Arabikumi

Ninna

Mitä on arabikumi? Sitä löytää niin makeista- kuin suolaisistakin arabiruokaresepteistä. Yritin käydä kysymässä sitä Yliopiston apteekista, ja olisi ollut tilattavaa kilotavaraa. Toisessa apteekissa kerrottiin, ettei sitä ole enää saatavilla...

14

7181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ------

      Tarkoittaapi sitä et kilo maksaa x ja saa ostettua esim 100g. Vai eiköstä?

      • Goya

        Mikähän siinä on, että lähes aiheessa kuin aiheessa löytyy aina tämmöisiä tyyppejä kuin tämä nimim. Kilotavara, joiden on aivan pakko kirjoittaa jonkinlainen "vastaus" joka kysymykseen, vaikka eivät mitään tietäisi? Huomattakoon, että tämä oma vuodatukseni ei ole sitä samaa, vaan juuri ihmettelyä näistä häiriköistä.
        On pari asiantuntijaa, joiden vastauksia arvostan suuresti. Toinen on tämä Asaf... mikä olikaan, kun nimim. ei nyt näkyvissä, ja toinen on YUCCA, joskin enemmän kielitieteen puolella.


    • Asafoetida

      Arabikumi on akaasian (Acacia senegal ja Acacia seyal) pihkaa t. mahlaa, hartsiksi kuivattuna.

      Arabialaisissa ja turkkilaisissa resepteissä viitataan usein myös mastiksiin (masticha, mistki), joka on puolestaan pistaasin (Pistacia lentiscus) pihkaa.

      Kuuluvat siis oleohartseihin. Arabikumia käytetään myös maaliteollisuudessa yms. ja niin käytettiin myös mastiksia aikaisemmin.

      • Ninna

        Kiitos taas tuhannesti tiedoista.

        Mikä on arabikumin tehtävä ruoassa? Sitooko se jotenkin raaka-aineita? Sitä oli myös keksireseptissä?


      • Asafoetida
        Ninna kirjoitti:

        Kiitos taas tuhannesti tiedoista.

        Mikä on arabikumin tehtävä ruoassa? Sitooko se jotenkin raaka-aineita? Sitä oli myös keksireseptissä?

        Ei ole kokemusta ruoassa, vain paperiliimana ja karkeissa. Varmaankin se antaa "sen oikean" rakenteen niille kekseillekin!

        Mastiksia tiedän käytettävän jäätelössä - luultavasti samassa tarkoituksessa kuin gelatiinia.


      • Goya
        Asafoetida kirjoitti:

        Ei ole kokemusta ruoassa, vain paperiliimana ja karkeissa. Varmaankin se antaa "sen oikean" rakenteen niille kekseillekin!

        Mastiksia tiedän käytettävän jäätelössä - luultavasti samassa tarkoituksessa kuin gelatiinia.

        Niin, ASAFOETIDA on tämä mielestäni oikein pätevä elintarvikeasiantuntija. Ettei vain olisi FAO:n seuraava pääjohtaja?!


      • Goya
        Goya kirjoitti:

        Niin, ASAFOETIDA on tämä mielestäni oikein pätevä elintarvikeasiantuntija. Ettei vain olisi FAO:n seuraava pääjohtaja?!

        Asku, onko tämä sinun nimimerkkisi Asafoetida jokin etelä- tai keskiamerikkalainen "intiaani"- eli alkuperäiskansanimi? Korvani vetää sinne suuntaan?


      • Asafoetida
        Goya kirjoitti:

        Niin, ASAFOETIDA on tämä mielestäni oikein pätevä elintarvikeasiantuntija. Ettei vain olisi FAO:n seuraava pääjohtaja?!

        muuten muutun näkymättömäksi. (Ks T. Jansson: Näkymätön lapsi.)

        No, kiitos kiitos. Tässä sitä yrittää parhaansa mukaan. Takana on n. 40 vuotta ruoanlaittoharrastusta; ehkä siinä jotain on oppinut, mutta asiantuntijaksi en itseäni kutsuisi.

        Nimimerkistä: asafoetida eli hajupihka eli pirunpihka on intialaisessa keittiössä paljon käytetty mauste. Lienee sanomattakin selvää, että kotikeittiössäni sitä kuluu aika paljon!

        Se oli myös yleinen aines "vanhanaikaisissa" apteekkien ruoansulatuslääkkeissä; nuoruudessani sitä oli kaikissa apteekeissa ja kai sitä olisi myytykin, jos joku olisi halunnut ostaa.


      • zaatar

        Tämä Mastik-puu on matala pensas, joka kasvaa luonnonvaraisena kaikkialla Välimeren rannikkoalueella. Siitä valuvaa pihkaa on kautta aikojen käytetty suunraikastajana ja myös rohtona moneen vaivaan. Tavallinen kaduntallaaja yhdistää mastik-sanan kohta purukumiin.
        Niin ja käytetäänhän sitä leivonnaisin ja jälkiruokiinkin.
        Ei pidä sotkea Mastik-pensasta toiseen Pistaasiaan (vera), jonka pähkinöistä paljon nautimme. Tämä hidaskasvuinen Fistuk-puu kasvaa luonnonvaraisena keski-Aasiassa eikä ole kovin yleinen kasvatti Välimeren alueella.

        Arabikumi (E414) taas ei ole enää nykyään kovinkaan yleisessä kotikäytössä Lähi-Idän maissa.
        Löytämäni tiedon mukaan sen tehtävänä seoksessa on sitoa vesi ja (aromaattinen) öljy kestäväksi emulsioksi.
        Tätä Akaasia-lajia ei myöskään löydy luonnonvaraisena Lähi-Idän puustossa, vaikka monet muut akaasiat ovatkin hyvin yleisiä.


      • ja googlea
        Asafoetida kirjoitti:

        muuten muutun näkymättömäksi. (Ks T. Jansson: Näkymätön lapsi.)

        No, kiitos kiitos. Tässä sitä yrittää parhaansa mukaan. Takana on n. 40 vuotta ruoanlaittoharrastusta; ehkä siinä jotain on oppinut, mutta asiantuntijaksi en itseäni kutsuisi.

        Nimimerkistä: asafoetida eli hajupihka eli pirunpihka on intialaisessa keittiössä paljon käytetty mauste. Lienee sanomattakin selvää, että kotikeittiössäni sitä kuluu aika paljon!

        Se oli myös yleinen aines "vanhanaikaisissa" apteekkien ruoansulatuslääkkeissä; nuoruudessani sitä oli kaikissa apteekeissa ja kai sitä olisi myytykin, jos joku olisi halunnut ostaa.

        ja se riittääkin jo pitkälle tämän palstan kysymyksiin. 40 vuoden kokemus menee täällä aivan hukkaan


    • nyymi123

      Goya täysi persereikä, eka valittelee täällä näistä turhan ruikuttajista ja tyhjän postaajista ja tippuu itse samaan kategoriaan.

    • Anonyymi

      Juu harmi kun sitä hartsia laitetaan joka paikkaan. Sitä saa myös suomalaisista kuusi - ja mäntypuista. Pitää tarkkaan katsoa mitä suuhunsa laittaa.
      Olen kovasti allerginen hartsille. Purukumiin olin kerran
      kuolla kun en saanut henkeä. Silloin en vielä tienyt et olin herkistynyt hartsille.
      Aina olin pureskellut purukumia, ehkä varmaan liikaa maiskutellut.
      Kävin koetestissä , joissa ihoni reakoi kun ainetta laitettiin iholle.
      Joudun välttämään hyvin monia asioita,ei vaan pelkästään ruoka-aineita.
      Hartsia on niin monessa jutussa.Kotona ja ulkona. Mäntysuopa on sitä kaikkein pahinta. Ym pitkä luettelo olisi laittaa, jätän toiseen kertaan.
      Terveisin Ellu

    • Anonyymi

      Hyvä että käyttäävät kumia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      176
      3266
    2. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      373
      2131
    3. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      45
      2003
    4. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      41
      1941
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      32
      1461
    6. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      93
      1231
    7. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      54
      1193
    8. Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.

      Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul
      Hindulaisuus
      385
      1075
    9. Jumala puhui minulle

      Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles
      Ikävä
      114
      993
    10. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      42
      827
    Aihe