KKJ ja kompassipohjoinen?

Rajansiirtäjä

Haluaisin tietää, missä tonttini rajat kulkevat. Tontin reunamat ovat täynnä tiheää pensaikkoa, joten pyykiltä toiselle ei ole näköyhteyttä.

Sain maanmittaustoimsitosta rajapyykkien KKJ-koordinaatit. Saman alueen peruskartta vuodelta 1980 antaa erilaisia kompassin korjauslukemia (nak, nek jne), joista yksi kasvaa 2 piirua vuodessa. Miten saan otettua suunnan pyykiltä toiselle eli mitä korjauslukemia pitää lisätä/vähentää kompassilukemasta? Mistä saa tuoreimmat korjauslukemat? Uutta peruskarttaa en halua ostaa yhtä tarkoitusta varten.

Korjauslukemien käyttö lienee tapeen, jotta tarkkuus on riittävä: ymmärtämäni mukaan ilman korjausta tulee 70m matkalla usen metrin virhe.

Vinkit kiitollisuudella vastaanotetaan!

10

2713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jonsson.

      on koordinaatit, niin hae jostain tarkka gps-navigaattori, ja lyö paalu siihen paikkaan, jossa gps näyttää oikeaa lukemaa. Kai niitä vuokratakkin saa? Mutta siis tavallisen EGNOS-korjatun GPS:n tarkkuus on vain luokkaa /-3 m, joten se ei mahdollisesti aina riitä.

      GPS:ssä pitää ottaa (asettaa) KKJ-datumi käyttöön, jotta lukemat täsmäävät.

    • lehdet tippuu puskista

      Sitten merkkaat molemmat pyykit näkyvällä kepillä ja kävelet rajan keskivaiheille ja katot että olet suurin piirtein pyykien välisellä linjalla. Merkkaa sekin piste. Sitte vaan raivaat puskat rajalinjalta pois niin että pyykiltä toiselle alkaa näkymään. Ei haittaa, vaikka joku pensas kaatuu naapurinkin puolelta, sillä rajalinjan saa pitää aki.

      Ei täältä Suomesta sentään niin tiheää puskaa löydy, että 70m:n rajalinjaa pitäis kompassien ja gepsien kassa etsiä. Ota maalaisjärki käteen. Jotenkin vaikutat melko uusavuttomalta kun moista edes kyselet. Et sinä sillä kompasiilla niin tarkkaa suuntaa saa ikinä, että millilleen osuisit pyykiltä toiselle. Aina siinä on sen verran lukuvirhettä ja muuta epätarkkuutta.

      • Rajansiirtäjä

        Kysyin miten korjaukset otetaan huomioon kompassisuuntia käytettäessä. En kysynyt puskanraivauksesta, en kahvinkeitosta enkä hitsaamisesta. Mikä kohta tekstissäni oli niin vaikea ymmärtää?

        Kuulut näköjään siihen huolestuttava suureen nenäapinoiden ryhmään, jotka näillä palstoilla tyrkyttävät omia oppejaan ja eivät saa pieneen kalloonsa mahtumaan, että on muitakin tapoja kuin "minun mahtava metodini".


      • narua pyykiltä
        Rajansiirtäjä kirjoitti:

        Kysyin miten korjaukset otetaan huomioon kompassisuuntia käytettäessä. En kysynyt puskanraivauksesta, en kahvinkeitosta enkä hitsaamisesta. Mikä kohta tekstissäni oli niin vaikea ymmärtää?

        Kuulut näköjään siihen huolestuttava suureen nenäapinoiden ryhmään, jotka näillä palstoilla tyrkyttävät omia oppejaan ja eivät saa pieneen kalloonsa mahtumaan, että on muitakin tapoja kuin "minun mahtava metodini".

        toiselle tai jotain muuta. Kompassi vie sut kuiteski naapurin aittaan. Vaikka ei ne piirut kyllä kivenheiton matkalla vaikuta yhtään mitään.

        Mitä sä muuten sillä kompassisuunnalla teet jos et raivaa puskaa? Ethän sä puskan läpi pysty kuitenkaan käveleen kompassineulan mukaan.

        Paree ostaa vaan kunnon gepsi, niin eköhän rajat selviä.


    • tapa on

      Piirrä rajapyykkien koordinaatit karttaan ja mittaat etäisyydet jostain kartassa olevista kohteista (esim. rakennuksesta tms.) rajapyykkeihin. Helpottaa, jos on kaveri maastossa mukana..ja vesuri.

    • paikalle

      maanmittaustoimistosta, he tekevät tällaista hommaa työkseen ja pientä maksua vastaan.

    • sulle

      vaikket tätä kysynytkään, ehkä kannattaa tehdä raivaus naapurin kanssa yhdessä.

    • Nak on kartoitus työstä johtuvaa virhettä, jos piirrettaisiin kartat pituuspiirien mukaan kartat ei oli suorakulmaisia. Nyt piirretään suorakulmaisia karttoja, ja virhe kasvaa "laidoille" mennessä. kun siirrytään vielä eteenpäin, virhe on suuri nytkäytetään karttaa jotta pohjoinen on suunnilleen siellä missä pitää. Siksi nak vaihtelee ollannko laidalla vai keskellä kyseistä projektiota. Eniten merkitystä on nek virheellä, se tulee siitä ettei magneettinen napa ole samassa paikassa kuin pallon pyörimisakseli. Sen virhe on täällä savossa 7ast itään. Joten jos haluat mennä pohjoiseen, mene 353 suuntaan eli vähennät 7astetta. Huom en tiedä missä asut eranto vaihtelee 0-9asteen välillä suomessa, ja kaikki samaan suuntaan.
      Piiru on 0,06 astetta joten ei juuri merkitystä.
      Yksi aste on 1,22m 70m etäisyydellä. Eranto on siis merkitsevin ja nak meinaa pikkuisen

    • raivaaja

      Raivasin kerran silloisen naapurini kanssa metsälinjaa. Matka oli ehkä kilometrin verran, joten eihän siinä kohdepyykkiä näkynyt. Lähellä lähtöpisteemme rajapyykkiä oli kuitenkin viisarikivi, josta sai suunnan otettua. Sitten vain keppejä pystyyn ja niistä sihtaus aina takanamme oleviin edellisiin keppeihin.

      Saavuttuamme kohdepyykkiin heitto oli niin pieni (ehkä 30 cm), että raja pysyi raivaamamme aukon sisällä. Vielä tarkempaa olisi tietysti ollut edetä molemmista suunnista vain puoliväliin asti.

      Pikkutonttien rajoilla ei noita viisarikiviä tarvita, koska näköyhteys pyykiltä toiseen on tarvittaessa helppo avata ilmankin.

    • keino

      välttää pahat reitit: Siirry rajapyykiltä 90 asteen kulmassa sivummalle, pois pusikosta. Kulje alkuperäisen kompassilukeman mukaan se 70 metriä ja palaa pusikkoon sama metrimäärä kuin siitä lähtiessäsi. Sieltä se pyykki löytyy. Jos löytyy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2283
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      163
      1481
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      54
      1325
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1059
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      960
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      212
      949
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      855
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      680
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      679
    Aihe