Järkeä ruokalistaan!

AntiNirso

Miksi koulussa ei tarjottaisi ruokaa, mistä oppilaat pitävät?

En tarkoita mitään roskaruokaa.

Miksi pitää tarjota esim. maksalaatikkoa, jos se ei kelpaa oppilaille? Keittäjät joutuvat heittämään varmasti suurimman osan ruuasta ruokailun jälkeen pois. Miksi ei jätetä maksalaatikkoa kokonaan pois ja tarjota vaikka jauhelihaperunasoselaatikkoa? Suurin osa oppilaista tykkää siitä ja menekki on varmasti hyvä.

Miksi laittaa ruokaa, jota ei oppilaat syö? Sitte oppilaat on nälissään loppu päivän ja ei kukaan jaksa keskittyä oppitunneilla mihinkään. Tietysti voi ottaa eväät kotoa mukaan, mut ei monikaan ota.

Mun mielestä seuraavat ruoat voisi poistaa koulun ruokalistalta:

kesäkeitto, veriletut, maksalaatikko, perunavelli, uunikala ym.

Edellä mainitut voisi korvata esim. :

Lihakeitto, makaronilaatikko, mantelikala ym.

9

1207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyat-89

      ehkäpä näillä monilla inhokki ruuilla, yritetään oppilaat totumaan syömään myös ruokaa,jota ei kotona tarjota ja että oppii myös syömään ruokaa joka ei ehkä mielytä niin paljoa mutta on terveellistä. Koulu ruoissa, on tietenkin päätarkoituksena se,että oppilaat saavat ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, vaikka maku ei olisi niin ihanteellinen, tarkoituksena on tarjota terveellistä ruokaa, josta saa tärkeä ainesosat mm. proteiinia.Ja myös siinä on se,että kaikkia tämä mantelikala ja jauhelihaperunasose-laatikko ei milellytä,kuten toisia tämä maksalaatikko mielyttää. kouluissa yritetään vain tarjota terveellistä,ravitsevaa ja kaikkia eritavalla mielyttävää ruokaa. syyhän ei ole keittäjien, he eivät päätä mitä on ruokana, ylempi johtokunta päättää mitä oppilaille tarjotaan,keittiö vain valmistaa ruuan.

    • minävaanvaan

      Koulun yksi tärkeimmistä tehtävistä on kasvatus. Tämä kasvatustehtävä ulottuu myös kouluruokailuun, joka pitää yllä tärkeää kulttuurikasvatusta. Juuri ne maksalaatikot, veriletut ynnä muut inhokkiruuat ovat suomalaisia perinneruokia. Kyllä jokaiselle suomalaiselle on hyvä tietää maansa kulttuurihistoriaa. Ruoka on suuri osa sitä. Ja juuri siksi on hyvä että koulu näitä ruokia tarjoaa, että kotona niitä useissa perheissä ei enää tehdä.

      Myös monipuolisuus on tärkeää. Jos koulussa tarjottaisiin vain näitä herkkujauheliha, -pasta, ja muita uuden ajan ruokia, lapset ja nuoret tottuisivat liian yksipuoliseen ruokailuun, eivätkä edes kokisi tarpeelliseksi useiden ruokien tuntemusta. Koska faka on se, että melkein kaikilla makumieltymykset muuttuvat aikuisuutta kohti, on hyvä että tuntemusta moniin ruokiin on lapsuudesta asti, että niitä uudelleen löydettyjä herkkuruokia osataan aikuisena tehdä ja syödä.

      Koulu ei myöskään ole ruokaravintola, jossa jokaisen tulee saada vain sitä parasta ja maistuvinta ruokaa. Koska kouluruokaloiden ja keskuskeittiöiden tekemät ruoakmäärät ovat valtavia, on usein turvauduttava sellaisiin ruokiin, mitä on helppo tehdä todella suurelle ihmisjoukolle. Uskon niin suurien määrien vaikuttavan tarjottavaan ruokaan todella paljon.

      Myös näistä maksalaatikoista ym. pitäviä on olemassa, myös lapsissa ja nuorissa. Ei paljoa, mutta on kuitenkin. Kouluruuan halutaanm miellyttävän myös nisitä pitäviä.

      • jenskis

        "Myös monipuolisuus on tärkeää. Jos koulussa tarjottaisiin vain näitä herkkujauheliha, -pasta, ja muita uuden ajan ruokia, lapset ja nuoret tottuisivat liian yksipuoliseen ruokailuun, eivätkä edes kokisi tarpeelliseksi useiden ruokien tuntemusta."

        Monipuolisuus on tärkeää, mutta eikö se ole aivan yhtä monipuolista korvata jotkut ruuat muilla? Eihän eri ruokalajien määrä vähene. Eihän kaikkien tilalle tulevien ruokien tarvitsisi olla mitään "herkkujauhelihapastoja", vaan voisi monipuolistaa ruuan nykynuorten makuun sopivaksi.
        Ruokakulttuuri muuttuu kokoajan. Eivät minunkaan vanhempani joutuneet syömään koulussa niitä klimppisoppia mitä isovanhemmillani oli. Mieti millaista ruokaa söisimme koulussa jos kaikki ikäpolvet olisivat vaatineet, että perinnesyistä mitään ruokia ei saa poistaa listalta.


    • oli herkkua

      Maksalaatikko on hyvää. Jauhelihaperunaliisterilaatikko lähinnä oksettavaa, kurkkuun tarttuvaa mautonta mössöä. Se että sinä et tykkää jostain ei tarkoittaisi että muut ei pitäisi ja päinvastoin.

    • Lukiolainen -90

      "Mun mielestä seuraavat ruoat voisi poistaa koulun ruokalistalta:

      kesäkeitto, veriletut, maksalaatikko, perunavelli, uunikala ym."

      Minusta uunikala on todella hyvää. En ymmärrä, miksi niin moni inhoaa kalaa - luultavasti ennakkoluuloisuuttaan, monet kun eivät ole koskaan sitä edes maistaneet. Kalan tarjoaminen on kyllä täysin perusteltua koulussa huomattavan terveellisten rasvahappojen ja muiden ravintoaineitten takia; kalaahan suositellaan syötävän vähintään kerran viikossa, siihen varmasti kouluissakin pyritään.

      Koulun tehtävä tosiaan on kasvatuksellinen; on opittava sopeutumaan myös tilanteisiin, joissa ruoka ei ole omaa herkkua. Aina ei saa mitä haluaa. Makuasioista ei voi kiistellä.

      Noista ruokalajeista vielä... omassa koulussani ei kylläkään tarjota kesäkeittoa, perunavelliä, verilettuja eikä maksalaatikkoa.

      • AntiNirso

        Teidän kouluruoasta päättävät ihmiset ovat ymmärtäneet mun esittämän asian kiitettävästi. Täytyy myöntää, että fiksuja ihmisiä laatimassa ruokalistoja siellä jossakin. ;)

        Ovat huomanneet, että on turha tarjota jotain sellasta, joka ei kelpaa oppilaille. Haaskausta heittää suuri osa ruuasta biojäteastioihin.

        Toivottavasti ymmärrys tarttuu myös muihin ruokalistan suunnittelijoihin. ;)


    • Hiusku

      Taisivat kaalilaatiko ja kesäkeitto olla minun koulussani sellaisia, joihin ei kovinkaan moni koskenut. En uskalla edes ajatella kuinka suuri määrä nuista ruuista meni biojätteisiin.

      Veriletut, maksalaatikko ja perunavelli olivat myös sellaisia, jotka eivät nyt ihan jokaiselle maistunut, mutta menivät kuitenkin paremmin kaupaksi.

      Kyllä sitä voisi joo ruokalistoja muutella, että olisi enemmänkin noita kansainvälisiä ruokia, eikä kokoaikaa jotain suomalaisia mauttomia perinnemössöjä, joista kukaan ei pidä. Ja tietenkin huomattavasti terveellisemmiksi näitä ruokia pitäisi saada.


      Nykyään nuorten kotonakin tehdään huomattavasti terveellisempää, monipuolisempaa, kansainvälisempää ja parempaa ruokaa kuin vaikka vuosikymmen tai pari sitten. Ei siis mikään ihme, että nämä suomalaisen ruokakulttuurin huipentumat, kesäkeitot, perunavellit ja maksalaatikot eivät enää nuorille maistu :D

    • Lula Mae

      Luettelit seuraavat ruoat poistettaviksi: kesäkeitto, veriletut, maksalaatikko, perunavelli, uunikala ym. Itse pidän noista kaikista. Näitä halusit taas lisää: lihakeitto, makaronilaatikko, mantelikala ym.

      Minulle kelpaisivat kaikki vihaamasi ruoat, mutta mantelikalasta taas en pidä. On vaikea suunnitella sellainen menu 300 oppilaalle, joka kelpaisi kaikille. Fakta on, että makuja on niin monta kuin oppilaita, eikä kaikkia voi miellyttää. Siksi juuri ruokalistat ovat monipuolisia, eikä esim. kalapuikkoja tungeta joka viikolle.

    • jacketti

      mielipiteitä ei hirveästi oteta tällaisissa tilanteissa vastaan koska koulurokabises on niinkuin mikä tahansa yritys. ei siinä katella muuta kuin tuloksia.. oppilaille se on ilmaista mikä on helvetin hyvä juttu nykymaailmassa ja jota ei pidä pitää itsestäänselvyytenä. itseäni on aina äryttänyt ihmiset jotka eivät suostu syömään kouluruokaa, ne jotka menevät välitunnilla läheiselle essolle hakemaan itselleen ravinnollisesti heikompaa ruokaa kuin se mitä olisi saanut ilmaiseksi koulusta. itse muistan että ainoa ruoka mikä oli -ei pahaa mutta todella typerää koulumenussa oli mannapuuro ja mehukeitto. jokainen suomalainen ihminen tietää että puuroa syödään aamulla eikä lounaaksi.. ja viimeiseksi teille laihduttajille tiedoksi että kouluruokaa saatte syödä suomessa niin paljon kun napa vetää, koska ette siitä tule koskaan lihoamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1382
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1170
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1052
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe