Muslimien kieltolistalla

Selailin Finnairin sivuja ja huomioni kiinnittyi erikoisaterioiden yhteydessä muslimeille tarkoitettuun ateriaa. Ateriaselosteessa sanottiin näin:

"Aterian valmistuksessa ei käytetä sianlihaa, alkoholia, etikkaa, ankeriasta eikä suomuttomia kaloja"

Muut ovat ymmärrettäviä ja ennastaan tuttuja kiellettyjä raaka-aineita, mutta etikkaa ihmettelin. Se on varmaan kiellettyjen listalla siksi, että se on alkoholin käymistuote?

Ovatko suomalaiset islaminuskoiset tarkkoja etikan suhteen? Esimerkiksi salaatinkastikkeissa ja säilykkeissä käytetään monenlaisia etikoita enkä ole aikaisemmin törmännyt tähän asiaan.

Valistakaa minua te viisaammat ja asiasta tietävämmät.
6544
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 6

Vanhimmat

Ihmettelen myös minä, muslimimaassa asunut muslimimiehen vaimo. En ole koskaan kuullut, että joku muslimi ei söisi etikkaa, eikä ole kuullut miehenikään. Islamin mukaan se ei ole kiellettyä, mutta ehkä finnairin on otettava varman päälle. Ehkäpä jossain päin maailmaa jotkut tietyn islamin lahkon edustajat pitävät etikkaakin kiellettynä? Tiedä tuota sitten, mutta mielestäni voit aivan huoletta laittaa etikkaa salaatinkastikkeisiin yms. vastakin. Kyllä sitä etikkaa muslimaissakin myydään, eli aika hassua tuo finnairin politiikka :)

Äänestä

etikkaa valmistetaan käymisteitse..johtuisikohan tästä. En nyt ole varma asiasta. Noita kalajuttuja en kyllä ymmärrä/tiedä.

Äänestä
  • Mutta eihän etikassa ole alkoholia? Vai olenko ihan väärässä? Pullon kyljessä ei ainakaan lue. Toisaalta islamissa kielletään vain sellaisen juoman nauttiminen, josta voi humaltua. Esim. piimässä ja monissa hedelmissäkin voi olla alkoholia, mutta ne eivät silti ole kiellettyjä, koska niistä ei voi humaltua. Kalakiellot riippuvat paljolti islamin lohkosta jne. Joillekin suomuttomat/selkärangattomat ovat kiellettyjä, joillekin ei.

    Äänestä

muslimeihin ja kiellettyihin ruoka-aineisiin kuitenkin.

Itse olen vegaani ja luen esim. irtokarkkien kohdalla ainesosaluettelon hyvinkin tarkasti. Useissa karkeissa on liivatetta joissakin on vielä erikseen mainittu, että liivate (sika). Siitä huolimatta muslimit ostavat näitä karkkeja. Onko siis sikaliivatteen syöminen sallittua, vai onko se sellainen asia, ettei sitä tule edes ajatelleeksi, että karkkeihin olisi "piilotettu" sikaa?

Tämä ei ole saivartelua, eikä pilkantekoa, olen vain utelias ja tietämätön tämän suhteen.

Äänestä
  • monetkaan muslimit. Monia tapamuslimeja ei asia Suomessa edes kiinnosta, toiset eivät viitsi nähdä vaivaa ja loput eivät tiedä liivatteesta mitään. Liivatetta käytetään karkeissa yms. muslimimaissakin, mutta niissä yleensä on maininta nauta tai sitten ihmiset muuten vaan luottavat että karkkeihin ei ole kätketty sikaa... tiedä tuota sitten mutta meillä ainakin katsotaan liivatteet yms. mahdolliset eläinperäiset aineet tarkkaan tuoteselosteista. Muslimin näkökulmasta tuo erillinen maininta sika- tai nautaliivatteesta on muuten todella kätevä... kunhan vaan muutkin kuin yksi irtokarkkivalmistaja olisivat noin perusteellisia :)

    Äänestä

  • ajatelleeksi kirjoitti:

    monetkaan muslimit. Monia tapamuslimeja ei asia Suomessa edes kiinnosta, toiset eivät viitsi nähdä vaivaa ja loput eivät tiedä liivatteesta mitään. Liivatetta käytetään karkeissa yms. muslimimaissakin, mutta niissä yleensä on maininta nauta tai sitten ihmiset muuten vaan luottavat että karkkeihin ei ole kätketty sikaa... tiedä tuota sitten mutta meillä ainakin katsotaan liivatteet yms. mahdolliset eläinperäiset aineet tarkkaan tuoteselosteista. Muslimin näkökulmasta tuo erillinen maininta sika- tai nautaliivatteesta on muuten todella kätevä... kunhan vaan muutkin kuin yksi irtokarkkivalmistaja olisivat noin perusteellisia :)

    Kiitän vastauksestasi, nyt on yksi asia vähemmän pohdittavana;)

    Äänestä

Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

Kommentoi aloitusta


etikka? kirjoitti:

Selailin Finnairin sivuja ja huomioni kiinnittyi erikoisaterioiden yhteydessä muslimeille tarkoitettuun ateriaa. Ateriaselosteessa sanottiin näin:

"Aterian valmistuksessa ei käytetä sianlihaa, alkoholia, etikkaa, ankeriasta eikä suomuttomia kaloja"

Muut ovat ymmärrettäviä ja ennastaan tuttuja kiellettyjä raaka-aineita, mutta etikkaa ihmettelin. Se on varmaan kiellettyjen listalla siksi, että se on alkoholin käymistuote?

Ovatko suomalaiset islaminuskoiset tarkkoja etikan suhteen? Esimerkiksi salaatinkastikkeissa ja säilykkeissä käytetään monenlaisia etikoita enkä ole aikaisemmin törmännyt tähän asiaan.

Valistakaa minua te viisaammat ja asiasta tietävämmät.

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu