Juoksute, liivate

mites te?

Siis en voi sietää tätä. En voi ostaa nykyään juuri mitään valmisruokia, kun ne sisältävät juoksutetta vaikka sitä ei sanota tuoteselosteessa. Kasviskeitto, kasvispizza kasvis-mikä-vaan, jossa on juustoa. Ei voi mitään ostaa ja ärsyttävintä on kun menee syömään jonnekin pikaruokapaikkaaa,esim. Subway niin siellä ei henkilökunnalla ole hajuakaan mitä on juoksute ja vielä vähäisintä hajua siitä, onko sitä uutuutena mainostettavassa kasvis PUHDAS KASVIS vaihtoehdossa. Eikö kasvisruoka ole kasvisruokaa, miksi sitä mainostetaan kasviksena?! Haluaisinkin nyt kysyä teiltä, toivottavasti mahdollisimman moni kasvissyöjä vastaa: Onko teillä tapana syödä sitten liivatetta ja juoksutetta ym. sivutuotteita?? Kun en voi ymmärtää, miksi missään ei välitetä näistä asioista, niin tuli mieleen (en kylläkään osaa uskoa), että eivätkö muut kasvissyöjät olekaan kasvissyöjiä, eli heille on ihan se ja sama vedellä liivate-marmeladit napaan, minkä vuoksi atriat, saarioiset, ruokaketjut ja muut eivät välitä paskan vertaa kasvisruoan aitoudesta???? Miksi meitä ei huomioida. Eikö tuoteselosteeseen voi laittaa: ...juusto (sisältää juoksutetta)... tai jos (vaikuttaa paremminkin KUN) kaikissa juustoissa , mitä elintarviketeollisuus käyttää valmisruoissa on juoksutetta, voisi laittaa sitten poikkeuksena: juusto (ei juoksutetta)! Epäilen kylläkin, jahka tällaisille Ei Juoksutetta merkinnöille olisi edes käyttöä. Olen kysellyt itse mm. Saarioisen kasvisruoista ja ne ovat sisältäneet ko. sivutuotteita. :(

17

7037

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asafoetida

      No, JOS he tietäisivät minkä valmistajan mitä juustoa on käytetty, he periaatteessa voisivat ottaa selville, onko käytetty vasikanmahauutetta vai mikrobiologista juoksutetta, mutta on hiukan kohtuutonta vaatia tällaista nykyoloissa.

      Ei kai valmisruokia ole pakko ostaa? Kasvissyöjiä ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi siihen, että markkinat, etenkään isot firmat, ottaisivat heidät huomioon.

      Marmeladeissa on aika harvoin liivatetta - en muista sellaista nähneeni.

      • juuston pois

        Subwayssä sentään on se hyvä puoli, että kun patonkin valmistetaan siinä nenän edessä, niin voi sanoa että EI JUUSTOA. Ja sillä selvä. Valmisruoista sitä juustoa kun ei saa pois...


    • myöskään maitoa, munia, ....

      Yritän välttää liivatteen käyttöä ainakin tuotteissa joissa sitä lukee olevan. Mutta mä en myöskään juo maitoa tai syö kananmunia, kun ei ne ole sen enempää KASVISruokaa kuin liivatekaan, minkä lisäksi niiden takia kuolee yhtä lailla eläimiä kuin liivatteen tai juoksutteenkin takia ja omat syyni vegetarismiin ovat eettiset. En siis ole syömättä lihaa sen takia että en haluaisi lihaa tms. elimistööni, vaan sen takia että en halua aiheuttaa eläimille kärsimystä, kun sen voi helposti tiettyjen asioiden kohdalla välttääkin.

    • ???

      Miksi meuhkaat juoksutteesta juustossa, kun eihän juusto ole kasvis!?
      Itse en ole kasvissyöjä, en siis syö lihaa, kanaa kalaa ym, mutta käytän maitotuoteitta ja kananmunia, vältän liivatetta.

    • koituoiuy

      juoksue on nykyään enää harvoin eläinperäistä, siis sitä vasikanvatsa juoksutetta. se tehdään mikrobiologisesti. se on halvempaakin, joten sitä suurin osa valmistajista käyttää..

    • Oman tiensä kulkija

      Itselleni juoksute juuston suhteen ei ole niin paha kuin liivate esim karkkien suhteen, kun juoksutetta ei kerran valmiiseen juustoon päädy. Juoksute kerran hajoaa juuston valmistuksessa, jonka johdosta valmiissa juustossa ei ole juoksutetta. Kuitenkin, jos jonkin tuotteen valmistuksessa käytetään liivatetta, sitä myös päätyy kyseiseen tuotteeseen. Sen tähden suosin niitä karkkeja sun muita, joissa ei ole liivatetta. Toisaalta en ole juustoa syönyt pitkään aikaan kuin lähinnä silloin, jos sitä sattuu olemaan esim jossain pizzassa tai jossain muussa tuotteessa.

      Tavallaan tästä tekee kenties ristiriitaiseksi se, että esim lihan, maidon ja kananmunien syönti/juonti eivät teetä mulle hankaluuksia. Ne eivät mun mielestä vaan tunnu niin "ällöiltä" tuotteilta syödä/juoda. Eri asia tietysti, jos jossain lihatuotteessa mainitaan olevan kamaraa, lihaan verrattavia ainesosia, sydäntä tai jotain tommosta ylimäärästä. Vastaavasti, jos vaikkapa jogurttiin on lisätty liivatetta, jätän jogurtin syömättä. Vaikkakaan en ole muutenkaan syönyt jogurtteja pitkiin aikoihin.

    • nykyään

      en syö valmisruokia ollenkaan. Pakkauksissa lukee selosteet.

    • mikrobiologinen:)

      Joissain juustoissa käytetään mikrobiologista juoksutetta, joka ei ole eläinperäinen. Se lukee tuoteselosteessa, sitä voi huoletta syödä. Tässä linkissä löytyy lista juustoista, joissa käytetään mikrobiologista juoksutetta, jota voi syödä kasvissyöjäkin (löytyy siitä sivun alaosiosta kun rullaa hiirellä alaspäin)

      http://hosuli.blogspot.fi/2009/02/juustoihin-liittyvat-juoksete-tai.html

      Mukavia pizzahetkiä:)

      • hutumutumutku

        Juusto on eläinperäistä jo ihan luonnostaan, joten miten siis juoksutteen laatu/alkuperä muuttaisi sen kasvissyöjälle hyväksyttävämmäksi.

        Ainoa selitys ns. äämerikkäläinen käsitys kasvisruoasta - kunhan se ei sisällä punaista lihaa niin se on kasvisruokaa.


      • Miitta.
        hutumutumutku kirjoitti:

        Juusto on eläinperäistä jo ihan luonnostaan, joten miten siis juoksutteen laatu/alkuperä muuttaisi sen kasvissyöjälle hyväksyttävämmäksi.

        Ainoa selitys ns. äämerikkäläinen käsitys kasvisruoasta - kunhan se ei sisällä punaista lihaa niin se on kasvisruokaa.

        AAAARGH tätä kun ette ymmärrä terminologiaa...
        Vegaani ei syö juustoa, vegetaristi syö kunhan ei sisällä juoksutetta...


    • äit-sy

      Mikä kasvis se juusto on ?

      • Anonyymi

        Se on ruohonsyöjän eli lehmän maidosta tuotettu ruokajaloste eli melkein kasvista.

        Maito juoksettuu myös esim. sitruunanmehulla kuten jokainen juustontekijä tietää.

        Toisaalta myöskään sieni ei ole kasvisruokaa, sillä nykyisen luokituksen mukaan sienet ovat oma ryhmänsä eläin- ja kasviskuntien oheen.


    • tietopläjäys

      Lakto-vegetaristinen ruokavalio on maailman yleisin kasvisruokavalio. Lakto tarkoittaa maitotuotteita, vegetaristi viittaa kasviksiin. Jostain syystä näin on kasvisruokien luokituksissa, jotka löytyy myös wikipediasta. Yleisesti kasvisruoka luokitellaan ruokavalioksi joka ei sisällä lihaa tai kalaa. Tarkempia luokituskriteereitä löytyy linkistä:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvissyönti

      Hauskoja kesäpäiviä:)

      • laktoositolerantti

        Taas näitä latinankielisiä luokitteluita, jotka ovat yhtä kuolleita ja tyhjiä kuin kielikin, johon ne perustuu.

        Ihminen on joko kasvis-, seka- tai lihansyöjä. Suurin osa meistä on sekasyöjiä. Miten sitten painottaakaan ravinnonsaanninsa niin luokitteluilla sitä on ihan turha määritellä.

        On myös kasvisrasvaperäisiä "juustoja", mutta mille ne sitten maistuvatkaan - en tiedä, ei ole tullut koskaan maistettua - jo ns. kevytjuustot ovat maultaan huonoja.


    • arla1
    • Anonyymi

      On ainakin joitain juustoja, kuten emmentaali joissa ei ole käytetty eläinperäistä juoksutusta. Yleensä tuorejuustoa eivät sisällä juoksutusta.

      Kasvissyöjät luokitellaan yleensä ovo-laktoosi vegetaristi (syövät myös munia ja maitoa), laktoosi vegetaristi (hyväksyvät maidon) ja vegaani, joka ei käytä eläintuotteita ollenkaan, eli myöskään hunaja ei ole "sallittua" vegaaneille. (Samoin myös muut tuotteet kuten esim. Nahkakengät tai villaa sisältävät paidat, silloiset kravatit jne.)
      Gelatiinia käytetään yhä vähemmän kaupallisesti. Sen sijaan karrageeni tai muu merilevä tulee paljon halvemmaksi - sitä voi myös ostaa kotitarpeisiin.

      Itse haluaisin tietää mistä voisi saada vegetaristeille sopivaa juoksutusta? Myös veljenpoikani haluaisi ostaa juoksutusta mutta hänelle kelpaisi eläinperäinenkin juoksutus. Sitä hän ei kuitenkaan löytynyt isoimmistakaan supermarketeista eikä edes apteekista!

      • Anonyymi

        Juoksute ilmeisesti hajoaa juuston valmistuksessa niin, että valmiiseen juustoon sitä ei päädy. Selittäisikö sitten sen, että sitä ei ole pakko merkitä ainesosaluetteloon. Joidenkin juustojen ainesosaluetteloon se kuitenkin merkitään, mikä sinänsä tuntuu hämäävältä. Kun sitä ei ilmeisesti päädy valmiiseen juustoon, voitaisiin pikemminkin vain ilmaista, minkäperäistä juoksutetta on käytetty. Onko käytetty eläinperäistä, mikrobiperäistä vai kasvisperäistä juoksutetta. Voisi helpottaa heitä valitsemaan juustonsa, keille on merkitystä, mistä tuo juoksute on saatu.

        Kauppojen mausteosastoille on jossain vaiheessa ilmestynyt pusseissa myytävää melatiinia, mahtoiko siinä olla maininta että on kasvisperäinen. Ilmeisesti on tarkoitettu samaan käyttöön kuin liivate, ainakin nimestään päätellen. Joissain tuotteissa käytetään myös pektiiniä, mikä puolestaan on hedelmäperäinen hyytelöimisaine. Ja onhan niitä muitakin hyytelöimisaineita, jotka eivät ole eläinperäisiä.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1796
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      105
      1564
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1387
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe