Entä Pondua tai nigerialaista "pepper soup" keittoa? Nyt siihen on mahdollisuus!
"African Pot" 28.4. klo 20-24
Afrikkalainen ruokafestivaali.
Tervetuloa tutustumaan senegalilaiseen, kongolaiseen, somalialaiseen, kamerunilaiseen, nigerialaiseen, marokkolaiseen ja mosabikilaiseen keittiöön.
Liput 10€ sisältäen ruokaa, reseptejä ja musiikkiesityksiä.
Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa,
Mikonkatu 17 C / Helsinki
www.kulttuuri.hel.fi/caisa
Oletko maistanut fufua?
25
5231
Vastaukset
- sorkkis
Ikinä en ole syönyt hyvänmakuista afrikkalaista ruokaa, jos pohjoisafrikkalaista keittiötä ei lasketa. Muutaman kerran olen maistanut etnofestareilla ja afrobileissä yo-talolla ja noutanut ruokaa siitä ghanalaisesta ravintolasta joka oli aikoinaan Hämeentiellä ja aina se on ollut epämääräistä huttua; joko mautonta tai ylitulista. Vetisen mössön joukossa ylikypsiä kananpalasia. En yhtään ihmettele, ettei Suomessa taida olla ainuttakaan afrikkalaista ravintolaa.
- Ellen erehdy
Muutaman kerran olen täällä Takahikiällä 2 euron kuppilassa syönyt kiinalaista ja ihan roskaahan se oli. Kiinalainen ruoka on siis roskaa kaikenkaikkiaan, enhän ole ikinä syönyt hyvänmakuista kiinalaista ruokaa.
Jos erehdyn:
Torressa v. 1975 myöskin söin suomalaisessa kuppilassa nakkeja ja muusia - mautonta ja ylisinappista. En ole koskaan syönyt hyvänmakuista suomalaista ruokaa, joten kaikki suomalainen ruoka on roskaa eikä maksa vaivaa sitä edes maistaa.
Lisäksi:
Dubain lentokentällä pari vuotta sitten söin pitsaviipaleen. Se oli kehno, joten ei italialaista ruokaa kannata edes maistaa.
Hauskaa etnistä lihapullakokkaamista sorkkikselle! - sorkkis
Ellen erehdy kirjoitti:
Muutaman kerran olen täällä Takahikiällä 2 euron kuppilassa syönyt kiinalaista ja ihan roskaahan se oli. Kiinalainen ruoka on siis roskaa kaikenkaikkiaan, enhän ole ikinä syönyt hyvänmakuista kiinalaista ruokaa.
Jos erehdyn:
Torressa v. 1975 myöskin söin suomalaisessa kuppilassa nakkeja ja muusia - mautonta ja ylisinappista. En ole koskaan syönyt hyvänmakuista suomalaista ruokaa, joten kaikki suomalainen ruoka on roskaa eikä maksa vaivaa sitä edes maistaa.
Lisäksi:
Dubain lentokentällä pari vuotta sitten söin pitsaviipaleen. Se oli kehno, joten ei italialaista ruokaa kannata edes maistaa.
Hauskaa etnistä lihapullakokkaamista sorkkikselle!En ole ikinä syönyt pahan makuista kiinalaista, thaimaalaista, japanilaista tai intialaista ruokaa ja harvoin pahaa suomalaista tai minkään muunkaan maalaista ruokaa. Joskus parempaa, joskus huonompaa, mutta ei koskaan niin pahaa ettei sitä olisi voinut syödä. Sen sijaan syömäni afrikkalainen ruoka on ollut melkein aina pahaa ja parhaimmillaankin vain siedettävää. Kyse ei voi olla pelkästään siitä, että kokki olisi ollut huono. Ja kaipa Suomessa olisi edes muutamia afrikkalaisia ravintoloita, jos afrikkalainen ruoka olisi hyvää. Asuuhan Suomessa somaleitakin varmasti enemmän kuin kiinalaisia, mutta kiinalainen ravintola löytyy joka kirkonkylältä, ja somalialaista ravintolaa ei löydy mistään.
- Ellen erehdy
sorkkis kirjoitti:
En ole ikinä syönyt pahan makuista kiinalaista, thaimaalaista, japanilaista tai intialaista ruokaa ja harvoin pahaa suomalaista tai minkään muunkaan maalaista ruokaa. Joskus parempaa, joskus huonompaa, mutta ei koskaan niin pahaa ettei sitä olisi voinut syödä. Sen sijaan syömäni afrikkalainen ruoka on ollut melkein aina pahaa ja parhaimmillaankin vain siedettävää. Kyse ei voi olla pelkästään siitä, että kokki olisi ollut huono. Ja kaipa Suomessa olisi edes muutamia afrikkalaisia ravintoloita, jos afrikkalainen ruoka olisi hyvää. Asuuhan Suomessa somaleitakin varmasti enemmän kuin kiinalaisia, mutta kiinalainen ravintola löytyy joka kirkonkylältä, ja somalialaista ravintolaa ei löydy mistään.
Jos et ole ravintolassa koskaan saanut pahanmakuista kiinalaista, et ymmärrä ruoasta mitään. Kaikki tehdaskastikkeilla maustettu rasvainen tärkkelyssotku siis kelpaa. (Et varmaankaan koskaan ole ollut Kiinasssa?)
Ja sama thairuoasta ja intialaisesta. Suomessa tarjoiltava thai ja intialainen on roskaa!
Sen sijaan allekirjoittanut, joka ei ole päässyt Afrikassa niitä tavallisia turistipaikkoja etelämmäs, on syönyt kerrassaan herkullista afrikkalaista (Etiopia, Ghana, Nigeria, Madagaskar ainakin) ihan ravintoloissakin, Brysselissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Sydneyssä ja Los Angelesissa.
Etenkin muuten Sydneyssä, jossa olin pari kuukautta duunissa: hotellia vastapäätä olevan talon alakerrassa oli ghanalaisen pariskunnan pikku rafla, jossa kaikki oli herkullista!
No kuitenkin: anteeksi pottuiluni, mutta olet yksinkertaisesti väärässä. Tai sitten et: sillä p-kalla jota Suomen kaupoissa on tarjolla, ei pysty laittamaan mitään kunnollista ruokaa.
Suosittelen alkajaisiksi sharmantin TV-kokin Dorinda Hafnerin kirjaa 'A Taste of Africa'
http://www.amazon.com/gp/product/1580084036/qid=1144918403/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-8286959-3445516?s=books&v=glance&n=283155 - sorkkis
Ellen erehdy kirjoitti:
Jos et ole ravintolassa koskaan saanut pahanmakuista kiinalaista, et ymmärrä ruoasta mitään. Kaikki tehdaskastikkeilla maustettu rasvainen tärkkelyssotku siis kelpaa. (Et varmaankaan koskaan ole ollut Kiinasssa?)
Ja sama thairuoasta ja intialaisesta. Suomessa tarjoiltava thai ja intialainen on roskaa!
Sen sijaan allekirjoittanut, joka ei ole päässyt Afrikassa niitä tavallisia turistipaikkoja etelämmäs, on syönyt kerrassaan herkullista afrikkalaista (Etiopia, Ghana, Nigeria, Madagaskar ainakin) ihan ravintoloissakin, Brysselissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Sydneyssä ja Los Angelesissa.
Etenkin muuten Sydneyssä, jossa olin pari kuukautta duunissa: hotellia vastapäätä olevan talon alakerrassa oli ghanalaisen pariskunnan pikku rafla, jossa kaikki oli herkullista!
No kuitenkin: anteeksi pottuiluni, mutta olet yksinkertaisesti väärässä. Tai sitten et: sillä p-kalla jota Suomen kaupoissa on tarjolla, ei pysty laittamaan mitään kunnollista ruokaa.
Suosittelen alkajaisiksi sharmantin TV-kokin Dorinda Hafnerin kirjaa 'A Taste of Africa'
http://www.amazon.com/gp/product/1580084036/qid=1144918403/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-8286959-3445516?s=books&v=glance&n=283155Jos afrikkalainen ruoka on muka niin herkullista, niin miksiköhän Suomessa ei ole afrikkalaisia ravintoloita ja ne parikin yritelmää ovat lopettaneet toimintansa nopeasti? Suomalaisille maistuu huonostikin valmistettu kiinalainen, thaimaalainen ja intialainen ruoka, samoin pohjoisafrikkalainen, mutta ei Saharan eteläpuolinen afrikkalainen. Missään muussakaan maassa afrikkalaisia ravintoloita ei ole samalla tavalla kuin ranskalaisia, italialalaisia, kiinalaisia, japanilaisia, turkkilaisia, intialaisia, meksikolaisia, venäläisiä... Onko syynä muka ainoastaan ihmisten ennakkoluulot?
- Ellen erehdy
sorkkis kirjoitti:
Jos afrikkalainen ruoka on muka niin herkullista, niin miksiköhän Suomessa ei ole afrikkalaisia ravintoloita ja ne parikin yritelmää ovat lopettaneet toimintansa nopeasti? Suomalaisille maistuu huonostikin valmistettu kiinalainen, thaimaalainen ja intialainen ruoka, samoin pohjoisafrikkalainen, mutta ei Saharan eteläpuolinen afrikkalainen. Missään muussakaan maassa afrikkalaisia ravintoloita ei ole samalla tavalla kuin ranskalaisia, italialalaisia, kiinalaisia, japanilaisia, turkkilaisia, intialaisia, meksikolaisia, venäläisiä... Onko syynä muka ainoastaan ihmisten ennakkoluulot?
Jos jätetään sivuun maissi- yms. mössöt, kokeilemani afrikkalainen ruoka vaatii hyviä ja tuoreita raaka-aineita, ihan niinkuin kunnollinen kiinalainen jne jne. Einesmaksalaatikkokansalle tuntuu sitten kelpaavan mikä tahansa, jossa on ketsuppia (millä nimellä se nyt milloinkin on).
Vaan kunhan satut reissaamaan Mumbayhin tai Chengduhun, et koskaan enää syö suomalaisten intialaisten tai kiinalaisten kuppiloiden pöperöitä.
No, kaikki afrikkalaiset eivät tietenkään ole taitavia kokkeja - ja jos minun mutsini olisi perustanut suomalaisen ravintolan Abujaan tai Lagosiin, suomalaisella ruoalla olisi hyvin huono maine Afrikassa! - sorkkis
Ellen erehdy kirjoitti:
Jos jätetään sivuun maissi- yms. mössöt, kokeilemani afrikkalainen ruoka vaatii hyviä ja tuoreita raaka-aineita, ihan niinkuin kunnollinen kiinalainen jne jne. Einesmaksalaatikkokansalle tuntuu sitten kelpaavan mikä tahansa, jossa on ketsuppia (millä nimellä se nyt milloinkin on).
Vaan kunhan satut reissaamaan Mumbayhin tai Chengduhun, et koskaan enää syö suomalaisten intialaisten tai kiinalaisten kuppiloiden pöperöitä.
No, kaikki afrikkalaiset eivät tietenkään ole taitavia kokkeja - ja jos minun mutsini olisi perustanut suomalaisen ravintolan Abujaan tai Lagosiin, suomalaisella ruoalla olisi hyvin huono maine Afrikassa!Mutta täytyyhän Suomessa asua myös hyviä tai ainakin kohtalaisia afrikkalaisia kokkeja? Tuskin kaikki Suomessa asuvat kiinalaiset tai intialaisetkaan ammattikokkeja ovat, mutta kyllä monet näyttävät osaavan jonkinlaista pöperöä vääntää. Vai eikö ruoanlaittotaito muka kuulu afrikkalaiseen kulttuuriin? Käyvätkö kaikki afrikkalaiset ulkona syömässä?
PS: Olen syönyt Pekingin parhaissa ravintoloissa ja siltikin väitän, että myös suomalaisista kinkkiravintoloista saa usein ihan kelpo pöperöä. Ei tietenkään läheskään aina aidon kiinalaisen veroista, mutta ainakin ihan kelvollisesti suomalaista raaka-aineista sovellettua. - minulle kuulu...
Ellen erehdy kirjoitti:
Jos et ole ravintolassa koskaan saanut pahanmakuista kiinalaista, et ymmärrä ruoasta mitään. Kaikki tehdaskastikkeilla maustettu rasvainen tärkkelyssotku siis kelpaa. (Et varmaankaan koskaan ole ollut Kiinasssa?)
Ja sama thairuoasta ja intialaisesta. Suomessa tarjoiltava thai ja intialainen on roskaa!
Sen sijaan allekirjoittanut, joka ei ole päässyt Afrikassa niitä tavallisia turistipaikkoja etelämmäs, on syönyt kerrassaan herkullista afrikkalaista (Etiopia, Ghana, Nigeria, Madagaskar ainakin) ihan ravintoloissakin, Brysselissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Sydneyssä ja Los Angelesissa.
Etenkin muuten Sydneyssä, jossa olin pari kuukautta duunissa: hotellia vastapäätä olevan talon alakerrassa oli ghanalaisen pariskunnan pikku rafla, jossa kaikki oli herkullista!
No kuitenkin: anteeksi pottuiluni, mutta olet yksinkertaisesti väärässä. Tai sitten et: sillä p-kalla jota Suomen kaupoissa on tarjolla, ei pysty laittamaan mitään kunnollista ruokaa.
Suosittelen alkajaisiksi sharmantin TV-kokin Dorinda Hafnerin kirjaa 'A Taste of Africa'
http://www.amazon.com/gp/product/1580084036/qid=1144918403/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-8286959-3445516?s=books&v=glance&n=283155...mutta miksi noin hyökkäävä tyyli afrikkaruoka mielipiteeseen?
- Richard suuri
sorkkis kirjoitti:
Mutta täytyyhän Suomessa asua myös hyviä tai ainakin kohtalaisia afrikkalaisia kokkeja? Tuskin kaikki Suomessa asuvat kiinalaiset tai intialaisetkaan ammattikokkeja ovat, mutta kyllä monet näyttävät osaavan jonkinlaista pöperöä vääntää. Vai eikö ruoanlaittotaito muka kuulu afrikkalaiseen kulttuuriin? Käyvätkö kaikki afrikkalaiset ulkona syömässä?
PS: Olen syönyt Pekingin parhaissa ravintoloissa ja siltikin väitän, että myös suomalaisista kinkkiravintoloista saa usein ihan kelpo pöperöä. Ei tietenkään läheskään aina aidon kiinalaisen veroista, mutta ainakin ihan kelvollisesti suomalaista raaka-aineista sovellettua.Johan tosta ekasta tekstissä luki, ettet afrikkalaisesta ruokakulrttuurista pidä. Miksi siis jankata?
- Britton
Hot pepper soup:ia - kunhan se ei ole tehty "stock fish:stä" eli kuivatusta turskasta(?). vuohenlihalla ihan ookoo;)
Maailma on täynnä ruokia, joiden muodon/maun/koostumuksen määrää paikalliset raaka-aineet. Totta, että esim. okra soseutettuna ei välttämättä maistu ulkonäkänsä vuoksi meille länsimaalaisille, muttei se siitä automaattisesti pahaa tee.
Onni on tuntea väkeä ympäri maailman ja sitä yöten päästä maistelemaan uusia makuja.- Aimo A.
Kerroppa nyt Sorkkis ihan vaan muutama huippuravintolan nimi Pekingissä joissa olet käynyt syömässa , mittaillaan ammattitaitoasi.
- sorkkis
Aimo A. kirjoitti:
Kerroppa nyt Sorkkis ihan vaan muutama huippuravintolan nimi Pekingissä joissa olet käynyt syömässa , mittaillaan ammattitaitoasi.
Pekingissä olin v. 1993, joten en millään voi muistaa niiden ravintoloiden nimiä, enkä tiedä onko niitä enää edes olemassa. Mutta olin Pekingissä Kiinan wushu-liiton vieraana, joten minulle haluttiin tarjota parasta. Eivät ne ravintolat olleet kuitenkaan mitään nuudelikojuja tai halpoja turistipaikkoja. Mieleen jäi mm. Beihain puistossa ollut upea ravintola, joka oli kuulemma toiminut jo keisarillisella ajalla.
Ammattitaitoani ei tarvitse mittailla, sillä voin kertoa ihan suoraan, ettei minulla ole minkäänlaista ravintola-alan koulutusta. Makuaisti minulla kyllä on. - Pekingissä syöneenä
sorkkis kirjoitti:
Pekingissä olin v. 1993, joten en millään voi muistaa niiden ravintoloiden nimiä, enkä tiedä onko niitä enää edes olemassa. Mutta olin Pekingissä Kiinan wushu-liiton vieraana, joten minulle haluttiin tarjota parasta. Eivät ne ravintolat olleet kuitenkaan mitään nuudelikojuja tai halpoja turistipaikkoja. Mieleen jäi mm. Beihain puistossa ollut upea ravintola, joka oli kuulemma toiminut jo keisarillisella ajalla.
Ammattitaitoani ei tarvitse mittailla, sillä voin kertoa ihan suoraan, ettei minulla ole minkäänlaista ravintola-alan koulutusta. Makuaisti minulla kyllä on.https://www.olympia.fi/matkat/kiina matkalla
http://www.makupalat.fi/Categories.aspx?classID=5f4cfc72-ba21-4fda-bbe6-8ccb36d9c8c3
http://www.peking-restaurants.com/
http://community.travelchinaguide.com/review2.asp?i=4377
ankkaa kotikonstein
http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/pekingin-ankka?1062549
http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/hoyryssa-keitetyt-mandariiniohukaiset?1137805
http://www.winechina.com/en/brands/gw02.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_Wine
saa Kaubamaja toidumaailm
- afrikassa
se kassavaliisteri oli kauheeta mutta kastikkeena toimiva keitto oikein hyvaa.
- Akua
Oi! Vietin Ghanassa 3 kk perheessä asuen vaihto-opiskelijana ja maistelin kyllä erittäin paljon erilaisia ghanalaisia ruokia. Lempiruuikseni muodostui fufu, kenkey, eto ja redred. Tietenkin maistelin myös bankua. Omo tuo eli riisipallo ja maapähkinäkeitto oli sellainen ettei se mennyt alas vaikka kuinka monta kertaa yritin maistaa eri päivinä. Tietääkö joku mihin on avattu se ghanalainen ravintola Helsingissä?
- esimakuun
ja makuasioista ei kiistellä, sano koira ku....
http://www.cafevs.ee/african.php?lang=3&lev1=215&lev2=314
- Namibia mon amour
http://www.kotikokki.net/keskustelut/?read,6,78602
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/8921/Afrikkalainen kasvismuhennos/
http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/paaruoka_a_c/fi_FI/afrikkalainen_jauhelihakuskus/
http://www.herkuttele.com/directory/344
www.suominamibiaseura.fi/doc/Namibialainen_keittokirja.pdf
http://www.keri.fi/shop/index.html - fufu alkuun siis
http://en.wikipedia.org/wiki/Fufu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Afrikan_ruokakulttuuri
http://www.africanfoods.co.uk/fufu-recipe.html
"Länsi-Afrikassa on erityisen yleistä "fufu" -nimisen soseen valmistus keitetyistä ja muhennetuista jamssin mukuloista"
"Afrikassa maniokista jauhetaan mannasuurimoita muistuttavaa fufua"
eli näin ne jutut leviää - wikipewdia tietää
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jamssit
Näitä etnokaupoissa
ja kassava tapioka
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maniokki
Afrikassa yleinen ruokakasvi maniokki (Manihot esculenta) tuottaa niin paljon syanidia, että käsittelemätön mukula on tappavan myrkyllinen. Maniokin voi tehdä vaarattomaksi jauhamalla se hienoksi vedessä, jolloin hajonneista soluista vapautuva entsyymi pilkkoo syanogeeniset glykosidit syanidiksi, ja heittämällä myrkyllisen veden pois !- siispä maistelemaan
Maailma tulee kylään Helsinkiin
http://www.maailmakylassa.fi/etusivu
pelkästään uppopaistetut ruokabanaanin lastut juuri rasvasta nostttuna, mikä makuelämys nicaragualaisittain.
Afrikka mm
The African Cookbook
Ethnic Cuisine : Marocco
Congo Cookbook - African Food Recipes
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1203021Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen302434Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092051- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711378Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2601120- 621057
- 711054