Naisten kolmivuorotyö?

Mitä kummaa

Ihan mielenkiinnosta kyselen, että miksi naisten pitää anoa lupa jos he haluavat tehdä kolmivuorotyötä. Onko siihen ihan oikeasti joku syy vai onko tämä tämmöinen sääntö vain naurettava muinaisjäänne? Ainakin voimalaitoksissa on näin. Kun ihmettelin tätä minulle vastattiin vain että syynä on suvun jatkaminen, jolla ei mielestäni pitäisi olla mitään tekemistä työaikojen kanssa. Eikös sairaaloissakin kuitenkin tehdä vuorotyötä? Sielä ainakin on naiset yöllä töissä.

Kertokaa siis omat käsityksenne asiasta.

10

2925

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pitänyt

      Kaksi-,kolme- eikä viisivuorotyössä mitään lupia mistään anoa, vaikka nainen olenkin. Eiköhän yleensä ole jokaisen oma päätös. sua taidettu k**ttaa.

    • päiväeläjä

      Olen ollut vuorotöissä (elektroniikka-alalla) ja ei minun tietääkseni lupaa ole kyselty mistään yövuorojen teettämisiin naisilla (ei edes minulta haluanko tehdä yövuoroja).
      Voisiko olla alasta kiinni tuo asia. Lisääntyminen ei liene syy (synnyttää voi päivälläkin).

      • Täytynyt

        Ainakin elektroniikka-alalla joutui noin parikymmentävuotta sitten hakemaan poikkeuslupaa naisten yötyölle.Nykyisin ei enään moista tarvitse tehdä.


    • prosessimies(nainen)

      Tehnyt 5- vuorotyötä 10v, ikinä mitään lupia ole tarvinnut kysyä. Ehkä joskus 30- luvulla on tuollainen pykälä ollut.

      • Nimimerkki

        Itseasiassa vuonna 1946 tuli voimaan työaikalaiki, joka kielsi naisten yötyön, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Sen mitä finlex:stä tutkiskelin, niin kyseistä pykälää ei olisi kumottu kuin vasta 1996, kun uusi työaikalaki tuli voimaan. Tosin tätä kyllä epäilen, mutta muuta en löytänyt, kuin jonkin pykälän voimaanastumispäivän siirtoa jonnekin 60-luvun alkupuolelle.

        Lainaus laista: (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1946/19460604 )

        Yötyö.
        13§

        Työ, jota tehdään kello kahdenkymmenenyhden ja kuuden välisenä aikana, on yötyötä. Sitä on lupa teettää seuraavissa tapauksissa:

        1) työssä, joka on järjestetty kolmeen tai useampaan vuoroon;

        2) työssä, joka on järjestetty kahteen vuoroon, kuitenkin enintään kello kahteenkymmeneenkolmeen asti, paitsi saha- ja vaneriteollisuudessa sekä, milloin erikoiset syyt sitä vaativat, työneuvoston luvalla muussakin teollisuudessa kello yhteen asti;

        3) yövartijan työssä ja muissa vastaavanaisissa töissä, jotka edellyttävät työskentelyä yön aikana;

        4) saunoissa ja kylpylöissä, kuitenkin enintään kello kahteenkymmeneenkahteen asti;

        5) töissä, jotka mainitaan 6 §:n 1 momentissa;

        6) 12 §:ssä mainitussa hätätyössä; sekä

        7) työneuvoston luvalla ja sen määräämin ehdoin niissä töissä, joita tarkoitetaan tämän lain 6 §:n 2 momentissa ja 8 §:ssä, sekä muissakin töissä, joissa työn teknillinen laatu tai muut pakottavat syyt sitä vaativat.

        Edellä 1 momentissa tarkoitetuissa töissä, jotka on järjestetty kahteen tai useampaan vuoroon, tulee vuorojen, jollei työneuvosto ole myöntänyt sitä poikkeusta, säännöllisesti vaihtua ja joka viikko muuttua.



        14§

        Naisten pitäminen työssä kello kahdenkymmenenyhden ja kuuden välisenä aikana olkoon kielletty muissa kuin 6 ja 12 §:ssä sekä 13 §:n 1 momentin 2, 4 ja 6 kohdassa tarkoitetuissa töissä ja tapauksissa.

        Mitä 1 momentissa on säädetty, ei koske naisten pitämistä leipomotyölaissa tarkoitetuissa töissä.

        Jos erikoiset syyt niin vaativat, olkoon työneuvostolla valta määräajaksi, kauintaan kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, myöntää poikkeuksia 1 momentissa säädetystä kiellosta.


    • Voihanrähmä

      Niin jotenkin tuntuu että voimalaitoksen työympäristö saattaa vaikuttaa enemmän suvun jatkamiseen kuin esim. sairaala. Vai? Ja täten se miten siellä hengailee tms.tjtn.

    • Ilkeä äitipuoli

      En ole koskaan kuullutkaan moisesta. Tosin olen työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla koko työikäni. Tilanne on tosin ollut joissakin työpaikoissa sellainen, että pienten lasten on arveltu haittaavan vuorotyön tekoa. Ei ole paljon joustoa ja ymmärtämystä löytynyt lastenhoidon järjestämisen suhteen.

    • nykypäivänä moinen

      hyyssääminen. Suvun jatkamishommissakin äitinä joutuu tekemmän työtä vuorotta 24/7 ilman mitään sosiaalietuuksia tai lomia - ei ole lomittajia eikä kodinhoitajia avuksi olitpa terve taio sairas. Ja jos olet jollakin toisella töissä - niin vielä vähemmän syytä kysellä mitään lupia.

    • minä itse

      3-vrotyö sotkee ihmisen elimistön rytmiä, sotkee hormonitoiminnan. On tutkittu, että yöaikaan työskentelevällä olisi estrogeenia enemmän elimistössään, joka saattaisi aiheuttaa rinta- ja kohdunkaulasyöpää.
      Ja jollakin tavalla voi siis liittyä hedelmällisyyteenkin. Sitä on tutkittu, että vuorotyössäkävijät ovat stressaantuneempia ja kärsivät unihäiriöistä, hormonitoiminta on sekaisin ja herkemmin sairastuvat sydän- ja sepelvaltimosairauksiin.

      Näistä on netissäkin artikkeleja, käy lukaisemassa.

    • olipa nainen tai mies

      Päinvastoin taitaa olla niin, että jos kolmi- vuorotyöpaikassa meinaa päästä pois yövuoroista, pitää olla lääkärin lausunto asiasa. Ja todella sairas täytyy olla, että sellainen tulee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4823
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2300
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1826
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      33
      1490
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1141
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1106
    Aihe