Mämmi

Ihanaa, kun on pääsiäinen ja saa mämmiä. Olen jo kaksi pakkausta mämmiä ostanut. Suosikkimämmini on Oululaisen valmista, vaikka se mielestäni saisi olla enemmän paistettu. Vaikuttaa hieman löysältä ja raa'alta rakenteeltaan. Viime pääsiäisenä ostin myös Kymppi-mämmin luomumämmiä, joka sekin oli oikein hyvää. Siihen ei ole lisätty lainkaan sokeria, joten siinä mielessä mämmi on terveellisempää. Täytyypä yrittää löytää sitä taas.

Luin muuten lehdestä, että imellyttäminen tekee ruismaltaista paljon terveelisempää kuin tavallisessa ruisleivässä käytettynä.
Ilmoita

>Kymppi-mämmin luomumämmiä, joka sekin oli oikein
>hyvää. Siihen ei ole lisätty lainkaan sokeria, ...

Kiitoksia vihjeestä! Olenkin kaivannut sokeroimatonta mämmiä! Mielestäni yksi osa mämminautintoa on se, että saa ITSE sokeroida annoksensa mieleisekseen; kun ostaa sokeroimatonta mämmiä, siihen voi ripotella vaikka niin paljon sokeria, että hampaissa narskuu. Tai jättää sokerin kokonaan lisäämättä.

En muuten aio kovin monta ropeellista nauttia tänä pääsiäisenä, mutta meinaan kyllä kokeilla sitä niksiä, että lorautan mämmiannokseeni tilkan Baileys-kermalikööriä kerman sijasta. Silloin ei tarvitse sokeriakaan...
10 VASTAUSTA:
sokeroimatonta mämmiä. Rukiin tärkkelys on mämmissä valmistuksen aikana muuttunut mallassokeriksi eli maltoosiksi. Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.
Kiril kirjoitti:
sokeroimatonta mämmiä. Rukiin tärkkelys on mämmissä valmistuksen aikana muuttunut mallassokeriksi eli maltoosiksi. Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.
Ei ole samantekevää mitä sokeria naamaansa vetää onko se maltoosia, fruktoosia tms.
Niillä on esim erilaiset glykeemiset arvot ja mm. liukenevat vereen erilaisilla nopeuksilla. Näin ollen ei voi suoraan vetää johtopäätöstä, että kaikki sokeri on epäterveellistä ja lihottavaa.
Minullekin on tullut sellainen käsitys, että mämmi on paljon "terveellisempää" kuin yleensä luullaan. Vaikkapa kaloreiden kannalta katottuna, niin eihän siinä ole kuin n. 150kcal/100g. Se on sitten enemmän omasta kädestä kiinni kuinka vähemmän terveelliseksi annoksen virittää vaikkapa kermalla ja sokerilla.
No eipä "oikeassa" kermassakaan ole kuin n. 340kcal/100g, eihän sitä tarvitse kuin teelusikallisen ja makua piisaa :-)
Turha herkuttelua on kainostella kunhan annoskoko on hallinnassa.
sokeria kirjoitti:
Ei ole samantekevää mitä sokeria naamaansa vetää onko se maltoosia, fruktoosia tms.
Niillä on esim erilaiset glykeemiset arvot ja mm. liukenevat vereen erilaisilla nopeuksilla. Näin ollen ei voi suoraan vetää johtopäätöstä, että kaikki sokeri on epäterveellistä ja lihottavaa.
Rukiin tärkkelyksen pilkkominen tapahtuu jo mämmiä valmistettaessa, joten se on elimistölle helppoa sokeria kun elimistön ei enää tarvitse itse sitä pilkkoa.

Pelkän glykeemisen indeksin tarkastelu ei kerro edes puolta totuutta. Aina pitää ottaa huomioon syödyn annoksen sisältämä hiilihydraattimäärä (= jos vähemmän kuin 50 g, verensokeria nostattava vaikutus pienempi), koko aterian koostumus (= jos proteiinia ja/tai rasvaa, hiilihydraatti imeytyy hitaammin) ja henkilön oma verensokeri/insuliiniherkkyys (= hiilihydraatit vaikuttavat eri ihmisiin hieman eri tavalla).
Kiril kirjoitti:
sokeroimatonta mämmiä. Rukiin tärkkelys on mämmissä valmistuksen aikana muuttunut mallassokeriksi eli maltoosiksi. Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.
>Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.

Tuohan on itsestäänselvyys, mitäs tuosta nyt erikseen mainostamaan, senhän tietää lapsikin?! Sehän on selvää että sokereitahan siihen mämmiin valmistusprosessin yhteydessä muodostuu. Mutta ei se ole sama asia kuin sokeroiminen.

Sitäpaitsi ketä kiinnostaa, onko siinä [lähinnä vain pääsiäisenä nautittavassa] kausituotteessa enemmän vai vähemmän hiilihydraatteja... minä ainakaan en välitä hytysen-nyttyrän-vertaa.

Tuntematta pienintäkään tunnontuskaa aion kyllä ripeltää omaan mämmiini kasapäin vielä valkoista sokeriakin, niin että ihan hampaisssa narskuu. SE on sokeroimista...

:o)
Kiril kirjoitti:
sokeroimatonta mämmiä. Rukiin tärkkelys on mämmissä valmistuksen aikana muuttunut mallassokeriksi eli maltoosiksi. Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.
sokerin lisäämistä tuotteeseen.
Takametsien Mies kirjoitti:
>Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.

Tuohan on itsestäänselvyys, mitäs tuosta nyt erikseen mainostamaan, senhän tietää lapsikin?! Sehän on selvää että sokereitahan siihen mämmiin valmistusprosessin yhteydessä muodostuu. Mutta ei se ole sama asia kuin sokeroiminen.

Sitäpaitsi ketä kiinnostaa, onko siinä [lähinnä vain pääsiäisenä nautittavassa] kausituotteessa enemmän vai vähemmän hiilihydraatteja... minä ainakaan en välitä hytysen-nyttyrän-vertaa.

Tuntematta pienintäkään tunnontuskaa aion kyllä ripeltää omaan mämmiini kasapäin vielä valkoista sokeriakin, niin että ihan hampaisssa narskuu. SE on sokeroimista...

:o)
mutta Kiril haluaa tahallaan olla ymmärtämättä ja saivarrella.
Takametsien Mies kirjoitti:
>Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.

Tuohan on itsestäänselvyys, mitäs tuosta nyt erikseen mainostamaan, senhän tietää lapsikin?! Sehän on selvää että sokereitahan siihen mämmiin valmistusprosessin yhteydessä muodostuu. Mutta ei se ole sama asia kuin sokeroiminen.

Sitäpaitsi ketä kiinnostaa, onko siinä [lähinnä vain pääsiäisenä nautittavassa] kausituotteessa enemmän vai vähemmän hiilihydraatteja... minä ainakaan en välitä hytysen-nyttyrän-vertaa.

Tuntematta pienintäkään tunnontuskaa aion kyllä ripeltää omaan mämmiini kasapäin vielä valkoista sokeriakin, niin että ihan hampaisssa narskuu. SE on sokeroimista...

:o)
No kyllä diabeetikon täytyy välittää hyttysen nyttyröitä niistä hiilari ja sokeri määristä, oli kausituote tahi ei!!
Dee1 kirjoitti:
No kyllä diabeetikon täytyy välittää hyttysen nyttyröitä niistä hiilari ja sokeri määristä, oli kausituote tahi ei!!
En todellakaan tiennyt että Kiril on diabeetikkko.
Kiril kirjoitti:
sokeroimatonta mämmiä. Rukiin tärkkelys on mämmissä valmistuksen aikana muuttunut mallassokeriksi eli maltoosiksi. Saat siis aivan varmasti sokeria kun syöt.
Sokeroimaton tarkoittaa sitä että tuotteeseen ei ole lisätty sokeria. Kyllähän tämä pitäisi tietää. Luomumämmiin ei ole lisätty sokeria valmistusaineena. Se on siis sokeroimatonta.
+Lisää kommentti
Jos vain sisuskalut kestäisivät. Mutta kun syön pienenkin annoksen mämmiä, rupeaa varttitunnin kuluttua pierettämään pirusti. Ja sitten pitääkin jo katsoa suorin reitti pytyn ääreen...

Missähän lienee vika? Mulla ei ole todettu mitään intoleranssia tai keliakiaa, mutta mämmi ei vain sovi kuvioon.
3 VASTAUSTA:
Joko täällä kehui sokeroimatonta kymppi mämmiä. Itse luin eilen Vartista (lehti) mämmi-vertailua ja siinä testimaistajat haukkuivat sokeroimattoman täysin. Totesin juuri pikkusiskolle, et hyvä et luin sen ku muuten saattasin ostaa sokeroimatonta just sen "keveyden ja terveellisyyden" takia. Vaikka eipä toi tavis-versiokaan (ilman kermaa) ole mikään kaamea kaloripommi ja kauhistus...

Mutta siis oletteko täällä sitä mieltä että sokeroimaton on hyvää? Mietin vain uskallanko ostaa ja kokeilla... Tosin kai sitä voi ite sokeroida lisää?!
Anni kirjoitti:
Joko täällä kehui sokeroimatonta kymppi mämmiä. Itse luin eilen Vartista (lehti) mämmi-vertailua ja siinä testimaistajat haukkuivat sokeroimattoman täysin. Totesin juuri pikkusiskolle, et hyvä et luin sen ku muuten saattasin ostaa sokeroimatonta just sen "keveyden ja terveellisyyden" takia. Vaikka eipä toi tavis-versiokaan (ilman kermaa) ole mikään kaamea kaloripommi ja kauhistus...

Mutta siis oletteko täällä sitä mieltä että sokeroimaton on hyvää? Mietin vain uskallanko ostaa ja kokeilla... Tosin kai sitä voi ite sokeroida lisää?!
Olihan se luomumämmi, johon ei oltu lisätty erikseen sokeria, vaan johon makeus ja (myös se sokeri) tulee imellyttämällä, aika erimakuista. Nuo mämmit, joihin on lisätty valmistusvaiheessa sokeria ovat älyttömän paljon makeampia ja jos on niiden makuun tottunut ei varmaan tästä luomuversiosta tykkää. Eli kannattaa totutella sen makuun vaan.

Ja hyvä Kiril, on eri asia lisätä sokeria kuin jättää sokeri lisäämättä. Aitoon mämmiin ei kuulu käyttää sokeria lainkaan. Kun imellytys tehdään kunnolla ja perusteellisesti, syntyy sokeria kuvaamallasi tavalla. Sehän mämmin perusidea on! Tehdasvalmistuksessa ei ennätetä nähdä sen vertaa vaivaa, että imellytettäisiin mämmi kunnolla. Kun prosessi ei lähde käyntiin niin lisätään sokeria.
Moni nykyajan ihminen ei osaa imellyttää perunalaatikkoakaan, vaan lisää siirappia siihen.
Limone kirjoitti:
Olihan se luomumämmi, johon ei oltu lisätty erikseen sokeria, vaan johon makeus ja (myös se sokeri) tulee imellyttämällä, aika erimakuista. Nuo mämmit, joihin on lisätty valmistusvaiheessa sokeria ovat älyttömän paljon makeampia ja jos on niiden makuun tottunut ei varmaan tästä luomuversiosta tykkää. Eli kannattaa totutella sen makuun vaan.

Ja hyvä Kiril, on eri asia lisätä sokeria kuin jättää sokeri lisäämättä. Aitoon mämmiin ei kuulu käyttää sokeria lainkaan. Kun imellytys tehdään kunnolla ja perusteellisesti, syntyy sokeria kuvaamallasi tavalla. Sehän mämmin perusidea on! Tehdasvalmistuksessa ei ennätetä nähdä sen vertaa vaivaa, että imellytettäisiin mämmi kunnolla. Kun prosessi ei lähde käyntiin niin lisätään sokeria.
Moni nykyajan ihminen ei osaa imellyttää perunalaatikkoakaan, vaan lisää siirappia siihen.
Joskus runsas 20 vuotta sitten joku keksi imelletyn perunalaatikon valmistusohjeen missä imelletää 55 asteessaa. Eihän se tietenkään onnistu noin kylmässä kun pitäisi olla 65-70 astetta.

Jopa lehtien ruokatoimittajatkin tuli höynäytetyksi pahemman kerran ja kansallinen katastrofi oli valmis ja mahtavan suurimittainen siirapilla läträäminen alkoi.
+Lisää kommentti
... kun haluan laittaa siihen kermaa. Paljonkohan on silloin kaloreita tai painonvartijoiden pisteitä?
6 VASTAUSTA:
.. tulee tietysti sen käytettävän kerman ja sokerin määrän mukaan. Ne joilla on Painonvartijoiden taulukoita voi sieltä katsoa miten paljon ruokalusikallisesta kermaa tai teelsuikallisesta sokeria menee pisteitä. Sen sitten lisää mämmiannoksensa psiteiden määrään.
Irma kirjoitti:
.. tulee tietysti sen käytettävän kerman ja sokerin määrän mukaan. Ne joilla on Painonvartijoiden taulukoita voi sieltä katsoa miten paljon ruokalusikallisesta kermaa tai teelsuikallisesta sokeria menee pisteitä. Sen sitten lisää mämmiannoksensa psiteiden määrään.
Höh, ei se sokeroimaton luomumämmi ookkaan kevyempää ku tavis versio! Tavallisessa kymppimämmissä on 155kcal/100g ja sokerittomassa luomussa 185kcal/100g...

Mistä ne 30kcal tuli, jossei siinä oo sokeriakaan??

Taidanpa pitäytyä tavis-mämmissä...
Anni kirjoitti:
Höh, ei se sokeroimaton luomumämmi ookkaan kevyempää ku tavis versio! Tavallisessa kymppimämmissä on 155kcal/100g ja sokerittomassa luomussa 185kcal/100g...

Mistä ne 30kcal tuli, jossei siinä oo sokeriakaan??

Taidanpa pitäytyä tavis-mämmissä...
Mielestäni ne sokerilla imeläksi tehdyt mämmit ei ole yhtään sama kuin imellytetty mämmi! Sitäpaitsi niitä ei ole paistettu kypsiksi ja siksi ne turvottaa. Siinäkin ne säästää kun vain käyttävät uunissa. Ennen mämmiä keitettiin koko päivä. Ensin aloitettiin imellytys hellan reunalla, sitten lisättiin ruismaltaita useaan otteeseen ja aina välissä imellytettiin ja keitettiin. Lopuksi paistettiin uunissa. Ei sokeria laitettu. Kyllä maistui.
Päälle voi kyllä laittaa sokeria oman maun mukaan. Meille pakkosyötetään sokeria, rasvaa, suolaa, säilöntäaineita ym. myrkkyjä.

Luomuruoka kunniaan ja turhat sokerit pois!!
Anni kirjoitti:
Höh, ei se sokeroimaton luomumämmi ookkaan kevyempää ku tavis versio! Tavallisessa kymppimämmissä on 155kcal/100g ja sokerittomassa luomussa 185kcal/100g...

Mistä ne 30kcal tuli, jossei siinä oo sokeriakaan??

Taidanpa pitäytyä tavis-mämmissä...
mämmii pitää syödä sillee että, otetaan saarioisten mämmiä, laitetaan sinne reilusti kermaa sekaa. sitte vaa lusikoimaa. ai että se on hyvää. ei kannata laittaa sokerii, tulee liian makeeta.
pääasia kirjoitti:
Mielestäni ne sokerilla imeläksi tehdyt mämmit ei ole yhtään sama kuin imellytetty mämmi! Sitäpaitsi niitä ei ole paistettu kypsiksi ja siksi ne turvottaa. Siinäkin ne säästää kun vain käyttävät uunissa. Ennen mämmiä keitettiin koko päivä. Ensin aloitettiin imellytys hellan reunalla, sitten lisättiin ruismaltaita useaan otteeseen ja aina välissä imellytettiin ja keitettiin. Lopuksi paistettiin uunissa. Ei sokeria laitettu. Kyllä maistui.
Päälle voi kyllä laittaa sokeria oman maun mukaan. Meille pakkosyötetään sokeria, rasvaa, suolaa, säilöntäaineita ym. myrkkyjä.

Luomuruoka kunniaan ja turhat sokerit pois!!
Imeltämisen aikana ei keitetä.
Nimetön kirjoitti:
mämmii pitää syödä sillee että, otetaan saarioisten mämmiä, laitetaan sinne reilusti kermaa sekaa. sitte vaa lusikoimaa. ai että se on hyvää. ei kannata laittaa sokerii, tulee liian makeeta.
Kaupan mämmit jätetään kaupan hyllyyn ja mämmi pitää syödä sillee että otetaan 500g mämmimaltaita ja 750g ruisjauhoja ja sekoitetaan 3 litraan 70 asteista vettä notkeaksi puuroksi. Puuro laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin noin 4 tunniksi ja sekoitetaan pari kertaa ja maisteliaan. Imeltymisen jälkeen keitetään hetki ja annetaan hiukan jäähtyä, mutta ei liikaa että ei happane. Notkea puuro laitetaan uunivuokaan ja paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Valmis mämmi pidetään viileäaas 2-3 vuorokautta ja syödään sillee jälkiruokana.
+Lisää kommentti
syömään sitä p...aa? ihan mielenkiinnosta kyselen,kerran olen elämänsä aikana maistanut ja siitä on noin 16 vuotta aikaa,yök...
4 VASTAUSTA:
et otetaan sitä lusikkaan ja sitten viedään lusikka suuhun jne..
AAH!!!!!Mämmi on ihanaa...kun sen oivaltaa...;)
...Kylmäkoskella paikallisen ostoskeskuksen parkkipaikalla nuoren miehen, joka veteli ilm. mämmiä punaisesta pikkulapsen potasta, jollain tikun tapaisella!!!!!!!!! Olin huomaavinani myös paperia seassa... en ollut uskoa silmiäni. TÄMÄ TARINA ON TOTTA!!!!!!!!!!!! :)
Riitta kirjoitti:
...Kylmäkoskella paikallisen ostoskeskuksen parkkipaikalla nuoren miehen, joka veteli ilm. mämmiä punaisesta pikkulapsen potasta, jollain tikun tapaisella!!!!!!!!! Olin huomaavinani myös paperia seassa... en ollut uskoa silmiäni. TÄMÄ TARINA ON TOTTA!!!!!!!!!!!! :)
Onhan se totta, kun on tyypillinen teekkaripila.
+Lisää kommentti
jos tuuletus pelaa nin hyvvee seon a jos ei pellaa ni älä syö.
1 VASTAUS:
Meillä tulee vieraita "ulkomailta"!
Piilotan mämmin pimeimpään komeron nurkkaan!
Ehkä yöllä pääsen salaa syömään...hys
Pidetään mulle peukkuja.
+Lisää kommentti
voisiko ahvenanmaan vaihtaa karjalaan...?
1 VASTAUS:
mä vain kysyn..
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Mämmi

Ihanaa, kun on pääsiäinen ja saa mämmiä. Olen jo kaksi pakkausta mämmiä ostanut. Suosikkimämmini on Oululaisen valmista, vaikka se mielestäni saisi olla enemmän paistettu. Vaikuttaa hieman löysältä ja raa'alta rakenteeltaan. Viime pääsiäisenä ostin myös Kymppi-mämmin luomumämmiä, joka sekin oli oikein hyvää. Siihen ei ole lisätty lainkaan sokeria, joten siinä mielessä mämmi on terveellisempää. Täytyypä yrittää löytää sitä taas.

Luin muuten lehdestä, että imellyttäminen tekee ruismaltaista paljon terveelisempää kuin tavallisessa ruisleivässä käytettynä.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta