Glykeeminen indeksi taulukko?

mistä löytyy

Mistäs löytyisi internetistä hyvä ellei paras ruoka-aineiden glykeemistä indeksiä kartoittava taulukko? Voishan sitä itsekin googlettaa mut jos joku tietää jonkun tosi kattavan, niin laittakaapa linkki jakoon :)

13

23584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ainakin

      http://www.glycemicindex.com/

      Sivulla glykeeminen indeksi = GI; glykeeminen kuorma = GL (glycemic load), mutten ehtinnyt katsomaan, onko tosta kuormasta juttua. Kyllä sieltä jotain listoja saa esiin, mutten tiedä, kuinka kattavia.

    • linkki tästä

      http://www.mendosa.com/gilists.htm

      Revised International Table of Glycemic Index (GI) and Glycemic Load (GL) Values — 2002

      By David Mendosa

      Tuosta edellisestä linkistä ei päässyt katselemaan listoja, vaan piti hakea ruokaryhmän nimellä. Tästä Mendosan sivulta saa aika pitkän listan esiin, mutta hankalaa on, kun on jotain tiettyjä valmisruokia, joita meillä ei ole, jne. Sivun linkeistä löytyy muutakin hyödyllistä.

    • yksinkertaisesti

      http://www.lowglycemicdiet.com/gifoodlist.html

      ohje sivulla: "Here is the glycemic index for some everyday foods. They're arranged from low to high, with the actual GI Value shown at the right of the food. Click on a category you want to see."

      Klikkaa laatikossa olevia ruokaryhmien värittyjä nimiä.


      Toinen vinkki:

      Minulla on tämä kirja, jota oli myynnissä vuosi sitten esim. Suomalaisessa, mutta kirjastosta varmaan löytyy, ja Fedon A. Lindbergiltä on tulossa kai uusiakin kirjoja. Kirjassa on GI/GL -taulukko lopussa. En vain kirjaa nyt löytänyt, mutta jossain hyllyssäni se pitäisi olla...:

      http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069

      Syön itseni hoikaksi: solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta
      Lindberg, Fedon A.

      Kustantaja: WSOY
      Ilmoitettu julkaisupäivä/vuosi: 2003
      ISBN: 9510275069
      Hinta: 30,40 euroa
      Saatavuus: Painos loppunut

      Kieli: Suomi
      Sivuja: 231
      Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu
      Julkaisumaa: Suomi

      Tuote-esittely

      Syö itsesi kylläiseksi oikealla ruoalla ja pudota samalla painoasi!

      Periaate on yksinkertainen: valkuaisaineiden ja hiilihydraattien määrän tulee olla tasapainossa joka aterialla. Glykeemisen indeksin (GI) avulla hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin sillä perusteella, miten ne vaikuttavat verensokeriin. Nopeat nostavat indeksin kattoon, hitaat imeytyvät vähitellen ja pitävät yllä kylläisyyden tunnetta.

      Kirja neuvoo miten liikakiloista pääsee eroon ja antaa kullan arvoisia neuvoja kaikille, joilla on taipumusta diabetekseen tai sydänsairauksiin. Kun verensokeri pysyy kurissa, energiankulutus tehostuu, paino putoaa, väsymys kaikkoaa ja suorituskyky paranee. Kirja antaa pätevää tietoa uusimmista tutkimustuloksista helppotajuisesti. Se innostaa lukijaa aloittamaan vaivattoman ruokavalion, joka voi jatkua koko loppuiän.

      Sisätautien erikoislääkäri Fedon A. Lindberg johtaa Oslossa klinikkaa, joka on erikoistunut ylipainon ja elämäntapasairauksien hoitoon. Teos on saanut laajan suosion, ja tulokset ovat rohkaisevia.

      • 40 hyvää reseptiä
      • neljän viikon ruokalista
      • glykemiaindeksitaulukko

      • huono puoli

        että esim VHH perustuu melko pitkälti GK(GL):hon ja suurinosahan on sitä mieltä että kyseessä on vain huuhaa jolla on tarkoitus rahastaa ilman tieteellisiä perusteita.


      • Ruokavaliota etsivä

        Hei, Ennen kuin tilaan, voitko vielä varmentaa, onko kirjan lopussa siis GK-taulukko (glykeeminenkuorma)? Omasta mielestäni tuo GI ei anna välttämättä oikeaa kumaa, mutt GK sisältää juuri puuttuvat parametrit.


    • täältäkin
      • hk_

        Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:

        "Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
        määrään tärkkelystä."

        Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.

        "Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."

        Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.

        Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)


      • beeta-glukaani
        hk_ kirjoitti:

        Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:

        "Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
        määrään tärkkelystä."

        Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.

        "Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."

        Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.

        Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)

        Kaura on hyvä liukoisen kuidun lähde.


      • asiasta kiinnostunut

        Voisiko joku ystävällisesti kertoa, olenko ymmärtänyt nämä termit oikein?

        1.) Glykemiaindeksi siis tarkoittaa sitä kuinka nopeasti ravinnosta saatava hiilihydraatti siirtyy verenkiertoon, ja glykemiakuorma sitä miten pitkään ravinnon hiilihydraatit vaikuttavat?

        2.) Siis jos verensokeria mitattaisiin aterian jälkeen koko ajan, niin GI osoittaisi verensokerin noususta saatavan piikin korkeuden ja GL piikin leveyden.


    • alkuperäinen kysyjä

      Kiitos linkeistä ja vinkeistä :)

    • Nimetön
    • orava12

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      85
      7445
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      96
      5384
    3. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      257
      4595
    4. Haluun sua niin paljon

      ❤️🥰🥹 Miehelle
      Ikävä
      44
      4495
    5. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      62
      3247
    6. Mitä palveluita mies..

      Haluaisit tilata minulta? -N
      Ikävä
      49
      2685
    7. Olet oikeasti ollut

      Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.
      Ikävä
      22
      2348
    8. Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit

      Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘
      Ikävä
      29
      2322
    9. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      49
      2313
    10. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      41
      2174
    Aihe