lohen suolaus ?

kalaasyövä

Miten tehdään suolalohi oikeaoppisesti ? Mausteet ja suolaus ja milloin kala on mielestänne syötävää? (suolaus aika)

20

50374

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • grillauspalstalla?

      ???

    • siitä

      kenen oppien mukaan meinaat suolata oi vääräuskoinen.

    • "graavilohi"

      jos et ole itse milloinkaan tehnyt graavi-kalaa. Kannattaisko ostaa kaupan tiskiltä. Mutta mikäi haluat yllättää anopin niin tässä ohje:

      Hyvin perattu lohifile(mikäli ei niin poista kaikki ruodot)

      Kaada vaikka leivinpaperin päälle karkeaa merisuolaa.

      Painele lohifilettä molemminpuolin suolassa.

      Mausta lihapuoli mieleiseksi. Esim. ripaus valkopippuria, tilkka hunajaa,(tai ripaus sokeria) kuivattua/tuoretta tilliä. Kääri file talouspaperiin ja tuorekelmuun. Laita jääkaappiin ja käännä parikertaa vuorokaudessa. Valmista syötäväksi noin kahden vuorokauden jälkeen, riippuen tietysti kuinka paksu lohifile on. Pyyhi ylimääräiset suolat pois kun olet ottanut lohen syöntiä varten. Aloita lohifileen leikkaaminen paksummasta päästä tehden ohuita siivuja. Tämä oli perus ohje lohen graavamiseen mutta voit maustaa toki lohifilettä mieltymysesi mukaan. Itse laitoin joululohta wiskillä maustaen. Herkulista Joulua teille kaikille...

      • vallevatanen

        jos et ole ikinä kirjoittanut mitään järkevää niin olisit jättänyt nytkin kirjoittamatta


    • suolattiin

      tänään (äiti tykkää, että muutaman päivän kerkee "maustumaan" karkeaa suolaa ja tilliä hän laittoi.

      • Merisuolaa

        Meillä on sellainen matala lasivuoka, jotain 35cmx20cmxkorkeus jotain 5cm.

        Me laitetaan lohivile siihen nahkapuoli alaspäin ja runsaasti merisuolaa päälle, ehkä n. pari desiä.

        Kuuden tunnin kuluttua voi jo syödä.


    • paistaja

      minä teen grqaavilohen näin
      ensin nypin radiopihdeillä pois fileestä kaikki "pystyruodot" ja sitten file minigrippiin. Ripottelen reippaasti sokeria fileepuolelle ja annan olla jääkaapissa noin yhden (1) tunnin. Sitten karkeata merisuolaa, ylisuolauksesta ei ole pelkoa, sillä kala imee suolaa vain sen verran kun tarvitsee.Seuraavana päivänä suolalohi on herkullisimmillaan ja syötävää vielä 3...4 päivää. Yli viikon ikäisen kalan voi käyttää munakkaaseen. Minigrip-pussista on ilma poistettava esim. mehupillillä tai upottamalla pussi kylmään veteen (varo, ettei vettä pääse sisälle pussiin). Usein lorautan myös pari ruokalusikallista konjakkia tai likööriä ja joskus neilikka ja tilli antavat vaihtelua graavilohelle. Parhaiten ruokajuomaksi sopii snapsi

      • Vanha kokki

        vinksin vonksin tuntuu olevan vastaajilla.
        Alunperin kysymys kuului miten valmistan suolalohen.
        Graavi ja suolakala ovat kaksi aivan eri asiaa. Suolalohen voit valmistaa seuraavasti: Fileoi kala, mielellään ruodot poistettuna( myös pystyruodot pinsetillä nyppien niitä on kolmisenkymmentä per file )Poistamyös vatsaosan evät ja rasvainen lieve. Aseta filee nahkapuoli alaspäin karkean merisuolan päälle, ripottele kourallinen suolaa fileiden väliin, aseta päällimäiseksi filee nahkapuoli ylöspäin, lisää kourallinen suolaa, aseta lautanen päälle ja painoksi vaikka vedellä täytetty muovipussi. Tämä lohi säilyy särpimenä omassa liemessään kuukausia jos se pidetään kylmässä. Annanpa vinkin Graavilohellekin, tosin hieman eritavoin kuin tavallisesti neuvotaan. Toimi kuten alussa neuvottiin. Kun kala on puhdistettu ruodoista, leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi, ei ole merkitystä aloitatko pää vai pyrstöpuolesta, molemmin tavoin onnistut. Kun olet viipaloinut kalan, tee mausteseos, sekoita 9 osaa hienoa merisuolaa ja 3 osaa hienoa sokeria 1/2 osaa juuri jauhettua valkopippuria. Leikkaa reilusti tilliä silpuksi. Ota muovikippo johon sopii kansi, halkaisijaltaan n. 25 sm. Ripottele pohjalle tilliä ja 1 tl. mausteseosta asettele lohiviipaleet vieriviereen kerrokseksi, lisää taas tilliä ja mausteseosta,levitä aina mahdollisimman tasaisesti,taas kerros lohta, mausteseos ja tilliä, jatka kunnes kaikki kala on aseteltu kerroksittain mausteseoksen ja tillin kera. Pinnalle runsaammin tilliä, mutta hieman vähemmän maustesekoitusta. Ravista astiaa muutaman kerran ja aseta astia jääkaappiin tai viileään. Kala on nautittavissa parin tunnin kuluttua, mutta parhaimmillaan se on seuraavana päivänä. Säilyvyys enintään 5 päivää.
        Tämä on eräs tapa graavata, eli tuoresuolata kala, sopii erinomaisesti myös siialle.


    • miguxxx

      Kansan suussa taitaa tuo suolalohi ja
      graavilohi olla usein yksi ja sama asia.

      Itse graavaan lohen seuraavasti:

      Fileestä kylkiruodot pois (luonnollisesti) ja
      selkäruodot puukolla ensin vetäen "vastakarvaan"
      ja sitten nyppien yksitellen pois.
      Merisuolaa pinnalle kerros. Nosta filettä niin
      että ylimääräinen suola putoaa pois. Pinnalle jää
      riittävä määrä suolaa.
      Hieman sokeria että liha pysyy pehmeänä.
      Mausteeksi kämmenen pohjalla kevyesti murskattua
      rose-pippuria ja kokonaista tilliä (kokonaisena
      siksi että saa helposti pois kun file valmis).
      Kääritään paperiin ja laitetaan jääkaappiin.
      Suolausaika 6-8 tuntia.
      Sitten vaan file ohuiksi siivuiksi.
      Koristeeksi tuoretta, leikattua tilliä ja pöytään.

    • OldFishMaster

      Kannattaa ostaa valmis kirjolohi file, niin valmistus on helppoa. Kalaa ei kannata graavata kokonaisena fileenä, vaan se veistellään sopiviksi paloiksi. Idea tässä on, että kala graaviintuu nopeasti, eikä siihen tule limasesta nahasta bakteereita. Palojen siivujen päälle karkeaa merisuolaa (noin pari ruokalusikallista), vähän sokeria ja tilliä. 12-24 tuntia ja lohiherkku on valmis. Ylimääräisen suolan voi rapsuttaa pois pinnalta. Jos tulee liian suolaista, niin sitä voi liottaa vedessä noi kymmenen minuuttia. Herkullisia hetkiä!

    • kokki-67

      ohjeita on yhtä monta kuin tekijöitäkin!!! jos epävarmuus iskee niin kannatta katsoa ihan ruokakirjoista. kaikki edelliset kyllä on hyviä ohjeita!!! kaikkeen oppii kun tarpeeksi monta kertaa kokeilee niin löytää omat mausteet ja tavan miten valmistaa herkkua.

    • Ka-La Sata-Ja
    • aikaahan se vie...

      Olikohan vain yhdessä tekstissä maininta kalan limasta. Kukaanko ei puhdista sitä nahkapuolta ennenkuin laittaa suolaantumaan!? Tulee muuten paljon paremman makuista graavilohta, kun ei lillu siellä limavedessä. Puukko ja talouspaperi kehiin.

    • mek

      Itse en suolalohesta pitänyt kun se ostettiin valmiina mutta kun rupesin itse tekmään niin rupesi maistumaan. Graaviloheen saa maun mukaan laittaa suolaa, pikkuisen sokeria ettei kovetu kala, valkopippuria, chiliä oman maun mukaan, curris tai kurkkumaa ja muita mausteita mitä kalaa haluaa esim, sitruunapippuria niin hyvää tulee. Suolan määrän ´menee niin että laita lautaselle mihin kala mahtuu karkeata merisuolaa niin että lautasen pohja peittyy suolaan ja loho siihen nahkapuoli ylöspäin ja painen kevyesti kalaa että suola tarttuu ja nostat kalan pois ja se mitä kalan lihaan jää suolaa kiinni riittää suolaukseen mutta riippuu siitä hgaluatko tönkkösuolattua vai miedosti suolattua graavilohta.

    • Vain_merisuolaa

      Vain karkeaa merisuolaa. Suolausaika lyhyt. Esimerkiksi kuusikiloiselle lohelle max kaksi tuntia. Muikkuja suolaan 10 - 15 minuuttia koosta ja pyyntivedestä riippuen.

      Syön suolattua kalaa noin 150 - 200 kiloa vuodessa. Verenpaine (ilta) noin 115/70, kun se kumminkin tulee ihmisillä ensimmäisenä kysymyksenä mieleen.

    • KalastajaA

      Ootte täysin pihalla kalan suolauksesta, ja jakelette muillekin aivopieruohjeitanne. Kaupunkilaiset varmaankin asialla taas.

      Kalan suolaus tehdään näin:
      1. Otetaan Lohi. Ja nyt ei puhuta kassilohista eikä kirjolohista vaan oikeasta lohesta!
      2. Otetaan sisälmykset pois.
      3. Ei fileoida.
      4. Laitetaan kokonainen kala astiaan.
      5. Laitetaan karkeaa merisuolaa niin paljon ettei kala näy astiasta
      7. Laitetaan iso kivi painoksi.
      6. Neljän päivän päästä on suolaantunut.
      7. Fileoidaan kala, ja ei kun syömään

    • perinteetoujeah

      joo. isävainaa suolasi kaikki kalat kuoreista lähtien. niitä kun se heitti keitinperunoiden päälle niin tuli ruokapöytään tilaa...haju aivan yäk. mutta siika sillä oli hyvää. tehdään näin. siika puhdistetaan mutta ei missään nimessä pestä mauttomaksi. suolaa tilliä sipulia maha täyteen. tässä välissä yksi olut. kala voipaperiin, yksi olut. kala jääkaappiin. tässä välissä 16 olutta. kala on valmista. siiklin perunoita ja voita. snapsi. ja suolasiikaa ohuina siivuina. voiko paremmin kesäpäivän viettää?

    • Anonyymi

      Työ ette tiiä kaloista hevon vittua .

      • Anonyymi

        Kaikki ei ole eläinlääkäreitä niin kuin Sinä.


    • Anonyymi

      Kumma mantra se "karkeaa merisuolaa". Minä käytän graavauksessa hienoa suolaa ja vähän. Sitä ei tarvitse raaputtaa eikä huuhtoa pois. Kun osaa käyttää niin vähän että suola ei maistu niin a vot'.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      28
      5023
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      307
      3726
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      36
      2810
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2759
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      146
      2240
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2026
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      122
      1910
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1594
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      4
      1524
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      26
      1478
    Aihe