Glykeeminen indeksi taulukko?

mistä löytyy

Mistäs löytyisi internetistä hyvä ellei paras ruoka-aineiden glykeemistä indeksiä kartoittava taulukko? Voishan sitä itsekin googlettaa mut jos joku tietää jonkun tosi kattavan, niin laittakaapa linkki jakoon :)

13

23551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ainakin

      http://www.glycemicindex.com/

      Sivulla glykeeminen indeksi = GI; glykeeminen kuorma = GL (glycemic load), mutten ehtinnyt katsomaan, onko tosta kuormasta juttua. Kyllä sieltä jotain listoja saa esiin, mutten tiedä, kuinka kattavia.

    • linkki tästä

      http://www.mendosa.com/gilists.htm

      Revised International Table of Glycemic Index (GI) and Glycemic Load (GL) Values — 2002

      By David Mendosa

      Tuosta edellisestä linkistä ei päässyt katselemaan listoja, vaan piti hakea ruokaryhmän nimellä. Tästä Mendosan sivulta saa aika pitkän listan esiin, mutta hankalaa on, kun on jotain tiettyjä valmisruokia, joita meillä ei ole, jne. Sivun linkeistä löytyy muutakin hyödyllistä.

    • yksinkertaisesti

      http://www.lowglycemicdiet.com/gifoodlist.html

      ohje sivulla: "Here is the glycemic index for some everyday foods. They're arranged from low to high, with the actual GI Value shown at the right of the food. Click on a category you want to see."

      Klikkaa laatikossa olevia ruokaryhmien värittyjä nimiä.


      Toinen vinkki:

      Minulla on tämä kirja, jota oli myynnissä vuosi sitten esim. Suomalaisessa, mutta kirjastosta varmaan löytyy, ja Fedon A. Lindbergiltä on tulossa kai uusiakin kirjoja. Kirjassa on GI/GL -taulukko lopussa. En vain kirjaa nyt löytänyt, mutta jossain hyllyssäni se pitäisi olla...:

      http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069

      Syön itseni hoikaksi: solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta
      Lindberg, Fedon A.

      Kustantaja: WSOY
      Ilmoitettu julkaisupäivä/vuosi: 2003
      ISBN: 9510275069
      Hinta: 30,40 euroa
      Saatavuus: Painos loppunut

      Kieli: Suomi
      Sivuja: 231
      Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu
      Julkaisumaa: Suomi

      Tuote-esittely

      Syö itsesi kylläiseksi oikealla ruoalla ja pudota samalla painoasi!

      Periaate on yksinkertainen: valkuaisaineiden ja hiilihydraattien määrän tulee olla tasapainossa joka aterialla. Glykeemisen indeksin (GI) avulla hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin sillä perusteella, miten ne vaikuttavat verensokeriin. Nopeat nostavat indeksin kattoon, hitaat imeytyvät vähitellen ja pitävät yllä kylläisyyden tunnetta.

      Kirja neuvoo miten liikakiloista pääsee eroon ja antaa kullan arvoisia neuvoja kaikille, joilla on taipumusta diabetekseen tai sydänsairauksiin. Kun verensokeri pysyy kurissa, energiankulutus tehostuu, paino putoaa, väsymys kaikkoaa ja suorituskyky paranee. Kirja antaa pätevää tietoa uusimmista tutkimustuloksista helppotajuisesti. Se innostaa lukijaa aloittamaan vaivattoman ruokavalion, joka voi jatkua koko loppuiän.

      Sisätautien erikoislääkäri Fedon A. Lindberg johtaa Oslossa klinikkaa, joka on erikoistunut ylipainon ja elämäntapasairauksien hoitoon. Teos on saanut laajan suosion, ja tulokset ovat rohkaisevia.

      • 40 hyvää reseptiä
      • neljän viikon ruokalista
      • glykemiaindeksitaulukko

      • huono puoli

        että esim VHH perustuu melko pitkälti GK(GL):hon ja suurinosahan on sitä mieltä että kyseessä on vain huuhaa jolla on tarkoitus rahastaa ilman tieteellisiä perusteita.


      • Ruokavaliota etsivä

        Hei, Ennen kuin tilaan, voitko vielä varmentaa, onko kirjan lopussa siis GK-taulukko (glykeeminenkuorma)? Omasta mielestäni tuo GI ei anna välttämättä oikeaa kumaa, mutt GK sisältää juuri puuttuvat parametrit.


    • täältäkin
      • hk_

        Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:

        "Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
        määrään tärkkelystä."

        Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.

        "Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."

        Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.

        Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)


      • beeta-glukaani
        hk_ kirjoitti:

        Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:

        "Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
        määrään tärkkelystä."

        Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.

        "Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."

        Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.

        Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)

        Kaura on hyvä liukoisen kuidun lähde.


      • asiasta kiinnostunut

        Voisiko joku ystävällisesti kertoa, olenko ymmärtänyt nämä termit oikein?

        1.) Glykemiaindeksi siis tarkoittaa sitä kuinka nopeasti ravinnosta saatava hiilihydraatti siirtyy verenkiertoon, ja glykemiakuorma sitä miten pitkään ravinnon hiilihydraatit vaikuttavat?

        2.) Siis jos verensokeria mitattaisiin aterian jälkeen koko ajan, niin GI osoittaisi verensokerin noususta saatavan piikin korkeuden ja GL piikin leveyden.


    • alkuperäinen kysyjä

      Kiitos linkeistä ja vinkeistä :)

    • Nimetön
    • orava12

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3468
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1486
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1239
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1212
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      961
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      933
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      822
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      85
      761
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      745
    Aihe