Poronkäristys

Stadilainen

Vuole aina käristysliha osaksi jäisenä, niinkuin Lapissa. Kärvennä kunnolla, älä keitä. Laitapa sipulia sopivasti. Nestettä sen verran, että riittää muusin kostukkeeksi. Puolukkasurvoksen täytyy olla sokeroitua.

7

2672

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heh heh

      eipä laiteta poronkäristykseen sipulia.

      • heheehh

        ---------------------------------------------


      • Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!


      • Goya
        veka kirjoitti:

        Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!

        Mitäpä meitä etelän miehiä kiinnostaisi, laittaako Oula löökiä käristykseensä vain ei? Tai saattaa sinänsä kiinnostaa, mutta se ei tarkoita, että meidän silti on pakko matkia häntä.
        Oleellista on, mikä maistuu hyvälle. Ja omaan makuuni käristys sipulin kera maistuu selvästi paremmalta kuin ilman. Lorautan siihen jopa vähän oluttakin, vaikka tiedän, että myös se lienee "kiellettyä".
        Käytän poronkäristyksessä muheuttajana voin lisäksi myös hiukan mahdollisimman rasvapitoista silavaa.
        Ja vain osoituksena, kuinka monimuotoisia asiat voivat olla: toisin kuin yhdeksän ihmistä kymmenestä (olen kai juuri se kymmenes...) minä EN pidä sipulista sienimuhennoksessa, esim. kantarelli-, korvasieni- tai herkkusienisoosissa, koska minusta sienen vieno ja hieno oma maku peittyy ja vääristyy sipulista.


      • Rovitsumän
        veka kirjoitti:

        Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!

        Taas ollaan elämää suurempien kysymysten äärellä. Poronkäristykseenkin on niin monta reseptiä kuin on tekijääkin. Olen taatusti syönyt oikeaa käristystä, jossa on sipulia ja hyvää oli.

        Ei tietenkään tunturissa ole sipulia ollut. Käristys on tehty poron rasvaan ja veikkaan, ettei moni sitä söisi. Tuskin ovat tunturissa syöneet pottuvoita tai puolukoitakaan.

        Oikea käristys:
        -Sulatetaan padassa poron kuuta tai suolaläskiä tai voita
        -Käristetään poronlihasiivut (valmiiksi siivutettukin käy, harvalla on mahdollista vuolla leukulla siivuja kohmeisesta poronpaistista)
        -lisätään vettä tai olutta
        -maustetaan suolalla tai/ja sipulikuutioilla ja/tai pippurilla maun mukaan
        -annetaan hautua

        Syödään puikulaperunoiden, perunamuusin tai pottuvoin kanssa (pottuvoi ei ole perunamuusia)

        Lisukkeena puolukoita tai karpaloita makeutettuna sokerilla maun mukaan.

        Voiko joku väittää vastaan, ettei ole oikeaa käristystä. Ketsuppia ei tarvita.


      • Goya kirjoitti:

        Mitäpä meitä etelän miehiä kiinnostaisi, laittaako Oula löökiä käristykseensä vain ei? Tai saattaa sinänsä kiinnostaa, mutta se ei tarkoita, että meidän silti on pakko matkia häntä.
        Oleellista on, mikä maistuu hyvälle. Ja omaan makuuni käristys sipulin kera maistuu selvästi paremmalta kuin ilman. Lorautan siihen jopa vähän oluttakin, vaikka tiedän, että myös se lienee "kiellettyä".
        Käytän poronkäristyksessä muheuttajana voin lisäksi myös hiukan mahdollisimman rasvapitoista silavaa.
        Ja vain osoituksena, kuinka monimuotoisia asiat voivat olla: toisin kuin yhdeksän ihmistä kymmenestä (olen kai juuri se kymmenes...) minä EN pidä sipulista sienimuhennoksessa, esim. kantarelli-, korvasieni- tai herkkusienisoosissa, koska minusta sienen vieno ja hieno oma maku peittyy ja vääristyy sipulista.

        Kerroppa minulle ja muillekin pottuvoin koostumus lappalaisittain ei toki saameksi, vaan suomeksi. Toki kaikkea voi kokeilla ja makuhan sen todellakin ratkaisee, mutta jos puhutaan perinteisestä käristyksestä niin siinä ei taatusti ollut sipulia. Poron rasva eli kuu, on perinteinen paistorasva poromiehillä. Onpa eräs pohjoisen matkailuyrittäjistä lisännyt käristykseensä valkosipuliakin,ei mikään estä sitä. Paistin sijasta käristykseen käytettiin koipilihoja ei suinkaan paistia. Perinneruoat kannattaisi säilyttää alkuperäisinä, muutoin meillä on sekasotkuja joista ei tiedä ovatko Italiasta vai amerikasta. Kannattaa kokeilla sienikastikkeessa hiven valkosipulia, se korostaa sienten hienoa aromia, etenkin keltavahveron ja herkkusienen.


      • Rovitsumän
        veka kirjoitti:

        Kerroppa minulle ja muillekin pottuvoin koostumus lappalaisittain ei toki saameksi, vaan suomeksi. Toki kaikkea voi kokeilla ja makuhan sen todellakin ratkaisee, mutta jos puhutaan perinteisestä käristyksestä niin siinä ei taatusti ollut sipulia. Poron rasva eli kuu, on perinteinen paistorasva poromiehillä. Onpa eräs pohjoisen matkailuyrittäjistä lisännyt käristykseensä valkosipuliakin,ei mikään estä sitä. Paistin sijasta käristykseen käytettiin koipilihoja ei suinkaan paistia. Perinneruoat kannattaisi säilyttää alkuperäisinä, muutoin meillä on sekasotkuja joista ei tiedä ovatko Italiasta vai amerikasta. Kannattaa kokeilla sienikastikkeessa hiven valkosipulia, se korostaa sienten hienoa aromia, etenkin keltavahveron ja herkkusienen.

        Pottuvoi tehdään seuraavasti: tehdään ns. perunalunta eli muusataan perunat ja lisätään voita ja haudutettua sipulia maun mukaan. Oula ei varmasti ole perunoita vienyt tunturiin, nehän olisivat paletuneet. Milloin perunat lienevät Lapissa yleistyneetkään? Joskus 1800-luvulla varmaan.

        Käristys on syöty alunperin paljailtaan tai leivän kanssa. Leivälle kauhottiin poron lihaa ja leipää uitettiin rasvassa. Poron kuuhun tehty käristys jäisi monelta syömättä. Siinä rasva hyytyy pian ja suussa hyytynyt poron kuu tuntuu todella epämiellyttävältä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      65
      3325
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3137
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2518
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      2478
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1943
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1830
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1445
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1310
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1169
    Aihe