa kannen alle, jos ei ole kerroskattilaa. Sitäpaitsi se on sikäli kätevä, että kuskusin saa 'irtonaiseksi' hiukan puristamalla ja ravistamalla.
Kunhan kasvan isoksi, ostan kyllä käsintehdyn kuparisen couscoussierin, mutta tällä hetkellä 500 € on hiukan liikaa... Säästän juuri Le Creusetin tyylikkääseen punakantiseen taginepataan.hintaa tuollaisessa kattilassa (500e!). Itselläni on teräksinen tavallisen kattilan hinnoissa pyörivä kuskuskattila. Taginepataan pitäisi varmaan jo ottaa lainaa. Tekeehän se mahtavan vaikutuksen juhlallisella aterialla, mutta jokapäiväisessä käytössä (uskon) varsin epäkäytännöllinen ja turha kapistus. Ainakin omaa keittiötäni pitäisi laajentaa, jotta sen saisi sinne mahtumaan.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2754699Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1343040Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit442877Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?
Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k342871Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?771816Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1061664Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn281521- 601429
- 951292
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2151190