"25. marraskuuta
Seitajärven murhattujen kohtalot
Seitajärven kylä poltettiin, naiset ja lapset marssitettiin neljän kilometrin päähän.
Heidät tapettiin, myös seitsemän kuukauden ikäinen Ritva-vauva äitinsä kanssa, samoin kuusivuotias Katri ja kolmivuotias Maija-Liisa.
Yhä elossa on silloin kahdeksanvuotias Mirja, joka jäi pistimillä puhkottuna äitinsä, sisartensa ja serkkujensa ruumiiden sekaan.
Tyyne Martikainen huomauttaa, että murhiin liittyi myös raiskaus tai ruumiiden sukupuolinen häpäisy.
Partisaanien joukossa oli myös naisia, joista yksi huuteli: 'Olemme ystäviänne! Teille ei tehdä pahaa, jos antaudutte!
Savukosken kunnan Seitajärven kylässä oli kesällä 1944 viisi taloa, joiden asukkaat olivat sukua keskenään.
Uskottiin, että pieni kylä joka oli silloin tiettömässä erämaassa, lähes sadan kilometrin päässä valtakunnanrajasta oli turvassa.
Varhain aamuyöllä 7.7.1944 noin 50 miehen venäläinen partisaaniosasto piiritti kylän, hyökkäsi taloihin ja ampui useita ihmisiä, sytytti talot palamaan ja komensi loput naiset, lapset ja 55-vuotiaan Jalmari Arajärven kulkemaan jonossa kauas korpimetsään.
Siellä partisaanit surmasivat ampumalla tai pistimin 11 naista ja lasta. Kahdeksanvuotias Mirja Arajärvi säilyi kuin ihmeen kaupalla hengissä kahdesti pistimellä lävistettynä ja saattoi kertoa, mitä oli tapahtunut.
Joukosta vietiin Jalmari Arajärvi ja 17-vuotias Eliisi Ollila muualle. Nämäkin katosivat jäljettömiin. Heidän teloitetut ruumiinsa on nyt löydetty Veikko Erkkilän tutkimustyön perusteella vuoden 1988 jälkeen.
Neuvostopartisaani Valentin Smirnov palveli Bolsevik -osastossa 19-vuotiaana ja osallistui Seitajärven retkeen. Hän sai käskyn ampua kolmesta vangista yhden, nuoren tytön. Tyttö oli todennäköisesti Eliisi Ollila. Smirnov kertoi tämän tapauksen vainonneen häntä koko elämän ajan. Tehtävä oli rangaistus vihollistyttöön rakastuneelle pojalle. Eliisin veli ja suomalainen vartiosotilas surmattiin myös. Jalmari Arajärvi ammuttiin vangitsemispäivänä 7.7.1944
Onneksi osa kylän asukkaista pääsi pakoon naapurikylään ja sai tehdyksi hälytyksen. Valtterin ja Eliisin 10-vuotias sisko Sirkka pääsi myös pakoon ja kertoo tunteistaan nähdessään läheistensä kuvat:
http://lotta.yle.fi/rswebroi.nsf/ramagent?openagent&rs7 510200611200002135.ram
Suomen armeijan partisaanien torjuntaosasto SAU lähti takaa-ajoon ja sai ammutuksi 34 partisaania kolmessa väijytyksessä."
http://nohyi.spaces.live.com/
Kyllä nyt täytyy pyytää anteeks kauhiast ku kommunisteja on tapettu! Teloitettujen kommareiden joukkohauta on heti etsittävä ja toimittaja-tutkija Arnstadille kerrottava, että Suomi oli sittenkin fasistinen maa.
Suomalaiset surmasivat 34 partisaania!
28
1915
Vastaukset
- järkyttynyt
Minusta ne kiinnisaadut partisaanit olisi pitänyt tappaa hitaasti kiduttamalla,,luoti polveen jne,,silmät kaivettu ulos,,
Mikään ei puolustele viattomien siviilien tappamista.Mutta kommunisteillehan kaikki on mahdollista.Eiköhän noita murhaajia juhlittu sankareina kotimaassaan..- ...jopa bolsuille.
Omaisille riittää että väkivallantekijät saavat ansionsa mukaan, ja pieni kiukku siitä, että "pääsivät liian helpolla" pitää adrenaliinitasoa yllä vastaista ajatellen.
Valitettavasti 50:sta Seitajärven tuhoojasta jäi 16 kpl. jäljelle, -Neuvostoliitossa mitalein palkittaviksi ja "voitonpäivänä" juhlittavaksi.
Siellä se Tavjakin aina Putininsa kanssa kilistelee puna-armeijalle. Ääliö.
http://tappis.555mb.net/partisaanit.htm - Anonyymi
Partisaanit kytänneet kylien lähellä metsissä , että mitä näkyy milloinkin. Kylien koirat oli haukkuneet ja olleet levottomia. Koiria olisi pitänyt päästää irti ja varmasti olisi partisaaneita paljastunut ennen niiden hirmutekoja. Kylät oli huonosti vatioitu partisaanien varalle, kun niitä ei alkuun uskottu olevan. Muutama ihminen oli selvinnyt hengissä, kun olivat piiloutuneet navettaan ja paenneet padkaluukun kautta metsien suojaan, kun partisaanit tihutyönsä tehneet. Ryöstäneet omaisuutta ja sytyttäneet rakennukset tuleen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Partisaanit kytänneet kylien lähellä metsissä , että mitä näkyy milloinkin. Kylien koirat oli haukkuneet ja olleet levottomia. Koiria olisi pitänyt päästää irti ja varmasti olisi partisaaneita paljastunut ennen niiden hirmutekoja. Kylät oli huonosti vatioitu partisaanien varalle, kun niitä ei alkuun uskottu olevan. Muutama ihminen oli selvinnyt hengissä, kun olivat piiloutuneet navettaan ja paenneet padkaluukun kautta metsien suojaan, kun partisaanit tihutyönsä tehneet. Ryöstäneet omaisuutta ja sytyttäneet rakennukset tuleen.
Todellisuudessa partisaanien olemassa olo oli hyvin Suomen sodanjohdon tiedossa, mutta pienemmät rajakylät jätettiin tietoisesti evakuoimatta, vaikka saksalaisetkin siihen kehoittivat.
- Anonyymi
"Mikään ei puolustele viattomien siviilien tappamista."
Senkö takia Suomen miehityshallinto sulki Stalinin valmiiksi sortamaa "epäkansallista" siviiliväestöä internointileireille?
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/06/03/ita-karjalaa-suomalaistettiin-kouluin-ja-keskitysleirein
"Jatkosodan alussa vallatun alueen väestö jaettiin "kansalliseen" (suomensukuiseen) ja "epäkansalliseen" ainekseen. Tuhansittain venäjänkielisiä asukkaita koottiin keskitysleireihin marsalkka Mannerheimin jo heinäkuun alussa 1941 antaman määräyksen mukaisesti. Monille seuraukset olivat kohtalokkaat.
"Joukkovangitsemisia perusteltiin yhtäältä venäläisväestön omalla turvallisuudella, toisaalta vaaralla, että joukossa oli partisaaneja. Kokoamisleirit palvelivat kuitenkin myös miehityshallinnon kaavailuja, joissa tähdättiin alueen ”puhdistamiseen vieraasta aineksesta”."
Eli etniseen puhdistamiseen. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Mutta kun Suomi tekee sitä, katsotaan sormien läpi.
"Vielä alkuvaiheessa suunnitelmissa oli epäkansallisen väestön siirtäminen muualle osittain tai kokonaan ja sen korvaaminen suomalaisella ja inkeriläisellä uudisasutuksella."
Eli etnistä puhdistamista.
https://www.encyclopedia.com/social-sciences-and-law/political-science-and-government/military-affairs-nonnaval/ethnic-cleansing
https://www.history.com/topics/holocaust/ethnic-cleansing
https://www.britannica.com/topic/ethnic-cleansing
https://www.ushmm.org/genocide-prevention/learn-about-genocide-and-other-mass-atrocities/definitions
"Vapaaksi jääneet tai leireiltä päässeet venäjänkielisetkin olivat syrjityssä asemassa. Heidät siirrettiin asumaan erilleen suomensukuisista, heidän liikkumistaan rajoitettiin, he kärsivät heikommasta elintarvike- ja terveydenhuollosta, ja viljelypalstojen jaossa suosittiin "kansallisia". Kouluja oli aluksi tarjolla vain suomensukuisille."
Tietoiskua:
"Itä-Karjalan alue käsittää Suomen entisen rajan itäpuolisen Karjalan, joka rajautuu Laatokkaan, Syväriin, Ääniseen, Vienanmereen ja Imandrajärveen. Historiallinen Itä-Karjala jakautuu pohjoiseen Vienan Karjalaan ja eteläiseen Aunuksen Karjalaan. Toisin kuin sodissa luovutetut Karjalankannas ja Laatokan Karjala, Itä-Karjala ei ole koskaan kuulunut Suomeen."
Pakollista tietoiskua Stalinin terrorista, koska se jotenkin oikeuttaa Stalinin uhrien kaltoinkohtelun. Sitten tulee noloa käännettä:
"Suomalaisten miehitysjoukkojen saapuessa väestö oli suurelta osin evakuoitu tai paennut oman onnensa nojassa metsiin. Jäljellä oli alle viidesosa, vajaat 90 000 henkeä – lähinnä naisia, lapsia ja vanhuksia. ”Kansallisia” (karjalaisia, suomalaisia, inkeriläisiä, vepsäläisiä, virolaisia jne) heistä oli 37 000, ”epäkansallisia” (venäläisiä, ukrainalaisia jne) n. 50 000."
Suomikin pääsi tapattamaan ukrainalaisia ja vieläpä nälkään. Hienoa, tekopyhyys elää, nyt ne pakolliset valitukset Stalinin Holodomorista.
"Miehityshallinnon ylläpitämillä keskitysleireillä suljettuina oli enimmillään (keväällä 1942) 24 000 henkeä, siis miltei puolet ”epäkansallisesta” väestöstä. Olot leireillä olivat alkuaikoina varsin ahtaat ja kehnot. Lisäksi sota- ja evakuointiolosuhteista kärsineiden vankien terveys oli usein heikko jo heidän tullessaan leireille."
Ja silti näitä heikkokuntoisia suljettiin leireille.
"Pahimpaan aikaan kesällä 1942 kuolonuhreja oli 500-600 kuussa, enimmäkseen pikkulapsia ja vanhuksia. Vuoden 1942 aikana kuolleiden yhteismäärä oli noin 3500 henkeä. Tutkija Antti Laine on arvioinut kokonaiskuolleisuuden noin 4600 hengeksi. Suurin osa kuolonuhreista menehtyi aliravitsemukseen. Ruuan varastamisesta saattoi seurata ruumiillinen rangaistus. Joitakin vankeja myös ammuttiin ainakin karkaustapausten yhteydessä."
Nälkiintyviä ihmisiä lahdattiin, kun yrittivät saada ruokaa. Ja tämän piti olla Suomi!
" "Keskitysleiri"-nimitys periytyi jo 1900-luvun alusta, ja Itä-Karjalan leirit olivat kaukana saksalaisten ylläpitämistä kuolemanleireistä. Kun juutalaisten joukkotuhosta alkoi kantautua tietoja, Itä-Karjalassa otettiin käyttöön siirtoleiri-termi. Nimestä riippumatta väestön joukkorankaiseminen sillä perusteella, että joukkoon kuului mahdollisia partisaaneja, oli Haagin vuoden 1907 yleissopimuksen vastaista."
Aivan, mikään ei perustele viattomien siviilien tappamista. Sitä se Haagin 1907 yleissopimus sanoi.
"Suuri osa Itä-Karjalan alun perin suomensukuisista oli ehtinyt omaksua venäjän kielen, ja joskus etninen erottelu onnistui vain antropologisten tutkimusten avulla. Väestön asenteetkin tuottivat miehittäjille pettymyksen: suomalaisia ei tervehdittykään tervetulleina vapauttajina, vaan suhtautuminen oli pidättyväistä ja varovaista. Myös karjalaisten sukulaiset taistelivat puna-armeijassa, ja sodan lopputuloksesta oltiin epävarmoja. Suomalaistamistoimet jäivät lopulta melko tehottomiksi, ja vain pieni osa itäkarjalaisista siirtyi sodan loppuvaiheissa Suomeen."
Mitä nyt vähän ehdittiin saada pala siviilientappopiirakasta. Erittäin noloa.
- Neuvostoliitossa
kuului kommunistisen puolueeseen.
Se oli elitismiä. - Aatun kyytiin
Seitajärveläisiä ja heidän jälkeläisiään olisi yhä elössä jos ei ois uskottu Aatun voittoon.
- ResKers
Aivan kuin neuvostoliittolainen.
- rakennusmies
nii ja sinunkin vanhempasi ois riutunu työlöisvaltion leireillä,etkä olis täällä viisastelemassa
- meikämie
Mistä sen tietää..
Suomen päättäjien suurin tyhmyys oli kyllä uskoa Hitlerin voittoon, mutta saman virheen tekivät monet muutkin. - kaivonpesukone
meikämie kirjoitti:
Mistä sen tietää..
Suomen päättäjien suurin tyhmyys oli kyllä uskoa Hitlerin voittoon, mutta saman virheen tekivät monet muutkin.mutta ei kaikki suomen päättäjät uskoneet saksan kaikkivoipaisuuteen..ajattele että Linkomies tiesi jo vuonna 1941 heinäkuussa että saksan sotakone yskii jo jonkunverran ...keskellä kiivaimman etenemisvaiheen....ainakin oman muistelmakirjansa mukaan.
- näin päin itää
ajattelevia? Voihan meitä!!!
- Geomancer
meikämie kirjoitti:
Mistä sen tietää..
Suomen päättäjien suurin tyhmyys oli kyllä uskoa Hitlerin voittoon, mutta saman virheen tekivät monet muutkin.Eihänb suomalaiset päättäjät oikeesti koskaan, ja varsinkaan tuossa vaiheessa uskoneet saksan voittoon! Kyse oli omasta voitosta neukkuja vastaan ja se oli pääasia. Muitten maailmansodat sikseen. Ja sen takia meki kirjotellaa viel suomeksi... Miten vitussa me oltas piesty neukut ilman nazeja? Kansallissosialismin kanssa, tai ilman! Kui Baltian maille!! Jos me ei oltas tehty diiliä saksan kans sillon, ni nyt oltas kyl.. En ees halua ajatella..
- partisaanit.blogs.fi
Täällä koko juttu kuvineen:
http://partisaanit.blogs.fi/- kaivonpesukone
...järkyttäviä kuvia..tämmöstä kun näkee niin kyllähän siinä mieli maahan menee...että mistä näitä kusipäitä sitten aina löytyy..?? ja joka valtakuntaan...sinällään justiin löysin tuon hilman kirjan joka kertoo näistä asioista ..en ole vain vielä kerennyt edes kantta avaamaan...täytyy lueskella se läpi ensi tilassa...
- kaivonpesukone
kaivonpesukone kirjoitti:
...järkyttäviä kuvia..tämmöstä kun näkee niin kyllähän siinä mieli maahan menee...että mistä näitä kusipäitä sitten aina löytyy..?? ja joka valtakuntaan...sinällään justiin löysin tuon hilman kirjan joka kertoo näistä asioista ..en ole vain vielä kerennyt edes kantta avaamaan...täytyy lueskella se läpi ensi tilassa...
...ääh siis tyynen kirja eikä hilman..semmosta se on ku ei kaikkea heti muista..että semmosta.
- jjkm
ne vielä elossa olevat partisaanit pitäisi etsiä käsiin ja kaikessa hiljaisuudessa teloittaa, mutta sillä tavoin, että ymmärtävät ennen niskalaukausta syyn. Ei mitään armoa, vaikka kuinka vanhuksia nyt ovatkin tappoivat hekin sylilapsista vanhuksiin kaikki silloin aikoinaan.
- tiedossa
Totta, varsinkin kun punapartisaanien henkilöllisyys on tiedossa.
- Geomancer
tiedossa kirjoitti:
Totta, varsinkin kun punapartisaanien henkilöllisyys on tiedossa.
Vitut niistä papoista!! Eiköhän laiteta keppi pillusta suuhun niitten lastenlapsille!! Sehän se olis vasta reilua!! Eikö!! Olette sairaita...
- Anonyymi
-----Mikään ei puolustele viattomien siviilien tappamista------
Mutta sitähän lahtari teki Suomessa pilvin pimein 1918. Ei romaanin räätäli Halme ollut ainoa, hän oli vain esimerkki jolla inhottava asia tuotiin esiin.- Anonyymi
Viipurin lääninvankilan joukkomurha tapahtui Viipurissa 27.-28. huhtikuuta välisenä yönä 1918, juuri ennen Suomen sisällissodan loppua. Vankilaan tunkeutui joukko punakaartilaisia, jotka surmasivat yli 30 henkeä. Viipurin lääninvankilan surmia pidetään suurimpana punaisten joukkojen suorittamana yksittäisenä joukkomurhana. Punakaartilaisjoukkiota johti Taipalsaaren rintaman päällikkö Hjalmar Kaipiainen. Tunkeuduttuaan vankilaan humalainen aseistettu joukko tappoi ensin Karjalan Kansalaisliiton johtajan ja kansanedustajan Leander Ikosen, tehtailija ja kansanedustaja Matti Pietisen, ratainsinööri Tallgrenin ja vankilan entisen vahtimestarin Ahlgrenin. Sen jälkeen pidettiin istuntoa, jossa silminnäkijäkertomuksen mukaan mukana ollut nainen olisi valinnut surmattavat. Joukko murhasi vankilan johtajan Johan Stråhlmanin, Vuoksenniskan asemapäällikön Edvard Tojkanderin ja joitakin muita. Lopuksi joukko meni vankien yhteistilaan. Vangit yrittivät puolustautua asein ja rytäkässä Kaipiainen itse haavoittui. Hän luovutti johdon Albin Piskoselle. Albin Piskonen oli entinen vanki ja juuri hän ampui vankilanjohtajan. Joukko heitti vankien yhteistilaan käsikranaatin surmaten 4–5 henkilöä ja haavoittaen useita. Myöhemmin yöllä tapettiin vielä vankilan uusi vahtimestari Mannermaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Viipurin lääninvankilan joukkomurha tapahtui Viipurissa 27.-28. huhtikuuta välisenä yönä 1918, juuri ennen Suomen sisällissodan loppua. Vankilaan tunkeutui joukko punakaartilaisia, jotka surmasivat yli 30 henkeä. Viipurin lääninvankilan surmia pidetään suurimpana punaisten joukkojen suorittamana yksittäisenä joukkomurhana. Punakaartilaisjoukkiota johti Taipalsaaren rintaman päällikkö Hjalmar Kaipiainen. Tunkeuduttuaan vankilaan humalainen aseistettu joukko tappoi ensin Karjalan Kansalaisliiton johtajan ja kansanedustajan Leander Ikosen, tehtailija ja kansanedustaja Matti Pietisen, ratainsinööri Tallgrenin ja vankilan entisen vahtimestarin Ahlgrenin. Sen jälkeen pidettiin istuntoa, jossa silminnäkijäkertomuksen mukaan mukana ollut nainen olisi valinnut surmattavat. Joukko murhasi vankilan johtajan Johan Stråhlmanin, Vuoksenniskan asemapäällikön Edvard Tojkanderin ja joitakin muita. Lopuksi joukko meni vankien yhteistilaan. Vangit yrittivät puolustautua asein ja rytäkässä Kaipiainen itse haavoittui. Hän luovutti johdon Albin Piskoselle. Albin Piskonen oli entinen vanki ja juuri hän ampui vankilanjohtajan. Joukko heitti vankien yhteistilaan käsikranaatin surmaten 4–5 henkilöä ja haavoittaen useita. Myöhemmin yöllä tapettiin vielä vankilan uusi vahtimestari Mannermaa.
Viipurin puhdistus oli valkoisten Suomen sisällissodan loppuvaiheessa huhti-toukokuussa 1918 Viipurissa suorittama joukkoteloitus, jonka yhteydessä surmattiin vähintään 360 kaupungissa ollutta venäläistä sekä ainakin 30 muiden maiden kansalaista, joista 327:n henkilöllisyys on tiedossa. Heistä vain muutamilla oli kytköksiä punakaartiin, sen sijaan suurin osa uhreista oli avoimesti valkoisten puolella.[1] Pääosa teloituksista tehtiin heti valkoisten vallattua kaupungin 28.–29. huhtikuuta, mutta viimeinen toimeenpantiin yli kuukausi sodan päättymisen jälkeen 16. kesäkuuta 1918.[2] Pyhän Annan kruunu -linnoituksen valleilla suoritettiin suurin yksittäinen puhdistus 29. huhtikuuta, jonka muistoksi paikalle on pystytetty muistomerkki
- Anonyymi
Ja täällä vasemmisto hoilasi 60 ja70-luvulla partisaanimarssia ja heiluttelivat punalippuja
- Anonyymi
Ja pöhveIi ylistää Suomen sodanjohtoa, mikä kieltäytyi evakuoimasta rajakyliä saksalaisten kehotuksesta huolimatta.
Itä-Suomen yliopiston historian professori Maria Lähteenmäki on tutkinut rajakyliin tehtyjä partisaani-iskuja. Lähteenmäen selvitysten mukaan syrjäisimmät asuinyhteisöt oli jätetty sotatoimialueelle pitkälti oman onnensa nojaan. Moneen kylään ei oltu jätetty yhtään aseistettua vartijaa.
”Nämä isoimmat kylät sieltä rajanpinnasta oli kyllä evakuoitu, mutta sitten tämmöiset pienemmät yhteisöt oli jätetty sinne ja niiden asukkaat olivat ikään kuin ihmiskilpinä siellä. Nämä syrjäseudut olivat Suomen sotilasjohdon näkökulmasta täysin vähäpätöisiä eivätkä ne sodan tuoksinassa merkinneet päämajan strategiakartoilla yhtikäs mitään.”, sanoo Lähteenmäki.
Jos itärajan tuntumassa olleet syrjäkylät olisi evakuoitu, olisi suomalaissiviilien julmat murhat voitu professorin mukaan välttää. Välittömän partisaaniuhan alle oli hänen mukaansa jätetty tuhansia siviilejä.
”Vastuu näistä henkilöistä oli tietenkin Suomen poliittisella ja sotilaallisella johdolla, ja he ovat luonnollisesti vastuussa myös näistä kuolemista.”
Lähteenmäki on vastikään kirjoittanut seikkaperäisen, partisaani-iskuja käsittelevän artikkelin teokseen ”Historiantutkimuksen etiikka”. Usean eri historioitsijan teksteistä koostuva kirja julkaistaan ensi syksynä.
Professori Lähteenmäen löytämien arkistodokumenttien valossa Suomen liittolainen natsi-Saksa patisteli evakuoimaan vaaravyöhykkeessä olleet itärajan siviilit. Jatkosodan aikana Suomen hallitus oli luovuttanut Lapin ja osan Oulun lääniä Saksan sotilashallintoalueeksi.
Suomen mielestä pyyntöön syrjäisten rajakylien evakuoimisesta ei voitu suostua. Suomen valtiojohto laski, että mikäli asukkaat olisi siirretty muualle, olisivat punapartisaanit saavuttaneet perimmäisen tavoitteensa.
”Eli tämä alue autioituisi lopullisesti partisaanien käyttöön. Nämä ihmiset, jotka siellä erämaissa asuivat, niin heidän tehtävänsä oli toimia ikään kuin ilmiantajina ja tarkkailijoina, että missä vihollinen milloinkin liikkuu”, sanoo Lähteenmäki MOT:lle antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa siviilien evakuoimatta jättäminen oli Suomen valtiojohdolta tietoinen valinta - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja pöhveIi ylistää Suomen sodanjohtoa, mikä kieltäytyi evakuoimasta rajakyliä saksalaisten kehotuksesta huolimatta.
Itä-Suomen yliopiston historian professori Maria Lähteenmäki on tutkinut rajakyliin tehtyjä partisaani-iskuja. Lähteenmäen selvitysten mukaan syrjäisimmät asuinyhteisöt oli jätetty sotatoimialueelle pitkälti oman onnensa nojaan. Moneen kylään ei oltu jätetty yhtään aseistettua vartijaa.
”Nämä isoimmat kylät sieltä rajanpinnasta oli kyllä evakuoitu, mutta sitten tämmöiset pienemmät yhteisöt oli jätetty sinne ja niiden asukkaat olivat ikään kuin ihmiskilpinä siellä. Nämä syrjäseudut olivat Suomen sotilasjohdon näkökulmasta täysin vähäpätöisiä eivätkä ne sodan tuoksinassa merkinneet päämajan strategiakartoilla yhtikäs mitään.”, sanoo Lähteenmäki.
Jos itärajan tuntumassa olleet syrjäkylät olisi evakuoitu, olisi suomalaissiviilien julmat murhat voitu professorin mukaan välttää. Välittömän partisaaniuhan alle oli hänen mukaansa jätetty tuhansia siviilejä.
”Vastuu näistä henkilöistä oli tietenkin Suomen poliittisella ja sotilaallisella johdolla, ja he ovat luonnollisesti vastuussa myös näistä kuolemista.”
Lähteenmäki on vastikään kirjoittanut seikkaperäisen, partisaani-iskuja käsittelevän artikkelin teokseen ”Historiantutkimuksen etiikka”. Usean eri historioitsijan teksteistä koostuva kirja julkaistaan ensi syksynä.
Professori Lähteenmäen löytämien arkistodokumenttien valossa Suomen liittolainen natsi-Saksa patisteli evakuoimaan vaaravyöhykkeessä olleet itärajan siviilit. Jatkosodan aikana Suomen hallitus oli luovuttanut Lapin ja osan Oulun lääniä Saksan sotilashallintoalueeksi.
Suomen mielestä pyyntöön syrjäisten rajakylien evakuoimisesta ei voitu suostua. Suomen valtiojohto laski, että mikäli asukkaat olisi siirretty muualle, olisivat punapartisaanit saavuttaneet perimmäisen tavoitteensa.
”Eli tämä alue autioituisi lopullisesti partisaanien käyttöön. Nämä ihmiset, jotka siellä erämaissa asuivat, niin heidän tehtävänsä oli toimia ikään kuin ilmiantajina ja tarkkailijoina, että missä vihollinen milloinkin liikkuu”, sanoo Lähteenmäki MOT:lle antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa siviilien evakuoimatta jättäminen oli Suomen valtiojohdolta tietoinen valintaPaetisaanitoiminta Suomessa vuosina 1043-1944 vastasi Neuvostoliiton toimesta Suomen harrastamaa kaukopartiotoimintaa, mutta toisin kuin suomalaiset kaukopartiot, jotka keskittäytyivät tiedusteluun ja iskivät sotilaallisiin kohteisiin niin venäläiset partisaanit käytännössä keskittäytyivät syvällä sisä Suomessa suojattomiin ja vartioimattomiin siviilikohteisiin.
Myös Venäjällä on alkanut ilmestyä useita tutkimuksia, jossa todetaan että partisaaniosastot suorittivat Suomen alueella siviileihin kohdistuneita hyökkäyksiä. Ainakin pari kirjaa on käännetty suomeksi. Venäläiset tutkijat ovat todenneet, että sodan aikaisia tapahtumia voidaan tutkia historiallisesta näkökulmasta. Murha ei rikoksena vanhene Suomen lain mukaan koskaan, ja toisen maailmansodan voittajavaltioiden aikoinaan julistamien periaatteiden mukaan sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan voidaan tuomita, vaikka niitä ei olisi tekohetkellä säädetty rangaistaviksi kansallisten lakien mukaan. Näin ollen Suomella olisi ollut kaikki oikeus vaatia näiden rikosten tekijöitä oikeuden eteen, mutta ilmeisesti poliittisista syistä näin ei ole menetelty.
Petroskoissa sijaitsevan Karjalan kansallisarkiston dokumenttien mukaan Karjalan rintaman partisaaniosastoissa oli mukana aiempaa tiedettyä suurempi määrä suomalaissyntyisiä henkilöitä, entisiä punakaartilaisia, sotien välissä itärajan yli loikanneita sekä amerikansuomalaisia. Entisiä punakaartilaisia olivat muun muassa oman nimikko-osastonsa saanut Toivo Antikainen, mutta häntä ei enää lähetetty rintamalle. Sen sijaan Taistelulippua komentanut Bruno Lahti ja Poljarnikia johtanut Toivo Suotaila osallistuivat myös taisteluihin. Petroskoissa sijaitsevaan partisaanimuistomerkkiin on puolestaan ikuistettu partisaaniradisti Sylvi Paason kasvot. Tutkijoiden mukaan kaikkiaan 5 101 Karjalan rintaman partisaaneista suomalaisia ja karjalaisia olisi jopa 15 prosenttia eli enemmän, kuin heidän suhteellinen osuutensa oli Karjalan asukkaista.
- Anonyymi
Rikostutkinta alkoi vasta 2000-luvulla
Partisaani-iskuista puhuttiin jo sodan jälkeisinä vuosikymmeninä, mutta vain niissä pitäjissä, joiden siviilikohteisiin partisaanit olivat hyökänneet. Näitä olivat esimerkiksi Sodankylä, Savukoski ja Inari. Pitäjissä oli elossa kymmeniä iskuja kokeneita ja haavoittuneita uhrejakin yli 50.
Tieto partisaanien tekemistä raaoista lasten ja naisten murhista eli suullisena perinteenä, vaikka Suomen viranomaiset ja media vaikenivat.
Lue myös: Luotisadetta äitinsä kainalossa paenneen Voitto Kavakan uniin partisaanit tulevat yhä joka yö – uusi kirja palauttaa kipeän aiheen ajankohtaiseksi
Suomessa julkinen partisaanikeskustelu pääsi vauhtiin vasta vuosia Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen 1990-luvun lopussa.
Laajaan julkisuuteen partisaanien hyökkäykset siviilikohteisiin nosti vuonna 1998 Veikko Erkkilän tietokirja Vaiettu sota ja sen pohjalta tehty Ylen toimittajan Risto Arkimiehen tv-dokumentti Silminnäkijä. Tekijät palkittiin Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla.
Partisaaniterrorin saama julkisuus 1990-luvun lopulla johti myös keskusrikospoliisin KRP:n tekemään esitutkintaan. Erkkilän uusin kirja selostaa tuon ainutlaatuisen rikostutkinnan vaiheita. Erkkilän on kirjaa varten saanut tutustua KRP:n tutkinta-aineistoon.
Kirjasta ilmenee, kuinka partisaani-iskujen rikostutkinnan aloittaminen oli poliittisesti kuuma peruna vielä 1990-luvun lopullakin. Asiaa puitiin eduskunnassa, ulkoministeriössä, sisäministeriössä ja poliisissa. Tavanomaisessa rikostutkinnassa poliisi aloittaa tutkinnan, kun rikoksen on syytä epäillä tapahtuneen. - Anonyymi
SUOMALAISET lopettivat ampumisen 4.9.1944. Neuvostoliiton puolelta tuli kranaatteja vielä 5.9.1944 asti. Jatkosodan aselepo tuli eri puolille eri aikaan – tämä on muistettu vielä kymmeniä vuosia sodan jälkeen.
Paljon vähemmän on puhuttu siitä, mitä tapahtui 6.9.1944 Lieksan Kontiovaarassa, kaukana rintamalinjojen takana. Rauhantulon jälkeen siellä alkoi verilöyly. Neuvostoliiton partisaanit tunkeutuivat pirttiin ja ampuivat konepistooleilla pöydän ympärille viisi ihmistä. Viisi aivan tavallista siviiliä.
Uhreista nuorin oli 2-vuotias tyttö. Kun partisaani-iskun uhrit löydettiin, hän korisi henkitoreissaan. Lapsi kuoli myöhemmin sairaalassa. Isku oli silkkaa terroria.
NEUVOSTOLIITON partisaanisota Pohjois-Karjalasta Lappiin oli vuosikymmeniä todella salaista sotaa. Sota-aikana siitä vaiettiin sotilaallisista syistä, pitkään sodan jälkeen ”yleisistä syistä”. Paikalliset kyllä puhuivat ja muistivat. Olihan kohteita yli 30, ja siviiliuhreja pitkälle toistasataa. Heidän joukossaan oli useita julmasti surmattuja lapsia.
Näkymät partisaani-iskujen jälkeen olivat aivan karmeita. Suomalaiset kuvasivat todistusaineistoa hyökkäyksistä esimerkiksi heinäkuussa 1944, kun partisaanit olivat iskeneet Seitajärven kylään Savukoskella.
Nuorin uhri oli seitsenkuinen vauva. Sotilaspastori Taisto Saarinen pesi ruumiin. ”Yritin ristiä pienet kädet rinnalle. Eivät ne oikein enää taipuneet”, Saarinen kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2012.
Suomalaiset sotilaat löysivät viiden kilometrin päästä kylästä kymmenen kyläläistä takaapäin ammuttuina. Ruumiskasassa oli 8-vuotias tyttö, jota oli isketty pistimellä sydämen viereen. Tyttö oli kuitenkin hengissä. Hänen vieressään olivat kuolleina hänen äitinsä ja sisarensa.
”Ne olivat sellaisia tekosia, että kyllä pisti miehiä vihaksi. Oli meininki, että annetaan samalla mitalla takaisin”, sotilaspastori kertoi.
SEITAJÄRVEN iskussa kuoli 14 kyläläistä ja neljä vartiosotilasta. Omalle puolelleen päästyään partisaanit raportoivat tuhonneensa Seitajärven varuskunnan ja 94 vihollista.Tasan viikko Seitajärven iskun jälkeen toinen partisaaniosasto iski vain vähän pohjoisempana Lokan kylään. Partisaanit polttivat kylän ja tappoivat yhdeksäntoista kyläläistä.
Tai kuten kotona Neuvostoliitossa raportoitiin: Lokan varuskunta oli tuhottu. - Anonyymi
Neuvostopartisaanien iskuista Itä-Lapin sivukylissä oli tietoa etukäteen, mutta viranomaiset eivät halunneet evakuoida Lokan asukkaita. Tuoreen tietokirjan mukaan epäilyt paikallisten avusta partisaaneille saattoivat olla savuverho viranomaisten virheen kätkemiseksi
Tuore tietokirja selvittää Venäjän neuvostopartisaanien Suomeen tekemän tuhoisimman iskun eli Lokan iskun nostamia epäilyjä paikallisesta avunantajasta.
Tietokirjailija Jonna Pulkkisen mukaan epäilyt paikallisen henkilön avusta neuvostopartisaaneille herätti Lokan asukkaiden evakuoinnin laiminlyönyt nimismies.
Iskussa kesällä 1944 partisaanit murhasivat Sodankylän Lokassa 21 siviiliä. Joukkomurha on valvottanut nyt 78-vuotiasta Voitto Kavakkaa koko elämän.
– Se on vaikuttanut sillä tavalla, että minä olen lapsesta asti heräillyt monta kertaa yössä ja minun on aina pitänyt varmistaa, että asiat on kunnossa. Enkä ole kyllä koskaan täyttä yötä nukkunut, sitä on aina jonkun tunnin päästä herännyt.
Tietokirjailija Jonna Pulkkisen mukaan Rikhard Uusitalon toimimisesta partisaanien avuksi ei ilmennyt mitään näyttöä Valpon tutkinnassa aikanaan. Hän pitää mahdollisena, että epäilyjen tarkoitus oli kääntää katse pois viranomaisten virheistä. Kuva: Tapani Leisti / Yle
Pulkkisen mielestä vaikuttaa siltä, että partisaani-iskun jälkeen Uusitalosta yritettiin tehdä syntipukki, jotta ihmiset eivät keksisi syyttää viranomaisia.
Pulkkisen kirja vahvistaa jo aiempaa tutkimustietoa siitä, kuinka siviiliviranomaiset vastustivat Lapin erämaakylien evakuointia. Raappanan esimies, Lapin läänin maaherra Kaarlo Hillilä oli vastustanut sotilasviranomaisten vaatimusta erämaakylien siviilien evakuoinnista.
Erämaakylien siviilien evakuointia olivat vaatineet partisaanivaaran vuoksi yhteysesikunta Roin päällikkö, majuri Oiva Willamo ja Lapin sotilaallisesta puolustuksesta jatkosodan ajan vastanneen Natsi-Saksan sotavoimien kenraali Eduard Dietl.
Lapin siviilihallintoa johtaneen maaherra Hillilän mielestä kylien yhteensä muutaman tuhannen asukkaan evakuointi olisi heikentänyt kansan puolustustahtoa. Kylien siviilit olivat lapsia, naisia ja vanhuksia.
Suomesta evakuoitiin sotien aikana 80 000 lasta eikä se romuttanut puolustustahtoa.
Lue lisää: Saariselällä tapahtui vuonna 1943 surmatyö, jota Mika Waltari vertasi piispa Henrikin surmaan – tuore kirja valottaa sodan raakaa yksityiskohtaa
Nimismiehen päätös puhuttaa yhä Lokassa
Nimismies Raappana ei evakuoinut Lokan kylää, vaikka partisaanit olivat vain viikkoa ennen Lokan tuhoamista tehneet joukkomurhan naapurikylässä Seitajärvellä.
Erämaakylien asukkaat olivat tehneet partisaaneista paljon havaintoja varsinkin kesällä 1944 sen jälkeen kun Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Suomeen. Pulkkisen kirjan mukaan Lapin metsät kuhisivat partisaaneja.
Raappanaa arvosteltiinkin Lokan evakuoinnin laiminlyönnistä ja Lokassa arvostelua voi kuulla vielä nykyäänkin.
Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 683219
Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)753087Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.682952On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle662621Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli442132- 611699
Huomenna heitän järjen
romukoppaan ja annan tunteen viedä. Kerran tässä kuitenkin vain eletään. Muistan myös jonkun minua viisaamman sanoneen,251667Hyvää huomenta
Hyvää huomenta ja alkavaa viikonloppua ihanalle naiselle! Mitä ikinä teetkään, niin täälä sua yksi miekkonen ajattelee.181649- 351645
- 591576