Kertokaa mihin käytetään ns. etnisissä ruokakaupoissa niin runsain mitoin myytävänä olevaa "säilykemaitoa", vai millä nimikkeellä sitä pitäisi kutsua? Ja myös maitojauhetta tuntuu löytyvän valtavissa "kanistereissa". Mikä on näiden valmisteiden "etu" verrattuna tavalliseen tuoreeseen maitoon, jota Suomessa saa yllin kyllin ja kaiketi edullisestikin?
Säilykemaito?
22
11440
Vastaukset
- lecho con ...
1.Sitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, ajattele sitä samoin kuin kookosmaito, ruuanlaittoon, leipomiseen ym...
2.Sitten kun koko purkin suletussa muodossa laittaa vesikattilaan kiehumaan ja keittää noin 1h niin saa todella hyvää kinuskimarmeladia.
3.Tässä on yksi tapa myöskin
http://www.herkkupaja.net/reseptit/desertit/key_lime_pie.htm- Ninna1
Missä maissa tuota säilykemaitoa lähinnä käytetään?
Onpa mahtavan näköinen lime-piiras(kyseessä taitaa olla Floridan Key Westin paikallisherkku). Kävisiköhän siihen aivan tavallinen maito? (laktoositonta versiota ajattelen...) - Ummikkoomikko
Toki ymmärrän että sitä voi käyttää ja nimenomaan käytetäänkin ruoanlaittoon. Mutta mikä on sen "etu" suhteessa tavalliseen maitoon, eli eikö jälkimmäisen käyttö onnistuisi samaan tarkoitukseen? Ja sitten vielä se kysymys maitojauheen käytöstä (kun sitä myydään niin valtavissa pakkauksissa)?
- lecho con ...
Ummikkoomikko kirjoitti:
Toki ymmärrän että sitä voi käyttää ja nimenomaan käytetäänkin ruoanlaittoon. Mutta mikä on sen "etu" suhteessa tavalliseen maitoon, eli eikö jälkimmäisen käyttö onnistuisi samaan tarkoitukseen? Ja sitten vielä se kysymys maitojauheen käytöstä (kun sitä myydään niin valtavissa pakkauksissa)?
Latina-amerikassa sitä käytetään paljon, olosuhteiden ja kylmätilojen puutteessa. Kuiva maito on lyönyt läpi maailmalla samasta syystä.
Kyllä tuossa oli kyseessä Key lime pie siis Keyn tunnettu piirakka josta on monta eri muunnelmaa, en mene sanomaan onnistuuko tavallisella maidolla mutta ainahan voit koittaa, kun lisäät esim. liivatetta. Koska säilykemaito on paksumpaa.
Suhteet kuivamaidossa, katsoin omastani on jtn näin,
Leivontaan = joka dl on yhtä kuin 1 1/2 rkl jauhetta.
Maidoksi = Litraan vettä noin 100g maitojauhetta
Toivottavasti noista oli apua
- on erittäin
makeaa. Sokeria siinä on 45%. Eli ei tavalliselle maidolla voi korvata. Säilykemaito on paksua "töhnää". Kastike on kyllä hyvää ja leivontaan sopii hyvin.
- Ninna1
Jos ko. maito on noinkin makeaa, niin käytetäänkö sitä pääsääntöisesti makean leivontaan?
- mielikuvituksesta
Ninna1 kirjoitti:
Jos ko. maito on noinkin makeaa, niin käytetäänkö sitä pääsääntöisesti makean leivontaan?
kiinni. en ole nähnyt missään ohjetta jossa sitä olis käytetty muuhun kun makeaan tarjottavaan. Säilykemaitoa käytetään jonkin verran intialaisessa keittössä ja länsimaissa piirakoihin ym.
Gloria ruoka ja viini lehdessä numero 38 eli 5/2006 on juttu säilyke- eli kondensoidusta maidosta. kannataa katella jos kiinostaa. - jutun
mielikuvituksesta kirjoitti:
kiinni. en ole nähnyt missään ohjetta jossa sitä olis käytetty muuhun kun makeaan tarjottavaan. Säilykemaitoa käytetään jonkin verran intialaisessa keittössä ja länsimaissa piirakoihin ym.
Gloria ruoka ja viini lehdessä numero 38 eli 5/2006 on juttu säilyke- eli kondensoidusta maidosta. kannataa katella jos kiinostaa.mukaan sitä löytyy myös makeuttamattomana. Sitähän voi sitten käyttää vaikka mihin. En ole sellaista missään nähnyt, hyvä kun makeitettua versiota on löytynyt. Suomessa on vielä aika huonot valikoimat näitä vähän oudonpia raaka-aineta. Onneksi tilanne paranee koko ajan.
- lecho con ...
jutun kirjoitti:
mukaan sitä löytyy myös makeuttamattomana. Sitähän voi sitten käyttää vaikka mihin. En ole sellaista missään nähnyt, hyvä kun makeitettua versiota on löytynyt. Suomessa on vielä aika huonot valikoimat näitä vähän oudonpia raaka-aineta. Onneksi tilanne paranee koko ajan.
Kyllä sitä on makeuttamattomanakin.
Mutta se missä makeutusta on tavallisempi.
On maita jotka käytää sitä kerman tilalla ruuanlaitossa. - Ummikkomikko
mielikuvituksesta kirjoitti:
kiinni. en ole nähnyt missään ohjetta jossa sitä olis käytetty muuhun kun makeaan tarjottavaan. Säilykemaitoa käytetään jonkin verran intialaisessa keittössä ja länsimaissa piirakoihin ym.
Gloria ruoka ja viini lehdessä numero 38 eli 5/2006 on juttu säilyke- eli kondensoidusta maidosta. kannataa katella jos kiinostaa.Ei kai kondensoitu maito ole "säilykemaitoa", vaan ihan "kuivamaitoa" eli maitojauhetta? "Kondensoidahan" tarkoittaa "haihduttaa" (neste pois)? Vaan mihin tätä maitojauhetta käytetään niin suuria määriä, että sitä myydään kymmenen litran kanistereissa?
- vuoksi täsmennys:
Ummikkomikko kirjoitti:
Ei kai kondensoitu maito ole "säilykemaitoa", vaan ihan "kuivamaitoa" eli maitojauhetta? "Kondensoidahan" tarkoittaa "haihduttaa" (neste pois)? Vaan mihin tätä maitojauhetta käytetään niin suuria määriä, että sitä myydään kymmenen litran kanistereissa?
Siis maitojauhe on kuivattua maitoa. Sitä mihin maitojauhetta voi suuria määriä käyttää en tiedä.
Kondensoitu maito eli tiivistemaito valmistetaan keittämällä maitoa jolloin se tietysti tiivistyy. Tätä tiivistettä saa siis makeana ja makeuttamattomana.
Makeaan lisätään sokeria lähes 50%.Rasvaa paksussa maidossa on 8%.
Oma purkkini näyttää olevan saksalaista tai kreikkalaista alkuperää. - Ummikkoomikko
vuoksi täsmennys: kirjoitti:
Siis maitojauhe on kuivattua maitoa. Sitä mihin maitojauhetta voi suuria määriä käyttää en tiedä.
Kondensoitu maito eli tiivistemaito valmistetaan keittämällä maitoa jolloin se tietysti tiivistyy. Tätä tiivistettä saa siis makeana ja makeuttamattomana.
Makeaan lisätään sokeria lähes 50%.Rasvaa paksussa maidossa on 8%.
Oma purkkini näyttää olevan saksalaista tai kreikkalaista alkuperää.Katsoin vanhasta sanakirjasta, ja sen mukaan kondensoitu maito on todellakin tiivistetty maito, mutta ei siis loppuun saakka, vaan vain paksuksi. Olin tulkinnut sanan kondensoida (haihduttaa) niin, että siinä haihdutetaan neste ihan kokonaan pois, niin että jäljelle jää maitojauhe eli kuivamaito. Mutta se tehdän sitten vissiin vielä erikseen.
- on vanha hyvä
Ummikkoomikko kirjoitti:
Katsoin vanhasta sanakirjasta, ja sen mukaan kondensoitu maito on todellakin tiivistetty maito, mutta ei siis loppuun saakka, vaan vain paksuksi. Olin tulkinnut sanan kondensoida (haihduttaa) niin, että siinä haihdutetaan neste ihan kokonaan pois, niin että jäljelle jää maitojauhe eli kuivamaito. Mutta se tehdän sitten vissiin vielä erikseen.
jauhe, jota ainakin äitini käyttää mökillä ja joskus pullan leipomiseen. maitojauheestahan tulee mormaalin maidon paksusta, kun taas kondensoitu (tai tiiviste tai säilyke) maito on itsessään käyttökelpoinen aine.
Kun tätä asiaa on nyt pari päivää miettinyt niin siitä makeutetusta kondensoidusta maidosta voisi saada aika hyviä kahvidrinkkejä, ja mitenköhän se toimisi esimerkikri muffinsien nesteenä? Se vanha kastike idea pitää joskus kokeilla. Eli purkista etiketti pois ja purkki kiehuvaan veteen. Keitetään tunnista kolmeen tuntiin, siitä riipuen miten paksua "toffee" kastiketta haluaa. Tina teki kyseistä kastiketta joskus ja ohje löytyy myös gloria ruoka ja viini lehdestä.
Ja eikun purkkia keittämään. Siinä pitää vaan olla tarkana ja antaa purkin kunnolla jäähtyä, ennekun avaa sen!
- mutta miksi
käyttää säilykemaitoa maassa, missä on ihanaa, tuoretta ja raikasta maitoa ympäri vuoden saatavilla ruuanlaittoon. Miten noi laktoosi-intoleranttiset, onko heille jotain etua?
Muuten ihan sama kuin että meille tuodaan pullovettä, kun meillä varmaan on maailman paras raakavesi juotavaksi.- ymmärtänyt
että tänä säilykemaito on maitoa joka on haihdutettu paksuksi, makeaksi töhnäksi. Ehkä maidon säilyttäminen on ollut niin helpompaa ja kevyempää viedä paikasta toiseen. Voisin kuvitella että kuumissa oloissa säilykepurkin säilyttäminen on myös helpompaa kun tuore maidon. En sitten tiedä.
Tuotetta on sitten keksitty käytää länsimaisessa keittössä muuhunkin kun teen tai kahvin maustamiseen. Ei se korvaa mitenkää perinteistä maitoa, mitä täällä on totuttu käyttämään.
Eri maiden ja kulttuurien ruokakulttuuri ja tavat leviävät hyvinkin nopeasti. On hyvä hallita ja kunnioittaa omia perinteitä, mutta tutustumalla muiden kulttuureihin ja tapoihin, voi saada uusia tuulia ja ideoita omaan ruuanlaittoon.
Minusta on ainakin hauskaa ja mielenkiintoista tutustua kaikeen uuteen.
- matkustelija
On vähemmän konsentroitua, joka esimerkiksi kahvissa on paljon paremman makuista kuin kerma. Sääli ettei saa Suomesta.
Sitten on paksua ja makeaa, josta tehdään leivonnaisia. - matkalainen1
Etnisissä kaupoissa myytävä säilykemaito on erittäin paksua, kuin vanilja-kastikketa rakenteeltaan. Maito makeaa ja paksua, joten sitä voit käyttää sellaisenaan esim. jäätelön tai lettujen/pannukakun kastikkeenaa. Toimii myös kahvissa.
Intialaiset pannukakkujen kanssa tarjotaan juuri tätä makeaa tölkkimaitoa->Suomalaiset matkailijat tietävät tämän yhdisteleman esim. banana-pancakes nimisestä jälkkäristä jota voi esim.Thaimaassa nauttia.
Osta tölkki kotiin ja kokeile vaikka lettujen kanssa! Ihanaa!- Hiiris
Oi kiitos sinulle matkailainen 1!!!!
Juuri noita sanoja olen etsinyt, melkein jo murheen murtamana. Thaimaassa tutustuin banana pancakes herkkuun ja tähän tuiki ihmeelliseen " säilykemaitoon"...?
Kukaan vaan ei ollut vielä yhdistänyt sitä niihin b-pancakeihin...nyt tiedän että etsin oikeaa tavaraa!!!
Juoksen heti johonkin etn. liikkeeseen ja kokeilemaan (naurettavan sähkölieden) voimalla my dear banana-pancakes!!! ah!! - kookoasmaitokin käy
Hiiris kirjoitti:
Oi kiitos sinulle matkailainen 1!!!!
Juuri noita sanoja olen etsinyt, melkein jo murheen murtamana. Thaimaassa tutustuin banana pancakes herkkuun ja tähän tuiki ihmeelliseen " säilykemaitoon"...?
Kukaan vaan ei ollut vielä yhdistänyt sitä niihin b-pancakeihin...nyt tiedän että etsin oikeaa tavaraa!!!
Juoksen heti johonkin etn. liikkeeseen ja kokeilemaan (naurettavan sähkölieden) voimalla my dear banana-pancakes!!! ah!!
- Nam-nam
Olen tehnyt useasti säilykemaidosta tuota toffeekinuskia. Se on aivan älyttömän hyvää...
Keittoaikana olen pitänyt noin 3 tuntia, tykkään, että saa olla hieman paksua kastiketta. Purkki kattilalliseen vettä, niin että vedenpinta on purkin yläreunaa ylempänä eli peittyy kokonaan. Muutoin kastike ei tule tasaisesti paksua, vaan osa jää "raa'aksi" eli löysemmäksi.
Lisää tietoa Dulce del Lechestä saa googlaamalla! Tässä myös basic-ohjeet:
http://www.milk.com/recipes/dessert/dulce-de-leche.html- sdf3252
kerkesin jo avata purkin kun en tiennyt että se pitää keittää purkkineen päivineen, tietääkö kukaan miten sille nyt käy? voiko sitä keittää esim. kerroskattilassa?
- sergsrt
Minuakin kiinnostaisi tietää, onko joku kokeillut kondensoida itse maitopurkin. Asun peräkylillä, eihän täältä tuota saa kuin tilaamalla netistä. Mahtaako maksaa vaivaa ruveta maitotölkistä etenemään? Missä keittelette kinuskiksi asti?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1203021Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen302434Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092051- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711378Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2601120- 621057
- 711054