Säilykemaito?

Kertokaa mihin käytetään ns. etnisissä ruokakaupoissa niin runsain mitoin myytävänä olevaa "säilykemaitoa", vai millä nimikkeellä sitä pitäisi kutsua? Ja myös maitojauhetta tuntuu löytyvän valtavissa "kanistereissa". Mikä on näiden valmisteiden "etu" verrattuna tavalliseen tuoreeseen maitoon, jota Suomessa saa yllin kyllin ja kaiketi edullisestikin?
Ilmoita


1.Sitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, ajattele sitä samoin kuin kookosmaito, ruuanlaittoon, leipomiseen ym...

2.Sitten kun koko purkin suletussa muodossa laittaa vesikattilaan kiehumaan ja keittää noin 1h niin saa todella hyvää kinuskimarmeladia.

3.Tässä on yksi tapa myöskin
http://www.herkkupaja.net/reseptit/desertit/key_lime_pie.htm
3 VASTAUSTA:
Missä maissa tuota säilykemaitoa lähinnä käytetään?

Onpa mahtavan näköinen lime-piiras(kyseessä taitaa olla Floridan Key Westin paikallisherkku). Kävisiköhän siihen aivan tavallinen maito? (laktoositonta versiota ajattelen...)
Toki ymmärrän että sitä voi käyttää ja nimenomaan käytetäänkin ruoanlaittoon. Mutta mikä on sen "etu" suhteessa tavalliseen maitoon, eli eikö jälkimmäisen käyttö onnistuisi samaan tarkoitukseen? Ja sitten vielä se kysymys maitojauheen käytöstä (kun sitä myydään niin valtavissa pakkauksissa)?
Ummikkoomikko kirjoitti:
Toki ymmärrän että sitä voi käyttää ja nimenomaan käytetäänkin ruoanlaittoon. Mutta mikä on sen "etu" suhteessa tavalliseen maitoon, eli eikö jälkimmäisen käyttö onnistuisi samaan tarkoitukseen? Ja sitten vielä se kysymys maitojauheen käytöstä (kun sitä myydään niin valtavissa pakkauksissa)?
Latina-amerikassa sitä käytetään paljon, olosuhteiden ja kylmätilojen puutteessa. Kuiva maito on lyönyt läpi maailmalla samasta syystä.

Kyllä tuossa oli kyseessä Key lime pie siis Keyn tunnettu piirakka josta on monta eri muunnelmaa, en mene sanomaan onnistuuko tavallisella maidolla mutta ainahan voit koittaa, kun lisäät esim. liivatetta. Koska säilykemaito on paksumpaa.

Suhteet kuivamaidossa, katsoin omastani on jtn näin,
Leivontaan = joka dl on yhtä kuin 1 1/2 rkl jauhetta.
Maidoksi = Litraan vettä noin 100g maitojauhetta

Toivottavasti noista oli apua
+Lisää kommentti
makeaa. Sokeria siinä on 45%. Eli ei tavalliselle maidolla voi korvata. Säilykemaito on paksua "töhnää". Kastike on kyllä hyvää ja leivontaan sopii hyvin.
8 VASTAUSTA:
Jos ko. maito on noinkin makeaa, niin käytetäänkö sitä pääsääntöisesti makean leivontaan?
Ninna1 kirjoitti:
Jos ko. maito on noinkin makeaa, niin käytetäänkö sitä pääsääntöisesti makean leivontaan?
kiinni. en ole nähnyt missään ohjetta jossa sitä olis käytetty muuhun kun makeaan tarjottavaan. Säilykemaitoa käytetään jonkin verran intialaisessa keittössä ja länsimaissa piirakoihin ym.
Gloria ruoka ja viini lehdessä numero 38 eli 5/2006 on juttu säilyke- eli kondensoidusta maidosta. kannataa katella jos kiinostaa.
mielikuvituksesta kirjoitti:
kiinni. en ole nähnyt missään ohjetta jossa sitä olis käytetty muuhun kun makeaan tarjottavaan. Säilykemaitoa käytetään jonkin verran intialaisessa keittössä ja länsimaissa piirakoihin ym.
Gloria ruoka ja viini lehdessä numero 38 eli 5/2006 on juttu säilyke- eli kondensoidusta maidosta. kannataa katella jos kiinostaa.
mukaan sitä löytyy myös makeuttamattomana. Sitähän voi sitten käyttää vaikka mihin. En ole sellaista missään nähnyt, hyvä kun makeitettua versiota on löytynyt. Suomessa on vielä aika huonot valikoimat näitä vähän oudonpia raaka-aineta. Onneksi tilanne paranee koko ajan.
jutun kirjoitti:
mukaan sitä löytyy myös makeuttamattomana. Sitähän voi sitten käyttää vaikka mihin. En ole sellaista missään nähnyt, hyvä kun makeitettua versiota on löytynyt. Suomessa on vielä aika huonot valikoimat näitä vähän oudonpia raaka-aineta. Onneksi tilanne paranee koko ajan.
Kyllä sitä on makeuttamattomanakin.
Mutta se missä makeutusta on tavallisempi.
On maita jotka käytää sitä kerman tilalla ruuanlaitossa.
mielikuvituksesta kirjoitti:
kiinni. en ole nähnyt missään ohjetta jossa sitä olis käytetty muuhun kun makeaan tarjottavaan. Säilykemaitoa käytetään jonkin verran intialaisessa keittössä ja länsimaissa piirakoihin ym.
Gloria ruoka ja viini lehdessä numero 38 eli 5/2006 on juttu säilyke- eli kondensoidusta maidosta. kannataa katella jos kiinostaa.
Ei kai kondensoitu maito ole "säilykemaitoa", vaan ihan "kuivamaitoa" eli maitojauhetta? "Kondensoidahan" tarkoittaa "haihduttaa" (neste pois)? Vaan mihin tätä maitojauhetta käytetään niin suuria määriä, että sitä myydään kymmenen litran kanistereissa?
Ummikkomikko kirjoitti:
Ei kai kondensoitu maito ole "säilykemaitoa", vaan ihan "kuivamaitoa" eli maitojauhetta? "Kondensoidahan" tarkoittaa "haihduttaa" (neste pois)? Vaan mihin tätä maitojauhetta käytetään niin suuria määriä, että sitä myydään kymmenen litran kanistereissa?
Siis maitojauhe on kuivattua maitoa. Sitä mihin maitojauhetta voi suuria määriä käyttää en tiedä.
Kondensoitu maito eli tiivistemaito valmistetaan keittämällä maitoa jolloin se tietysti tiivistyy. Tätä tiivistettä saa siis makeana ja makeuttamattomana.
Makeaan lisätään sokeria lähes 50%.Rasvaa paksussa maidossa on 8%.
Oma purkkini näyttää olevan saksalaista tai kreikkalaista alkuperää.
vuoksi täsmennys: kirjoitti:
Siis maitojauhe on kuivattua maitoa. Sitä mihin maitojauhetta voi suuria määriä käyttää en tiedä.
Kondensoitu maito eli tiivistemaito valmistetaan keittämällä maitoa jolloin se tietysti tiivistyy. Tätä tiivistettä saa siis makeana ja makeuttamattomana.
Makeaan lisätään sokeria lähes 50%.Rasvaa paksussa maidossa on 8%.
Oma purkkini näyttää olevan saksalaista tai kreikkalaista alkuperää.
Katsoin vanhasta sanakirjasta, ja sen mukaan kondensoitu maito on todellakin tiivistetty maito, mutta ei siis loppuun saakka, vaan vain paksuksi. Olin tulkinnut sanan kondensoida (haihduttaa) niin, että siinä haihdutetaan neste ihan kokonaan pois, niin että jäljelle jää maitojauhe eli kuivamaito. Mutta se tehdän sitten vissiin vielä erikseen.
Ummikkoomikko kirjoitti:
Katsoin vanhasta sanakirjasta, ja sen mukaan kondensoitu maito on todellakin tiivistetty maito, mutta ei siis loppuun saakka, vaan vain paksuksi. Olin tulkinnut sanan kondensoida (haihduttaa) niin, että siinä haihdutetaan neste ihan kokonaan pois, niin että jäljelle jää maitojauhe eli kuivamaito. Mutta se tehdän sitten vissiin vielä erikseen.
jauhe, jota ainakin äitini käyttää mökillä ja joskus pullan leipomiseen. maitojauheestahan tulee mormaalin maidon paksusta, kun taas kondensoitu (tai tiiviste tai säilyke) maito on itsessään käyttökelpoinen aine.
Kun tätä asiaa on nyt pari päivää miettinyt niin siitä makeutetusta kondensoidusta maidosta voisi saada aika hyviä kahvidrinkkejä, ja mitenköhän se toimisi esimerkikri muffinsien nesteenä? Se vanha kastike idea pitää joskus kokeilla. Eli purkista etiketti pois ja purkki kiehuvaan veteen. Keitetään tunnista kolmeen tuntiin, siitä riipuen miten paksua "toffee" kastiketta haluaa. Tina teki kyseistä kastiketta joskus ja ohje löytyy myös gloria ruoka ja viini lehdestä.
Ja eikun purkkia keittämään. Siinä pitää vaan olla tarkana ja antaa purkin kunnolla jäähtyä, ennekun avaa sen!
+Lisää kommentti
käyttää säilykemaitoa maassa, missä on ihanaa, tuoretta ja raikasta maitoa ympäri vuoden saatavilla ruuanlaittoon. Miten noi laktoosi-intoleranttiset, onko heille jotain etua?
Muuten ihan sama kuin että meille tuodaan pullovettä, kun meillä varmaan on maailman paras raakavesi juotavaksi.
1 VASTAUS:
että tänä säilykemaito on maitoa joka on haihdutettu paksuksi, makeaksi töhnäksi. Ehkä maidon säilyttäminen on ollut niin helpompaa ja kevyempää viedä paikasta toiseen. Voisin kuvitella että kuumissa oloissa säilykepurkin säilyttäminen on myös helpompaa kun tuore maidon. En sitten tiedä.
Tuotetta on sitten keksitty käytää länsimaisessa keittössä muuhunkin kun teen tai kahvin maustamiseen. Ei se korvaa mitenkää perinteistä maitoa, mitä täällä on totuttu käyttämään.
Eri maiden ja kulttuurien ruokakulttuuri ja tavat leviävät hyvinkin nopeasti. On hyvä hallita ja kunnioittaa omia perinteitä, mutta tutustumalla muiden kulttuureihin ja tapoihin, voi saada uusia tuulia ja ideoita omaan ruuanlaittoon.
Minusta on ainakin hauskaa ja mielenkiintoista tutustua kaikeen uuteen.
+Lisää kommentti
On vähemmän konsentroitua, joka esimerkiksi kahvissa on paljon paremman makuista kuin kerma. Sääli ettei saa Suomesta.

Sitten on paksua ja makeaa, josta tehdään leivonnaisia.
Ilmoita
Etnisissä kaupoissa myytävä säilykemaito on erittäin paksua, kuin vanilja-kastikketa rakenteeltaan. Maito makeaa ja paksua, joten sitä voit käyttää sellaisenaan esim. jäätelön tai lettujen/pannukakun kastikkeenaa. Toimii myös kahvissa.

Intialaiset pannukakkujen kanssa tarjotaan juuri tätä makeaa tölkkimaitoa->Suomalaiset matkailijat tietävät tämän yhdisteleman esim. banana-pancakes nimisestä jälkkäristä jota voi esim.Thaimaassa nauttia.

Osta tölkki kotiin ja kokeile vaikka lettujen kanssa! Ihanaa!
2 VASTAUSTA:
Oi kiitos sinulle matkailainen 1!!!!

Juuri noita sanoja olen etsinyt, melkein jo murheen murtamana. Thaimaassa tutustuin banana pancakes herkkuun ja tähän tuiki ihmeelliseen " säilykemaitoon"...?

Kukaan vaan ei ollut vielä yhdistänyt sitä niihin b-pancakeihin...nyt tiedän että etsin oikeaa tavaraa!!!

Juoksen heti johonkin etn. liikkeeseen ja kokeilemaan (naurettavan sähkölieden) voimalla my dear banana-pancakes!!! ah!!
Hiiris kirjoitti:
Oi kiitos sinulle matkailainen 1!!!!

Juuri noita sanoja olen etsinyt, melkein jo murheen murtamana. Thaimaassa tutustuin banana pancakes herkkuun ja tähän tuiki ihmeelliseen " säilykemaitoon"...?

Kukaan vaan ei ollut vielä yhdistänyt sitä niihin b-pancakeihin...nyt tiedän että etsin oikeaa tavaraa!!!

Juoksen heti johonkin etn. liikkeeseen ja kokeilemaan (naurettavan sähkölieden) voimalla my dear banana-pancakes!!! ah!!
http://everything2.com/e2node/banana%20pancakes
+Lisää kommentti
Olen tehnyt useasti säilykemaidosta tuota toffeekinuskia. Se on aivan älyttömän hyvää...

Keittoaikana olen pitänyt noin 3 tuntia, tykkään, että saa olla hieman paksua kastiketta. Purkki kattilalliseen vettä, niin että vedenpinta on purkin yläreunaa ylempänä eli peittyy kokonaan. Muutoin kastike ei tule tasaisesti paksua, vaan osa jää "raa'aksi" eli löysemmäksi.

Lisää tietoa Dulce del Lechestä saa googlaamalla! Tässä myös basic-ohjeet:
http://www.milk.com/recipes/dessert/dulce-de-leche.html
1 VASTAUS:
kerkesin jo avata purkin kun en tiennyt että se pitää keittää purkkineen päivineen, tietääkö kukaan miten sille nyt käy? voiko sitä keittää esim. kerroskattilassa?
+Lisää kommentti
Minuakin kiinnostaisi tietää, onko joku kokeillut kondensoida itse maitopurkin. Asun peräkylillä, eihän täältä tuota saa kuin tilaamalla netistä. Mahtaako maksaa vaivaa ruveta maitotölkistä etenemään? Missä keittelette kinuskiksi asti?
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Säilykemaito?

Kertokaa mihin käytetään ns. etnisissä ruokakaupoissa niin runsain mitoin myytävänä olevaa "säilykemaitoa", vai millä nimikkeellä sitä pitäisi kutsua? Ja myös maitojauhetta tuntuu löytyvän valtavissa "kanistereissa". Mikä on näiden valmisteiden "etu" verrattuna tavalliseen tuoreeseen maitoon, jota Suomessa saa yllin kyllin ja kaiketi edullisestikin?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta