Mango

Odium

Tervehdys.

Miten menetellään mangon kanssa? En ole ikinä ennen syönyt moista kuin säilykkeenä ja nyt tuli ikäänkuin takaoven kautta mangoja ja jotain infoa tarvitsisin. Eli siis:

Kuoritaanko, eli onko kuorissa jotain myrkyllistä ainetta tms. Omenat ja päärynät olen tavannut syödä kuorineen että liekö samanlainen asia.

Onko mangossa jotain kiveä tai vastaavaa sisällä joka pitäisi poistaa tyyliin luumuissa tai muuta kuten siemeniä ja sellaista.

Ja vielä kuinka mangoa säilytetään. Lyödäänkö jääkaappiin vai onko ihan huoneenlämpö hyvä. Entä sitten kun se kerran on aloitettu, pidetäänkö sitten missään vai pitääkö pistellä koko pallo kerralla suihin.

Kiitoksia vastauksista.

-Odium

11

5535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mangoa

      mango on pakko kuoria!!! siellä sisällä mun myös iso kivi, mitä et voi missata! säilö missä haluat, minä yleensä huoneen lämmössä. ja ei siitä niin paljon syötävää loppujen lopuksi tule, että saisi talteen laitettua!

    • Pingo Pango Mango

      Mangossa on paksut kuoret, olen aina syönyt kuorittuna. Mangossa on valtaisan iso kivi sisällä, ja hedelmäliha on sen ympärillä. Jos mangosi ovat kovia, kypsyttele niitä joku päivä kunnes pehmiävät.

      Tee vaikka mangorahkaa: sekoita rahkatölkilliseen yksi mango hienonnettuna ja sokeria maun mukaan. Jos sinulla on sauvasekoitin, käytä sitä.

      Luulisin, että kypsä mango kannattaa syödä kerralla ja heti.

    • zaatar

      Eräs syy, jonka vuoksi harvoin ostan mangoja on juuri se, että niitä on hankala syödä. Kypsät mangot ovat hyvin meheviä ja varsinkin lapset tahtovat aina sotkea vaatteensa niitä syödessä ja mehutipat eivät hevin lähde vaatteista pyykissäkään.

      Mutta kun joskus niitä sitten ostan, en kuori vaan pesen huolellisesti ja leikkaan lohkoiksi kiveä myöten, 3-4 palaa riippuen hedelmän koosta. Sitten leikkaan kunkin lohkon 'lihan' kuutioiksi kuitenkaan viiltämättä kuorta rikki niin, että palat pysyvät kiinni kuoressa. Näin on helppo syödä pitämällä kuutioitua lohkoa kämmenellä ja lopuksi jää käteen pelkkä kuori.

      Mangon paras osa on kuitenkin se kivi. Sitä voi imeä ja kaluta 'tuntikaupalla' niin, että on suunpielet keltaisina.

      Kypsät(siis pehmeät) mangot pilaantuvat herkästi ja ne olisi säilytettävä jääkaapissa. Kovat tai puolikypsät voi jättää huoneen lämpöön odottamaan.

    • Asafoetida

      ja säilytetään huoneenlämmössä, mutta mahdollisesti jäähdytetään jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua

      Mango preparoidaan näin:
      - leikataan hedelmälihasta kaksi 'puolikasta' kiven leveitä sivuja pitkin, muotohan on kuin ()
      - puolikas otetaan käteen ja leikataan (koverana) kuorta myöten kuutioiksi, jotka jäävät kiinni kuoreen
      - kuori 'käännetään' kuperaksi ja kuutiot vetäistään veitsellä kulhoon tai syödään suoraan kuoresta
      - kivi ja siinä roikkuvat kuituiset rippeet kompostoidaan

      • Vikingo

        Mangon kuori on eksoottisen aromikas. Olen aina syönyt sitä täällä Espanjassa. Olen elossa??


      • mango_nisti

      • yksi_ulkomaalainen

      • yksi_ulkomaalainen
        Vikingo kirjoitti:

        Mangon kuori on eksoottisen aromikas. Olen aina syönyt sitä täällä Espanjassa. Olen elossa??

        En söisi, kyllä siinä torjunta-aineita voi olla. Kaikki paitsi luomu/biohedelmät kuoritaan meillä, paitsi viinirypälät, mutta tarve näissäkin kuulemma olisi, mutta miten?
        :-)


      • muista_fesinfiointi

        No ei kai nyt kukaan tervejärkinen syö mangosta kuoria ja te hysteerikot syökää vaan perunoita ja nekin kumihanskat kädessä


    • yksi_ulkomaalainen

      Mangoja ollaan syöty n. 30 vuotta, joten uskokaa, että hallitsemme sen leikkaamisen taidon, ainakin meidän tarpeisiin. Alkuopetuksen saatiin Afrikassa kun palvelija teurasti parin kilon painoisia Sansibarin mangoja. Sehän oli helppo.

      Siitä kehityimme ajan kanssa, kunnes nykyisin leikkaamisen tuloksena on kaksi kupera ja miltei samanpainoisia puolikaita ja kivi, josta ei ennen saa juurikaan muuta ennen kuin nuolemalla.

      Eli kuinka siten:

      Nostat (pestyn) mangon seisomaan suoraan kärjilleen ja katsot kantaan. Mangon soikeus tässä perspektiivissä paljastaa miten kapea litteä kivi sen sisällä sijaitsee.

      Aloittelijana piirrät nyt huopakynällä (yhden) viivan kiven kapeamman kohdan koko hedelmän ympärillä. Nyt alat leikata todella terävällä veitsillä siten, että aloitat kannasta ja työnnät terän niin syvään, että tunnet kiven. Nyt leikkaat, aina kärki melkein kiven keskikohtaan kiinni ja terän leveämpi kohta viivaa myötä. Siten saman puolikaan toisella puolella. Siten kokeilet, joko puolikas lähti ja leikkaat kiven alapuolella jääneet kiinnikkeet pois.

      Nyt leikkaat molemmissa puolikkaissa ihan kuoria myötä pari sentin syvän viillon ympärilleen (näin saat ohuesta kuorestakin hedelmälihan pois syödessäsi). Nyt leikkaat kiven laakeita sivuja myötä suikaleita pois, jotta pääset veitsillä se alle. Siten leikkaat kiven samalla tavalla irti kuin yläpuolellakin ja nostat sen pois. Mehut pysyvät puolikoissa eikä tule sotkuja!

      Nyt vain pitkiä viitoja melkein kuoreen asti pitkittäin ja poikittain, suikaleilla voit siten tasata, ettei lapsilla tule riita.

      Siten vain lusikoimaan, parhaiten teräväkantisella pikkulusikalla, teroitimme omat ”mango-lusikkaat”.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sanna niin nättinä Amsterdamin Business Foorumilla

      Upeasti edustaa taas Suomea ulkomailla meidän kansainvälinen superstaramme. Miksei persuilla ole ketään siedettävän näk
      Maailman menoa
      158
      9924
    2. Stubb jo paljon tunnetumpi kuin kaikki persut yhteensä

      Nyt on aika ottaa mittaa tunnettavuudesta, herrat ja narrit! Joku tuolla toisessa ketjussa väitti, että "persujen rivimi
      Maailman menoa
      3
      9523
    3. Työeläkkeiden maksaminen on lopetettava

      Suomen talous on palkansaajien vuosikausia heikentyneen ostovoiman vuoksi niin kuralla, että palkkasumman jakamisessa ta
      Maailman menoa
      136
      8024
    4. Sofia Virran pahoinpitelyä puolustetaan netissä

      HS soitti Virran pahoinpitelyä puolustaneille https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011516353.html
      Maailman menoa
      261
      7548
    5. Purra tekee hyvää työtä, me suomalaiset haluamme että hän jatkaa myös

      seuraavan hallituksen valtiovarainministerinä. Kovina aikoina pitää olla kova.
      Maailman menoa
      125
      6204
    6. Koska Minja Koskela ja Sofia Virta kääntyy islamiin?

      Sekä vihreät että vasurit selvästi pitävät islamista ja muslimeista, varsinkin naiset, joten voidaan olettaaa että nuo k
      Maailman menoa
      87
      5987
    7. Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro

      Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j
      Maailman menoa
      56
      5797
    8. Stubb jo paljon tunnetumpi ja arvostetumpi maailmalla, kuin Marin koskaan

      Stubb tekee sitä työtä mitä pitää, hän ei koreile vaatteilla eikä ole baareissa räkäposkella kuten Marin. Marininhan pit
      Maailman menoa
      94
      4861
    9. Oikeistohallitusten aikaan saannokset.

      Holkerin touhujen seurauksena lama. Aho jatkoi tuhoa osaamattomuudellaan. Katainen ja alkoi talouden alamäki. Sipilä ja
      Maailman menoa
      14
      3937
    10. Pelle Miljoona, 70, saa harvinaista taiteilijaeläkettä - Tämän suuruinen eläke on kuussa!

      Pelle Miljoona on kyllä symppis! Peace! Suomen punk-konkari Pelle Miljoona on yksi syksyn Vain elämää -kauden artisteist
      Vain elämää
      56
      1495
    Aihe