Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

"Tuotettu geenimuunnelluissa hiivasoluissa" - rokote, onko muitakin sellaisia lääkkeitä?

Mahavaivainen

3

518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hjh

      Tuleeko sulle siis aivan yllätyksenä että rokotteet tehdään geenimuunnelluissa organismeissa? Ei voi olla totta. Mistä sinä sen immunisoivan proteiinin sitten saisit? Hiivat kun eivät luontaisesti tuota proteiineja, jotka saisivat aikaan immuniteetin esim. hepatiittia vastaan.

      Aikaisemmin toki käytettiin "luomurokotteita", joissa ihmiselle annettiin tapettua tai heikennettyä taudinaiheuttajaa. Tällä oli monia hyviä puolia ja muutenkin toimiva, mutta vaarana oli, että taudinaihettaja ei ollutkaan kuollut tai muuten vaaraton ja aiheutti taudin ja jopa kuoleman. Nykyään rokotteet (ja aika moni muukin)tuotetaan geeniteknologisesti. Eli lyhyesti: Esim. tiettyä viruksen proteiinia koodaava geeni siirretään hiivasoluun, joka tuottaa proteiinia, jota on rokotteessa. Kun tämä hiivassa tuotettu proteiini joutuu ihmiselimistöön, immuunijärjestelmä tunnistaa sen kyseisen viruksen osaksi ja toimii kuten oikeassakin virustartunnassa ja valmistaa vasta-aineita, jotka aiheuttavat immuniteetin eli suojan viruksen aiheuttamalta sairaudelta.

      Eli muitakin geenitekniikalla tuotettuja lääkkeitä on. Oikeastaan lähes kaikki entsyymit ja muut proteiinit tuotetaan geeniteknologisesti. Hiiva on hyvin yleinen tuotto-organismi, koska sen tuottamat proteiinit vastaavat eläinsolussa (ja siis myös ihmisessä) tuotettua proteiinia.

      Eräs esimerkki on myös insuliini, jota nykyään tuotetaan geenimuuntelulla, eli ihmisen insuliinin geeni on siirretty hiivasoluun, joka tuottaa sitä suuria määriä. Näin saatu insuliini eristetään ja puhdistettaan ja jalostetaan lääkkeeksi. Ennen geeniteknogiaa käytettiin sian insuliinia, joka kuten arvata saattaa, otettiin teurastettujen sikojen haimasta.

      Myös esim. juuston valmistuksessa tarvittavia entsyymejä voidaan tuottaa bakteereissa tai hiivassa (en tiedä varmasti missä), eikä niitäkään tarvitse enää ottaa vasikan vatsasta...

      Tämmöinen geenimuuntelu on aivan arkipäivää ja monet makuaineet, pesuaineiden entsyymit yms. tuotetaan niin. Eli tehdään GM hiiva tai bakteeri, joka tuottaa haluttua tuotetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1829
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1565
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 60
      1396
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe