Lihaa savipadassa

Kaivoin komeron perältä 80-luvun alussa tuparilahjaksi saadun savipadan pitkästä aikaa esiin ja käyttöön.
Olen tehnyt sillä nyt pari kertaa ruokaa, joka valmistuu omia aikojaan töissä ollesani.Eli suurinpiirtein näin:
Pannaan aamutuimaan edellisenä iltana pilkottuja juureksia -kai valmiit pakastejuureksetkin käy- liotetun padan pohjalle pediksi ja niiden päälle kimpale nautaa tai possua. Pata uuniin ja uuni noin sataan asteeseen. Ja eiku reippaana poikana töihin. Töistä tultua perunat, riisi tai pasta kiehumaan ja padassa hautunut liharuoka esiin. Nopeaa ja kätevää tällaiselle "karvanaamaiselle perheenemännälle".
Noita aikoinaan saatuja, tai hankittuja patoja on varmaan komeroiden kätköissä muillakin, ja niillä saa aikaan vähällä vaivalla hyvää ruokaa. Kannattaa kokeilla. Savipadassa ruuan hautuminen ei ole niin minuutin päälle jos vaikka töissä sattuisi menemään tunnin-pari pidempään.
Broilerin koipi-reidet eivät tällä menetelmällä onnistuneet. Liha kypsyi liikaa ja luunpalojen metsästäminen juuresten seasta oli hankalaa. Kokeilen seuraavalla kerralla broilerin fileitä. Niin ja pataa ei kannata ahtaa liian täyteen, jolloin se valuu yli ja edessä on rattoisa uuninpuhdistus-sessio.

10

11722

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ruukku-iita

      Hyvin tehty, kaivot esiin jotain mikä on monen perheen kaapinperällä. Niillä sarvi ruukuilla on monia eri nimiä. Itse teen jopa karjalanpaistini sillä... ja kanasta puhumattakaan.. Mutta pitää muistuttaa että se pitää kostuttaa koko ruukku ensin. Tai sitten tehdä kuten teet, mietoon lämpöön ja paljon nestettä sisään. Muista että sillä voi tehdä leipääkin, anut mitä ei voi on kala .. pilasin yhden saviruukun kun yritin.

      Kiitos vinkistä, kokeilenpa tuota :))

      • Sittenkin

        Voihan se olla vaikka 'rommertop' minun puolestani. Hakukoneet kuitenkin löytävät tuotteen paremmin nimellä Römertopf.

        http://www.roemertopf.de/

        Römer- tarkoittaa roomalaista ja -topf tarkoittaa pataa, ruukkua tms. Ilmeiseti vastaavia keittovälineitä on käytetty jo antiikin ajan Roomassa.

        Kilpaileva tuote on vaikka Schlemmertopf (valmistaja: Scheurich)

        http://www.scheurich.de/v2.0/2_haushalt_3.php

        En edes muista, kumpi edellämainituista keittiöstäni löytyy. Kelpo ruuanlaittoväline joka tapauksessa!


      • Sittenkin kirjoitti:

        Voihan se olla vaikka 'rommertop' minun puolestani. Hakukoneet kuitenkin löytävät tuotteen paremmin nimellä Römertopf.

        http://www.roemertopf.de/

        Römer- tarkoittaa roomalaista ja -topf tarkoittaa pataa, ruukkua tms. Ilmeiseti vastaavia keittovälineitä on käytetty jo antiikin ajan Roomassa.

        Kilpaileva tuote on vaikka Schlemmertopf (valmistaja: Scheurich)

        http://www.scheurich.de/v2.0/2_haushalt_3.php

        En edes muista, kumpi edellämainituista keittiöstäni löytyy. Kelpo ruuanlaittoväline joka tapauksessa!

        Kiitos noista linkeistä. Hetkittäin on tullut mieleeni ostaa kokoa isompi pata. Pikkupataan ei saa mahtumaan kasviksia ja lihaa riittävää määrää kerralla tulemaan, jos syöjiä on useampia tai nälkä on kova. Kun puolisoni kanssa aikanaan nykyisen padan saimme olimme nuoria, kauniita ja hoikkia.Nykyään olemme vain kauniita.
        Onkohan sillä mitään käytännön eroa onko sisäpinta lasitettu vai ei? Nykyinen patamme on lasittamaton.


    • kanssa?

      Broileri ei kestä keittämistä eikä pitkää kypsennystä, mutta miten kävis kokonainen kana? Tämä ei ole vitsi! Kanat pitäs ed. iltana maustaa ja suolata valmiiksi: TV2:n Aussikokeilta lainattua: Tekivät mausteseoksen ja hieroivat nahan ja lihan väliin, eli ensin täytyy hieroa nahka irti lihoista ja sit sitä mausteseosta väliin. Ja tässä tapauksessa juuresten päälle voisi laittaa muutaman palasen voita. Ja menisihän siellä kans muutama peruna? Mausteita? Saattaa parta vipattaa, kun kannen aukaisee töistä palatessa?

      • kanssa?

        Aussikokit mausto broileria grillausta varten, mutta miks se ei onnistu kanan kans, se mausteseoksen levitys nahan ja lihan väliin? Olis ainaskii vähän niinku perillä ne mausteet!


      • Oikeaa kanaa en ole tullut ajatelleeksikaan.Niitä löytyy vielä sillöin tällöin markettien pakastealtaista. Kana on sen verran sitkeä tapaus, että se voisi kestää tuon 9-10 tuntia pitkän paisto- tai paremminkin haudutusajan. Perunoita ja riisiäkin olen kokeillut padan pohjalla, mutta pitäisi kai etsiä niistäkin hyvin haudutusta kestävät lajikkeet.
        Liha ei tuossa sadan asteen lämmössä ruskistu, joten varsinkin vaaleat lihat läävät kalvakkaan värisiksi.Niitä olen maustanut ja värjännyt pinnasta sienisoijalla.
        Vaikka tämä onkin liharuoka-palsta todettakoon, että pelkistä kasviksistakin tulee tällä menetelmällä hyviä pataruokia. Ruuan rakenne menee kyllä mössön puolelle, mutta maku on hyvä.


    • Mössääjä

      >Kokeilen seuraavalla kerralla broilerin fileitä.

      Broiskun rintafileet ovat parhaimmillaan, kun ne ovat juuri ja juuri kypsyneet. Kypsäksi ne on toki saatava salmonellavaarankin takia, mutta överiksi ei kannata vetää! Lisäkypsytys pelkästää sitkistää broilerinrintaa.

      Koivet vaativat selvästi pidemmän kypsytysajan. Niinpä broileri ei olekaan kaikkein kiitollisimpia savipadassa kypsennettäviä juttuja.

      Meillä savipata ei joka tapauksessa ole päässyt unohtumaan kaapin kätköihin, vaan on ollut aktiivikäytössä ties kuinka monta vuotta. Kelpo kapistus!

    • PataSutinen
      • kokokokkiko

        padan voi (tietysti sisin kuumana)survoa sellaiseen styroxlootaan,just se jolla viedään mökille kamaa. Ympärille sanomalehtiä ja muuta lämmikettä. Siellä se pata muhii kaikessa rauhassa koko päivän.
        Olen käyttänyt myös niitä kaupan foliokasseja, kattila sinne ja taas hesaria väliin ja päälle.
        Koululaiselle puurot tai keitot valmiina kun tulee kotiin koulusta.


    • askrtigt

      En syö itse lihaa, mutta voin kertoa muistoja entisestä elämästäni. Eli kana ja nimenomaan koipireidet tulevat mainiosti padassa, vaikka varmaankaan työpäiväksi ei kannata jättää, paitsi jos uunissa on ajastin.

      Ihan tavallista riisiä pataan ja sekaan kokonaisia kuorittuja valkosipulinkynsiä. Päällimmäiseksi koipireidet. Nesteeksi kana- tai kasvislientä hieman enemmän kuin riisin keitto-ohjeessa sanotaan. Ja sitten uuniin vähintään pariksi tunniksi. Todella yksinkertaista, mutta todella hyvää.

      Itse olen tuollaista pataa himoinnut ja toivonutkin, mutta eipä ole kukaan ottanut vinkkiä tosissaan :) Uunipatoja löytyy, mutta ei sitä savista. Vielä. Siinä meinaan varmasti tulisi mainio kasviskaalilaatikkokin...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3402
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3222
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      127
      2850
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      46
      2579
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1973
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1860
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1646
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      87
      1525
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1340
    10. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      39
      1321
    Aihe