smetanahärkä

resepti

Oisko jollain antaa tätä reseptiä tai linkkiä netissä olevaan reseptiin? Googlettamalla en löytäny eikä sitä oo missään mun reseptikirjoissa.

12

16272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • stroganoffi hullu

      On smetana härkä mutta kun greivi stroganoffilta puuttui hampaat teki kokki pihvistroganoffin joten tee samalla reseptillä se härkä ;)Ainekset ihan sama vaan et paloittele lihaa ja käytät häränfilettä :))

    • Näin on, usein stroganoffin muunnelmat kulkevat smetanahärän nimellä. Panin alle S-kanavan ruokamaailmasta löytämäni perusohjeen. Voit toki tehdä ruuan myös valmiista lihasuikaleista, mutta ne eivät aina ole kovin laadukasta tavaraa. Muista tarkistaa lihan kypsyys haudutuksen loppuvaiheessa. Tuo ohjeessa mainittu aika ei kyllä kaikille lihoille riitä.

      Stroganov
      4 annosta:

      500 g naudan paistia
      2 sipulia
      1 rkl voita tai margariiniä
      1 rkl öljyä
      1 rkl tomaattisosetta
      2 tl sinappia
      0,5 tl rouhittua mustapippuria
      1 tl suolaa
      2 rkl vehnäjauhoja
      1 dl maustekurkunlientä
      3 - 4 dl vettä
      150 g smetanaa
      1 dl maustekurkkukuutioita

      Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi 1/2 cm:n suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannulla rasva ja paista lihat kahdessa osassa kuumassa rasvassa käännellen. Nosta lihat kattilaan.

      Kuullota sipulit ja lisää ne mausteiden kanssa lihojen joukkoon. Lisää vehnäjauhot, sekoita ja kaada kurkkuliemi ja vesi päälle.

      Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä, kunnes lihat ovat kypsiä. Aikaa kuluu noin 45 minuuttia–1 tunti. Lisää lopuksi kastikkeeseen tarvittaessa nestettä sekä smetana ja kurkkukuutiot. Anna hautua vielä 5–10 minuuttia. Tarjoile kastike perunoiden ja etikkapunajuurien kanssa.

      • Goya

        Aidossa, tsaarin hovissa tehdyssä, stroganovissa käytettiin naudan fileetä; ulko- tai jopa sisäfileetä. Ensin tehdään kastike erikseen - suurin piirtein tuon Parta-Arskan ohjeen mukaan, mutta kurkunliemen käyttöä voi jokainen itse harkita. Lisäksi Venäjällä käytetään oikeita venäläisiä suolakurkkuja, ei meikäläisiä herkkukurkkuja (jotka maistuvat hyvin erilaisilta). Smetanan jatkeeksi käytetään myös usein tavallista kermaa. Hyvin yleinen muunnelma on lisäksi se, jossa kastikkeessa on herkkusieniä (tuoreita).
        Liha leikataan ohuiksi suikaleiksi. Juju on sitten se, että koska filee on valmiiksi eritäin mureata lihaa, fileesuikaleet ruskistetaan vain lyhyen hetken (pari-kolme minuuttia) erittäin kuumalla pannulla, eli suikaleet saavat jäädä sisältä jopa vähän roseeksi.
        Sitten lopuksi ruskistetut suikaleet yksinkertaisesti lisätään valmiiseen smetana-kermakastikkeeseen (jossa siis voi olla myös niitä ruskistettuja herkkusieniviipaleita), sekoitetaan, ja päälle ripotellaan sopiva määrä silputtua suolakurkkua ( koristeeksi persiljasilppua). Saa ne kurkkukuutiot toki sekoittaa kunnolla soosiinkin, jos haluaa. Sitten tarjoillaan nopeasti, ennen kuin lihasuikaleet kypsyvät liikaa.
        Ja luulenpa, että kysyjän "smetanahärkä" voisi olla tätä, mutta nimenomaan ILMAN suolakurkkua.

        Jos joku nyt sanoo, että fileen käyttäminen on liian kallista, vastaan, että samalla rahalla, millä kaksi ihmistä käy esim. Rossossa syömässä jotakin pippuripihviä, ostaa jo kohtuullisen palan naudanfileetä kaupan lihatiskiltä.


      • Kiril
        Goya kirjoitti:

        Aidossa, tsaarin hovissa tehdyssä, stroganovissa käytettiin naudan fileetä; ulko- tai jopa sisäfileetä. Ensin tehdään kastike erikseen - suurin piirtein tuon Parta-Arskan ohjeen mukaan, mutta kurkunliemen käyttöä voi jokainen itse harkita. Lisäksi Venäjällä käytetään oikeita venäläisiä suolakurkkuja, ei meikäläisiä herkkukurkkuja (jotka maistuvat hyvin erilaisilta). Smetanan jatkeeksi käytetään myös usein tavallista kermaa. Hyvin yleinen muunnelma on lisäksi se, jossa kastikkeessa on herkkusieniä (tuoreita).
        Liha leikataan ohuiksi suikaleiksi. Juju on sitten se, että koska filee on valmiiksi eritäin mureata lihaa, fileesuikaleet ruskistetaan vain lyhyen hetken (pari-kolme minuuttia) erittäin kuumalla pannulla, eli suikaleet saavat jäädä sisältä jopa vähän roseeksi.
        Sitten lopuksi ruskistetut suikaleet yksinkertaisesti lisätään valmiiseen smetana-kermakastikkeeseen (jossa siis voi olla myös niitä ruskistettuja herkkusieniviipaleita), sekoitetaan, ja päälle ripotellaan sopiva määrä silputtua suolakurkkua ( koristeeksi persiljasilppua). Saa ne kurkkukuutiot toki sekoittaa kunnolla soosiinkin, jos haluaa. Sitten tarjoillaan nopeasti, ennen kuin lihasuikaleet kypsyvät liikaa.
        Ja luulenpa, että kysyjän "smetanahärkä" voisi olla tätä, mutta nimenomaan ILMAN suolakurkkua.

        Jos joku nyt sanoo, että fileen käyttäminen on liian kallista, vastaan, että samalla rahalla, millä kaksi ihmistä käy esim. Rossossa syömässä jotakin pippuripihviä, ostaa jo kohtuullisen palan naudanfileetä kaupan lihatiskiltä.

        on käytetty sisäfilettä, öljyä, voita, sipulia, kuivattuja herkkutatteja, sinappijauhetta, kuohukermaa, smetanaa, mustapippuria ja suolaa.

        Grigori Aleksandrovits Stroganov todella menetti hampaansa ja kokki keksi tarjota härkää suikaleina koska Stroganov ei pitänyt jauhelihasta. Alunperin tuo ruoka tehtiin marmoroituneesta sisäfileestä ja tarjottiin sinapilla maustetun kermakastikkeen kera. Myöhemmin siihen lisättiin herkkutatteja, jotka tekivät siitä vielä taivaallisemman.

        Kurkunlientä ei tähän reseptiin kuulu.

        Toisaalta ei ole täyttä varmuutta kuka on ruokalajin isä. Toiset väittävät että se on edellä mainittu diplomaatti Stroganov, mutta jotkut ovat sitä mieltä että se on Aleksandr Grigorijevits Stroganov, joka oli Novorossijan kenraalikuvernööri ja piti hoviaan Odessassa. Yleisesti pidetään selvänä että kokki oli ranskalainen tai ainakin ranskalaisen koulutuksen saanut kokki, koska kyseessä ei ole tyypillinen venäläinen ruoka.


      • Opiskelijaruokala
        Kiril kirjoitti:

        on käytetty sisäfilettä, öljyä, voita, sipulia, kuivattuja herkkutatteja, sinappijauhetta, kuohukermaa, smetanaa, mustapippuria ja suolaa.

        Grigori Aleksandrovits Stroganov todella menetti hampaansa ja kokki keksi tarjota härkää suikaleina koska Stroganov ei pitänyt jauhelihasta. Alunperin tuo ruoka tehtiin marmoroituneesta sisäfileestä ja tarjottiin sinapilla maustetun kermakastikkeen kera. Myöhemmin siihen lisättiin herkkutatteja, jotka tekivät siitä vielä taivaallisemman.

        Kurkunlientä ei tähän reseptiin kuulu.

        Toisaalta ei ole täyttä varmuutta kuka on ruokalajin isä. Toiset väittävät että se on edellä mainittu diplomaatti Stroganov, mutta jotkut ovat sitä mieltä että se on Aleksandr Grigorijevits Stroganov, joka oli Novorossijan kenraalikuvernööri ja piti hoviaan Odessassa. Yleisesti pidetään selvänä että kokki oli ranskalainen tai ainakin ranskalaisen koulutuksen saanut kokki, koska kyseessä ei ole tyypillinen venäläinen ruoka.

        Amicalla stroganoffissa on yleensä kurkkua ja lihat lohkoina, smetanahärkä taas on ilman kurkkua ja suikalelihasta. Kastike noissa suhteellisen samanlaista, eroaa jossain määrin palapaistista, ilm. juuri smetanasta johtuen.


      • Venäjältä kuuluu
        Opiskelijaruokala kirjoitti:

        Amicalla stroganoffissa on yleensä kurkkua ja lihat lohkoina, smetanahärkä taas on ilman kurkkua ja suikalelihasta. Kastike noissa suhteellisen samanlaista, eroaa jossain määrin palapaistista, ilm. juuri smetanasta johtuen.

        Venäjällä olen kuullut myös toisesta stroganoffin tapaisesta ruoasta, jossa on myös suolakurkkuja, smetanakastike ym. Mutta perusraaka-aineena ensin jäädytetty naudan maksa, josta leikataan leikkelekoneella tms. hyvin ohuita leikkeleitä. Nämä paistetaan nopeasti pannulla ja lisätään valmiiseen kastikkeeseen, kuten yhdessä edellä olevissa reseptissä toimittiin fileen kanssa. Onko täällä tietoa, mistä ruoasta on kysymys, vai onko tämäkin variaatio?


      • Kiril

        vielä Stroganoff ja seuraavaksi tulee Sinebrychoff. Kyse on kuitenkin Stroganov pihvistä eli Befstroganov eikä noff.


      • stroganoffi hullu
        Kiril kirjoitti:

        vielä Stroganoff ja seuraavaksi tulee Sinebrychoff. Kyse on kuitenkin Stroganov pihvistä eli Befstroganov eikä noff.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Stroganoff

        Vain suomalainen vääntää kaksiähvää veeksi ;)


      • Goya
        Kiril kirjoitti:

        vielä Stroganoff ja seuraavaksi tulee Sinebrychoff. Kyse on kuitenkin Stroganov pihvistä eli Befstroganov eikä noff.

        Tässä menee nyt filologia ja gastronomia keskenään sekaisin.
        Stroganov on oikea tapa transskriboida nimi venäjänkielestä suomeen - oli ainakin vielä Neuvostoliiton aikana. Vanha emigranttityyppinen tapa on sitten tuo Stroganoff ja Sinebrychoff. Mutta kun tuo ruokalaji on tullut Suomeen varmaan jo Suomen jopa kuuluessa Venäjään (eli ennen 1917), on historiallis-gastronomis-filologisesti ihan OK kirjoittaa ruokalajin nimi suomeksi myös muodossa Stroganoff, vaikka itse tykkäisin enemmän "oikeammasta" Stroganov-muodosta.


      • Kiril
        Goya kirjoitti:

        Tässä menee nyt filologia ja gastronomia keskenään sekaisin.
        Stroganov on oikea tapa transskriboida nimi venäjänkielestä suomeen - oli ainakin vielä Neuvostoliiton aikana. Vanha emigranttityyppinen tapa on sitten tuo Stroganoff ja Sinebrychoff. Mutta kun tuo ruokalaji on tullut Suomeen varmaan jo Suomen jopa kuuluessa Venäjään (eli ennen 1917), on historiallis-gastronomis-filologisesti ihan OK kirjoittaa ruokalajin nimi suomeksi myös muodossa Stroganoff, vaikka itse tykkäisin enemmän "oikeammasta" Stroganov-muodosta.

        Stroganov-muodosta, koska ruokahan ilmestyi venäläisiin keittokirjoihin 1800-luvun lopulla. Venäjällä asuvien sukulaisten ja tuttavien kesken ei tulisi mieleenikään käyttää -ff muotoa. Koska ruoasta on kuitenkin niin paljon muunnoksia, jotka poikkeavat alkuperäisestä, kuten esim. kurkunliemen ja kurkkujen lisääminen, niin voisi olla parempi että näissä tuontimuunnoksissa käytettäisiin Stroganoffia ja juotaisiin Koffia. Amigan henkilöstöruokalan -noff saa olla ihan rauhassa, mutta jos puhutaan aidosta niin sitten -nov. Eihän niitä voi verrata samana päivänä.


      • asldktjai
        Kiril kirjoitti:

        Stroganov-muodosta, koska ruokahan ilmestyi venäläisiin keittokirjoihin 1800-luvun lopulla. Venäjällä asuvien sukulaisten ja tuttavien kesken ei tulisi mieleenikään käyttää -ff muotoa. Koska ruoasta on kuitenkin niin paljon muunnoksia, jotka poikkeavat alkuperäisestä, kuten esim. kurkunliemen ja kurkkujen lisääminen, niin voisi olla parempi että näissä tuontimuunnoksissa käytettäisiin Stroganoffia ja juotaisiin Koffia. Amigan henkilöstöruokalan -noff saa olla ihan rauhassa, mutta jos puhutaan aidosta niin sitten -nov. Eihän niitä voi verrata samana päivänä.

        Jos sinä et pidä jostakin, niin se ei tarkoita etteikö se voisi olla oikein.
        Jättäisit suosiolla kieliasiat muille, herra "Amiga". Kaikkessa ei tarvitse päteä, varsinkaan kun ei tiedä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisten vaalit, hyvä alku mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan.

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      6
      4205
    2. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      115
      2536
    3. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      68
      1068
    4. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      198
      984
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      39
      942
    6. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      901
    7. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      884
    8. 36
      846
    9. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      119
      825
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      35
      802
    Aihe