Hei!
Kaipaisin neuvoja agar agarin käyttöön.
Tulossa on juhlat, ja ainakin pari vierasta tulee olemaan vegaaneja, suurin osa kasvisyöjiä(lakto-ovo). Kaikki ruuat tehdään kasvisruokina. Jälkiruokien suhteen siis ongelma, liivatetta kun ei laiteta mihinkään. Kakkujen päälle pitäisi saada marjojen päälle kiilto mikä yleensä tehdään liivatteella, mutta kuinka onnistuu agarilla? Itse olen ollut kasvisyöjä jo vuosia, muttei tuota ainetta ole tullut käytettyä.
Onko kyseinen aine käytöltään verrattavissa liivatteeseen? missä muodossa agaria myydään, jauheena? Kuinka suuri määrä garia vastaa yhtä liivate levyä? Onko helppokäyttöistä?
Osaisiko joku neuvoa? Ekokaupan myyjä ei osannut vastata kysymyksiini.
agar agar
3
6541
Vastaukset
- vaihtoehto
Agaria en ole käyttänyt mutta jos haluat kiiltoa kakun päälle laitettaviin marjoihin niin itse olen käyttänyt hyytelösokeria joka on täysin kasvispohjainen tuote. Löytyy marketeista Dan Sukkerin tuotteista.
- Misis kuukkeli
http://www.mtv3.fi/koti2006/leivonta/kysymys.shtml/arkisto?53638
Misis kuukkeli - no niin
Agar agar?
Agar-agar
Elintarviketeollisuuden ammattisanastossa tämä lähes mauton hyytelöaine on agari. Aine keksittiin Japanissa vuonna 1660 ja sen nimi agar-agar on malaijinkieltä. Agari on meikäläisessä ruoanlaitossa käytetyn liivatteen eli gelatiinin kasvisperäinen vastine, jota käytetään elintarviketeollisuuden lisäksi kaikenlaisissa laboratorioissa, kun tarvitaan puhdasta, mautonta ja hajutonta hyytelöä. Agari valmistetaan Itä-Aasian merenrannoilla kasvavista levistä ja varsinkin japanilaiset käyttävät sitä paljon keittiössään. Se liukenee helpommin kuin liivate eikä maistu eikä haise luuliimalta, kuten liivate joskus. Agarin muodostama hyytelö vaikuttaa vähemmän sitkeältä kuin liivatteen. Se tuntuu myös valuvan helposti, joten sillä hyytelöity jälkiruoka voi olla paksua hyytelöä pohjalla, kun yläpinta jää hyytelöitymättä. Agari ei sula suussa, eikä myöskään ihmisen sisuksissa, ja siksi sitä käytetään mietona ulostuslääkkeenä ja kolesterolia mukanaan ihmisestä pois kuljettavana aineena.
Ruoansulatusnesteiden lisäksi agari kestää hedelmäentsyymejä paremmin kuin liivate, joten esimerkiksi kiivihedelmällä tai tuoreella ananaksella päällystettyjä kakkuja voi kuulemma hyytelöidä agarilla.
Tuoteselosteissa agarin tunnistaa numeromerkinnästä E406.
Agaria saa apteekista sekä luontaistuotekaupoista ja itämaisia ruokia myyvistä liikkeistä.Sitä on saatavana sekä jauheena että kulmikkaina tankoina.
Samanlainen ja samoihin tarkoituksiin käytetty hyytelöaine, jota varsinkin jäätelö- ja säilyketeollisuus käyttää, on Atlantin levistä (Irlannin sammal, Irish moss) valmistettu karrageeni. Se esiintyy joskus suomenkielisissä tuoteselosteissa lisäaineena nimellä E407 tai carrageenan.
Ero näissä "leväperäisissä" jutuissa verrattuna liivatteeseen on se että ne sulaa korkeammassa lämpötilassa ja jähmettyy aiemmin (karrageeni kovettuu 40°C), eli jos kakkuun laitat kiillettä niin pitää toimia nopeasti... Karrageenia tarvitsee käyttää merkittävästi vähemmän kuin liivatetta...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alahan tulla paikkaamaan tekojas
Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.315326- 363701
Onko kenellekään muulle käynyt niin
Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk1833263- 112505
- 292102
- 121987
- 1631866
- 1051352
- 141298
- 1371144