Salmiakin valmistus

ope

Terve,

Ajattelin laittaa oppilaat valmistamaan salmiakkia. Eli ammoniumkloridia suolahaposta ja ammoniakista. Mites se kannattais tehdä turvallisesti? En netistä löytänyt tähän hätään ohjeita.

Kiitos vinkeistä!

24

15210

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos sulla ei ole antaa oppilaille luotettavaa ohjetta, eikä omaa osaamista, niin älä tee. Joudut kuitenkin itse vastaamaan, jos oppilaat tyrii. Ja netistähän ei luotettavaa ohjetta helpostikaan saa.

    • Viittu

      Taas yksi, Opettajat ei kysele Suomi 24:n sivuilla neuvoja!

    • p............aanne

      ei kannata nauttia salmiakkituotteita ollenkaan. Salmiakkikossua ei varsinkaan.

    • ----------

      Salmiakissa on ammoniumkloridia hyvin vähän. Elintarvikelain mukaan se ei saisi ylittää seitsemää prosenttia.
      Puhdas ammoniumkloridi ärsyttää erittäin voimakkaasti suun limakalvoja ja on kokemuksena hirvittävä ja jopa hengenvaarallinen.

      Ote käyttöturvallisuustiedotteesta.

      11. TERVEYSVAIKUTUKSIIN LIITTYVÄT TIEDOT
      11.1 Välitön myrkyllisyys
      Terveydelle haitallista nieltynä. Tuotteen myrkyllisyystietoja on esitetty kohdassa 2.1.4. Saattaa olla haitallista ihon
      läpi imeytyneenä.
      11.2 Ärsyttävyys ja syövyttävyys
      Pöly voi ärsyttää voimakkaasti silmiä, lievästi ihoa. Pölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa ärsytystä limakalvoilla,
      yskimistä ja hengenahdistusta.
      Ärsytystestejä (Draize): Kani/iho 500mg/24h -> lievä ärsytys. Kani/silmät 100mg -> vakava ärsytys.
      11.3 Herkistyminen
      Ei tiedossa
      11.4 Subakuutti, subkrooninen ja pitkäaikaismyrkyllisyys
      Jatkuva tai toistuva kosketus saattaa poistaa iholta suojarasvan ja aiheuttaa ihon ärtymistä ja ihottumaa.
      11.5 Kokemusperäinen tieto vaikutuksista ihmisiin
      Nieltynä saattaa aiheuttaa välittömän myrkytyksen (happomyrkytystila) oireinaan päänsärky, pahoinvointi,
      oksentelu ja jopa tajuttomuus.

      • melkein ope

        Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. Tällainen ohje minulle on jäänyt mieleen: Ota koeputkeen HCl-liuosta, lisää Bromitymolinsinistä muutama pisara. Neutraloi NH3-liuoksella ekvivalenttipisteeseen asti. BTS lähtee pois kun sekaan laittaa aktiivihiiltä ja ravistaa putkea. Suodata liuos, ja kiteytä. Toinen on laitaa petrimaljalle muutama pisara ammoniakkia ja toiseen reunaan pisara HCl:a. Salmiakki härmistyy pisarojen väliin.


      • ---------------
        melkein ope kirjoitti:

        Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. Tällainen ohje minulle on jäänyt mieleen: Ota koeputkeen HCl-liuosta, lisää Bromitymolinsinistä muutama pisara. Neutraloi NH3-liuoksella ekvivalenttipisteeseen asti. BTS lähtee pois kun sekaan laittaa aktiivihiiltä ja ravistaa putkea. Suodata liuos, ja kiteytä. Toinen on laitaa petrimaljalle muutama pisara ammoniakkia ja toiseen reunaan pisara HCl:a. Salmiakki härmistyy pisarojen väliin.

        >Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. <

        Siis, mitä, häh???
        Tarkoitus oli kyllä ihan vakavasti varoittaa että salmiakki ei ole sama kuin ammoniumkloridi.

        Tässä sinulle viisastelua: osta pari grammaa ammoniumklorididia apteekista ja pistä naamariin. Jos olet vielä yskimiseltäsi, liman eritykseltäsi, hengenahdistukseltasi vielä hengissä, kerro olinko viisastellut!


      • melkein ope
        --------------- kirjoitti:

        >Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. <

        Siis, mitä, häh???
        Tarkoitus oli kyllä ihan vakavasti varoittaa että salmiakki ei ole sama kuin ammoniumkloridi.

        Tässä sinulle viisastelua: osta pari grammaa ammoniumklorididia apteekista ja pistä naamariin. Jos olet vielä yskimiseltäsi, liman eritykseltäsi, hengenahdistukseltasi vielä hengissä, kerro olinko viisastellut!

        Teet vaan alkuperäisestä kyselijästä puolirikollista, kun haluaa tietää ammoniumkloridin valmistuksesta. Salmiakki on kyllä kansanomainen nimi tuolle suolalle, joskin yleensä kaupan salmiakki on ihan muuta, mutta kemian kirjoissa puhutaan salmiakista nimenomaan tarkoitettaessa puhdasta ammoniumkloridia.

        Tuskinpa missään koulussa kemian tunnilla synteesituotteista maistetaan, ja opettajalla (jos sitten oikeasti on) on varmasti tiedossa niinkin tavanomaisen labrakemikaalin kuin tuon ammoniumkloridin haitallisuus. Moni lisäaine tosin on yhtä haitallista, mutta niitähän käytetään vaan pieniä määriä.

        Olen muuten nauttinut ammoniumkloridia joskus takuulla yli 2 g:n kerta-annoksena (teelusikallisen). Enpä siitä erityisen kipeäksi tullut. Ei se taas niin kova myrkky ole, muutenhan siinä olisi myrkyllisen tai syövyttävän varoitusmerkki, eikö niin?


      • -------------
        melkein ope kirjoitti:

        Teet vaan alkuperäisestä kyselijästä puolirikollista, kun haluaa tietää ammoniumkloridin valmistuksesta. Salmiakki on kyllä kansanomainen nimi tuolle suolalle, joskin yleensä kaupan salmiakki on ihan muuta, mutta kemian kirjoissa puhutaan salmiakista nimenomaan tarkoitettaessa puhdasta ammoniumkloridia.

        Tuskinpa missään koulussa kemian tunnilla synteesituotteista maistetaan, ja opettajalla (jos sitten oikeasti on) on varmasti tiedossa niinkin tavanomaisen labrakemikaalin kuin tuon ammoniumkloridin haitallisuus. Moni lisäaine tosin on yhtä haitallista, mutta niitähän käytetään vaan pieniä määriä.

        Olen muuten nauttinut ammoniumkloridia joskus takuulla yli 2 g:n kerta-annoksena (teelusikallisen). Enpä siitä erityisen kipeäksi tullut. Ei se taas niin kova myrkky ole, muutenhan siinä olisi myrkyllisen tai syövyttävän varoitusmerkki, eikö niin?

        Salmiakki ei ole triviaalinimi ammoniumkloridille. Salmiakki on elintarvike jonka mauste on ammoniumkloridi. (Elintarvikelain mukaan saa sisältää korkeintaa seitsemän prosenttia ammoniumkloridia)

        >Olen muuten nauttinut ammoniumkloridia joskus takuulla yli 2 g:n kerta-annoksena (teelusikallisen). Enpä siitä erityisen kipeäksi tullut. <

        Bullshit!! Maistoit salmiakkia.

        >Ei se taas niin kova myrkky ole, muutenhan siinä olisi myrkyllisen tai syövyttävän varoitusmerkki, eikö niin? <

        Heh! Ote käyttöturvallisuustiedotteesta:

        15. KEMIKAALEJA KOSKEVA MÄÄRÄYKSET
        15.1 Varoitusetiketin tietoja
        EY-numero 235-186-4
        15.1.1 Valmisteen varoitusmerkin kirjaintunnus ja varoitusmerkin nimi
        Xn Haitallinen
        15.1.2 Varoitusetikettiin merkittävien aineosien nimet
        Ammoniumkloridi
        15.1.3 R-lausekkeet
        R22 Terveydelle haitallista nieltynä.
        R36 Ärsyttää silmiä.
        15.1.4 S-lausekkeet
        S22 Vältettävä pölyn hengittämistä.
        16. MUUT TIEDOT
        16.1 Luettelo kemikaalia koskevista R-lausekkeista
        R22 Terveydelle haitallista nieltynä.
        R36 Ärsyttää silmiä.

        Pikku vinkki: kun valmistut opettajaksi, älä opeta kemiaa. Sinulla ei ole siihen edellytyksiä.


      • melkein ope
        ------------- kirjoitti:

        Salmiakki ei ole triviaalinimi ammoniumkloridille. Salmiakki on elintarvike jonka mauste on ammoniumkloridi. (Elintarvikelain mukaan saa sisältää korkeintaa seitsemän prosenttia ammoniumkloridia)

        >Olen muuten nauttinut ammoniumkloridia joskus takuulla yli 2 g:n kerta-annoksena (teelusikallisen). Enpä siitä erityisen kipeäksi tullut. <

        Bullshit!! Maistoit salmiakkia.

        >Ei se taas niin kova myrkky ole, muutenhan siinä olisi myrkyllisen tai syövyttävän varoitusmerkki, eikö niin? <

        Heh! Ote käyttöturvallisuustiedotteesta:

        15. KEMIKAALEJA KOSKEVA MÄÄRÄYKSET
        15.1 Varoitusetiketin tietoja
        EY-numero 235-186-4
        15.1.1 Valmisteen varoitusmerkin kirjaintunnus ja varoitusmerkin nimi
        Xn Haitallinen
        15.1.2 Varoitusetikettiin merkittävien aineosien nimet
        Ammoniumkloridi
        15.1.3 R-lausekkeet
        R22 Terveydelle haitallista nieltynä.
        R36 Ärsyttää silmiä.
        15.1.4 S-lausekkeet
        S22 Vältettävä pölyn hengittämistä.
        16. MUUT TIEDOT
        16.1 Luettelo kemikaalia koskevista R-lausekkeista
        R22 Terveydelle haitallista nieltynä.
        R36 Ärsyttää silmiä.

        Pikku vinkki: kun valmistut opettajaksi, älä opeta kemiaa. Sinulla ei ole siihen edellytyksiä.

        Salmiakki-nimeä käytetään aika yleisesti puhuttaessa ammoniumkloridista. Ei nyt ehkä ihan uusimmissa kemian oppikirjoissa.

        Mitäs noissa R- ja S-lausekkeissa niin ihmeellistä on? Johan noita samoja varoituksia löytyy monille kemikaaleille, joita saamme ravinnostamme: ruokasuola, natriumnitraatti, etanoli... (kaikki 2. luokan myrkkyjä kuten ammoniumkloridikin) Noissakin sanotaan, että haitallinen, ärsyttää, varottava. Ei myrkyllinen.

        2 g on vielä pieni annos. Asidoosin ammoniumkloridista voi saada helpollakin, mutta niin voi mansikoistakin. Olen takuulla ottanut teelusikallisen ammoniumkloridia kerralla saamatta oireita. Oli pa. laatuista ammoniumkloridia.


      • ------------- kirjoitti:

        Salmiakki ei ole triviaalinimi ammoniumkloridille. Salmiakki on elintarvike jonka mauste on ammoniumkloridi. (Elintarvikelain mukaan saa sisältää korkeintaa seitsemän prosenttia ammoniumkloridia)

        >Olen muuten nauttinut ammoniumkloridia joskus takuulla yli 2 g:n kerta-annoksena (teelusikallisen). Enpä siitä erityisen kipeäksi tullut. <

        Bullshit!! Maistoit salmiakkia.

        >Ei se taas niin kova myrkky ole, muutenhan siinä olisi myrkyllisen tai syövyttävän varoitusmerkki, eikö niin? <

        Heh! Ote käyttöturvallisuustiedotteesta:

        15. KEMIKAALEJA KOSKEVA MÄÄRÄYKSET
        15.1 Varoitusetiketin tietoja
        EY-numero 235-186-4
        15.1.1 Valmisteen varoitusmerkin kirjaintunnus ja varoitusmerkin nimi
        Xn Haitallinen
        15.1.2 Varoitusetikettiin merkittävien aineosien nimet
        Ammoniumkloridi
        15.1.3 R-lausekkeet
        R22 Terveydelle haitallista nieltynä.
        R36 Ärsyttää silmiä.
        15.1.4 S-lausekkeet
        S22 Vältettävä pölyn hengittämistä.
        16. MUUT TIEDOT
        16.1 Luettelo kemikaalia koskevista R-lausekkeista
        R22 Terveydelle haitallista nieltynä.
        R36 Ärsyttää silmiä.

        Pikku vinkki: kun valmistut opettajaksi, älä opeta kemiaa. Sinulla ei ole siihen edellytyksiä.

        Jospa olet syönyt liikaa salmiakki_karkkia_?
        Käyttöturvallisuustiedotteessa ammoniumkloridin synonyymiksi ilmoitetaan salmiakki. Mites tämän selität?

        Besserwisseröinissä et minulle ainakaan pärjää, miten lienee kemian tietämyksessä?


      • syönyt
        --------------- kirjoitti:

        >Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. <

        Siis, mitä, häh???
        Tarkoitus oli kyllä ihan vakavasti varoittaa että salmiakki ei ole sama kuin ammoniumkloridi.

        Tässä sinulle viisastelua: osta pari grammaa ammoniumklorididia apteekista ja pistä naamariin. Jos olet vielä yskimiseltäsi, liman eritykseltäsi, hengenahdistukseltasi vielä hengissä, kerro olinko viisastellut!

        Olen syönyt ammoniumkloridia aika paljon enkä ole tiennyt sen olevan haitallista vaan hyvää. :D Mitään oireita ei ole ilmennyt.


      • kemian maikka
        --------------- kirjoitti:

        >Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. <

        Siis, mitä, häh???
        Tarkoitus oli kyllä ihan vakavasti varoittaa että salmiakki ei ole sama kuin ammoniumkloridi.

        Tässä sinulle viisastelua: osta pari grammaa ammoniumklorididia apteekista ja pistä naamariin. Jos olet vielä yskimiseltäsi, liman eritykseltäsi, hengenahdistukseltasi vielä hengissä, kerro olinko viisastellut!

        Juu, ... joskus muistan opiskeluaikanani, kun kaverin kanssa käytiin ammoniumkloridipurkilla varastossa karkin himossamme. Tässä vielä ollaan, hengitetään, eikä koskaan yskitty. Ehkä nuo reaktiot ovat yksilöllisiä.


      • yks vaan
        melkein ope kirjoitti:

        Salmiakki-nimeä käytetään aika yleisesti puhuttaessa ammoniumkloridista. Ei nyt ehkä ihan uusimmissa kemian oppikirjoissa.

        Mitäs noissa R- ja S-lausekkeissa niin ihmeellistä on? Johan noita samoja varoituksia löytyy monille kemikaaleille, joita saamme ravinnostamme: ruokasuola, natriumnitraatti, etanoli... (kaikki 2. luokan myrkkyjä kuten ammoniumkloridikin) Noissakin sanotaan, että haitallinen, ärsyttää, varottava. Ei myrkyllinen.

        2 g on vielä pieni annos. Asidoosin ammoniumkloridista voi saada helpollakin, mutta niin voi mansikoistakin. Olen takuulla ottanut teelusikallisen ammoniumkloridia kerralla saamatta oireita. Oli pa. laatuista ammoniumkloridia.

        Meidän kemian kirjassa sanotaan: "Ammoniumkloridi on yhdiste. Sitä kutsutaan myös salmiakiksi, sillä se on salmiakkivalmisteiden olennainen raaka-aine." (Kangaskorte, Lavonen, Penttilä, Pikkarainen, Saari, Sirviö, Vakkilainen, Viiri: Kemia, WSOYpro, 2010)


      • holopainen
        --------------- kirjoitti:

        >Ei tainnut alkuperäinen kysyjä haluta viisasteluja. <

        Siis, mitä, häh???
        Tarkoitus oli kyllä ihan vakavasti varoittaa että salmiakki ei ole sama kuin ammoniumkloridi.

        Tässä sinulle viisastelua: osta pari grammaa ammoniumklorididia apteekista ja pistä naamariin. Jos olet vielä yskimiseltäsi, liman eritykseltäsi, hengenahdistukseltasi vielä hengissä, kerro olinko viisastellut!

        olet viisastellut jo jonkinverran nirppanokka


    • Minä vua

      laita pikku purtiloon ammoniakkia ja toiseen pikkupurtiloon suolahappoa.

      Noiden purtiloiden päälle sitten laitat ison kuvun niin, että pienemmät jää sen alle ja voila salmiakkaia alkaa ilmaantumaan...

    • kaviaari_

      Riippuu haluatko vain demota tapahtumaa, vai oikeasti syntetisoida syötävää salmiakkia?

      Jos haluat vain näyttää kuinka kevyt salmiakkisavu muodostuu, voit pipetoida petrimaljalle muutaman senttimetrin päähän toisistaan väkevää suolahappoliuosta ja väkevää ammoniakkiliuosta. Pisaroiden väliin muodostuu näin ammoniumkloridisavua.

      Jos taasen haluat syntetisoida salmiakkia syötäväksi asti, voit sekoittaa stoikiometriset määrät ammoniakkiliuosta suolahappoliuokseen, haihduttaa tämän seoksen kuiviin ja sublimoida tuotteen. Tällöin saat varmasti puhdasta ja jopa syötävää ammoniumkloridia.

    • ohjee

      Jos haluat tehdä tempun joka liittyy salmiakkiin ja saa oppilaat kinnostumaan, niin tee tämä. Laita kellolasille Ammoniumnitraattia, sinkki jauhoa ja salmiakkia(luulisi löytyvän ja apateekista saa).
      Älä teetätä valmiiksi varastoon vaan sekoita juuri ennen tunnin alkua ja tee demonstraatio tunnin alussa. Ota pipetti ja tiputa tippa vettä tähän kuivaan seokseen. Reaktiossa syntyy lämpö, jolloin sikki tekee muistaakseni pienen vihreän valon ja salmiakki sublimoituu ilmaan valkoisena savuna. Seos on vaarallinen säilytettynä koska reaktio voi alkaa jo ilman kosteudesta.

    • n3y0

      Muistuu elävänä mieleen eräs tunti yläasteelta (kolmisen vuotta sitten), kun kemian ope laittoi meidät tekemään salmiakkia. Tuloksen olisi pitänyt olla valkeaa jauhetta, mutta suurosaan jäi sinistä väriä.

      Ope sitten ah-niin-ihmisrakkaana laittoi juuri minut, ainoana luokassa, maistamaan sitä. (Eipä sillä, ei myrkytystä tullut ja maku oli ihan ok, mutta oikeasti.. sinertävää jauhetta!)

      O.O Toivottavasti et tuolloin vuonna kivikäpy '06/´07 pelotellut oppilaitasi samalla tavalla!

    • kemian ope

      Laita 200 ml keitinlasiin ammoniakkia ja toiseeen suolahappoa ja nämä vaikka mustan pahvin päälle ja tämä vetokaappiin ja sitten vielä mikroaaltouunin kupu peitoksi. Laita imu vetokaappiin ja jää seuraamaan mitä tapahtuu. Siinä tiivistyy ammoniumkloridia, joka laskeutuu pahville ja siitä voi leikata sopivan palan jokaiselle maistettavaksi.
      Mitäs sanotte tuosta? Onko pahvilla nyt puhdasta ammoniumkloridia? Kommentoikaa.

      • A

        Ammoniumkloridi eli salmiakki (NH4Cl) on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen 28,3 g/100ml H2O (25 °C) ja pistävän makuinen kiteinen suola. Se sublimoituu eli muuttuu kiinteästä olomuodosta suoraan kaasumaiseksi lämpötilassa 338 °C. Lisää kuumennettaessa se hajoaa ammoniakiksi ja vetykloridiksi. Ammoniumkloridin vesiliuos on ammoniumionin vuoksi lievästi hapan. Ammoniumkloridin moolimassa on 53,5 g/mol, kiehumispiste 520 °C, tiheys 1,5 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3) ja CAS-numero 12125-02-9.
        Ammoniumkloridia hyödynnetään lannoitteissa, kuivaparistoissa, kylmäseoksissa, puhdistusaineissa ja yskänlääkkeissä. Sitä käytetään myös galvanointiin, juottamiseen, värjäykseen ja muiden ammoniumsuolojen valmistukseen. Salmiakkimakeisten suolainen maku johtuu ammoniumkloridista. Hajusuola on yleensä ammoniumkloridin ja hajuaineiden seos. Ammoniumkloridi on myrkyllistä vesieliöille.
        Ammoniumkloridia voidaan valmistaa esimerkiksi neutraloitumisreaktion avulla johtamalla ammoniakkia väkevään suolahappoon:
        NH3 HCl → NH4Cl.
        Ammoniumkloridia syntyy myös ammoniumsulfaatin (NH4)2SO4 ja natriumkloridin NaCl liuosten välisessä reaktiossa. Ammoniumkloridia saadaan sivutuotteena natriumkarbonaatin valmistuksesta.
        Salmiakissa on ammoniumkloridia hyvin vähän. Elintarvikelain mukaan se ei saa ylittää seitsemää prosenttia.
        Pöly voi ärsyttää voimakkaasti silmiä, lievästi ihoa. Pölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa ärsytystä limakalvoilla, yskimistä ja hengenahdistusta.
        Nieltynä saattaa aiheuttaa välittömän myrkytyksen (happomyrkytystila) oireinaan päänsärky, pahoinvointi, oksentelu ja jopa tajuttomuus


      • ei paniikkia pliis
        A kirjoitti:

        Ammoniumkloridi eli salmiakki (NH4Cl) on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen 28,3 g/100ml H2O (25 °C) ja pistävän makuinen kiteinen suola. Se sublimoituu eli muuttuu kiinteästä olomuodosta suoraan kaasumaiseksi lämpötilassa 338 °C. Lisää kuumennettaessa se hajoaa ammoniakiksi ja vetykloridiksi. Ammoniumkloridin vesiliuos on ammoniumionin vuoksi lievästi hapan. Ammoniumkloridin moolimassa on 53,5 g/mol, kiehumispiste 520 °C, tiheys 1,5 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3) ja CAS-numero 12125-02-9.
        Ammoniumkloridia hyödynnetään lannoitteissa, kuivaparistoissa, kylmäseoksissa, puhdistusaineissa ja yskänlääkkeissä. Sitä käytetään myös galvanointiin, juottamiseen, värjäykseen ja muiden ammoniumsuolojen valmistukseen. Salmiakkimakeisten suolainen maku johtuu ammoniumkloridista. Hajusuola on yleensä ammoniumkloridin ja hajuaineiden seos. Ammoniumkloridi on myrkyllistä vesieliöille.
        Ammoniumkloridia voidaan valmistaa esimerkiksi neutraloitumisreaktion avulla johtamalla ammoniakkia väkevään suolahappoon:
        NH3 HCl → NH4Cl.
        Ammoniumkloridia syntyy myös ammoniumsulfaatin (NH4)2SO4 ja natriumkloridin NaCl liuosten välisessä reaktiossa. Ammoniumkloridia saadaan sivutuotteena natriumkarbonaatin valmistuksesta.
        Salmiakissa on ammoniumkloridia hyvin vähän. Elintarvikelain mukaan se ei saa ylittää seitsemää prosenttia.
        Pöly voi ärsyttää voimakkaasti silmiä, lievästi ihoa. Pölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa ärsytystä limakalvoilla, yskimistä ja hengenahdistusta.
        Nieltynä saattaa aiheuttaa välittömän myrkytyksen (happomyrkytystila) oireinaan päänsärky, pahoinvointi, oksentelu ja jopa tajuttomuus

        Useat henkilöt ovat varovasti kielenpäällään kosketelleet salmiakkia jota edellä kuvatulla tavalla on valmistettu hyvin pienissä määrin ja todistettavasti jääneet henkiin.


    • salmiakkikoskenkorva

      Kävimpä apteekista ostamassa ammoniumkloridia ja totesin että tulee muuten hyvää salmaria. Laitoin 2 grammaa desiin viinaa. Ei kannata kuitenkaan litrakaupalla tuota sitten juoda.

    • kjaaad

      Kannattaa laittaa kahteen PUHTAASEEN kuppiin tai johonkin muuhun pieneen avonaiseen kippoon toiseen hieman suolahappoa ja toiseen ammoniakkia. Nämä kupit jonkun muovikuvun alle normaalin paperin kanssa. Molemmat aineet ovat huoneen lämmössä kaasuja eli ne höyrystyvät ja reagoivat keskenään kuvun sisällä. Noin 5-15min jälkeen voi kuvun ottaa pois ja paperin päälle pitäisi olla muodostunut pieniä salmiakkikiteitä. ---> Turvallinen tapa tehdä puhdasta salmiakkia ilman mitään turhia epäpuhtauksia.

    • 6 + 15

      Salmiakista näkyy vihjeitä tulleenkin. Ajattelin kertoa toisesta kokeesta, jonka oma kemian opettaja antoi tehtäväksemme. Piti liuottaa kuparinauloja koeputkessa typpihappoon. Alku meni mukavasti, semmoista kevyttä kuplintaa putkissa mutta kun seos rupesi lämpenemään, rupesi vauhtia riittämään. Hapot tuli putkista kaikilla ulos ja ruskea savu leijaili luokassa. Vähän joka hepulla oli sormet ruskeana. Ei tainnut olla kovin terveellistä.

      Toinen hauskasti epäonnistunut koe oli se kun laitettiin ammoniakkia pulloon ja siihen kumikorkki, jonka läpi meni pipetti niin että sen pää oli pullon sisällä. Korkki laitettiin veteen ja tarkoituksena oli saada vesi suihkuamaan pulloon kun ammoniakki liukeni siihen. Sillä lailla se alkoikin mutta pulloihin tuli sen verran hyvä alipaine että korkit poksahtelivat pulloihin sisään eikä niitä enää millään saanut pois. Kunnolla istuvat korkit pitää olla tässä kokeessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ei sua enään tunnista

      Kun olet vanhentunut ja lihonut.
      Ikävä
      79
      4274
    2. Huomenet naiselle

      Harmittaa ettei ehkä nähdä enää koskaan. Näillä mennään sitten.
      Ikävä
      49
      3603
    3. Oletko pitkävihainen ja onko sinulla " huono muisti muisti "?

      Mitä asioita et unohda tai anna anteeksi ? Mitä asioita voit " unohtaa" tai unohtaa? Vastaa koskien kaivattuasi tai yle
      Ikävä
      51
      2521
    4. Kokoomus haluaa leikata vielä lisää sosiaaliturvasta

      Kokoomuksen Sanni-Granhn Laasonen pyytänyt KELA:aa selvittämään mistä leikataan vähäosaisilta vielä lisää sosiaaliturvas
      Maailman menoa
      344
      2031
    5. Mitä tapahtuu

      Syksyllä?
      Ikävä
      140
      1779
    6. Kaikesta muusta

      Mulla on hyvä fiilis. Mä selviän tästä ja sit musta tulee parempi ihminenkin. Ainut, mitä mun pitää nyt välttää on se ko
      Ikävä
      16
      1705
    7. Ikävöin sua

      Sä vaan pyörit mun mielessä, en saa sua unohdettua. Tilanteesta tekee vaikean sen kun molemmat ollaan varattuja ja tilan
      Ikävä
      13
      1511
    8. Etsin vastaantulevista sua

      Nyt kun sua ei oo, ikävöin sua niin v*tusti. 😔Jokaisesta etsin samoja piirteitä, samantyyppistä olemusta, samanlaista s
      Ikävä
      27
      1477
    9. Neljä kuukautta vankeutta, kenelle?

      Kuka tuomittiin ehdottomaan neljän kuukauden vankeustuomioon ja korvauksiin?
      Suomussalmi
      12
      1319
    10. Olet huippunainen

      Ja onneksi tiedät sen itsekin.
      Ikävä
      46
      1253
    Aihe