Oletko maistanut fufua?

luumupuu

Entä Pondua tai nigerialaista "pepper soup" keittoa? Nyt siihen on mahdollisuus!

"African Pot" 28.4. klo 20-24
Afrikkalainen ruokafestivaali.
Tervetuloa tutustumaan senegalilaiseen, kongolaiseen, somalialaiseen, kamerunilaiseen, nigerialaiseen, marokkolaiseen ja mosabikilaiseen keittiöön.
Liput 10€ sisältäen ruokaa, reseptejä ja musiikkiesityksiä.

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa,
Mikonkatu 17 C / Helsinki
www.kulttuuri.hel.fi/caisa

25

5003

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sorkkis

      Ikinä en ole syönyt hyvänmakuista afrikkalaista ruokaa, jos pohjoisafrikkalaista keittiötä ei lasketa. Muutaman kerran olen maistanut etnofestareilla ja afrobileissä yo-talolla ja noutanut ruokaa siitä ghanalaisesta ravintolasta joka oli aikoinaan Hämeentiellä ja aina se on ollut epämääräistä huttua; joko mautonta tai ylitulista. Vetisen mössön joukossa ylikypsiä kananpalasia. En yhtään ihmettele, ettei Suomessa taida olla ainuttakaan afrikkalaista ravintolaa.

      • Ellen erehdy

        Muutaman kerran olen täällä Takahikiällä 2 euron kuppilassa syönyt kiinalaista ja ihan roskaahan se oli. Kiinalainen ruoka on siis roskaa kaikenkaikkiaan, enhän ole ikinä syönyt hyvänmakuista kiinalaista ruokaa.

        Jos erehdyn:

        Torressa v. 1975 myöskin söin suomalaisessa kuppilassa nakkeja ja muusia - mautonta ja ylisinappista. En ole koskaan syönyt hyvänmakuista suomalaista ruokaa, joten kaikki suomalainen ruoka on roskaa eikä maksa vaivaa sitä edes maistaa.

        Lisäksi:

        Dubain lentokentällä pari vuotta sitten söin pitsaviipaleen. Se oli kehno, joten ei italialaista ruokaa kannata edes maistaa.

        Hauskaa etnistä lihapullakokkaamista sorkkikselle!


      • sorkkis
        Ellen erehdy kirjoitti:

        Muutaman kerran olen täällä Takahikiällä 2 euron kuppilassa syönyt kiinalaista ja ihan roskaahan se oli. Kiinalainen ruoka on siis roskaa kaikenkaikkiaan, enhän ole ikinä syönyt hyvänmakuista kiinalaista ruokaa.

        Jos erehdyn:

        Torressa v. 1975 myöskin söin suomalaisessa kuppilassa nakkeja ja muusia - mautonta ja ylisinappista. En ole koskaan syönyt hyvänmakuista suomalaista ruokaa, joten kaikki suomalainen ruoka on roskaa eikä maksa vaivaa sitä edes maistaa.

        Lisäksi:

        Dubain lentokentällä pari vuotta sitten söin pitsaviipaleen. Se oli kehno, joten ei italialaista ruokaa kannata edes maistaa.

        Hauskaa etnistä lihapullakokkaamista sorkkikselle!

        En ole ikinä syönyt pahan makuista kiinalaista, thaimaalaista, japanilaista tai intialaista ruokaa ja harvoin pahaa suomalaista tai minkään muunkaan maalaista ruokaa. Joskus parempaa, joskus huonompaa, mutta ei koskaan niin pahaa ettei sitä olisi voinut syödä. Sen sijaan syömäni afrikkalainen ruoka on ollut melkein aina pahaa ja parhaimmillaankin vain siedettävää. Kyse ei voi olla pelkästään siitä, että kokki olisi ollut huono. Ja kaipa Suomessa olisi edes muutamia afrikkalaisia ravintoloita, jos afrikkalainen ruoka olisi hyvää. Asuuhan Suomessa somaleitakin varmasti enemmän kuin kiinalaisia, mutta kiinalainen ravintola löytyy joka kirkonkylältä, ja somalialaista ravintolaa ei löydy mistään.


      • Ellen erehdy
        sorkkis kirjoitti:

        En ole ikinä syönyt pahan makuista kiinalaista, thaimaalaista, japanilaista tai intialaista ruokaa ja harvoin pahaa suomalaista tai minkään muunkaan maalaista ruokaa. Joskus parempaa, joskus huonompaa, mutta ei koskaan niin pahaa ettei sitä olisi voinut syödä. Sen sijaan syömäni afrikkalainen ruoka on ollut melkein aina pahaa ja parhaimmillaankin vain siedettävää. Kyse ei voi olla pelkästään siitä, että kokki olisi ollut huono. Ja kaipa Suomessa olisi edes muutamia afrikkalaisia ravintoloita, jos afrikkalainen ruoka olisi hyvää. Asuuhan Suomessa somaleitakin varmasti enemmän kuin kiinalaisia, mutta kiinalainen ravintola löytyy joka kirkonkylältä, ja somalialaista ravintolaa ei löydy mistään.

        Jos et ole ravintolassa koskaan saanut pahanmakuista kiinalaista, et ymmärrä ruoasta mitään. Kaikki tehdaskastikkeilla maustettu rasvainen tärkkelyssotku siis kelpaa. (Et varmaankaan koskaan ole ollut Kiinasssa?)

        Ja sama thairuoasta ja intialaisesta. Suomessa tarjoiltava thai ja intialainen on roskaa!

        Sen sijaan allekirjoittanut, joka ei ole päässyt Afrikassa niitä tavallisia turistipaikkoja etelämmäs, on syönyt kerrassaan herkullista afrikkalaista (Etiopia, Ghana, Nigeria, Madagaskar ainakin) ihan ravintoloissakin, Brysselissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Sydneyssä ja Los Angelesissa.

        Etenkin muuten Sydneyssä, jossa olin pari kuukautta duunissa: hotellia vastapäätä olevan talon alakerrassa oli ghanalaisen pariskunnan pikku rafla, jossa kaikki oli herkullista!

        No kuitenkin: anteeksi pottuiluni, mutta olet yksinkertaisesti väärässä. Tai sitten et: sillä p-kalla jota Suomen kaupoissa on tarjolla, ei pysty laittamaan mitään kunnollista ruokaa.

        Suosittelen alkajaisiksi sharmantin TV-kokin Dorinda Hafnerin kirjaa 'A Taste of Africa'

        http://www.amazon.com/gp/product/1580084036/qid=1144918403/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-8286959-3445516?s=books&v=glance&n=283155


      • sorkkis
        Ellen erehdy kirjoitti:

        Jos et ole ravintolassa koskaan saanut pahanmakuista kiinalaista, et ymmärrä ruoasta mitään. Kaikki tehdaskastikkeilla maustettu rasvainen tärkkelyssotku siis kelpaa. (Et varmaankaan koskaan ole ollut Kiinasssa?)

        Ja sama thairuoasta ja intialaisesta. Suomessa tarjoiltava thai ja intialainen on roskaa!

        Sen sijaan allekirjoittanut, joka ei ole päässyt Afrikassa niitä tavallisia turistipaikkoja etelämmäs, on syönyt kerrassaan herkullista afrikkalaista (Etiopia, Ghana, Nigeria, Madagaskar ainakin) ihan ravintoloissakin, Brysselissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Sydneyssä ja Los Angelesissa.

        Etenkin muuten Sydneyssä, jossa olin pari kuukautta duunissa: hotellia vastapäätä olevan talon alakerrassa oli ghanalaisen pariskunnan pikku rafla, jossa kaikki oli herkullista!

        No kuitenkin: anteeksi pottuiluni, mutta olet yksinkertaisesti väärässä. Tai sitten et: sillä p-kalla jota Suomen kaupoissa on tarjolla, ei pysty laittamaan mitään kunnollista ruokaa.

        Suosittelen alkajaisiksi sharmantin TV-kokin Dorinda Hafnerin kirjaa 'A Taste of Africa'

        http://www.amazon.com/gp/product/1580084036/qid=1144918403/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-8286959-3445516?s=books&v=glance&n=283155

        Jos afrikkalainen ruoka on muka niin herkullista, niin miksiköhän Suomessa ei ole afrikkalaisia ravintoloita ja ne parikin yritelmää ovat lopettaneet toimintansa nopeasti? Suomalaisille maistuu huonostikin valmistettu kiinalainen, thaimaalainen ja intialainen ruoka, samoin pohjoisafrikkalainen, mutta ei Saharan eteläpuolinen afrikkalainen. Missään muussakaan maassa afrikkalaisia ravintoloita ei ole samalla tavalla kuin ranskalaisia, italialalaisia, kiinalaisia, japanilaisia, turkkilaisia, intialaisia, meksikolaisia, venäläisiä... Onko syynä muka ainoastaan ihmisten ennakkoluulot?


      • Ellen erehdy
        sorkkis kirjoitti:

        Jos afrikkalainen ruoka on muka niin herkullista, niin miksiköhän Suomessa ei ole afrikkalaisia ravintoloita ja ne parikin yritelmää ovat lopettaneet toimintansa nopeasti? Suomalaisille maistuu huonostikin valmistettu kiinalainen, thaimaalainen ja intialainen ruoka, samoin pohjoisafrikkalainen, mutta ei Saharan eteläpuolinen afrikkalainen. Missään muussakaan maassa afrikkalaisia ravintoloita ei ole samalla tavalla kuin ranskalaisia, italialalaisia, kiinalaisia, japanilaisia, turkkilaisia, intialaisia, meksikolaisia, venäläisiä... Onko syynä muka ainoastaan ihmisten ennakkoluulot?

        Jos jätetään sivuun maissi- yms. mössöt, kokeilemani afrikkalainen ruoka vaatii hyviä ja tuoreita raaka-aineita, ihan niinkuin kunnollinen kiinalainen jne jne. Einesmaksalaatikkokansalle tuntuu sitten kelpaavan mikä tahansa, jossa on ketsuppia (millä nimellä se nyt milloinkin on).

        Vaan kunhan satut reissaamaan Mumbayhin tai Chengduhun, et koskaan enää syö suomalaisten intialaisten tai kiinalaisten kuppiloiden pöperöitä.

        No, kaikki afrikkalaiset eivät tietenkään ole taitavia kokkeja - ja jos minun mutsini olisi perustanut suomalaisen ravintolan Abujaan tai Lagosiin, suomalaisella ruoalla olisi hyvin huono maine Afrikassa!


      • sorkkis
        Ellen erehdy kirjoitti:

        Jos jätetään sivuun maissi- yms. mössöt, kokeilemani afrikkalainen ruoka vaatii hyviä ja tuoreita raaka-aineita, ihan niinkuin kunnollinen kiinalainen jne jne. Einesmaksalaatikkokansalle tuntuu sitten kelpaavan mikä tahansa, jossa on ketsuppia (millä nimellä se nyt milloinkin on).

        Vaan kunhan satut reissaamaan Mumbayhin tai Chengduhun, et koskaan enää syö suomalaisten intialaisten tai kiinalaisten kuppiloiden pöperöitä.

        No, kaikki afrikkalaiset eivät tietenkään ole taitavia kokkeja - ja jos minun mutsini olisi perustanut suomalaisen ravintolan Abujaan tai Lagosiin, suomalaisella ruoalla olisi hyvin huono maine Afrikassa!

        Mutta täytyyhän Suomessa asua myös hyviä tai ainakin kohtalaisia afrikkalaisia kokkeja? Tuskin kaikki Suomessa asuvat kiinalaiset tai intialaisetkaan ammattikokkeja ovat, mutta kyllä monet näyttävät osaavan jonkinlaista pöperöä vääntää. Vai eikö ruoanlaittotaito muka kuulu afrikkalaiseen kulttuuriin? Käyvätkö kaikki afrikkalaiset ulkona syömässä?

        PS: Olen syönyt Pekingin parhaissa ravintoloissa ja siltikin väitän, että myös suomalaisista kinkkiravintoloista saa usein ihan kelpo pöperöä. Ei tietenkään läheskään aina aidon kiinalaisen veroista, mutta ainakin ihan kelvollisesti suomalaista raaka-aineista sovellettua.


      • minulle kuulu...
        Ellen erehdy kirjoitti:

        Jos et ole ravintolassa koskaan saanut pahanmakuista kiinalaista, et ymmärrä ruoasta mitään. Kaikki tehdaskastikkeilla maustettu rasvainen tärkkelyssotku siis kelpaa. (Et varmaankaan koskaan ole ollut Kiinasssa?)

        Ja sama thairuoasta ja intialaisesta. Suomessa tarjoiltava thai ja intialainen on roskaa!

        Sen sijaan allekirjoittanut, joka ei ole päässyt Afrikassa niitä tavallisia turistipaikkoja etelämmäs, on syönyt kerrassaan herkullista afrikkalaista (Etiopia, Ghana, Nigeria, Madagaskar ainakin) ihan ravintoloissakin, Brysselissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Sydneyssä ja Los Angelesissa.

        Etenkin muuten Sydneyssä, jossa olin pari kuukautta duunissa: hotellia vastapäätä olevan talon alakerrassa oli ghanalaisen pariskunnan pikku rafla, jossa kaikki oli herkullista!

        No kuitenkin: anteeksi pottuiluni, mutta olet yksinkertaisesti väärässä. Tai sitten et: sillä p-kalla jota Suomen kaupoissa on tarjolla, ei pysty laittamaan mitään kunnollista ruokaa.

        Suosittelen alkajaisiksi sharmantin TV-kokin Dorinda Hafnerin kirjaa 'A Taste of Africa'

        http://www.amazon.com/gp/product/1580084036/qid=1144918403/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-8286959-3445516?s=books&v=glance&n=283155

        ...mutta miksi noin hyökkäävä tyyli afrikkaruoka mielipiteeseen?


      • Richard suuri
        sorkkis kirjoitti:

        Mutta täytyyhän Suomessa asua myös hyviä tai ainakin kohtalaisia afrikkalaisia kokkeja? Tuskin kaikki Suomessa asuvat kiinalaiset tai intialaisetkaan ammattikokkeja ovat, mutta kyllä monet näyttävät osaavan jonkinlaista pöperöä vääntää. Vai eikö ruoanlaittotaito muka kuulu afrikkalaiseen kulttuuriin? Käyvätkö kaikki afrikkalaiset ulkona syömässä?

        PS: Olen syönyt Pekingin parhaissa ravintoloissa ja siltikin väitän, että myös suomalaisista kinkkiravintoloista saa usein ihan kelpo pöperöä. Ei tietenkään läheskään aina aidon kiinalaisen veroista, mutta ainakin ihan kelvollisesti suomalaista raaka-aineista sovellettua.

        Johan tosta ekasta tekstissä luki, ettet afrikkalaisesta ruokakulrttuurista pidä. Miksi siis jankata?


    • Britton

      Hot pepper soup:ia - kunhan se ei ole tehty "stock fish:stä" eli kuivatusta turskasta(?). vuohenlihalla ihan ookoo;)

      Maailma on täynnä ruokia, joiden muodon/maun/koostumuksen määrää paikalliset raaka-aineet. Totta, että esim. okra soseutettuna ei välttämättä maistu ulkonäkänsä vuoksi meille länsimaalaisille, muttei se siitä automaattisesti pahaa tee.

      Onni on tuntea väkeä ympäri maailman ja sitä yöten päästä maistelemaan uusia makuja.

      • Aimo A.

        Kerroppa nyt Sorkkis ihan vaan muutama huippuravintolan nimi Pekingissä joissa olet käynyt syömässa , mittaillaan ammattitaitoasi.


      • sorkkis
        Aimo A. kirjoitti:

        Kerroppa nyt Sorkkis ihan vaan muutama huippuravintolan nimi Pekingissä joissa olet käynyt syömässa , mittaillaan ammattitaitoasi.

        Pekingissä olin v. 1993, joten en millään voi muistaa niiden ravintoloiden nimiä, enkä tiedä onko niitä enää edes olemassa. Mutta olin Pekingissä Kiinan wushu-liiton vieraana, joten minulle haluttiin tarjota parasta. Eivät ne ravintolat olleet kuitenkaan mitään nuudelikojuja tai halpoja turistipaikkoja. Mieleen jäi mm. Beihain puistossa ollut upea ravintola, joka oli kuulemma toiminut jo keisarillisella ajalla.

        Ammattitaitoani ei tarvitse mittailla, sillä voin kertoa ihan suoraan, ettei minulla ole minkäänlaista ravintola-alan koulutusta. Makuaisti minulla kyllä on.


      • Pekingissä syöneenä
        sorkkis kirjoitti:

        Pekingissä olin v. 1993, joten en millään voi muistaa niiden ravintoloiden nimiä, enkä tiedä onko niitä enää edes olemassa. Mutta olin Pekingissä Kiinan wushu-liiton vieraana, joten minulle haluttiin tarjota parasta. Eivät ne ravintolat olleet kuitenkaan mitään nuudelikojuja tai halpoja turistipaikkoja. Mieleen jäi mm. Beihain puistossa ollut upea ravintola, joka oli kuulemma toiminut jo keisarillisella ajalla.

        Ammattitaitoani ei tarvitse mittailla, sillä voin kertoa ihan suoraan, ettei minulla ole minkäänlaista ravintola-alan koulutusta. Makuaisti minulla kyllä on.

        https://www.olympia.fi/matkat/kiina matkalla
        http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=5f4cfc72-ba21-4fda-bbe6-8ccb36d9c8c3

        http://www.peking-restaurants.com/
        http://community.travelchinaguide.com/review2.asp?i=4377

        ankkaa kotikonstein
        http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/pekingin-ankka?1062549
        http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/hoyryssa-keitetyt-mandariiniohukaiset?1137805

        http://www.winechina.com/en/brands/gw02.asp
        http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_Wine
        saa Kaubamaja toidumaailm


    • afrikassa

      se kassavaliisteri oli kauheeta mutta kastikkeena toimiva keitto oikein hyvaa.

    • Akua

      Oi! Vietin Ghanassa 3 kk perheessä asuen vaihto-opiskelijana ja maistelin kyllä erittäin paljon erilaisia ghanalaisia ruokia. Lempiruuikseni muodostui fufu, kenkey, eto ja redred. Tietenkin maistelin myös bankua. Omo tuo eli riisipallo ja maapähkinäkeitto oli sellainen ettei se mennyt alas vaikka kuinka monta kertaa yritin maistaa eri päivinä. Tietääkö joku mihin on avattu se ghanalainen ravintola Helsingissä?

      • esimakuun

    • Namibia mon amour

      http://www.kotikokki.net/keskustelut/?read,6,78602

      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/8921/Afrikkalainen kasvismuhennos/
      http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/paaruoka_a_c/fi_FI/afrikkalainen_jauhelihakuskus/

      http://www.herkuttele.com/directory/344
      www.suominamibiaseura.fi/doc/Namibialainen_keittokirja.pdf
      http://www.keri.fi/shop/index.html

    • fufu alkuun siis
    • wikipewdia tietää

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Jamssit
      Näitä etnokaupoissa
      ja kassava tapioka
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Maniokki

      Afrikassa yleinen ruokakasvi maniokki (Manihot esculenta) tuottaa niin paljon syanidia, että käsittelemätön mukula on tappavan myrkyllinen. Maniokin voi tehdä vaarattomaksi jauhamalla se hienoksi vedessä, jolloin hajonneista soluista vapautuva entsyymi pilkkoo syanogeeniset glykosidit syanidiksi, ja heittämällä myrkyllisen veden pois !

      • siispä maistelemaan

        Maailma tulee kylään Helsinkiin
        http://www.maailmakylassa.fi/etusivu
        pelkästään uppopaistetut ruokabanaanin lastut juuri rasvasta nostttuna, mikä makuelämys nicaragualaisittain.

        Afrikka mm
        The African Cookbook
        Ethnic Cuisine : Marocco
        Congo Cookbook - African Food Recipes


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe