Tarvitsisin hiukan neuvoa kielen ja sydämen keittämisestä.
Ilmeisesti kieltä pitäisi liottaa vedessä n. 24h ennen keittämistä. (?)
Onko sydämessä jotain tällaista ennen keittoa? En ole valmistamassa näistä mitään erikoista ruokalajia, vaan olen vain keittämässä nämä syötäväksi. Eli siis kaikki tiedot, kuinka kauan keitetään ym. ym.
Kieli ja sydän
9
8526
Vastaukset
- hirvenmaksan keittäjä
Kieli pitää pestä hyvin, sydämmestä poistetaan kalvot ja se pitää liottaa kylmässä vedessä ainakin yön yli ja on hyvä vaihtaa vesi 2-3 kertaa jotta saa veren pois. Keittoaika riippuu niiden koosta jotain 2 tunt koittaen välillä kypsyyttä.Vaahto poistetaan välillä ja mausteeksi veteen pippuria, sipulia, juureksia, laakerinlehteä maun muk. Kypsästä kiel. poistetaan kalvo kielen ollessa kuuma. Ja ei ku syömään, muista suola keitinveteen.
- lihasta pitävä
Heippa
Kieli on todella hyvää, pese se ensin ja leikkaa ikävät osat pois. Itse keittelen kieltä hiljalleen n.4 tuntia, hyvinkin vahvasti maustetussa liemessä, sillä jostain syystä kieli ottaa makuja vastaan heikommin kuin muut lihat. Jahka olet saanut kielen keitettyä, ota se kuumasta liemestä ja valuta hanasta kylmää vettä päälle, sitten voit helposti poistaa kylmän veden kovettaman kuoren kielestä.
Itse jätän kielen keitinliemeensä jäähtymään ja kylmänä viipaloin sen leivänpäälle.
Sydämelle suurinpiirtein sama kohtelu, ilman kylmää vettä ja kuorintaa.
Herkkuhetkiä toivotellen
lihamies
- Polyglott
Ei kieltä missään nimessä tarvitse/pidä liottaa, ja kaikkein vähiten maidossa, niin kuin joskus kuulee. Ei kielessä ole mitään sellaista, jonka pitäisi liota pois. Päin vastoin, herkkumaku vain siitä laimenee.
Keittoaika riippuu kielen koosta. Naudan kielihän on valtavan paljon isompi kuin porsaan kieli. Vaikeinta on saada kieli tarpeeksi suolaiseksi, koska tuntuu tosiaan siltä, ettei se halua ottaa mausteita vastaan. TÄSSÄ MIELESSÄ saattaisi "liotus" olla kokeilemisen arvoista, mutta ei siis pelkässä vedessä, vaan suolaliemessä. En ole itse kokeillut.
Tuo liottaminen on muuten aivan turhaa myös munuaisissa ja maksassa, vaikka monasti kuulee ja lukee että pitäisi liottaa. Munuaisissa riittää, kunhan ne on viilletty auki, niin että "ylimääräiset nesteet" pääsevät valumaan ulos. Mutta yleensä ne ovatkin jo valmiiksi viillettyjä ostettaessa.
Sydämen käsittelystä ei minulla ole kokemusta. Olen pari kertaa syönyt vuosikymmeniä sitten, ja muistan, että oli hyvää ja miellyttävää koostumukseltaan; yllättävän kiinteää mutta silti mureaa.- Vanha kokki
Itse valmistan kielen siten, että pesen sen juoksevan veden alla huolellisesti. Sen jälkeen laitan kielen kylmään veteen muutamaksi tunniksi. Vasta sitten alan keittämisen mausteliemessä. Maksaa ei tarvitse liotella, sen sijaan siitä tulee poistaa kalvot huolellisesti, samoin poistan isoimmat verisuonet. Munuaiset sitävastoin kannattaa liottaa useammassakin vedessä, melko pitkäänkin, siis useampia tunteja, sitä ennen tulee poistaa mahdollisimman tarkoin kaikki valkoinen munuaisrasva. Ellet liota munuaisia, tuloksena saattaa olla virtsan hajuinen jopa makuinen ruoka,jolloin se on tietenkin pilalla. Poikkeuksen tekee lampaan munuaiset, ne ovat niin miedonmakuiset, ettei liotusta tarvitse. Nämä tavat olen oppinut vanhoilta mestareilta ja niitä myös urani aikana noudattanut, eikä ole moitteita tullut.
- etsilleenvain
Vanha kokki kirjoitti:
Itse valmistan kielen siten, että pesen sen juoksevan veden alla huolellisesti. Sen jälkeen laitan kielen kylmään veteen muutamaksi tunniksi. Vasta sitten alan keittämisen mausteliemessä. Maksaa ei tarvitse liotella, sen sijaan siitä tulee poistaa kalvot huolellisesti, samoin poistan isoimmat verisuonet. Munuaiset sitävastoin kannattaa liottaa useammassakin vedessä, melko pitkäänkin, siis useampia tunteja, sitä ennen tulee poistaa mahdollisimman tarkoin kaikki valkoinen munuaisrasva. Ellet liota munuaisia, tuloksena saattaa olla virtsan hajuinen jopa makuinen ruoka,jolloin se on tietenkin pilalla. Poikkeuksen tekee lampaan munuaiset, ne ovat niin miedonmakuiset, ettei liotusta tarvitse. Nämä tavat olen oppinut vanhoilta mestareilta ja niitä myös urani aikana noudattanut, eikä ole moitteita tullut.
Toki liotusvedet tulee vaihtaa muutaman kerran ennen valmistusta ettei ruokaan jää epämiellyttäviä makuja.
Kieli on maultaan helppo, mutta munuaiset ovat toinen asia kuin muutkin sisäelimet maksaa lukuunottamatta, joka taas tulee valmistaa mahdollisimman tuoreena kevyesti paistettuna. Sydäntä olen valmistanut vain koirani ravinnoksi ja hyvin on kelvannut - keittäen puoli tuntia ja jäähdyttyään ohuiksi paloiksi slaissattuna muun ruoan sekaan ja sekoittaen.
Toki kaikissa lihoissa ja sisäelimisssä on kalvoja ja sidekudoksia, jotka täytyy poistaa ennen kypsennystä, joten tehkää se ennen valmistusta - muuten purette jotain sitkeää ja se ei ole miellyttävää.
- kokeillija
Olen laittanut liotusveteen etikkaa ,suosittelen kokeilemaan.
- ulkoisetelimet
Mä oon kasvissyöjä ja en siis syö myöskään ulkoisia elimiä.
- trippa
miksi ei saada mahalaukkua-kuten keskisessä/etelä Euroopassa
http://www.hs.fi/matka/a1424427236539
- kielimieskin
Puhumisesi heikkenee huomattavasti kielesi keittämisen jälkeen.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123790MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar781997Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5431610Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin831267Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671077Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331018Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3798