Mikä öljy paistamiseen?

ÖljyPaistaja

Olen käyttänyt Extra Virgin oliiviöljyä paistamiseen. Luin rypsiöljyvalmistajan sivuilta, että oliiviöljy ei olisikaan kovin hyvä paistoöljy:

"Kylmäpuristettu oliiviöljy sisältää lehtivihreähiukkasia, jotka antavat tuoreelle öljylle tunnusomaisen vihreän värin. Ajan myötä näiden hiukkasten väri haalistuu ja öljy muuttuu väriltään keltaiseksi. Lehtivihreähiukkaset kuitenkin säilyvät öljyssä. Kun öljyä kuummennetaan pannulla, hiukkaset muuttuvat palaessaan PAH-partikkeleiksi. Nämä PAH-partikkelit aiheuttavat syöpää."

http://www.virgino.fi/kaytto/ukk.html

Näihin tulee toki suhtautua varauksella, koska on kyse "kilpailevaa" tuottetta valmistavan yhtiön sivuista.

Mitä öljyä suosittelisitte paistamiseen?

50

9030

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käytän

      .......

    • Goya

      Tämä on loputon kiistakysymys eri koulukuntien välillä, joten puolueetonta vastausta et tule saamaan.
      Anna sen vuoksi vain makusi ratkaista! Minä suosin ehdottomasti sitä samaa oliiviöljyä mitä sinäkin olet käyttänyt. Rypsiöljyä pidän äärimmäisen pahanmakuisena ja -hajuisena.

    • ......

      Sinänsä hauskaa tuommonen tieto ei löydy kuin rypsiöljyvalmistajien sivuilta joten hieman puolueellista kyl.

      Käytä paistamiseen sitä öljyä jonka mausta tykkäät oli oliivi, rypsi, rapsi tai joku muu. Jos jossain öljyssä olisikin haitallisia yhdisteitä niin niitä on niin vähän ettei niistä sairastu. Tietenkin jos öljyä juot päivittäin litratolkulla niin silloin tuolla voisi olla hitusen merkityst.

      • skäribo

        sillä öljyn juomisella ei ole niin väliä. PAH-yhdisteitä syntyy (etenkin oliiviöljyä) kuumennettaessa.


      • on merkitystä

        Perinteisessä välimeren ruokavaliossa käytetään öljyä moninkertaisesti suomeen verrattuna ja se on juuri oliiviöljyä.
        Kyseessä ei siis ole terveyttä huonontava tuote.


      • mistäköhän
        on merkitystä kirjoitti:

        Perinteisessä välimeren ruokavaliossa käytetään öljyä moninkertaisesti suomeen verrattuna ja se on juuri oliiviöljyä.
        Kyseessä ei siis ole terveyttä huonontava tuote.

        sinä tiedät etteivätkö olisi vieläkin terveempiä ilman oliiviöljyä.Mitä nyt kerrot on vain omia otattelujasi.


      • haaaaa
        mistäköhän kirjoitti:

        sinä tiedät etteivätkö olisi vieläkin terveempiä ilman oliiviöljyä.Mitä nyt kerrot on vain omia otattelujasi.

        Ei ole totta. Sinä ylennät itsesi monien tutkijoiden yläpuolelle, millä meriiteillä?


      • tietoa
        haaaaa kirjoitti:

        Ei ole totta. Sinä ylennät itsesi monien tutkijoiden yläpuolelle, millä meriiteillä?

        jonkun tutkijan väitteestä asiassa.Voisi vaikka rypsiöljy olla sielläkin terveellisempää.Älykkäämpiä kyllä etelässä ovat kun osaavat käyttää hyväkseen omia tuotteitaan,jopa myydä suomeenkin ja joka kyky ainakin suomalaisilta puuttuu.


      • ihan
        haaaaa kirjoitti:

        Ei ole totta. Sinä ylennät itsesi monien tutkijoiden yläpuolelle, millä meriiteillä?

        monia tutkijoita.Onko Yrjö serkku yksi niistä?


    • käytän

      Extra virgin oliiviöljyä salaatteihin yms. Sitten käytän "tavallista" oliiviöljyä tai rypsiöljyä paistamiseen, kumpaa sattuu olemaan. Hätätilassa paistan tolla extra virginillä.

      Kreikassa esim. käyttävät paistamiseen tavan oliiviöljyä ja pöydässä sitten paremmat..

    • Kiril

      Se sietää korkeampia lämpötiloja ja karsinogeenien määrä on vähäisempi.

      Paistaminen ja friteeraus

      Kreetalainen neitsytöljy sopii erityisesti paistamiseen, sillä se sietää hyvin korkeita lämpötiloja ja sen voi kuumentaa 12-14 kertaa savuamislämpötilaan (180 C) ), kun siemenöljyä voi kuumentaa vain kerran tai pari. Tällöinkin neitsytöljyn karsinogeeninen määrä on vähäisempi kuin pari kertaa kuumennetun siemenöljyn. Lisäksi on huomattu, että D5-avenasterol, on erityisen aktiivinen antioksidantti korkeissa lämpötiloissa. Sitä on erityisen paljon oliiviöljyssä, enemmän kuin muissa ruokaöljyissä. Lämmitettäessä oliiviöljy laajenee, joten sitä myös kuluu vähemmän.
      Neitsytöljyn korkein kriittinen lämpötila on n. 180 C (friteerauslämpötila on kuitenkin 160 C), palmuöljyn 240 C ja maapähkinäöljyn 220 C . Tavallinen oliiviöljy sietää 210 C.

      • Kiril

      • tosi vakuuttavaa.
        Kiril kirjoitti:

        lähde: http://www.cretanfood.fi/kaytto.html

        MAAHANTUONTI/ TUKKUKAUPPA
        KNOSSOS CRETANFOOD

        Oy Baltra Ex & Im Ltd
        Vaahterakatu 2, 37120 NOKIA
        Puh. (03) 3420 840
        Fax. (03) 3420 842


      • Kiril
        tosi vakuuttavaa. kirjoitti:

        MAAHANTUONTI/ TUKKUKAUPPA
        KNOSSOS CRETANFOOD

        Oy Baltra Ex & Im Ltd
        Vaahterakatu 2, 37120 NOKIA
        Puh. (03) 3420 840
        Fax. (03) 3420 842

        www.virgino.fi puolueeton, kun itse valmistaa sitä.


      • sitä

        joillakin autoillakin 300km tunnissa.Kysymys vain on milloin ne vauhdit ovat ajankohtaisia.


      • laittanut
        Kiril kirjoitti:

        www.virgino.fi puolueeton, kun itse valmistaa sitä.

        tänne jonkin linkin rypsiöljylinkin? En muistaakseni.


      • Kiril
        laittanut kirjoitti:

        tänne jonkin linkin rypsiöljylinkin? En muistaakseni.

        ketjun aloittaja laittoi


    • öljy

      Asiaa on hyvä lähteä purkamaan rasvoista: tyydyttynyt, kertatyydyttymätön ja monityydyttymätön. Tyydyttynyt kestää parhaiten härskiintymättä ja monityydyttymätön huonoiten. Tällöin öljyt eivät ole paistamiseen parhaita mahdollisia, sillä niissä on usein suhteellisen vähän tyydyttynyttä rasvaa. Jos kuitenkin välttämättä haluaa öljyä käyttää, niin sellainen jossa on mahdollisimman vähän monityydyttymätöntä.

      Oliiviöljyssä on huomattavasti vähemmän ko monityydyttymätöntä kuin rypsiöljyssä. Oliiviöljyistä taas kylmäpuristetut neitsytöljyt ovat hienoja herkutteluun tarkoitettuja tuotteita. Niiden käyttö paistamiseen on "helmiä sioille"-tyyppistä touhua, sillä niiden hienot aromit tuhoutuvat kuumennuksessa. Ne on tarkoitettu nautittaviksi kuumentamatta. Paistamiseen "oikea" oliiviöljy on tavallinen oliiviöljy. Sitä on jo valmistusvaiheessa "rassattu" niin paljon, että hienous on jo mennyttä.

      • Goya

        "ei mikään öljy" -henkilölle:

        Tuokin on tuollaista totaalista höpönhöpöä jonka olet jonkun itsenimitetyn "asiantuntijan" kirjoituksesta lukenut ja uskonut: "Oliiviöljyistä taas kylmäpuristetut neitsytöljyt ovat hienoja herkutteluun tarkoitettuja tuotteita. Niiden käyttö paistamiseen on "helmiä sioille"-tyyppistä touhua, sillä niiden hienot aromit tuhoutuvat kuumennuksessa. Ne on tarkoitettu nautittaviksi kuumentamatta."
        Neitsytöljyäkin voi aivan yhtä hyvin käyttää myös paistamiseen. Esim. Lidlin neitsytöljy on niin halpaa, ettei siinä mene mitään helmiä sioille. Terveellisempää on tässäkin yhteydessä kuin "tavallinen" oliiviöljy, jota sivumennen sanottuna nykyään saa jopa etsimällä etsiä suomalaisesta ruokakaupasta, kun kaikki oliiviöljy alkaa jo olla neitsytöljyä. Toki lähtökohta on alun perin ollut se, että kalliimpaa neitsytöljyä ei "kannata" käyttää paistamiseen, koska halvempi tavallinenkin "välttää", mutta tuo on totaalisesti rahallinen kysymys.
        Ja yhtä hyvin voisin väittää, että esim. salaattiin pitää käyttää "neutraalimpaa" tavallista oliiviöljyä, kun sen sijaan "voimakas" neitsytöljy laimentuu sopivasti paistaessa tai vaihtoehtoisesti antaa pihville tuhdin aromin.
        Eli makuasioita nämä lopultakin ovat, kuten jo ensimmäisessä viestissäni yllä klo. 13.52 totesin.


      • tai ei
        Goya kirjoitti:

        "ei mikään öljy" -henkilölle:

        Tuokin on tuollaista totaalista höpönhöpöä jonka olet jonkun itsenimitetyn "asiantuntijan" kirjoituksesta lukenut ja uskonut: "Oliiviöljyistä taas kylmäpuristetut neitsytöljyt ovat hienoja herkutteluun tarkoitettuja tuotteita. Niiden käyttö paistamiseen on "helmiä sioille"-tyyppistä touhua, sillä niiden hienot aromit tuhoutuvat kuumennuksessa. Ne on tarkoitettu nautittaviksi kuumentamatta."
        Neitsytöljyäkin voi aivan yhtä hyvin käyttää myös paistamiseen. Esim. Lidlin neitsytöljy on niin halpaa, ettei siinä mene mitään helmiä sioille. Terveellisempää on tässäkin yhteydessä kuin "tavallinen" oliiviöljy, jota sivumennen sanottuna nykyään saa jopa etsimällä etsiä suomalaisesta ruokakaupasta, kun kaikki oliiviöljy alkaa jo olla neitsytöljyä. Toki lähtökohta on alun perin ollut se, että kalliimpaa neitsytöljyä ei "kannata" käyttää paistamiseen, koska halvempi tavallinenkin "välttää", mutta tuo on totaalisesti rahallinen kysymys.
        Ja yhtä hyvin voisin väittää, että esim. salaattiin pitää käyttää "neutraalimpaa" tavallista oliiviöljyä, kun sen sijaan "voimakas" neitsytöljy laimentuu sopivasti paistaessa tai vaihtoehtoisesti antaa pihville tuhdin aromin.
        Eli makuasioita nämä lopultakin ovat, kuten jo ensimmäisessä viestissäni yllä klo. 13.52 totesin.

        Makuaisioita tai ei, mutta et selvästikään ole perillä oliiviöljyn käyttökulttuurista. Toki kukin saa käyttää mitä haluaa ja miten haluaa.

        On hyvin kyseenalaista myydäänkö Lidlissä kylmäpuristettua neitsytöljyä. Pullossa voi niin lukea, mutta sisältö voi olla jotain muuta.


      • Kiril
        Goya kirjoitti:

        "ei mikään öljy" -henkilölle:

        Tuokin on tuollaista totaalista höpönhöpöä jonka olet jonkun itsenimitetyn "asiantuntijan" kirjoituksesta lukenut ja uskonut: "Oliiviöljyistä taas kylmäpuristetut neitsytöljyt ovat hienoja herkutteluun tarkoitettuja tuotteita. Niiden käyttö paistamiseen on "helmiä sioille"-tyyppistä touhua, sillä niiden hienot aromit tuhoutuvat kuumennuksessa. Ne on tarkoitettu nautittaviksi kuumentamatta."
        Neitsytöljyäkin voi aivan yhtä hyvin käyttää myös paistamiseen. Esim. Lidlin neitsytöljy on niin halpaa, ettei siinä mene mitään helmiä sioille. Terveellisempää on tässäkin yhteydessä kuin "tavallinen" oliiviöljy, jota sivumennen sanottuna nykyään saa jopa etsimällä etsiä suomalaisesta ruokakaupasta, kun kaikki oliiviöljy alkaa jo olla neitsytöljyä. Toki lähtökohta on alun perin ollut se, että kalliimpaa neitsytöljyä ei "kannata" käyttää paistamiseen, koska halvempi tavallinenkin "välttää", mutta tuo on totaalisesti rahallinen kysymys.
        Ja yhtä hyvin voisin väittää, että esim. salaattiin pitää käyttää "neutraalimpaa" tavallista oliiviöljyä, kun sen sijaan "voimakas" neitsytöljy laimentuu sopivasti paistaessa tai vaihtoehtoisesti antaa pihville tuhdin aromin.
        Eli makuasioita nämä lopultakin ovat, kuten jo ensimmäisessä viestissäni yllä klo. 13.52 totesin.

        että neitsytoliiviöljy on se puhtain ja luonnollisin öljy joka valmistetaan oliivin hedelmälihasta kylmäpuristamalla mekaanisesti alhaisessa lämpötilassa. Se on myös puhtain öljy ja se luokitellaan sitä paremmaksi mitä alhaisempi sen happopitoisuus on. Itse käytän kreikkalaista Sitia Extra neitsytöliiviöljyä jonka happopitoisuus on 0,3%. Sitia on voittanut useita palkintoja.

        Neitsytoliiviöljyä voidaan mielestäni käyttää salaatteihin ja paistamiseen että friteeraamiseen, säilömiseen ja tietenkin lämpimiin vihannes- ja liharuokiin, sillä niiden maku korostuu oliiviöljyn ansiosta ja hyvä neitsytöljy antaa vieläpä lisäaromia ruokaan.

        Vaatimattomammat öljyt eivät sitten ole niin puhtaita ja terveellisiä ja se viimeiseksi jäänyt jäteöliiviöljy meneekin saippuan valmistukseen.


      • Goya
        tai ei kirjoitti:

        Makuaisioita tai ei, mutta et selvästikään ole perillä oliiviöljyn käyttökulttuurista. Toki kukin saa käyttää mitä haluaa ja miten haluaa.

        On hyvin kyseenalaista myydäänkö Lidlissä kylmäpuristettua neitsytöljyä. Pullossa voi niin lukea, mutta sisältö voi olla jotain muuta.

        Tunnistan sinut käyttämistäsi termeistä nimenomaan henkilöksi joka on opetellut ulkoa muutamia klisheitä ja fraaseja osaamatta itse ajatella mitään omalla päällä. Ja lisäksi näytät kuuluvan niihin, jotka ennakkoluuloisesti kuvittelevat Lidlin tuotteiden olevan jotakin muuta kuin ensiluokkaisia. Lidlillä on jopa kahta eri laatua neitsytoliiviöljyä. Sen sijaan muista marketeista tavallinen oliiviöljy on vähemmistönä. Bertollilla on yksi, ja ehkä Borgesillakin, mutta en ole varma, kun en viitsi enää vaivautua niitä pulloja tutkiskelemaan.
        Oliiviöljyä olen käyttänyt päivittäin vuodesta 1968. Joten älä sinä ala puhua minulle "oliiviöljyn käyttökulttuurista".


      • Hyvää.
        Kiril kirjoitti:

        että neitsytoliiviöljy on se puhtain ja luonnollisin öljy joka valmistetaan oliivin hedelmälihasta kylmäpuristamalla mekaanisesti alhaisessa lämpötilassa. Se on myös puhtain öljy ja se luokitellaan sitä paremmaksi mitä alhaisempi sen happopitoisuus on. Itse käytän kreikkalaista Sitia Extra neitsytöliiviöljyä jonka happopitoisuus on 0,3%. Sitia on voittanut useita palkintoja.

        Neitsytoliiviöljyä voidaan mielestäni käyttää salaatteihin ja paistamiseen että friteeraamiseen, säilömiseen ja tietenkin lämpimiin vihannes- ja liharuokiin, sillä niiden maku korostuu oliiviöljyn ansiosta ja hyvä neitsytöljy antaa vieläpä lisäaromia ruokaan.

        Vaatimattomammat öljyt eivät sitten ole niin puhtaita ja terveellisiä ja se viimeiseksi jäänyt jäteöliiviöljy meneekin saippuan valmistukseen.

        Tilasin Sitiaa täältä http://www.megamarket.gr/0345-p-460.html koska se tuli postikuluineenkin yli 300€ halvemmaksi kuin Suomesta ostettuna. Nyt tosin näyttää hinta olevan 30€ suurempi kuin keväällä. Itse tilasin 40 litraa.


      • sääliksi
        Goya kirjoitti:

        Tunnistan sinut käyttämistäsi termeistä nimenomaan henkilöksi joka on opetellut ulkoa muutamia klisheitä ja fraaseja osaamatta itse ajatella mitään omalla päällä. Ja lisäksi näytät kuuluvan niihin, jotka ennakkoluuloisesti kuvittelevat Lidlin tuotteiden olevan jotakin muuta kuin ensiluokkaisia. Lidlillä on jopa kahta eri laatua neitsytoliiviöljyä. Sen sijaan muista marketeista tavallinen oliiviöljy on vähemmistönä. Bertollilla on yksi, ja ehkä Borgesillakin, mutta en ole varma, kun en viitsi enää vaivautua niitä pulloja tutkiskelemaan.
        Oliiviöljyä olen käyttänyt päivittäin vuodesta 1968. Joten älä sinä ala puhua minulle "oliiviöljyn käyttökulttuurista".

        Juttu vain on niin, etten opettele asioita ulkoa. Arvosta hienoja tuotteita käyttämällä niitä niiden arvon vaatimalla tavalla.

        Lisäksi olen Lidl-ihailija. Se ei kuitenkaan tarkoita että kuljen laput silmillä. Ei Lidlissäkään kaikki ole mahtavaa. Esim. Lidlin "italialainen" Luccese öljy ei ole italialaista, eikä kylmäpuristettua.

        Moni on tehnyt ikänsä jotain, eikä silti ole siinä hyvä.


      • Goya
        sääliksi kirjoitti:

        Juttu vain on niin, etten opettele asioita ulkoa. Arvosta hienoja tuotteita käyttämällä niitä niiden arvon vaatimalla tavalla.

        Lisäksi olen Lidl-ihailija. Se ei kuitenkaan tarkoita että kuljen laput silmillä. Ei Lidlissäkään kaikki ole mahtavaa. Esim. Lidlin "italialainen" Luccese öljy ei ole italialaista, eikä kylmäpuristettua.

        Moni on tehnyt ikänsä jotain, eikä silti ole siinä hyvä.

        Kyllä minä tunnen saksalaisen viinilehden väitteen, että Luccese olisi "väärennös". Netti on täynnä kaikenlaisia tämänkintyyppisiä väitteitä. Muistaakseni ei kuitenkaan väitetty, ettei Luccese olisi ollut italialainen, vaan "vain", ettei se ole valmistettu Luccassa, "vain" pullotettu siellä.
        Hesari teki vuosi-pari sitten öljyasiantuntijoilla "sokkotestin" eri neitsytoliiviöljyjen paremmuudesta, ja muistaakseni Luccese joko voitti tai tuli vähintään toiseksi.
        Eli juju on: olkoon mikä öljy tahansa mitä öljyä tahansa, niin ratkaisevaa on miltä se maistuu, ja miten hyvin sen käyttö onnistuu omiin tarpeisiin.
        Itse en viitsi ostaa edes Luccesea, vaan tyydyn vielä halvempaankin litran muovipullossa myytävään Lidlin neitsytoliiviöljyyn, joka sekin on oikein hyvää kaikkiin käyttötarkoituksiin.


      • kauppaa
        tai ei kirjoitti:

        Makuaisioita tai ei, mutta et selvästikään ole perillä oliiviöljyn käyttökulttuurista. Toki kukin saa käyttää mitä haluaa ja miten haluaa.

        On hyvin kyseenalaista myydäänkö Lidlissä kylmäpuristettua neitsytöljyä. Pullossa voi niin lukea, mutta sisältö voi olla jotain muuta.

        sinä esittelisit.Tästähän pulma tuli.Kukahan päättäisi missä pullossa olisi sitä mitä lukee?

        Elämä sitten on vaikeaa.


      • aika
        Goya kirjoitti:

        Tunnistan sinut käyttämistäsi termeistä nimenomaan henkilöksi joka on opetellut ulkoa muutamia klisheitä ja fraaseja osaamatta itse ajatella mitään omalla päällä. Ja lisäksi näytät kuuluvan niihin, jotka ennakkoluuloisesti kuvittelevat Lidlin tuotteiden olevan jotakin muuta kuin ensiluokkaisia. Lidlillä on jopa kahta eri laatua neitsytoliiviöljyä. Sen sijaan muista marketeista tavallinen oliiviöljy on vähemmistönä. Bertollilla on yksi, ja ehkä Borgesillakin, mutta en ole varma, kun en viitsi enää vaivautua niitä pulloja tutkiskelemaan.
        Oliiviöljyä olen käyttänyt päivittäin vuodesta 1968. Joten älä sinä ala puhua minulle "oliiviöljyn käyttökulttuurista".

        vaihtaa öljyä ennenkuin tulee fanaatikoksi?


      • litkua
        Goya kirjoitti:

        Kyllä minä tunnen saksalaisen viinilehden väitteen, että Luccese olisi "väärennös". Netti on täynnä kaikenlaisia tämänkintyyppisiä väitteitä. Muistaakseni ei kuitenkaan väitetty, ettei Luccese olisi ollut italialainen, vaan "vain", ettei se ole valmistettu Luccassa, "vain" pullotettu siellä.
        Hesari teki vuosi-pari sitten öljyasiantuntijoilla "sokkotestin" eri neitsytoliiviöljyjen paremmuudesta, ja muistaakseni Luccese joko voitti tai tuli vähintään toiseksi.
        Eli juju on: olkoon mikä öljy tahansa mitä öljyä tahansa, niin ratkaisevaa on miltä se maistuu, ja miten hyvin sen käyttö onnistuu omiin tarpeisiin.
        Itse en viitsi ostaa edes Luccesea, vaan tyydyn vielä halvempaankin litran muovipullossa myytävään Lidlin neitsytoliiviöljyyn, joka sekin on oikein hyvää kaikkiin käyttötarkoituksiin.

        Käytät halvinta litkua ja pidät pidät itseäsi oliiviöljynkäytön asiantuntijana. Miten tuolla aiemmin mainittiinkaan, joku voi tehdä jotain ikänsä osaamatta sitä kunnolla.

        Noilla Lidlin öljyillä on oma käyttöalueensa, mutta mitään hienoja ne eivät ole.


      • DF123
        Goya kirjoitti:

        "ei mikään öljy" -henkilölle:

        Tuokin on tuollaista totaalista höpönhöpöä jonka olet jonkun itsenimitetyn "asiantuntijan" kirjoituksesta lukenut ja uskonut: "Oliiviöljyistä taas kylmäpuristetut neitsytöljyt ovat hienoja herkutteluun tarkoitettuja tuotteita. Niiden käyttö paistamiseen on "helmiä sioille"-tyyppistä touhua, sillä niiden hienot aromit tuhoutuvat kuumennuksessa. Ne on tarkoitettu nautittaviksi kuumentamatta."
        Neitsytöljyäkin voi aivan yhtä hyvin käyttää myös paistamiseen. Esim. Lidlin neitsytöljy on niin halpaa, ettei siinä mene mitään helmiä sioille. Terveellisempää on tässäkin yhteydessä kuin "tavallinen" oliiviöljy, jota sivumennen sanottuna nykyään saa jopa etsimällä etsiä suomalaisesta ruokakaupasta, kun kaikki oliiviöljy alkaa jo olla neitsytöljyä. Toki lähtökohta on alun perin ollut se, että kalliimpaa neitsytöljyä ei "kannata" käyttää paistamiseen, koska halvempi tavallinenkin "välttää", mutta tuo on totaalisesti rahallinen kysymys.
        Ja yhtä hyvin voisin väittää, että esim. salaattiin pitää käyttää "neutraalimpaa" tavallista oliiviöljyä, kun sen sijaan "voimakas" neitsytöljy laimentuu sopivasti paistaessa tai vaihtoehtoisesti antaa pihville tuhdin aromin.
        Eli makuasioita nämä lopultakin ovat, kuten jo ensimmäisessä viestissäni yllä klo. 13.52 totesin.

        Et ole selvästikään maistanut laadukasta Extra Virgin oliiviöljyä saatika nähnyt hintalappua


    • Voi voi voi

      Öljyn käyttäminen paistamiseen on täysin typerää touhua. Se ei ruskistu eikä anna makua kunnolla. Paistamisessa vain kunnollinen voi toimii! Öljyä ei pidä käyttää muuta kuin uppopaistamiseen, friteeraamiseen ja wokkaamiseen!

      • miksikäs

        niihinkään?


    • Rasvamies

      Paistamiseen parhaiten soveltuu voi ja kylmäpuristettu neitsyt kookosöljy. Nämä kestävät korkeita lämpötiloja. Rypsiöljy sisältää paljon monityydyttymättömiä rasvoja jotka muuttuvat kuumennettaessa terveydelle haitallisiksi transrasvoiksi. Oliiviöljy sisältää monityydyttymättömiä rasvoja vain vähän, joten se on terveysmielessä parempi kuin rypsi, mutta sitäkään ei saisi lämmittää yli 150°.

    • ÖljyPaistaja

      Asia näyttää herättävän intohimoja puoleen ja toiseen. Jatkan kuitenkin hyvillä mielin paistamista neitsytoliiviöljyllä.

      • sitähän täällä hehkutetaan

        Eipä täällä paljon kukaan muu saa ääntänsä kuuluville kun nämä vhh ihmiset, joten turha täällä edes kysyä mitää ja odottaa puolueettomia vastauksia. Itsekin käytän öljyä paistamiseen, pullossa lukee että se käy paistamiseen niin silloin se käy paistamiseen. Piste. Vetäkööt muut sitä VOItaan, minä en.

        Voi voi kun voi ei katsokaas voi sopia kaikille.


    • tuotteen

      markkinoinnin edistämiseen käytetään jonkin toisen tuotteet maollaamista, tavalla tai toisella, niin niihin täytyy suhtautua epäilyksellä. Nykyäänhän mainoksissa ei enää saa suoraan puhua kilpailijoiden tuotemerkeistä mutta esimerkit ovat kyllä sellaisia että kaikki tietävät mistä on kyse.

      Paistamiseen voit käyttää tavallista oliiviöljyä, voita tai rypsiöljyä. Kylmäpuristetut öljyt eivät ole tarkoitettu paistamiseen.

      • !!!

        Eli aloitat ikään kuin taas alusta tämän koko ruljanssin?!


      • ymmärtänyt
        !!! kirjoitti:

        Eli aloitat ikään kuin taas alusta tämän koko ruljanssin?!

        Olen vasta aloittanut tämän viestiketjun lukemisen.

        Mutta kerrotko mikä ei pidä paikkaansa tuossa kirjoittamassani?


      • Kiril
        ymmärtänyt kirjoitti:

        Olen vasta aloittanut tämän viestiketjun lukemisen.

        Mutta kerrotko mikä ei pidä paikkaansa tuossa kirjoittamassani?

        "Kylmäpuristetut öljyt eivät ole tarkoitettu paistamiseen".

        Kyllä ne on tarkoitettu kaikkeen ruoanlaittoon koska kylmäpuristus on hellävaraisin tapa valmistaa oliiviöljyä. Tästähän täällä on keskusteltu ja yrität aloittaa saman keskustelun alusta.


      • tulkita
        Kiril kirjoitti:

        "Kylmäpuristetut öljyt eivät ole tarkoitettu paistamiseen".

        Kyllä ne on tarkoitettu kaikkeen ruoanlaittoon koska kylmäpuristus on hellävaraisin tapa valmistaa oliiviöljyä. Tästähän täällä on keskusteltu ja yrität aloittaa saman keskustelun alusta.

        kun kerran menee pieleen. Kylmäpuristettuja ei ole tarkoitettu paistamiseen (vaikka eräät niitä siihen käyttävät), koska niiden hyvät ominaisuudet silloin hväiävät. Johan se on täällä tullut ilmi. Teollisesti käsitellyt öljyt taasen soveltuvat paremmin paistamiseen.

        Ihmettelen miksi vastaat tähän sen vastaisesti mitä yleensä kirjoitat, ja taasen se keneltä kysyin ei vastaa mitään?


      • sinunkin
        tulkita kirjoitti:

        kun kerran menee pieleen. Kylmäpuristettuja ei ole tarkoitettu paistamiseen (vaikka eräät niitä siihen käyttävät), koska niiden hyvät ominaisuudet silloin hväiävät. Johan se on täällä tullut ilmi. Teollisesti käsitellyt öljyt taasen soveltuvat paremmin paistamiseen.

        Ihmettelen miksi vastaat tähän sen vastaisesti mitä yleensä kirjoitat, ja taasen se keneltä kysyin ei vastaa mitään?

        olisi opiskeltava vielä vähän enemmän öljyistä.Olet takertunut johonkin iänikuiseen lukemaasi tai kuulemaasi otatteluun.Ainakin kylmäpuristettu rapsiöljy(huom rapsi)sopii vallan mainiosti paistamiseen.Hyviä puolia on jäljellä ihan tarpeeksi muulla tavalla valmistettuihin verrattuna.


      • juuri
        sinunkin kirjoitti:

        olisi opiskeltava vielä vähän enemmän öljyistä.Olet takertunut johonkin iänikuiseen lukemaasi tai kuulemaasi otatteluun.Ainakin kylmäpuristettu rapsiöljy(huom rapsi)sopii vallan mainiosti paistamiseen.Hyviä puolia on jäljellä ihan tarpeeksi muulla tavalla valmistettuihin verrattuna.

        kaksi melko rasvatonta kyljystä muutaman minuutin miedolla lämmöllä rapsiöljyssä(kakkosella,kuusinumeroisessa asteikossa).Ruskeus puuttui mutta mehukkuus oli tallella ja tosi hyvältä maistoi.Itselläni ei ole suurempia vaatimuksia ruskistamisen suhteen,koska ruskistaminen nähtävästi tuottaa syöpää aiheuttavia aineita ja eiköhän vähentäne muutenkin ruokatarvikkeen laatua,joten muista hyödyllisistä aineksista ei sitten ole vastaavaa hyötyä.Toista kyljystä pidin kauemmin pannulla kun olin ottanut lämmön kokonaan pois.Se tuli jopa ruskistetuksi.Mitä lienee sitten öljylle tapahtunut.Lämpö oli siis kumminkin melko alhainen koko ajan.


    • Ölöö

      kaadoin just 2 l rypsiöljyy frittikeittimest viämeriin tekasin ranskiksii haisi niin vitust (sori just siltä) oon aikasemmin käyttänä aurigongukka öljyy ja siitä tuli hyväy fresn fraissit
      vitun kamaa toi rypsraps

    • Netta80

      Luin aikoinani suomalaisen yliopiston tutkimuksen, siitä että kylmäpuristettu rypsiöljy kestää hyvin paistamisen ilman että ravintoaineet katoavat. Käytän siis salaateissa aina extra virgin oliivi- tai saksanpähkinäöljyä maun vuoksi ja sitten paistamisessa extra virgin rypsiöljyä.

      • Kiril

        päinvastoin. Käytän kylmäpuristettua oliiviöljyä paistamiseen mutta rypsiöljyn jättäisin salaatin kastikkeeksi, mutta en maun vuoksi siihenkään vaan laitan oliiviöljyä, koska se on maultaan paras salaattiin. Eihän Horiatiki salaatti ole mitään ilman oliiviöljyä.


      • deodorist

        Mihin se ravintoaine öljystä katoaisi? Se kun on 100% rasvaa ja öljyn ainoa ravintoaine on rasva. Sitä katoaa korkeintaan syöjän suuhun.

        Rypsiöljy oli muuten täysin ihmisravinnoksi kelpaamatonta korkean erukahappopitoisuuden takia. Vasta kanadalaisten jalostettua rypsiä, siitä saatiin muutakin kuin teollisuusöljyä. Vielä nykyäänkin saattaa markkinoilla olla vanhan tyyppistä rypsiöljyä, joka on deodorisoitu ruokaöljyksi. Erukahappoa deodorisointi ei kuitenkaan poista.


    • vähän

      Ruotsalaisesta tutkimuksesta.Valitettavasti vain ruotsinkielisille.Tämän mukaan rapsiöljyllä on kaikki edut puolellaan oliiviöljyyn verrattuna.Ruotsissa on kylläkin rapsiöljyn käyttö voimakkaassa nousussa joten tiedä häntä mikä on oikein.

      www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/utskrift/0,3258,457095,00.html

    • kokkikoti

      Noniin,käyutän itse paistamiseen voin ja oliiviöljyn seosta,voi öljy yhdessä voin kanssa toimii,molemmat antavat oman makunsa paistokseen,eikhän pihvien tarvitse olla ns.paistosta tummapintaisia,parasta on hyvä maku.Jos pihvi kärvennetään pinnaltaan tummaksi,eikös se ole merkki epäterveellisestä paistamisesta. Näin se vain on.

    • eiköhännoinpärjää

      Extra Virgin-oliiviöljy ei sovellu paistamiseen vaan parempi olisi käyttää halvempia oliiviöljyjä tai mieluummin auringonkukka- ja rypsiöljyjä eikä niitäkään kylmäpuristettuina.

      Kaikissa kylmäpuristetuissa öljyissä extravirgin-öljyissä on hyvin voimakas maku ja paistaessa tämä korostuu. Niitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa lähinnä maustamiseen ja salaatin kastikkeisiin, mutta korkeita lämpötiloja ne kestävät huonosti maun kärsien eli siis halvempia, miedompia öljyjä paistamiseen ja "parempia" muuhun kokkaukseen.

      Tein aikoinaan muutaman munakkaan niin extravirginoliiviöljyllä kuin -rypsiöljyllä ja huonolle maistuivat, joten nykyään käytän paistamiseeen vain tavallista, mautonta rypsiöljyä - ihan vain maun takia.

    • NäilläMeilläMennään

      Käytän voita tai kirkastettua voita paistamiseen. Rypsiöljyä eli moottoriöljyä en käytä ravinnoksi lainkaan. Sillä voi rasvata vaikka saranoita. Extra Virgin-oliiviöljy salaattiin. Elixi omegaa valmiiseen kaurapuuroon.

    • välimeri.hyvä.meri

      Oliiviöljy on kuin kotitekoista pontikkaa, tosi ällöä.

    Ketjusta on poistettu 19 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2651
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      148
      1198
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1105
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      125
      979
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      964
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      205
      921
    7. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      296
      833
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      825
    9. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      13
      825
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      39
      812
    Aihe