Mistäs löytyisi internetistä hyvä ellei paras ruoka-aineiden glykeemistä indeksiä kartoittava taulukko? Voishan sitä itsekin googlettaa mut jos joku tietää jonkun tosi kattavan, niin laittakaapa linkki jakoon :)
Glykeeminen indeksi taulukko?
13
23551
Vastaukset
- ainakin
http://www.glycemicindex.com/
Sivulla glykeeminen indeksi = GI; glykeeminen kuorma = GL (glycemic load), mutten ehtinnyt katsomaan, onko tosta kuormasta juttua. Kyllä sieltä jotain listoja saa esiin, mutten tiedä, kuinka kattavia. - linkki tästä
http://www.mendosa.com/gilists.htm
Revised International Table of Glycemic Index (GI) and Glycemic Load (GL) Values — 2002
By David Mendosa
Tuosta edellisestä linkistä ei päässyt katselemaan listoja, vaan piti hakea ruokaryhmän nimellä. Tästä Mendosan sivulta saa aika pitkän listan esiin, mutta hankalaa on, kun on jotain tiettyjä valmisruokia, joita meillä ei ole, jne. Sivun linkeistä löytyy muutakin hyödyllistä. - yksinkertaisesti
http://www.lowglycemicdiet.com/gifoodlist.html
ohje sivulla: "Here is the glycemic index for some everyday foods. They're arranged from low to high, with the actual GI Value shown at the right of the food. Click on a category you want to see."
Klikkaa laatikossa olevia ruokaryhmien värittyjä nimiä.
Toinen vinkki:
Minulla on tämä kirja, jota oli myynnissä vuosi sitten esim. Suomalaisessa, mutta kirjastosta varmaan löytyy, ja Fedon A. Lindbergiltä on tulossa kai uusiakin kirjoja. Kirjassa on GI/GL -taulukko lopussa. En vain kirjaa nyt löytänyt, mutta jossain hyllyssäni se pitäisi olla...:
http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069
Syön itseni hoikaksi: solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta
Lindberg, Fedon A.
Kustantaja: WSOY
Ilmoitettu julkaisupäivä/vuosi: 2003
ISBN: 9510275069
Hinta: 30,40 euroa
Saatavuus: Painos loppunut
Kieli: Suomi
Sivuja: 231
Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu
Julkaisumaa: Suomi
Tuote-esittely
Syö itsesi kylläiseksi oikealla ruoalla ja pudota samalla painoasi!
Periaate on yksinkertainen: valkuaisaineiden ja hiilihydraattien määrän tulee olla tasapainossa joka aterialla. Glykeemisen indeksin (GI) avulla hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin sillä perusteella, miten ne vaikuttavat verensokeriin. Nopeat nostavat indeksin kattoon, hitaat imeytyvät vähitellen ja pitävät yllä kylläisyyden tunnetta.
Kirja neuvoo miten liikakiloista pääsee eroon ja antaa kullan arvoisia neuvoja kaikille, joilla on taipumusta diabetekseen tai sydänsairauksiin. Kun verensokeri pysyy kurissa, energiankulutus tehostuu, paino putoaa, väsymys kaikkoaa ja suorituskyky paranee. Kirja antaa pätevää tietoa uusimmista tutkimustuloksista helppotajuisesti. Se innostaa lukijaa aloittamaan vaivattoman ruokavalion, joka voi jatkua koko loppuiän.
Sisätautien erikoislääkäri Fedon A. Lindberg johtaa Oslossa klinikkaa, joka on erikoistunut ylipainon ja elämäntapasairauksien hoitoon. Teos on saanut laajan suosion, ja tulokset ovat rohkaisevia.
• 40 hyvää reseptiä
• neljän viikon ruokalista
• glykemiaindeksitaulukko- huono puoli
että esim VHH perustuu melko pitkälti GK(GL):hon ja suurinosahan on sitä mieltä että kyseessä on vain huuhaa jolla on tarkoitus rahastaa ilman tieteellisiä perusteita.
- Ruokavaliota etsivä
Hei, Ennen kuin tilaan, voitko vielä varmentaa, onko kirjan lopussa siis GK-taulukko (glykeeminenkuorma)? Omasta mielestäni tuo GI ei anna välttämättä oikeaa kumaa, mutt GK sisältää juuri puuttuvat parametrit.
- täältäkin
http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=480
Tästä huomaa, ettei riitä GI- ja GK-luvut, vaan pitää tietää muutakin.- hk_
Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:
"Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
määrään tärkkelystä."
Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.
"Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."
Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.
Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :) - beeta-glukaani
hk_ kirjoitti:
Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:
"Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
määrään tärkkelystä."
Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.
"Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."
Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.
Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)Kaura on hyvä liukoisen kuidun lähde.
- asiasta kiinnostunut
Voisiko joku ystävällisesti kertoa, olenko ymmärtänyt nämä termit oikein?
1.) Glykemiaindeksi siis tarkoittaa sitä kuinka nopeasti ravinnosta saatava hiilihydraatti siirtyy verenkiertoon, ja glykemiakuorma sitä miten pitkään ravinnon hiilihydraatit vaikuttavat?
2.) Siis jos verensokeria mitattaisiin aterian jälkeen koko ajan, niin GI osoittaisi verensokerin noususta saatavan piikin korkeuden ja GL piikin leveyden.
- alkuperäinen kysyjä
Kiitos linkeistä ja vinkeistä :)
- Nimetön
Hei!
Tsekkaa ainakin alkuunsa seuraavat sivut:
http://www.kotkansiipi.com/Page48.htm
http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/gijagk.html
Noissa on ainakin joitakin GI-viitearvoja ja tietoa hiilareista yleensäkin.
Toivottavaasti näistä on edes jotain apua! ;) - orava12
http://www.kaloritaulukko.fi/glykeeminen-indeksi/
Tuolta löytyy yksi suomenkielinen GI-taulukko.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1713468
Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä
En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m851486Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek251239- 1581212
Pitääkö penkeillä hypätä Martina?
Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit192978- 35961
Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut16933Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?57822Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä
Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk85761- 62745