Kidukset

Miks kidukset pitää poistaa esim. keittoon laitettavasta kalasta?
Ilmoita


13 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


on sanonut?
1 VASTAUS:
no, ne täti ja setät telkkarissa ja keittokirjoissa...
+Lisää kommentti
Mä yleensä keitän liemen erikseen. Siihen tulee ruodot, evät, nahat, ja pää. En todellakaan poista kiduksia, ja hyvää tulee.

Mihinköhän tuollainen neuvo perustuu?
0 VASTAUS:
+Lisää kommentti
Kidukset pitää poistaa siksi, että ne ovat kalojen bakteeripitoisin osa. Nehän suodattavat happea ja keräävät samalla itseensä kaiken lian, tauhkan ja mähnät, mitä vedestä löytyy.

Juuri viikko sitten ilmestyi mm tutkimus, että joka kymmenennellä suomalaisella kirjolohella on kiduksissaa listeria-bakteereita. Vedestä ne ovat kiduksiin tulleet. Miksi siis riskeerata?
4 VASTAUSTA:
ainakaan elävällä kalalla juuri mähniä on.Kidusten tarkoitus on juuri suodattaa happea ja niitten on oltava ja myös ovat puhtaat.Bakteereja on jokapaikassa ja eduksi on jos oppii niitä kestämään.Joka niitä fanaattisesti välttelee,pelaa venäläistä rulettia,ainakin tulevia sukupolvia ajatellen.
kiduksissa kirjoitti:
ainakaan elävällä kalalla juuri mähniä on.Kidusten tarkoitus on juuri suodattaa happea ja niitten on oltava ja myös ovat puhtaat.Bakteereja on jokapaikassa ja eduksi on jos oppii niitä kestämään.Joka niitä fanaattisesti välttelee,pelaa venäläistä rulettia,ainakin tulevia sukupolvia ajatellen.
Saathan sinä totta kai syödä kalan kiduksia ihan vapaasti. Älä kuitenkaan syötä niitä lapsillesi, ellet halua heidän kanssaan pelata sitä venäläistä rulettia.

Ihan oikeasti: onko kalan käsittely niin vieras asia suomalaisille, että useimmat ihmiset syövät jopa kidukset?
syötte kiduksetkin? kirjoitti:
Saathan sinä totta kai syödä kalan kiduksia ihan vapaasti. Älä kuitenkaan syötä niitä lapsillesi, ellet halua heidän kanssaan pelata sitä venäläistä rulettia.

Ihan oikeasti: onko kalan käsittely niin vieras asia suomalaisille, että useimmat ihmiset syövät jopa kidukset?
varmaankaan kukaan syö. Mutta kyllä minun kalaliemeeni kelpaa kalanpää kiduksineen kaikkineen. Ei niitä täällä ole koskaan soppaliemestä ollut aikaa poistaa.
syötte kiduksetkin? kirjoitti:
Saathan sinä totta kai syödä kalan kiduksia ihan vapaasti. Älä kuitenkaan syötä niitä lapsillesi, ellet halua heidän kanssaan pelata sitä venäläistä rulettia.

Ihan oikeasti: onko kalan käsittely niin vieras asia suomalaisille, että useimmat ihmiset syövät jopa kidukset?
syödä.Ei syömisestä ole ollut puhekaan vaikka luonnollisestikaan sinä et asioita pysty erittelemään.Minä kyllä olen erittäin hyvin perillä mitä venäläisellä ruletilla tarkoitetaan.Aivan varmasti paremmin kuin sinä.
+Lisää kommentti
Kalan pilaantuminen alkaa kiduksista, jos kala on todellakin tuore (alle 0,5 h), ei hätää, muuten kidukset pois.
3 VASTAUSTA:
Joo kidukset kannattaa aina napsasta pois. Helpoiten se käy kalasaksilla. Ei oo liian työlästä, ettei kannattais poistaa. Itse poistan jopa savustettavasta kalasta kidukset pois. Perusteluni siihen on, koska savustin joskus kalan jossa oli kidukset paikallaan maistui liha joka oli kiduksen lähellä kitkerältä, oletin että maku lähti kiduksista. Tämä on meikäläisen olettamus eikä sitä ole tieteellisesti todistettu.
pois kirjoitti:
Joo kidukset kannattaa aina napsasta pois. Helpoiten se käy kalasaksilla. Ei oo liian työlästä, ettei kannattais poistaa. Itse poistan jopa savustettavasta kalasta kidukset pois. Perusteluni siihen on, koska savustin joskus kalan jossa oli kidukset paikallaan maistui liha joka oli kiduksen lähellä kitkerältä, oletin että maku lähti kiduksista. Tämä on meikäläisen olettamus eikä sitä ole tieteellisesti todistettu.
Totta haastat. Kidukset kyllä pilaavat savustettavan ja muunkin kalanruoan maun.

En todellakaan ymmärrä, miksi niin moni kirjoittaja täällä haluaa käyttää moista listeriapesää ruoanvalmistuksessa. Ilmeisesti kyseeessä on vähäinen tieto kalan käsittelyn ja valmistuksen hygieniasta.
Listeria eikä sen puoleen muutkaan bakteerit voi olla syynä siihen että kidukset tulee poistaa, koska useimmat (elleivät kaikki) bakteerit tuhoutuvat keitettäessä...sen sijaan tuo kuulostaa järkeen käyvältä syyltä että pilaantuminen alkaa kiduksista...
+Lisää kommentti
Koska kidukset ovat pahanmakuisia aivan kuten kalan sappi, jonka rikkominen perattaessa käytännössä pilaa fisun. Sisuksista syötäviä ovat maksa, sydän ja mahdollinen mäti ja muut voi heivata jorpakkoon.

Kidukset ovat fisun keuhkot ja emme myöskään yleensä syö esim. naudan keuhkoja, tosin jotkut gulinaristit tekevät sitäkin ja ryynimakkaroissa taitaa olla kaikkea possusta mukaan lukien keuhkot.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kidukset

Miks kidukset pitää poistaa esim. keittoon laitettavasta kalasta?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta