Juoksute, liivate

mites te?

Siis en voi sietää tätä. En voi ostaa nykyään juuri mitään valmisruokia, kun ne sisältävät juoksutetta vaikka sitä ei sanota tuoteselosteessa. Kasviskeitto, kasvispizza kasvis-mikä-vaan, jossa on juustoa. Ei voi mitään ostaa ja ärsyttävintä on kun menee syömään jonnekin pikaruokapaikkaaa,esim. Subway niin siellä ei henkilökunnalla ole hajuakaan mitä on juoksute ja vielä vähäisintä hajua siitä, onko sitä uutuutena mainostettavassa kasvis PUHDAS KASVIS vaihtoehdossa. Eikö kasvisruoka ole kasvisruokaa, miksi sitä mainostetaan kasviksena?! Haluaisinkin nyt kysyä teiltä, toivottavasti mahdollisimman moni kasvissyöjä vastaa: Onko teillä tapana syödä sitten liivatetta ja juoksutetta ym. sivutuotteita?? Kun en voi ymmärtää, miksi missään ei välitetä näistä asioista, niin tuli mieleen (en kylläkään osaa uskoa), että eivätkö muut kasvissyöjät olekaan kasvissyöjiä, eli heille on ihan se ja sama vedellä liivate-marmeladit napaan, minkä vuoksi atriat, saarioiset, ruokaketjut ja muut eivät välitä paskan vertaa kasvisruoan aitoudesta???? Miksi meitä ei huomioida. Eikö tuoteselosteeseen voi laittaa: ...juusto (sisältää juoksutetta)... tai jos (vaikuttaa paremminkin KUN) kaikissa juustoissa , mitä elintarviketeollisuus käyttää valmisruoissa on juoksutetta, voisi laittaa sitten poikkeuksena: juusto (ei juoksutetta)! Epäilen kylläkin, jahka tällaisille Ei Juoksutetta merkinnöille olisi edes käyttöä. Olen kysellyt itse mm. Saarioisen kasvisruoista ja ne ovat sisältäneet ko. sivutuotteita. :(

16

2854

Vastaukset

 • No, JOS he tietäisivät minkä valmistajan mitä juustoa on käytetty, he periaatteessa voisivat ottaa selville, onko käytetty vasikanmahauutetta vai mikrobiologista juoksutetta, mutta on hiukan kohtuutonta vaatia tällaista nykyoloissa.

  Ei kai valmisruokia ole pakko ostaa? Kasvissyöjiä ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi siihen, että markkinat, etenkään isot firmat, ottaisivat heidät huomioon.

  Marmeladeissa on aika harvoin liivatetta - en muista sellaista nähneeni.

  • Subwayssä sentään on se hyvä puoli, että kun patonkin valmistetaan siinä nenän edessä, niin voi sanoa että EI JUUSTOA. Ja sillä selvä. Valmisruoista sitä juustoa kun ei saa pois...


 • Yritän välttää liivatteen käyttöä ainakin tuotteissa joissa sitä lukee olevan. Mutta mä en myöskään juo maitoa tai syö kananmunia, kun ei ne ole sen enempää KASVISruokaa kuin liivatekaan, minkä lisäksi niiden takia kuolee yhtä lailla eläimiä kuin liivatteen tai juoksutteenkin takia ja omat syyni vegetarismiin ovat eettiset. En siis ole syömättä lihaa sen takia että en haluaisi lihaa tms. elimistööni, vaan sen takia että en halua aiheuttaa eläimille kärsimystä, kun sen voi helposti tiettyjen asioiden kohdalla välttääkin.

 • Miksi meuhkaat juoksutteesta juustossa, kun eihän juusto ole kasvis!?
  Itse en ole kasvissyöjä, en siis syö lihaa, kanaa kalaa ym, mutta käytän maitotuoteitta ja kananmunia, vältän liivatetta.

 • juoksue on nykyään enää harvoin eläinperäistä, siis sitä vasikanvatsa juoksutetta. se tehdään mikrobiologisesti. se on halvempaakin, joten sitä suurin osa valmistajista käyttää..

 • Itselleni juoksute juuston suhteen ei ole niin paha kuin liivate esim karkkien suhteen, kun juoksutetta ei kerran valmiiseen juustoon päädy. Juoksute kerran hajoaa juuston valmistuksessa, jonka johdosta valmiissa juustossa ei ole juoksutetta. Kuitenkin, jos jonkin tuotteen valmistuksessa käytetään liivatetta, sitä myös päätyy kyseiseen tuotteeseen. Sen tähden suosin niitä karkkeja sun muita, joissa ei ole liivatetta. Toisaalta en ole juustoa syönyt pitkään aikaan kuin lähinnä silloin, jos sitä sattuu olemaan esim jossain pizzassa tai jossain muussa tuotteessa.

  Tavallaan tästä tekee kenties ristiriitaiseksi se, että esim lihan, maidon ja kananmunien syönti/juonti eivät teetä mulle hankaluuksia. Ne eivät mun mielestä vaan tunnu niin "ällöiltä" tuotteilta syödä/juoda. Eri asia tietysti, jos jossain lihatuotteessa mainitaan olevan kamaraa, lihaan verrattavia ainesosia, sydäntä tai jotain tommosta ylimäärästä. Vastaavasti, jos vaikkapa jogurttiin on lisätty liivatetta, jätän jogurtin syömättä. Vaikkakaan en ole muutenkaan syönyt jogurtteja pitkiin aikoihin.

 • en syö valmisruokia ollenkaan. Pakkauksissa lukee selosteet.

 • Joissain juustoissa käytetään mikrobiologista juoksutetta, joka ei ole eläinperäinen. Se lukee tuoteselosteessa, sitä voi huoletta syödä. Tässä linkissä löytyy lista juustoista, joissa käytetään mikrobiologista juoksutetta, jota voi syödä kasvissyöjäkin (löytyy siitä sivun alaosiosta kun rullaa hiirellä alaspäin)

  http://hosuli.blogspot.fi/2009/02/juustoihin-liittyvat-juoksete-tai.html

  Mukavia pizzahetkiä:)

  • Juusto on eläinperäistä jo ihan luonnostaan, joten miten siis juoksutteen laatu/alkuperä muuttaisi sen kasvissyöjälle hyväksyttävämmäksi.

   Ainoa selitys ns. äämerikkäläinen käsitys kasvisruoasta - kunhan se ei sisällä punaista lihaa niin se on kasvisruokaa.


  • hutumutumutku kirjoitti:

   Juusto on eläinperäistä jo ihan luonnostaan, joten miten siis juoksutteen laatu/alkuperä muuttaisi sen kasvissyöjälle hyväksyttävämmäksi.

   Ainoa selitys ns. äämerikkäläinen käsitys kasvisruoasta - kunhan se ei sisällä punaista lihaa niin se on kasvisruokaa.

   AAAARGH tätä kun ette ymmärrä terminologiaa...
   Vegaani ei syö juustoa, vegetaristi syö kunhan ei sisällä juoksutetta...


 • Mikä kasvis se juusto on ?

  • Se on ruohonsyöjän eli lehmän maidosta tuotettu ruokajaloste eli melkein kasvista.

   Maito juoksettuu myös esim. sitruunanmehulla kuten jokainen juustontekijä tietää.

   Toisaalta myöskään sieni ei ole kasvisruokaa, sillä nykyisen luokituksen mukaan sienet ovat oma ryhmänsä eläin- ja kasviskuntien oheen.


 • Lakto-vegetaristinen ruokavalio on maailman yleisin kasvisruokavalio. Lakto tarkoittaa maitotuotteita, vegetaristi viittaa kasviksiin. Jostain syystä näin on kasvisruokien luokituksissa, jotka löytyy myös wikipediasta. Yleisesti kasvisruoka luokitellaan ruokavalioksi joka ei sisällä lihaa tai kalaa. Tarkempia luokituskriteereitä löytyy linkistä:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvissyönti

  Hauskoja kesäpäiviä:)

  • Taas näitä latinankielisiä luokitteluita, jotka ovat yhtä kuolleita ja tyhjiä kuin kielikin, johon ne perustuu.

   Ihminen on joko kasvis-, seka- tai lihansyöjä. Suurin osa meistä on sekasyöjiä. Miten sitten painottaakaan ravinnonsaanninsa niin luokitteluilla sitä on ihan turha määritellä.

   On myös kasvisrasvaperäisiä "juustoja", mutta mille ne sitten maistuvatkaan - en tiedä, ei ole tullut koskaan maistettua - jo ns. kevytjuustot ovat maultaan huonoja.


 • On ainakin joitain juustoja, kuten emmentaali joissa ei ole käytetty eläinperäistä juoksutusta. Yleensä tuorejuustoa eivät sisällä juoksutusta.

  Kasvissyöjät luokitellaan yleensä ovo-laktoosi vegetaristi (syövät myös munia ja maitoa), laktoosi vegetaristi (hyväksyvät maidon) ja vegaani, joka ei käytä eläintuotteita ollenkaan, eli myöskään hunaja ei ole "sallittua" vegaaneille. (Samoin myös muut tuotteet kuten esim. Nahkakengät tai villaa sisältävät paidat, silloiset kravatit jne.)
  Gelatiinia käytetään yhä vähemmän kaupallisesti. Sen sijaan karrageeni tai muu merilevä tulee paljon halvemmaksi - sitä voi myös ostaa kotitarpeisiin.

  Itse haluaisin tietää mistä voisi saada vegetaristeille sopivaa juoksutusta? Myös veljenpoikani haluaisi ostaa juoksutusta mutta hänelle kelpaisi eläinperäinenkin juoksutus. Sitä hän ei kuitenkaan löytynyt isoimmistakaan supermarketeista eikä edes apteekista!

Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.