Hyvää kasvispizzaa?

Ulla-Uolevi

Haluaisin tehdä kasvispizzaa kotona, mutta siitä ei tule koskaan kovin hyvää kun teen itse.
Kaupan kasvis pakastepizzat ja useimpien pizzerioiden kasvispizzat ovat mielestäni todella hyviä, mutta vastaavanlaista en ole onnistunut tekemään kotona.

Mitä kannattaisi pistää omatekoisen kasvispizzan täytteeseen? Olen kokeillut paprikaa, mutta pizza jossa on vain paprikaa on vähän kuivaa.
En hirveästi tykännyt pavuista tai soijarouheesta pizzan päällä, vaikka muuten tykkään niistä ruuissa. Niistäkin tuli ikään kuin vähän kuivaa.

Miten saisin aikaan mehukkaamman ja herkullisen kasvispizzan? Ennen rakastin tonnikalapizzaa ja olen vähän jäänyt kaipaamaan sitä siirryttyäni kasvisruokavalioon. Olisiko mitään vastaavanlaista mahdollista tehdä kasvisversiona?

19

6726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • camille80

      Kotona tehdystä kasvispizzastakin saa mehevää, kun panostaa hyvään tomaattikastikkeeseen ja juustoon. Jos ei itse ehdi tai viitsi tomaattikastiketta keitellä, kaupan valmiit, pastalle tarkoitetut tomaattikastikkeet ovat hyvä vaihtoehto. Juustoraasteeksi kannattaa käyttää emmentalia tai mozzarellaa tai sitten Lidlin juustoraastetta, sitä missä on lehmä pussin kyljessä :-) Täytteeksi voi laittaa herkkusieniä, oliiveja, sipulia ja paprikaa sekä tuoremozzarellaa. Tonnikalamaista makua ei ikävä kyllä kasviksilla saa aikaan :( vehnägluttaria (seitan) voi tehdä ja jauhaa sen tai pilkkoa pieneksi, se on parempi jauhelihan korvike kuin soijarouhe.

    • tonneittain

      Voisit kokeilla lisätä siihen tomaattikastikkeeseen vähän jauhettua ja liotettua merilevää plus aavistuksen sitruunamehua. Minusta parsakaali- tai kukkakaalisuikaleet sopivat hyvin sen kanssa. Kerran kokeilin myös liotetussa merilevässä pari päivää marinoitua tofua. Ihan mielenkiintoista sekin.

      Juuston asemesta minä käytän tahinia ja ravintohiivahiutaleita. Voi sen juuston ja korvikkeet jättää ihan kokonaankin pois. Näin tulee vähemmän lihottavaa pitsaa, jossa kasvikset pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Erityisesti tuo yllä mainittu kalapitsa ei kaipaa mitään juustoja.

      • Anni

        Mun suosikki kasvispizza, johon tutustuin milanossa ja jota oon sitten tehnyt on kotona on paksupohjainen pizza, jossa on paljon tomaattikastiketta pohjalla (kun kastiketta on paljon ei pizza tunnu kuivalta vaikkei juustoa olisikaan paljon) ja sitten puolikkaita kirsikkatomaatteja ehkä hieman sipulia, pikkasen juustoa (tai raejuustoa, jos haluaa kevyemmän vaihtoehdon! suosittelen!). Pienet pesto-"kököt" tai aurajuuston palaset antaa lisämakua, nami!

        Toinen kiva pizza oli Brysselissä syömäni sisäänleivottu pinaattipizza, jota söin kanssa ensin ravintolassa ja sitten olen kokeillut kotona. Eli sisäänleivotun pizzan sisään tomaattisosetta, valtava kasa pinaattia, hieman mozzarellaa (tms juustoa). Nami!


    • Fisunpurija

      Mun kasvispizzasuosikkiini tulee pohjalle tomaattikastiketta, päälle pinaatinlehtiä ja viipaleita tuoreista herkkusienistä, oliivirenkaita ja juustoa. Ja pesto on tosiaan pizzassa(kin) hyvää.

    • Asafoetida

      Vaaleanruskeaksi öljyssä kuullotettu munakoiso on herkkua pizzassa! Se imee aika lailla öljyä, joten juustoa voi ehkä hiukan vähentää.

      Munakoison voi myös valmistella vähemmän öljyä imeväksi ripottelemalla viipaleiden päälle reilusti suolaa puoleksi tunniksi. Huuhdotaan pois ja kuivataan talouspaperilla.

      Zucchini käy myös, samaten freesattuna, mieluiten hyvin ohuina viipaleina. Tuore pinaatti tai mangoldinlehdet höyrytettynä ovat hyviä.

      Mutta kyllä hyvän pizzan edellytys on kunnolla (2-3 tuntia) keitetty tomaattikastike - jota tosin ei ole kaupan pizzoissa eikä kovin usein pizzerioissakaan.

      • Pitsamies

        Mielestäni pitsa on inspiroitua "ruokaa" jota syödään vieraiden tai kotiherkuttelun hetkinä. Pitsaan ei tarvitse laittaa juustoa minkään vuoksi (maun, täyttävyyden takia). Pitsan pohjan voi tehdä ruisjauhoista (1/4-1/3 vehnäjauhoa.) Taikina saa nousta useampaan kertaan. Taikinan voi myös tehdä edellisenä päivänä kylmään veteen jääkaappiin, pistää kattilaan ja kansi päälle , Taikinasta tulee maukkaampi. Teen leivät tällä menetelmällä. Ohjeet saa netistä. Kannattaa kokeilla. Pitsan pohjalle tomaattisose/ketsuppi saman verran n. öljyä. Päälle täytteet ja päällinen täytteen päälle, tehosekoittimella kasviksia ja mausteita, nestettä joko maitoa/kermaa/vettä. Suurustan yleensä maissijauholla/vehnäjauholla, Kastike melko vahvaa. Näin saan pitsasta mehevän. Joita vieraan on vieneet kotiin tuliaisina,


    • ...

      Vegetariana

      Ainekset:

      Pizzapohja:
      1 1/2
      20 g hiivaa
      1/2 tl suolaa
      2 rkl öljyä
      noin 3 1/2 vehnäjauhoja
      Täyte:
      5-6 dl kesäkurpitsaa, papuja, herneitä, paprikaa ja lehtiselleriä
      1-2 sipulia
      2 dl hienonnettuja sieniä
      2-3 rkl öljyä
      1 tl yrttisuolaa
      3-4 rkl tomaattisosetta
      4 tomaattia
      noin 3 dl raastettua emmentaljuustoa
      oliiveja
      1 tl basilikaa
      1 tl oreganoa

      Pizzapohjan ohje:
      1.Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.Lisää suola, öljy ja vähitellen jauhot.Alusta taikina pehmeäksi, kiinteäksi palloksi koneella tai käsin.Jätä se peitettynä hetkeksi lämpimään lepäämään.
      2.Kaaviloi taikinasta iso pyöreä levy ja nosta se pellille leivinpaperille.Anna taikinan kohota peitettynä noin 20 minuuttia ja levitä sen päälle halutut täytteet.

      Täytteen ohje:
      1.Valmista pohjataikina ohjeen mukaan, kaaviloi se ja anna kohota pellillä leivinpaperilla tai osta kaupasta valmis pizzapohja.
      2.Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi.Kuori ja hienonna sipuli ja sienet.
      3.Ruskista sipuli ja sienet kevyesti kuumassa rasvassa suuressa paistinpannussa.Lisää muut kasvikset ja kääntele kasviksia 5-6 minuuttia.Mausta yrttisuolalla ja anna vähän jäähtyä.
      4.Levitä kohonneelle taikinalevylle tomaattisose ja pehmennetyt kasvikset.Pane päälle viipaloidut tomaatit, juustoraaste ja oliivit.Mausta basilikalla ja oreganolla.
      5.Paista pizzaa 250 asteessa noin 15 minuuttia.

      Tosi hyvää!!!

      • pizza

        "Anna taikinan kohota peitettynä noin 20 minuuttia"

        Oikein hyvissä pizzaravintoloissa seuraavan päivän taikinat laitetaan jo edellisenä iltana nousemaan, samalla siihen tulee hiivan käymistuotteita ja tyypillistä hyvän pizzapohjan makua. 20 minuutissa pohjasta tulee aika mauton rapean keksin kaltainen.


    • AloittajaTuliTakaisin

      Tulin juuri NYCistä ja söin newyorkilaispizzaa jokaikinen päivä. Seka bagelin aamupalaksi. Paino putosi ja kunnolla, kiitos kymmenien - jollei jopa sadan - korttelien kävelyn päivittäin. En suosittele elämäntavaksi, mutta 8 päivän lomalle suotakoon, vai mitä?

      No, joka tapauksessa tein tutkimusmatkailua pitsan maailmaan ja täytyy kyllä myöntää, että NYCin pitsa on maailman parasta. Ei siis mikään Little Italyn pitsa, vaan aito-amerikkalainen. Vertailuni perustin sieni- ja margheritapitsoihin ja löysin omat suosikkini. Vaikka itse teen pitsaa mistä vain, on Ison Omenan pitsoissa yksinkertaisuus valttia, ts. jos sinulla on hyvä pohja ja hyvä tomaattikastike (ei välttämätön, siis kastike, mutta jos käytät, niin kannattaa panna tikkua ristiin). Sanoisin, että paras tulee hyvästä pohjasta, kunnon kastikkeesta sekä bufala-mozzarellasta sekä tuoreesta basilikasta.

      Toisaalta, voit tehdä vaikka palmito -pitsaa: täytteeksi maissia ja palmitoja (palmun ydintä, säilykkeestä), mozzarellaa ja valmiin pitsan päälle salsa golfia (majuoneesia ja ketsuppia 50/50). Toimii parhaiten pannupitsassa.

      Oma kotitekoinen suosikkini sisältää kastikkeen ja laaudkkaan mozzarellan lisäksi tuoretta luumutomaattia (tai muuta kypsää tomaattia), tuoreita sieniä ja kunnolla valkosipulia. Punasipuli tuo hyvän lisän, jos siitä tykkää.

      • karmeenakunakokki

        kokeilkaa orienttikaupasta ayvar-soossia,on tulista ja enemmän tulista,mutta namnamnam...

        "Tipp
        Kennen Sie Ayvar? Das sind geröstete pürierte rote Paprikaschoten aus dem Glas. Ayvar können Sie nehmen, wenn Sie keine Zeit fürs selbst gemachte Paprikapüree haben."


    • pizza

      Kotona tehdystä pizzasta tulee väistämättä pahan makuista, jos sen lämmittää tavallisessa uunissa. Suosittelen investoimaan esim. pizza pronto -arinakiviuuniin jossa pizzat paistuvat 4 minuutissa, tai vähintäänkin tavalliseen uuniin laitettavaan arinakiveen. Niissä voi paistaa myös erityisen hyviä sämpylöitä ja leipiä, ja herkullisia karjalanpiirakoita yms.

      Taikina kannattaa tehdä jo aamulla jos syö pizzaa iltapäivällä. Taikinan valmistus:
      -kuumaa vettä (4 dl riittää 10 pizzaan!)
      -hiivaa
      -ripaus suolaa
      -jauhoja lisätään jonkin verran kunnes taikinasta tulee vellimäistä
      -joukkoon sekoitetaan vähän öljyä
      -lisää jauhoja niin paljon kuin menee
      -taikina nousemaan liinan alle melko viileään paikkaan esim. parvekkeelle varjoon
      -kun taikina on noussut muutaman tunnin, siihen menee taas lisää jauhoja

      Hyvin nousseesta taikinasta saa helposti erityisen ohuita ja hyviä pohjia.
      Täytteet kannattaa laittaa italialaisittain, ensin tuoreista tomaateista ohuita siivuja pohjan päälle (Italiassakin tomaatit otetaan tuoreina takapihan pensaasta, eikä mitään säilykepurkkitököttejä), siihen mieluiten suoraan pensaasta basilikan lehtiä, voi laittaa lisäksi myös oreganoa, valkosipulia ja mustapippuria. Tomaattien ja mausteiden päälle lorautetaan ohuelti auringonkukkaöljyä (huom. ei oliiviöljyä, Italiassa pizzoihin käytetään aina auringonkukkaöljyä joka ei pilaannu korkeissa lämpötiloissa). Juustoksi tuoretta mozzarellaa, mutta jos haluaa vegaanisen pizzan, niin ainakin prismoissa myytävä Fundo -juustonkaltainen kasvisrasvavalmiste on siihen hyvä valinta, jopa parempaa kuin edamit ym. tavalliset juustot.

      Muita täytteitä alkuperäisessä italialaistyylisessä pizzassa ei olekaan, mutta siihen voi laittaa täytteitä juuston päälle, herkkusieniä, oliiveja, paprikaa yms.

      Paistaminen ehdottomasti arinakiviuunissa n. 4 minuutissa.

      • vegaanit

        "jos haluaa vegaanisen pizzan, niin ainakin prismoissa myytävä Fundo -juustonkaltainen kasvisrasvavalmiste on siihen hyvä valinta"

        Fundo tehdään rasvattomasta maidosta, eli se ei todellakaan ole vegaanista.


      • yök
        vegaanit kirjoitti:

        "jos haluaa vegaanisen pizzan, niin ainakin prismoissa myytävä Fundo -juustonkaltainen kasvisrasvavalmiste on siihen hyvä valinta"

        Fundo tehdään rasvattomasta maidosta, eli se ei todellakaan ole vegaanista.

        Ostin "uutuutta" Fundoa ja koko juustopALA oli sinisessä homeessa. Ei kaiketi säily lähellekään viimesitä käyttöpäivää. Tässä paketissa se olis ollut joulukuun puolessa väkissä.


    • nauris

      Mä tykkään laittaa pitsaani (mehukkaan tomaattikastikkeen lisäksi) herkkusieniä, ananasta, aurinkokuivattuja tomaatteja, mustia oliiveja tai paprikaa ja kunnolla valkosipulia. Myös kesäkurpitsa on aikas kiva vaihtoehto.

      Kyllä pitsasta saa maukkaan ja mehevän ja tomaattikastike on se tärkeä aines siinä:)

    • vaikka yleensä ei soijarouh...

      KAURAINEN PIZZAPOHJA
      (uunipellillinen)
      2 dl haaleaa vettä
      10 g hiivaa (tai 1/2 pss kuivahiivaa)
      n. 1/2 tl suolaa
      valkosipulijauhetta
      1,5 dl kaurahiutaleita
      2,5 dl hiivaleipäjauhoja
      2 tl rypsiöljyä

      PIZZAKASTIKE
      1 tlk tomaattimurskaa 2 rkl vettä
      1 1/2 dl soijaproteiinirouhetta
      1 rkl rypsiöljyä
      50 g purjo- tai sipulisilppua
      oreganoa tai pizzamaustetta
      2-4 kynttä valkosipulia murskana
      1 tlk tomaattipurea (70 g)
      n. 1 tl suolaa (tarkista maku)

      PÄÄLLE
      1 tlk ananaspaloja
      (tai paprikaa, herkkusieniä tms.)
      20 oliivia tai oliiviviipaleita
      150 g Polar 15% juustoa

      POHJA: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen (tai kuivahiiva "kuumeisen käden" lämpöiseen veteen), lisää mausteet, kaurahiutaleet, öljy ja jauhot, sekoita pehmeäksi taikinaksi. Jätä hiukan jauhoja leipomista varten. Anna taikinan seistä sillä aikaa, kun teet kastikkeen.

      PIZZAKASTIKE: Koska kastikkeessa ei ole kypsennystä vaativia aineksia, se valmistuu äärimmäisen helposti: sekoita vain kaikki ainekset yhteen ja jätä turpoamaan siksi aikaa, kun taputtelet pizzataikinan pohjaksi leivinpaperilla päällystetylle pelille. Levitä kastike pohjan päälle ja ripottele päälle ananaspaloja sekä oliiveja tai oliiviviipaleita. HUOM! Älä säästele mausteita ja valkosipulia, sillä ilman niitä soijarouhe jää varsin mauttomaksi. Päällystä lopuksi koko komeus Polar 15% -juustolla tai vastaavalla. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes juusto saa hiukan väriä.

    • sieni

      Tuoreita sieniä voi laittaa täytteeksi juuston päälle, mutta jos käytettävissä on kuivattuja sieniä, tässä ohje koskien tomaattikastiketta:

      -0,5 dl öljyä (pizzasta tulee maukas ja mehevä, jos ei säästele öljyssä)
      -purkillinen tomaattimurskaa
      -0,5 dl punaviiniä
      -15g kuivattuja sieniä
      -valkosipulia, basilikaa, mustapippuria, oreganoa

      Kaikki mausteet laitetaan öljyyn ja sienet tomaattimurskaan likoamaan noin pariksi tunniksi, tai voi laittaa jo muutaman tunnin aikaisemminkin. Sen jälkeen öljy mausteineen, tomaattimurska sienineen ja punaviini kaadetaan kattilaan ja kiehautetaan puoli tuntia.
      Päällysteeksi vaikka tuoretta mozzarellaa, tulee hyvää sienipizzaa.

    • Syksy

      Kasvispizzaan päätyy meillä yleensä (tuoreita) herkkusieniä, tuoretta tomaattia, pätkittyä tankoparsaa (ainakin rainbown tölkkiparsa on hyvää), oliiveja, fetaa, joskus soijarouhetta muiden sekaan mutta yleensä ei. Mehevää ja herkullista.

      Kotona ei saa pizzerian kaltaista ohutpohjaista pizzaa jollei omista kiviarinalevyä ja kiertoilmauunia, pannupizzan tyyppinen onnistuu helposti.

    • kasvispitsaako

      Ja kaikissa "kasvispitsoissa" on raaka-aineena juusto, joka on eläinperäinen tuote.

      Itse tekisin pitsan näin eli pari desiä kylmää vettä kulhoon, reilusti oliiviöljyä (2-3 ruokalusikallista), vähän suolaa ja sokeria, jauhoja (kuivahiivaa pari teelusikallista sekoitettuna jauhoihin) tarpeen mukaan, vaivaten kiinteäksi taikinaksi, kulho jääkaappiin viideksi tunniksi taikinan nostamiseksi.

      Kun taikina on noussut niin muokkaa käsillä pyöreän lätyn leivinpellille ja antaa sen kohota puolisen tuntia, jona aikana ehtii tehdä tuorekastikkeen, johon tulee vain domskua säilykkeestä (Mutin puolikas riittää hyvin), vähän suolaa, peppaa, chiliä, valkosipulia, yrttejä kuten oreganoa, basilikaa jne.... Kastikkeen voi valuttaa siivilässä, jos liian vetiseltä vaikuttaa.

      Taikinan kohottua ja uunin kuumennettua 225 asteeseen levitä kastike, täytteeksi käy siivutettu punasipuli, paprikan siivut, muutama oliivi ja päälle murennettua tofua. Laita uuniin keskitasolle noin 15-20 minsaa kunnes pohja on kypsä ja pinta kauniin ruskea.

      Ota pois uunista ja anna levätä 5-10 minsaa. Nauti hyvän salaatin kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe