Sääli, ettei Suomessa saa aitoa turkkilaistyyppistä döner kebabia. Suomessahan saa vain naudanjauhelihasta tehtyä sörsseliä, joka ainoastaan päällisin puolin muistuttaa aitoa esikuvaansa.
Oikea turkkilainen döner kebab tehdään pääosin kokolihasta, ja liha on aidoimmillaan lammasta, ei nautaa. Vain eräänlaisena tilke- ja sidonta-aineena siinä lisänä käytetään maustettua rasvaista jauhelihaseosta, joka sekin on lampaanlihasta. Erikoisuutena on myös muutama litistetty siivu lampaanhäntärasvaa.
Lampaanliha leikataan ohuiksi leikkeenomaisiksi pihveiksi (voidaan jopa nuijia) ja marinoidaan (marinointiaineet ja -mausteet vaihtelevat paikallisesti). Sinä aikana valmistetaan lampaanjauhelihaseos, joka maustetaan (mausteet vaihtelevat paikallisesti).
Varras aletaan rakentaa asettamalla ”pohjalevyksi” litistetty siivu lampaanhäntärasvaa. Sitten pujotetaan kerroksittain ohueksi nuijitut lampaanlihasiivut. Puoliväliin ja ”katoksi” vielä lampaanhäntärasvasiivut. Lopuksi koko komeus ”rapataan” tuolla jauhelihasekoituksella (jota tosin voi käyttää välillä myös ”keon” sisäistä rakennetta tasoittamaan).
Lopuksi paistetaan grillissä niin kuin meikäläisissäkin kebaberioissa nähdään tehtävän, ja vuollaan ohuiksi lastuiksi.
Lopputulos on kuitenkin täisin erilainen kuin Suomessa tarjoiltu kalpea aavistus aidosta ”döneristä”. Tyypillistä, että ilmeisesti vain Suomessa harrastetaan tällaista jauhelihakebabia, ja vieläpä naudanlihasta. Jo Tukholmasta alkaen ja kaikissa muissa maissa döner kebab tehdään pääpiirteissään yllä kuvatulla tavalla.
Harmittaa, etteivät täällä asuvat turkkilaiset uskalla tarjota meille aitoa upean herkullista döneriään, vaan ainoastaan tällaista ”mukaelmaa”, joka eroaa aidosta yhtä paljon kuin Saarioisten ”roiskeläppä” oikeasta pizzasta. Onkohan ongelma siinä, että suomalaiset vierastavat lampaanlihaa? Ja että jauhelihasta saa niin paljon halvempaa kuin kokolihasta? Mutta kyllä uusiseelantilainen lampaanliha pakasteena on jo aika halpaa. Miettikää asiaa, joku kebab-baarin pitäjä!
Ei aitoa döner kebabia Suomessa
7
3331
Vastaukset
- osaisko
joku turkkilainen kebabbikokki sanoa tästä jotain?
- asfa
Anteeksi vaan, penis, mutta "turkkilainen" "döner kebab" on aivan eri asia kuin saksalainen kebab, jotka turkkilaiset ITSE toivat sinne, saatthhana! Samaa saksalaista safkaa käytetään Suomessakin. Loppu moinen paskanjauhanta, nyt, heti!
- Jung & Freud
Sinun on täytynyt olla joko humalassa, huumeessa tai sitten olet pahasti mielisairas. Ja kun ei edes sanomasi aukea mitenkään.
Säälittävää. - aukeaisikin...
Jung & Freud kirjoitti:
Sinun on täytynyt olla joko humalassa, huumeessa tai sitten olet pahasti mielisairas. Ja kun ei edes sanomasi aukea mitenkään.
Säälittävää.... sisältö ei pidä paikkaansa.
Saksassa saa turkkilaisista paikoista lammaskebabia, joka on sitten aivan eri planeetalta, kuin ne Suomessa tukusta ostetuista naudanliha-"kebab"- kimpaleista tehdyt annokset.
- puoliks turkkilainen
paitsi että Turkissakin ovat nykyään alkaneet käyttää paljon pelkkää jauhelihaa. On halvempaa ja dönerihän ei paljoa siellä maksa. Lampaanliha todellakin maistuu kebapissa paremmalta, mutta valitettavasti usein Turkissakin sekoittavat ainakin halvimmissa paikoissa joukkoon ties mitä lihaa. Kertomatta tietenkään asiakkaille :( Mutta maistuu se silti ihan oikeastikin erilaiselta (paljon paremmalta) kuin täällä Suomessa.
- Vanha kokki
Olet tehnyt oikean suuntaisia havaintoja. Jauhelihasta, olipa se sitten lammasta tai nautaa, rakennettu döner =pyöriä kebap =varras, miekka tms.
Tai näiden lihojen sekoitus, on parempi pelkästään mureutensakin takia. Alunperin Persialaisilta paimentolaisilta periytynyt tapa, paistaa miekassa tai jonkinlaisessa vartaassa kauriinlihaa avotulella eli nuotiolla, hitaasti lihaa käännellen, on myöhemmin jalostunut yhdeksi maailman tunnetuimmista pikaruoista. Valitettavasti taas kerran on Suomalainen elintarviketeollisuus päässyt pilaamaan miltei ammattitaidottomien maahanmuuttajien suosiollisella avustuksella erinomaisen tuotteen. Muistaahan kai jokainen ne hirvittävät kebakot, joka oli ensi vaste teollisuudelta. Seuraavaksi he alkoivat puristaa valmiita pakastevartaita, jotka jokaisen kebapravintolan tulisi rakentaa itse,mutta kun se ammattitaito ei siihen riitä. Yli neljännesvuosisata sitten opetin valmistustavan yli 60 yrittäjälle ympäri maan, aina Ruotsiin ja Norjaan asti. Pitkän aikaa kouluttamani henkilöt valmistivat kyseisen vartaan, kuten olin opettanut, mutta moni koki sen niin työlääksi,että lopetti ja siirtyi käyttämään tehdastekoista. Kuinka sitten itse opin. Monilla Turkkiin suuntautuneilla matkoillani ja siellä eri pituisia kausia asuneena. Monet tutut kokit eripuolilla Turkkia opastivat minua, kukin taitojensa mukaan.
Lisäksi minulla oli Suomessa alan ammattilainen jonkin aikaa vieraanani, hän perehdytti minut juurta jaksain kebapin saloihin. Mitä tulee halpojen paikkojen naudanlihan käyttöön, voin ehkä valaista hieman toistakin puolta. Eräs kuuluisimmista Turkkilaisista ravintoloista on Beyti, osoitteessa Orman sokak No:33 Florya-Istanbul tel:(1)573 93 73 Tämä v.1936 perustettu ravintola rankattiin erääksi Euroopan parhaista ravintoloista 1965. Tahti ei ole suinkaan muuttunut, vaan laatu kaiken aikaa parantunut. Paikka on erityisesti valtion päämiesten ja miljonäärien suosiossa. Kuvia voit tarkistella erään pääsisäänkäynnin seinillä. Omistus ja kiitoskirjoituksin varustettuna. Voit laskeutua helikopterillasi suoraan ravintolan omalle kentälle ja valita yhden neljästä sisäänkäynnistä ja sen jälkeen tarkistaa mikä 11 erilaisesta salista miellyttää silmääsi. Kaikki ovat perinteiseen Ottomaanien tyyliin, mutta eri tavoin sisustettuja. Tänne voit saapua isommankin seurueen kera, sillä yhtä aikainen tarjoilu toimii 450 päivällisvieraalle. Tilaa on kaikkiaan 3000 neliömetriä. Hintataso on sikäläisittäin melko huikea, mutta Suomalaiselle vieraalle enempi kuin kohtuullinen. Myös tämä ravintola käyttää lampaan jauhelihaa ja naudanlihaa half and half periaatteella. Usein tämä kebap tarjoillaan osana mezeä ja hyvän perunamuusin kera. Mikäli liikutte Istanbulin puolessa käykää ihmeessä tervehtimässä paikan isäntää ja omistajaa Beyti Gyleriä. Hän on erittäin charmantti herrasmies.
- Ata Türk
http://www.kebabille.com/kebabillecom/arvosteluohjeet.php
http://chat.yle.fi/ylex/ubbthreads/showflat.php?Cat=&Number=829756&page=11&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1
http://www.mbnet.fi/net.nyt/juttu.aspx?id=493
aate leviää kuin homesieni http://www.inoa.fi/hakemisto/Kaupat ja ostopalvelut/Kebab-ravintoloita/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053121Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391600Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus931451- 891349
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461314Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1551228Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121168Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze123999Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89922Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803