Tietääkö kukaan miten tehdään ruoka nimeltä Lapskojs (tai Lapskoussi). Tietääkseni siihen käytetään perunaa, lanttua, naurista ja lihaa.
Lapskojs
8
2117
Vastaukset
- kotikulinaristi
Sorry mutta pakko kommentoida. Se on kamalimmasta päästä ällöttäviä safkoja yhdessä klimppisopan kanssa. Kertaalleen syödyn näköistä.
Tekemisen suhteen, ei kai siinä muuta kuin jauhaa tehosekoittimella kaiken soosiksi ja valuttaa lautaselle. Siltä se ainakin näyttää.- Kokki K
En ole samaa mieltä, lapskojssi on hyvää ruokaa! Kouluaikoinakin kun sitä oli, niin lähes kaikki hakivat lisää ja hyvin monet useammankin kerran. Ja olen tätä hirvitysruokaa maistanut aikuisenakin ja aivan hyvää oli.
PS. Ja klimppisoppakin on hyvää :-) - kotikulinaristi
Kokki K kirjoitti:
En ole samaa mieltä, lapskojssi on hyvää ruokaa! Kouluaikoinakin kun sitä oli, niin lähes kaikki hakivat lisää ja hyvin monet useammankin kerran. Ja olen tätä hirvitysruokaa maistanut aikuisenakin ja aivan hyvää oli.
PS. Ja klimppisoppakin on hyvää :-)Makujahan on monenlaisia. Itse en voi sietää noita kumpaakaan ajoittaisista kokeiluista huolimatta
- kok
Lapskoussi
Lapskoussi on tyyppiesimerkki tiettyyn ammattikuntaan liittyvästä ruoasta. Merimiesten myötä se on tullut tunnetuksi monissa satamakaupungeissa. Lapskoussi on ollut myös muiden kuin merimiesten ja heidän ruokaloidensa suosiossa. Sitä on tarjoiltu niin Oslossa, Lontoossa, Hampurissa kuin Raumallakin.
Lapskoussia varten tarvitaan. 0,5 kg luista naudanlihaa, 250 g luista sianlihaa, 350 g luista lampaanlihaa, 2 l vettä, sipuli, 2 porkkanaa, ¼ lanttua, 12 keskikokoista perunaa, laakerinlehti, 10 maustepippuria, 10 valkopippuria ja 1 rkl suolaa. Näistä valmistuu neljä tuhtia annosta.
Valmisteluihin kuluu n. 30 minuuttia ja ruoan kypsymiseen 2-3 tuntia.
1. Kuori ja paloittele lanttu ja porkkanat.
2. Paloittele lihat mahdollisimman pieniksi.
3. Kuori ja silppua sipuli.
4. Pane laakerinlehti ja pippurit sideharsopussiin.
5. Pane juurekset, lihat ja sideharsopussi kiehumaan ja keitä niitä miedolla lämmöllä.
6. Kuori ja paloittele perunat.
7. Kun lihat ja juurekset ovat pehmenneet, nosta ne keitinliemestä ja pane perunat liemeen kiehumaan.
8. Irrota lihat luista ja pienennä ne repimällä.
9. Survo porkkanat ja lanttu soseeksi.
10. Survo kypsät perunat soseeksi.
11. Ota keitinliemi talteen.
12. Sekoita juures- ja perunasose ja lihansuikaleet ja vatkaa muhennos kuohkeaksi.
13. Lisää muhennokseen keitinlientä tarpeen mukaan.
14. Tarkista suola.
15. Aseta lapskoussi tarjolle korkeana kekona vadille, laita keskelle voinokare ja koristele persiljalla. - Mössääjä
Saksalaisia reseptejä löytyy hakukoneilla hakusanalla "Labskaus"; englantilaisia voi kaivella sanalla "lobscouse" ja walesilaisia sanalla "lobscows".
Muistan syöneeni Labskausia joskus muinoin Bremenin Ratskeller-ravintolassa. Tuhtia kotiruuan oloista evästä - muistelen sen tuonene minulle mieleen kotoisan merimiespihvin!- pnonnanen
Olen ravintola-alalla töissä ja muutin noi vuosi sitten raumalle, ja täällähän tuota lapskoussia pidetään arvossakin. En ollut ikinä edes kuullut koko ruuasta, mutta maku ja ulkonäkö on kuin kokoonkeitetyssä lihakeitossa. eli ihan ok perusruokaa.
täällä minua kyllä opetettiin vielä lisäämään voisulaa (ei nokaretta niinkuin ylemmässä reseptissä) sekä suolakurkkua ja etikkapunajuuria. Lobscows on myös skotlantilainen perinneruoka vaikka juuri walesilaiset ovatkin omineet ruoan itselleen. Sielläkin se kuuluu merimiesperinteeseen. Kuuluisa ruoka se on juuri Bremenissä ja Lyypekissä - vanhoissa hansa- ja merimieskaupungeissa, missä herrat kokoontuvat sen äärelle omiin salamenoihinsa.
Alempana kuriositeetin vuoksi Lobscousen resepti kymriksi:
Cynhwysion
225g o gig eidion wedi ei giwbio
450g o datws wedi eu ciwbio
225g o datws wedi eu ciwbio'n fân
110g o nionod wedi eu ciwbio
110g o fresych gwyn wedi eu tafellu
110g o foron wedi eu tafellu
75g o fadarch gwyllt wedi eu torri'n fân
75g o seleri wedi ei giwbio
2 gennin wedi eu tafellu
2.2l o ddŵr
1 clof o arlleg wedi ei falu
halen a phupur du i flasu
olew olewydd
1/2 llwy de o paprica (opsiwn)
Hyvin on löytynyt kaikki muuta aineosat, mutta viimeksi kun kyselin S-marketista tuota ddŵr´ta, niin oli pakana päässyt loppumaan. Myyjä onneksi pahoitteli ja pani heti tilauksen vetämään.
- Tietoniekka
Olen joutunut olemaan Raumalla ja en tiedä miten se valmistetaan, mutta ihan hyvää se on.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 864064
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t353141Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1022295Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?312118Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell821886Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian281827- 311810
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271567Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91527- 281501