Poronkäristys

Stadilainen

Vuole aina käristysliha osaksi jäisenä, niinkuin Lapissa. Kärvennä kunnolla, älä keitä. Laitapa sipulia sopivasti. Nestettä sen verran, että riittää muusin kostukkeeksi. Puolukkasurvoksen täytyy olla sokeroitua.

7

2460

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heh heh

      eipä laiteta poronkäristykseen sipulia.

      • heheehh

        ---------------------------------------------


      • Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!


      • Goya
        veka kirjoitti:

        Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!

        Mitäpä meitä etelän miehiä kiinnostaisi, laittaako Oula löökiä käristykseensä vain ei? Tai saattaa sinänsä kiinnostaa, mutta se ei tarkoita, että meidän silti on pakko matkia häntä.
        Oleellista on, mikä maistuu hyvälle. Ja omaan makuuni käristys sipulin kera maistuu selvästi paremmalta kuin ilman. Lorautan siihen jopa vähän oluttakin, vaikka tiedän, että myös se lienee "kiellettyä".
        Käytän poronkäristyksessä muheuttajana voin lisäksi myös hiukan mahdollisimman rasvapitoista silavaa.
        Ja vain osoituksena, kuinka monimuotoisia asiat voivat olla: toisin kuin yhdeksän ihmistä kymmenestä (olen kai juuri se kymmenes...) minä EN pidä sipulista sienimuhennoksessa, esim. kantarelli-, korvasieni- tai herkkusienisoosissa, koska minusta sienen vieno ja hieno oma maku peittyy ja vääristyy sipulista.


      • Rovitsumän
        veka kirjoitti:

        Helsinkiläiset tietävät kaiken kaikesta, mutta sitä ei tiedetty, että käristykseen ei ikinä laiteta sipulia. Sipuli kuuluu pottuvoihin. Se on sama kalakeiton kanssa, pohjoisen kalasoppaan ei tule porkkanaa. Täällä etelässä myydään valmiiksi pilputtua karjalanpaistia, vaan missä on lampaanliha siitä paistista. Trendikokit eivät halua tehdä perinneruokia kuten ne kuuluu, vaan oman käden jälki pitää näkyä. Kehitelkää ihan omia eineksiä, katsotaan mitkä muodostuvat klassikoiksi. Poro ei ole riistaa!

        Taas ollaan elämää suurempien kysymysten äärellä. Poronkäristykseenkin on niin monta reseptiä kuin on tekijääkin. Olen taatusti syönyt oikeaa käristystä, jossa on sipulia ja hyvää oli.

        Ei tietenkään tunturissa ole sipulia ollut. Käristys on tehty poron rasvaan ja veikkaan, ettei moni sitä söisi. Tuskin ovat tunturissa syöneet pottuvoita tai puolukoitakaan.

        Oikea käristys:
        -Sulatetaan padassa poron kuuta tai suolaläskiä tai voita
        -Käristetään poronlihasiivut (valmiiksi siivutettukin käy, harvalla on mahdollista vuolla leukulla siivuja kohmeisesta poronpaistista)
        -lisätään vettä tai olutta
        -maustetaan suolalla tai/ja sipulikuutioilla ja/tai pippurilla maun mukaan
        -annetaan hautua

        Syödään puikulaperunoiden, perunamuusin tai pottuvoin kanssa (pottuvoi ei ole perunamuusia)

        Lisukkeena puolukoita tai karpaloita makeutettuna sokerilla maun mukaan.

        Voiko joku väittää vastaan, ettei ole oikeaa käristystä. Ketsuppia ei tarvita.


      • Goya kirjoitti:

        Mitäpä meitä etelän miehiä kiinnostaisi, laittaako Oula löökiä käristykseensä vain ei? Tai saattaa sinänsä kiinnostaa, mutta se ei tarkoita, että meidän silti on pakko matkia häntä.
        Oleellista on, mikä maistuu hyvälle. Ja omaan makuuni käristys sipulin kera maistuu selvästi paremmalta kuin ilman. Lorautan siihen jopa vähän oluttakin, vaikka tiedän, että myös se lienee "kiellettyä".
        Käytän poronkäristyksessä muheuttajana voin lisäksi myös hiukan mahdollisimman rasvapitoista silavaa.
        Ja vain osoituksena, kuinka monimuotoisia asiat voivat olla: toisin kuin yhdeksän ihmistä kymmenestä (olen kai juuri se kymmenes...) minä EN pidä sipulista sienimuhennoksessa, esim. kantarelli-, korvasieni- tai herkkusienisoosissa, koska minusta sienen vieno ja hieno oma maku peittyy ja vääristyy sipulista.

        Kerroppa minulle ja muillekin pottuvoin koostumus lappalaisittain ei toki saameksi, vaan suomeksi. Toki kaikkea voi kokeilla ja makuhan sen todellakin ratkaisee, mutta jos puhutaan perinteisestä käristyksestä niin siinä ei taatusti ollut sipulia. Poron rasva eli kuu, on perinteinen paistorasva poromiehillä. Onpa eräs pohjoisen matkailuyrittäjistä lisännyt käristykseensä valkosipuliakin,ei mikään estä sitä. Paistin sijasta käristykseen käytettiin koipilihoja ei suinkaan paistia. Perinneruoat kannattaisi säilyttää alkuperäisinä, muutoin meillä on sekasotkuja joista ei tiedä ovatko Italiasta vai amerikasta. Kannattaa kokeilla sienikastikkeessa hiven valkosipulia, se korostaa sienten hienoa aromia, etenkin keltavahveron ja herkkusienen.


      • Rovitsumän
        veka kirjoitti:

        Kerroppa minulle ja muillekin pottuvoin koostumus lappalaisittain ei toki saameksi, vaan suomeksi. Toki kaikkea voi kokeilla ja makuhan sen todellakin ratkaisee, mutta jos puhutaan perinteisestä käristyksestä niin siinä ei taatusti ollut sipulia. Poron rasva eli kuu, on perinteinen paistorasva poromiehillä. Onpa eräs pohjoisen matkailuyrittäjistä lisännyt käristykseensä valkosipuliakin,ei mikään estä sitä. Paistin sijasta käristykseen käytettiin koipilihoja ei suinkaan paistia. Perinneruoat kannattaisi säilyttää alkuperäisinä, muutoin meillä on sekasotkuja joista ei tiedä ovatko Italiasta vai amerikasta. Kannattaa kokeilla sienikastikkeessa hiven valkosipulia, se korostaa sienten hienoa aromia, etenkin keltavahveron ja herkkusienen.

        Pottuvoi tehdään seuraavasti: tehdään ns. perunalunta eli muusataan perunat ja lisätään voita ja haudutettua sipulia maun mukaan. Oula ei varmasti ole perunoita vienyt tunturiin, nehän olisivat paletuneet. Milloin perunat lienevät Lapissa yleistyneetkään? Joskus 1800-luvulla varmaan.

        Käristys on syöty alunperin paljailtaan tai leivän kanssa. Leivälle kauhottiin poron lihaa ja leipää uitettiin rasvassa. Poron kuuhun tehty käristys jäisi monelta syömättä. Siinä rasva hyytyy pian ja suussa hyytynyt poron kuu tuntuu todella epämiellyttävältä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2399
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      173
      1529
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1376
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1095
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1089
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      967
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      875
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    Aihe