Liivate

nautasika

Kertokaa mistä liivate on tehty. Netistä löysin Dr. Oetkerin liivatteen, jossa lukee siannahka, mutta hullun lehmän taudin aikana muistan kohuna tulleen liivatteesta (olisi tehty vasikasta). Omissa liivatelehdissäni ei ollut mainintaa alkeperästä. Allergian takia haluaiain tietää alkuperän (nauta ei sovi).

9

7530

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikös se jotain sellaista

      Liivate eli gelatiini on sian tai naudan sidekudoksesta eristetty proteiini. Sitä valmistetaan eläimen nahasta, luista ja jänteistä.

      Miksi ihmeessä käyttäisit liivatetta? Käytä agar-agaria.

      • Sokruhiiri

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(


      • käsittääkseni...
        Sokruhiiri kirjoitti:

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(

        merilevästä. Itse olen käyttänyt vain marmeladeihin, etten sitten tiedä, kuinka hankalaa olisi käyttää liivatteen korvikkeena.
        Kuvittelisin ainakin, että liivate on helpompi käyttää. Agar agaria saa apteekista ja luontaistuotekaupoista. Ehkä jossain suuremmissa kaupungeissa marketeistakin, en tiedä. Yhden vanhan pussinlopun löysin kaapista ja on ostettu kauan sitten luontaistuotekaupasta. 29,90mk/28g on maksanut, mutta myöhemmin olen ostanut aina apteekista, koska joskus huomasin, että siellä oli paljon halvempaa. En vain muista, paljonko maksoi, kun jouluksi viimeksi ostin. Tässä pussissa lukee, että 6 rkl/l nestettä ja nää on hiutaleen muodossa. Mitäköhän se sitten olis grammoina.
        Jaa-a. Tän ohjeen mukaan näitä olis kyllä helppo käyttää. Sekoitetaan vain nesteeseen ja annetaan kiehua varovaisesti 5 min ja sitten mahdolliset kasvikset tai hedelmät ja kylmään hyytymään.

        Juu, on tää merilevästä.

        Hyytelösokeria en käytä lisäaineiden vuoksi, vaikka onhan liivatekin tietty jo itsessään lisäaine, mut toisaalta sen alkuperän tietää, kun taas esim. sitruunahappoa voi sen ihan luonnollisen lisäksi olla keinotekoista ja siitä taas olen kuullut ikävämpiä kommentteja. Ja molemmat versiot aiheutti allergisia reaktioita lapsilleni, joten siinä yksi syy lisää olla käyttämättä hyytelösokeria.


      • piti vielä...
        Sokruhiiri kirjoitti:

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(

        kertoa, että itse käytän liivatetta näin:
        Ensin liotan kylmäs vedes lehtiä. Kaadan liotusvedet pois, mutten puserra lehtiä, kuten ohjeessa sanotaan. Sulatan lehtiä mikrossa n. 20 sekuntia ja lisään sitten tilkan nestettä ja vielä muutama sekunti mikrossa. Sitten lisään kylmää nestettä ja jos meinaa tulla ikäviä sattumia, niin laitan aina hetkeksi mikroon. Jossain vaiheessa ei kuitenkaan tule enää niitä sattumia ja saa lisätä kerralla loput nesteet.


      • anteeksi anteeksi
        piti vielä... kirjoitti:

        kertoa, että itse käytän liivatetta näin:
        Ensin liotan kylmäs vedes lehtiä. Kaadan liotusvedet pois, mutten puserra lehtiä, kuten ohjeessa sanotaan. Sulatan lehtiä mikrossa n. 20 sekuntia ja lisään sitten tilkan nestettä ja vielä muutama sekunti mikrossa. Sitten lisään kylmää nestettä ja jos meinaa tulla ikäviä sattumia, niin laitan aina hetkeksi mikroon. Jossain vaiheessa ei kuitenkaan tule enää niitä sattumia ja saa lisätä kerralla loput nesteet.

        Niin siis.
        Teitäisikö kukaan mikä olisi hyvä burana, missä ei olisi liivatetta? Entäs vitamiini-tabletit?


      • tintti123
        Sokruhiiri kirjoitti:

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(

        Jotakin olet kyllä tainnut tehdä pieleen, sillä minulla ainakin on aina liivatejutut onnistuneet oikein hyvin. Ehkä et sulata liivatetta kunnolla kiehuvaan nesteeseen tai sekoita muita aineksia siihen tarpeeksi hyvin? Löysyys voi puolestaan johtua liian vähästä liivatteesta.

        Agar Agar on hyvä hedelmä- ja mehupohjaisiin juttuihin, mutta maitopohjaisiin, kuten esim juustokakkuun se ei minusta sovi niin hyvin, sillä tulos on "rakeisempaa" siinä missä liivatteella saa satiinisen pehmeän lopputuloksen :)


      • minkaah
        piti vielä... kirjoitti:

        kertoa, että itse käytän liivatetta näin:
        Ensin liotan kylmäs vedes lehtiä. Kaadan liotusvedet pois, mutten puserra lehtiä, kuten ohjeessa sanotaan. Sulatan lehtiä mikrossa n. 20 sekuntia ja lisään sitten tilkan nestettä ja vielä muutama sekunti mikrossa. Sitten lisään kylmää nestettä ja jos meinaa tulla ikäviä sattumia, niin laitan aina hetkeksi mikroon. Jossain vaiheessa ei kuitenkaan tule enää niitä sattumia ja saa lisätä kerralla loput nesteet.

        N. 5 min kylmässä vedessä -> rutistetaan liika vesi pois -> Lisätään 1 kerrallaan sekoittaen kiehuvaan nestetilkkaan (max 0,5dl) ->Kaadetaan ohuena nauhana hyydytettävään massaan.


      • liivate toimii
        tintti123 kirjoitti:

        Jotakin olet kyllä tainnut tehdä pieleen, sillä minulla ainakin on aina liivatejutut onnistuneet oikein hyvin. Ehkä et sulata liivatetta kunnolla kiehuvaan nesteeseen tai sekoita muita aineksia siihen tarpeeksi hyvin? Löysyys voi puolestaan johtua liian vähästä liivatteesta.

        Agar Agar on hyvä hedelmä- ja mehupohjaisiin juttuihin, mutta maitopohjaisiin, kuten esim juustokakkuun se ei minusta sovi niin hyvin, sillä tulos on "rakeisempaa" siinä missä liivatteella saa satiinisen pehmeän lopputuloksen :)

        Vanha viestiketju, mutta jos joku tätä lukee niin tiedoksi, että liivate menettää hyydyttävän ominaisuutensa jos se kiehuu. Eli neste, johon lehdet liuotetaan, kihautetaan -> kattila pois levyltä ja tämän jälkeen liotetut liivatteet nesteeseen. Ja pientä kattilan heiluttelua että liukenevat kokonaan, näin ei synny mitään "sattumia".


    • no vittu terve

      §§§§

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6605
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      556
      2275
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1857
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      84
      1245
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      97
      1032
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      970
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      82
      927
    8. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      833
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      830
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      147
      757
    Aihe