Kaurapuuron

ohje?!

Minulla on paketti kokonaisia kauraryynejä, joista voi ainakin paketin ohjeen perusteella tehdä uunipuuroa. Kaurahiutaleista olen joskus tehnyt puuroa, kun se on niin helppoa keittää ne vedessä ja se on valmista tosi nopeasti. Mutta miten kokonaisista ryyneistä saan aikaiseksi puuroa, pitääkö niitä turvottaa vedessä kauemmin, tyyliin yön yli, vai onnistuuko se vain samalla tavalla kuin kaurahiutaleet? En viitsisi kokeilla ennenkuin olen varma miten teen, kun ei viitsisi heittää niitä haaskuuseen, jos se ei onnistukaan niin kuin luulen...

10

8771

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niin onnistuu se

      uunissakin. Noudatat ohjeita ja nautit.

    • kooraa

      mutta kattilassa onnistuu samalla tavalla kuin hiutaleista. Vettä on syytä laittaa hiukan enemmän ja keittoaika on selvästi pitempi. Ei niitä liotella tartte. Kannen alla hitaasti hauduttamalla ja välillä sekoitellen keittää alhaisella lämmöllä. Tulee paljon parempaa kuin hiutaleista.

    • Novius

      Mikä ero on kauraryynien ja kaurahiutaleiden välillä? Olen luullut, että ovat vain kaksi eri nimitystä samalle asialle? Miten ne erottaa toisistaan kaupan hyllyllä? Lukeeko toisen paketin kyljessä -ryynit ja toisen -hiutaleet? Kumpaa on Elovena? Vai löytyykö siltäkin molempia? Kertokaa ihmeessä!
      Tiedän kyllä, että on "pikakaurahiutaleita" ja "tavallisia", mutta tässä kai on kyse jostakin muusta?

      • kooraa

        Kauraryyneillä yleensä tarkoitetaan kokonaisia kauran jyviä. Siis sellaisia riisin muotoisia. Hiutaleet taas ovat lyttyynlyötyjä jyviä, kuten Elovena. Tosin nämä käsitteet ovat nykypäivänä menneet iloisesti sekaisin. En ole varma saako noita kokonaisia jyviä edes kaupasta, maatiloilta ainakin saa.


    • kippari48

      Kauraryynipuuro ja kaurahiutalepuuro eivät todellakaan ole sama asia. Jotkut väittävät että "kaurahiutale" on yleisnimitys, mutta ennen tehtiin uunissa kaurapuuroa koko jyvistä, (ryyneistä). Tässä yksi resepti.

      KAURARYYNIUUNIPUURO

      1 l maitoa
      1,5 dl kokonaisia kauraryynejä
      ripaus suolaa

      1. Voitele vuoka.
      2. Lisää maito, suola ja kauraryynit.
      3. Anna puuron kypsyä 150oC asteessa noin 2 tuntia.

      Maukkaita puurohetkiä vain.

      • !!!

        >>>Kauraryynipuuro ja kaurahiutalepuuro eivät todellakaan ole sama asia. Jotkut väittävät että "kaurahiutale" on yleisnimitys, mutta ennen tehtiin uunissa kaurapuuroa koko jyvistä>>>

        Kipparin selityskyky ei oikein ole siitä loogisimmasta päästä...


      • kippari48
        !!! kirjoitti:

        >>>Kauraryynipuuro ja kaurahiutalepuuro eivät todellakaan ole sama asia. Jotkut väittävät että "kaurahiutale" on yleisnimitys, mutta ennen tehtiin uunissa kaurapuuroa koko jyvistä>>>

        Kipparin selityskyky ei oikein ole siitä loogisimmasta päästä...

        Kauraryyni ja hiutale eivät todellakaan ole sama asia.Joskus muutamat ns."höyrymyllyt" keksivät litistää kauranjyvän ja esikypsyttääkkin sen. Siitä syntyi "kaurahiutale" Kaurapuuro/ kauraryynipuuro, on sitä ennen valmistettu koko jyvistä. Yleisesti ottaen viljasta valmistettiin puurot karkeammista ja vellit hienommiksi käsitellyistä viljoista. Siis ennen tätä mikrouuni aikaa. Mistä luulet että "mannaryyni" on tehty, vai onko se mielestäsi ihan oma viljalajinsa


    • kippari48

      Tässä yksi kauraryyniresepti uunipuuroksi.

      KAURARYYNIUUNIPUURO

      1 l maitoa
      1,5 dl kokonaisia kauraryynejä
      ripaus suolaa

      1. Voitele vuoka.
      2. Lisää maito, suola ja kauraryynit.
      3. Anna puuron kypsyä 150oC asteessa noin 2 tuntia.

      Sii skuten huomaat, niin kyse on kokonaisista kauraryyneistä, ei litistetyistä hiutaleista. Ryynihän on muistaakseni jauhatuksen yhteydessä erotettu jyvän ydinosa. Kuten mm. mannaryyni on vehnän jyvän ydin.

    • mummonjaljissa

      Kiitos tuhannesti reseptistä! Oli kyllä harvinaisen hankala löytää nimenomaan kokonaisesta kaurasta tehtävää puuroa, kun ei googlekaan tuntunut tietävän kaurasuurimoista/-ryyneistä yhtään mitään. Tuntuu olevan nopea ruoka muodissa, eikä kukaan "jaksa" haudutella enää mitään - puurokin on saatava välittömästi pöytään Elovena-hetki-pusseista. ...

    • mummonjaljissa

      Vielä sen verran että tuosta puurosta tuli todella hyvää - melkein kuin riisipuuron rakenne, mutta spelttimäinen ja pehmeä maku. Ei uskoisi että kyse on siitä samasta kitkerästä viljakasvista, jota aamuisin puoliväkisin ahtaa sisäänsä hiutalepuuron muodossa! Tästä lähtien taidan jättää kaiken jalostetun kauran kauppaan - säilyykin niin huonosti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3053
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2715
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2325
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2178
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1996
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      54
      1896
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1576
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1537
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1370
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      29
      1339
    Aihe