Glykeeminen indeksi taulukko?

mistä löytyy

Mistäs löytyisi internetistä hyvä ellei paras ruoka-aineiden glykeemistä indeksiä kartoittava taulukko? Voishan sitä itsekin googlettaa mut jos joku tietää jonkun tosi kattavan, niin laittakaapa linkki jakoon :)

13

23610

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ainakin

      http://www.glycemicindex.com/

      Sivulla glykeeminen indeksi = GI; glykeeminen kuorma = GL (glycemic load), mutten ehtinnyt katsomaan, onko tosta kuormasta juttua. Kyllä sieltä jotain listoja saa esiin, mutten tiedä, kuinka kattavia.

    • linkki tästä

      http://www.mendosa.com/gilists.htm

      Revised International Table of Glycemic Index (GI) and Glycemic Load (GL) Values — 2002

      By David Mendosa

      Tuosta edellisestä linkistä ei päässyt katselemaan listoja, vaan piti hakea ruokaryhmän nimellä. Tästä Mendosan sivulta saa aika pitkän listan esiin, mutta hankalaa on, kun on jotain tiettyjä valmisruokia, joita meillä ei ole, jne. Sivun linkeistä löytyy muutakin hyödyllistä.

    • yksinkertaisesti

      http://www.lowglycemicdiet.com/gifoodlist.html

      ohje sivulla: "Here is the glycemic index for some everyday foods. They're arranged from low to high, with the actual GI Value shown at the right of the food. Click on a category you want to see."

      Klikkaa laatikossa olevia ruokaryhmien värittyjä nimiä.


      Toinen vinkki:

      Minulla on tämä kirja, jota oli myynnissä vuosi sitten esim. Suomalaisessa, mutta kirjastosta varmaan löytyy, ja Fedon A. Lindbergiltä on tulossa kai uusiakin kirjoja. Kirjassa on GI/GL -taulukko lopussa. En vain kirjaa nyt löytänyt, mutta jossain hyllyssäni se pitäisi olla...:

      http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510275069

      Syön itseni hoikaksi: solakkuutta tasapainoisesta ruokavaliosta
      Lindberg, Fedon A.

      Kustantaja: WSOY
      Ilmoitettu julkaisupäivä/vuosi: 2003
      ISBN: 9510275069
      Hinta: 30,40 euroa
      Saatavuus: Painos loppunut

      Kieli: Suomi
      Sivuja: 231
      Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu
      Julkaisumaa: Suomi

      Tuote-esittely

      Syö itsesi kylläiseksi oikealla ruoalla ja pudota samalla painoasi!

      Periaate on yksinkertainen: valkuaisaineiden ja hiilihydraattien määrän tulee olla tasapainossa joka aterialla. Glykeemisen indeksin (GI) avulla hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin sillä perusteella, miten ne vaikuttavat verensokeriin. Nopeat nostavat indeksin kattoon, hitaat imeytyvät vähitellen ja pitävät yllä kylläisyyden tunnetta.

      Kirja neuvoo miten liikakiloista pääsee eroon ja antaa kullan arvoisia neuvoja kaikille, joilla on taipumusta diabetekseen tai sydänsairauksiin. Kun verensokeri pysyy kurissa, energiankulutus tehostuu, paino putoaa, väsymys kaikkoaa ja suorituskyky paranee. Kirja antaa pätevää tietoa uusimmista tutkimustuloksista helppotajuisesti. Se innostaa lukijaa aloittamaan vaivattoman ruokavalion, joka voi jatkua koko loppuiän.

      Sisätautien erikoislääkäri Fedon A. Lindberg johtaa Oslossa klinikkaa, joka on erikoistunut ylipainon ja elämäntapasairauksien hoitoon. Teos on saanut laajan suosion, ja tulokset ovat rohkaisevia.

      • 40 hyvää reseptiä
      • neljän viikon ruokalista
      • glykemiaindeksitaulukko

      • huono puoli

        että esim VHH perustuu melko pitkälti GK(GL):hon ja suurinosahan on sitä mieltä että kyseessä on vain huuhaa jolla on tarkoitus rahastaa ilman tieteellisiä perusteita.


      • Ruokavaliota etsivä

        Hei, Ennen kuin tilaan, voitko vielä varmentaa, onko kirjan lopussa siis GK-taulukko (glykeeminenkuorma)? Omasta mielestäni tuo GI ei anna välttämättä oikeaa kumaa, mutt GK sisältää juuri puuttuvat parametrit.


    • täältäkin
      • hk_

        Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:

        "Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
        määrään tärkkelystä."

        Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.

        "Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."

        Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.

        Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)


      • beeta-glukaani
        hk_ kirjoitti:

        Tuo oli hyvä linkki, erityisesti GI-lukemaan vaikuttavien tekijöiden osalta. Pari lainausta kommentteineen:

        "Sokeri on vain puoleksi glukoosia. Siksi sokeri nostaa verensokeria vähemmän verrattuna vastaavaan
        määrään tärkkelystä."

        Tuon seikan takia tärkkelyksen arvostaminen sokerin sijaan on perusteetonta. Mm. viljan, perunan ja riisin hiilihydraatit ovat juuri tärkkelystä, joka ruoansulatuskanavassa hajoaa puhtaaksi glukoosiksi ja nostaa siis verensokeria nopeasti.

        "Liukoinen kuitu muodostaa hyytelöä, joka hidastaa entsyymien pääsyä pilkkomaan ruokaa ja hidastaa mahan tyhjenemistä. Täysjyväisissä ruis- ja vehnäjauhoissa on vain vähän liukoista kuitua."

        Runsaasti liukoista kuitua ja vähän sokeroituvia hiilihydraatteja on mm. vihreissä kasviksissa.

        Ravinteiden ja verensokerin tasaisuuden kannalta vihreät kasvikset lisätty sokeri on tärkkelystä parempi vaihtoehto. Ja vielä parempi ilman sitä sokeria - tilalle vaikka oliiviöljyä :)

        Kaura on hyvä liukoisen kuidun lähde.


      • asiasta kiinnostunut

        Voisiko joku ystävällisesti kertoa, olenko ymmärtänyt nämä termit oikein?

        1.) Glykemiaindeksi siis tarkoittaa sitä kuinka nopeasti ravinnosta saatava hiilihydraatti siirtyy verenkiertoon, ja glykemiakuorma sitä miten pitkään ravinnon hiilihydraatit vaikuttavat?

        2.) Siis jos verensokeria mitattaisiin aterian jälkeen koko ajan, niin GI osoittaisi verensokerin noususta saatavan piikin korkeuden ja GL piikin leveyden.


    • alkuperäinen kysyjä

      Kiitos linkeistä ja vinkeistä :)

    • Nimetön
    • orava12

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      71
      3105
    2. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      92
      2875
    3. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      51
      2115
    4. Mietin että

      Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin
      Ikävä
      20
      1575
    5. Oot ilkee paha noita

      Paha babushka Luulitko etten tienny
      Ikävä
      15
      1349
    6. Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon

      Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..
      Vimpeli
      5
      1338
    7. Aaamu on täällä taas!

      Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa
      Ikävä
      13
      1301
    8. Tajusin vaan...

      Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein
      Ikävä
      13
      1273
    9. Sytyttikö hallin lapsi vai joku mielipuoli

      Onko tietoa? Toivon jälkimmäistä
      Vimpeli
      18
      1270
    10. Noin ulkonäkö-jutut ei multa

      Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin
      Ikävä
      24
      1232
    Aihe