Liivate

nautasika

Kertokaa mistä liivate on tehty. Netistä löysin Dr. Oetkerin liivatteen, jossa lukee siannahka, mutta hullun lehmän taudin aikana muistan kohuna tulleen liivatteesta (olisi tehty vasikasta). Omissa liivatelehdissäni ei ollut mainintaa alkeperästä. Allergian takia haluaiain tietää alkuperän (nauta ei sovi).

9

7603

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikös se jotain sellaista

      Liivate eli gelatiini on sian tai naudan sidekudoksesta eristetty proteiini. Sitä valmistetaan eläimen nahasta, luista ja jänteistä.

      Miksi ihmeessä käyttäisit liivatetta? Käytä agar-agaria.

      • Sokruhiiri

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(


      • käsittääkseni...
        Sokruhiiri kirjoitti:

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(

        merilevästä. Itse olen käyttänyt vain marmeladeihin, etten sitten tiedä, kuinka hankalaa olisi käyttää liivatteen korvikkeena.
        Kuvittelisin ainakin, että liivate on helpompi käyttää. Agar agaria saa apteekista ja luontaistuotekaupoista. Ehkä jossain suuremmissa kaupungeissa marketeistakin, en tiedä. Yhden vanhan pussinlopun löysin kaapista ja on ostettu kauan sitten luontaistuotekaupasta. 29,90mk/28g on maksanut, mutta myöhemmin olen ostanut aina apteekista, koska joskus huomasin, että siellä oli paljon halvempaa. En vain muista, paljonko maksoi, kun jouluksi viimeksi ostin. Tässä pussissa lukee, että 6 rkl/l nestettä ja nää on hiutaleen muodossa. Mitäköhän se sitten olis grammoina.
        Jaa-a. Tän ohjeen mukaan näitä olis kyllä helppo käyttää. Sekoitetaan vain nesteeseen ja annetaan kiehua varovaisesti 5 min ja sitten mahdolliset kasvikset tai hedelmät ja kylmään hyytymään.

        Juu, on tää merilevästä.

        Hyytelösokeria en käytä lisäaineiden vuoksi, vaikka onhan liivatekin tietty jo itsessään lisäaine, mut toisaalta sen alkuperän tietää, kun taas esim. sitruunahappoa voi sen ihan luonnollisen lisäksi olla keinotekoista ja siitä taas olen kuullut ikävämpiä kommentteja. Ja molemmat versiot aiheutti allergisia reaktioita lapsilleni, joten siinä yksi syy lisää olla käyttämättä hyytelösokeria.


      • piti vielä...
        Sokruhiiri kirjoitti:

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(

        kertoa, että itse käytän liivatetta näin:
        Ensin liotan kylmäs vedes lehtiä. Kaadan liotusvedet pois, mutten puserra lehtiä, kuten ohjeessa sanotaan. Sulatan lehtiä mikrossa n. 20 sekuntia ja lisään sitten tilkan nestettä ja vielä muutama sekunti mikrossa. Sitten lisään kylmää nestettä ja jos meinaa tulla ikäviä sattumia, niin laitan aina hetkeksi mikroon. Jossain vaiheessa ei kuitenkaan tule enää niitä sattumia ja saa lisätä kerralla loput nesteet.


      • anteeksi anteeksi
        piti vielä... kirjoitti:

        kertoa, että itse käytän liivatetta näin:
        Ensin liotan kylmäs vedes lehtiä. Kaadan liotusvedet pois, mutten puserra lehtiä, kuten ohjeessa sanotaan. Sulatan lehtiä mikrossa n. 20 sekuntia ja lisään sitten tilkan nestettä ja vielä muutama sekunti mikrossa. Sitten lisään kylmää nestettä ja jos meinaa tulla ikäviä sattumia, niin laitan aina hetkeksi mikroon. Jossain vaiheessa ei kuitenkaan tule enää niitä sattumia ja saa lisätä kerralla loput nesteet.

        Niin siis.
        Teitäisikö kukaan mikä olisi hyvä burana, missä ei olisi liivatetta? Entäs vitamiini-tabletit?


      • tintti123
        Sokruhiiri kirjoitti:

        Mitä muuten agar-agar on, tarkalleen? Kuinka sitä käytetään? Onko se sitä, mitä voi ostaa vain apteekista? Onko kallista?

        Olen itse tosi pettynyt liivatelehtiin. Olen pari kertaa yrittänyt niitä käyttää ja tehnyt ihan ohjeen mukaan. Silti hyydytettävästä massasta osa on ollut ihan löysää ja sitten on ollut sellaisia karmeita "liivatesattumia" joukossa. Uh.

        Ja muutenkin oksettaa, kun tiedän sen olevan sian nahkaa.. :( :(

        Jotakin olet kyllä tainnut tehdä pieleen, sillä minulla ainakin on aina liivatejutut onnistuneet oikein hyvin. Ehkä et sulata liivatetta kunnolla kiehuvaan nesteeseen tai sekoita muita aineksia siihen tarpeeksi hyvin? Löysyys voi puolestaan johtua liian vähästä liivatteesta.

        Agar Agar on hyvä hedelmä- ja mehupohjaisiin juttuihin, mutta maitopohjaisiin, kuten esim juustokakkuun se ei minusta sovi niin hyvin, sillä tulos on "rakeisempaa" siinä missä liivatteella saa satiinisen pehmeän lopputuloksen :)


      • minkaah
        piti vielä... kirjoitti:

        kertoa, että itse käytän liivatetta näin:
        Ensin liotan kylmäs vedes lehtiä. Kaadan liotusvedet pois, mutten puserra lehtiä, kuten ohjeessa sanotaan. Sulatan lehtiä mikrossa n. 20 sekuntia ja lisään sitten tilkan nestettä ja vielä muutama sekunti mikrossa. Sitten lisään kylmää nestettä ja jos meinaa tulla ikäviä sattumia, niin laitan aina hetkeksi mikroon. Jossain vaiheessa ei kuitenkaan tule enää niitä sattumia ja saa lisätä kerralla loput nesteet.

        N. 5 min kylmässä vedessä -> rutistetaan liika vesi pois -> Lisätään 1 kerrallaan sekoittaen kiehuvaan nestetilkkaan (max 0,5dl) ->Kaadetaan ohuena nauhana hyydytettävään massaan.


      • liivate toimii
        tintti123 kirjoitti:

        Jotakin olet kyllä tainnut tehdä pieleen, sillä minulla ainakin on aina liivatejutut onnistuneet oikein hyvin. Ehkä et sulata liivatetta kunnolla kiehuvaan nesteeseen tai sekoita muita aineksia siihen tarpeeksi hyvin? Löysyys voi puolestaan johtua liian vähästä liivatteesta.

        Agar Agar on hyvä hedelmä- ja mehupohjaisiin juttuihin, mutta maitopohjaisiin, kuten esim juustokakkuun se ei minusta sovi niin hyvin, sillä tulos on "rakeisempaa" siinä missä liivatteella saa satiinisen pehmeän lopputuloksen :)

        Vanha viestiketju, mutta jos joku tätä lukee niin tiedoksi, että liivate menettää hyydyttävän ominaisuutensa jos se kiehuu. Eli neste, johon lehdet liuotetaan, kihautetaan -> kattila pois levyltä ja tämän jälkeen liotetut liivatteet nesteeseen. Ja pientä kattilan heiluttelua että liukenevat kokonaan, näin ei synny mitään "sattumia".


    • no vittu terve

      §§§§

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suureksi onneksesi on myönnettävä

      Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️
      Ikävä
      92
      2007
    2. Perusmuotoiset TV-lähetykset loppu

      Nyt sanoo useiden HD-muotoistenkin kanavien kohdalla äly-TV, ettei kanava ole käytössä, haluatko poistaa sen? Kanavia
      Apua aloittelijalle
      167
      1480
    3. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      74
      1269
    4. No ei sun asunto eikä mikään

      muukaan sussa ole erikoista. 🤣 köyhä 🤣
      Ikävä
      71
      1107
    5. Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa

      Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.
      Maailman menoa
      225
      1082
    6. Hyvin. Ikävää nainen,

      Että vainoat ja stalkkaat miestäni.onko tarkoituksesi ehkä saada meidät eroamaan?no,siinä et tule onnistumaan
      Ikävä
      87
      1044
    7. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      974
    8. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      237
      928
    9. Katsoin mies itseäni rehellisesti peiliin

      Ja pakko on myöntää, että rupsahtanut olen 😆. Niin se ikä saavuttaa meidät kaikki.
      Ikävä
      51
      906
    10. Uskomaton tekninen vaaliliitto poimii rusinoita pullasta

      Korni näytösesitelmä menossa kaupunginvaltuustossa. Juhlia ei ole kokouksista tiedossa muilla, kuin monipuolue paikalli
      Pyhäjärvi
      88
      881
    Aihe