Sammuneita tulivuoria

Suomessa?

Onko Suomessa missään sammuneita tulivuoria?

Juttua näistä, kiitos!

9

2023

  Vastaukset

  • Kun aikoinaan tutkittiin timanttien löytymistä Suomessa, siinä yhteydessä kartoitettiin myös vanhojen tulivuorten esiintymistä. Timanttejahan löytyy vanhojen tulivuorten juurista kimberliitti nimisen mineraalin yhteydessä.

   Tällaisia kimberliittipiippuja on löytynyt ainakin Kuopion ja Kaavin seudulta.

   http://www.gtk.fi/aineistot/timantti/Kinnunen Lahtojoki timantti geologia.pdf

   • Luostarin lähellä Heinävedellä tuli joku vuosi sitten latulenkki, jonka varressa oli kimberliittiä.. Kaivaja kertoi havainnoistaan, ihmetellen savikerrostumaa kallion välissä. Mutta silloin en vielä tiennyt mitä aine oli, ennen kuin perästäpäin. Kimperliitti rapautuu harmaaksi savimaiseksi aineeksi.
    Sonkajärvellä jyrkälle mennessä mahdollisesti kimberliittiä raviojassa..
    Kiuruvedellä Niemiskylässä ollut ammoi tulivuori ala-asteen takana. Nyt on tehty kaivosyhtiön(Outokumpuko)toimesta valtaus, sivuten aluetta.
    Tulivuoren sijainti ollut tiedossa jo kauan. Helikopteri jossa roikkui iso rengas tutki pitäjän eteläosat, pari vuotta sitten. Niiden havaintojen pohjalta kyseinen alue alkoi kiinnostaa.. Ei johdu vissiin kimberliitistä, ja siellä tonkiessani nyt syksyllä, en nähnyt mitään merkkejä mistään arvokkaasta :(((


  • Onhan niitä, mutta kun niiden toiminnan jälkeen on ollut muutama jääkausi, jotka ovat hioneet niistä kertovat merkit näkymättömiin ja vielä lisäksi peittäneet hiekalla ja soralla.

   Ne kimberliittipiiput ovat ainoita merkkejä. Etsi niitä - ja selvitä sitä ennen, miten tehdään kaivosvaltaus.

   • tarkoitit varmaan tulivuorella konkreettista tulivuorta (eli vuori). Tällä hetkellä meillä ei varsinaisesti Suomessa ole sellaista, mutta kallioperässämme on valtavasti todisteita tulivuorista.

    Koulussa aikoinaan opetetiin, että Lappajärvi on Suomen ainoa tulivuori ja maamme on köyhä mineraaliensa/kaivannaistensa/ luonnonvarojensa suhteen, ja nämä käsitykset ovat osoittautuneet täysin vääriksi.. ja eihän sitä tiedä vaikka joskus tulevaisuudessa Suomen alueelle purkautuu uusi tulivuori. kaikki on mahdóllista


  • Honkajälä on vanha tulivuoren kraateri. Paikalta on löytynyt vanhaa tulikiveä

  • Tyynylaavaa (muodostuu vedenalaisessa tulivuorenpurkauksessa) löytyy ainakin Helsingistä Vuosaaresta ja Harakan saaresta ja Pellingistä ja saaristomereltä. Ikää noilla muodostumilla on vajaa pari miljardia vuotta.

  • Hyvinkäällä on mielestäni yksi kallio(Pahnakallio),joka on kuin pieni(1ha) kallio olisi räjähtänyt.Näin televisiossa Lapissa samantapaisen muodostuman,jonka sanottiin olevan entinen räjähtänyt tulivuori.Toisessa paikassa(Kiiskilampi) on lisäksi tuollainen "kivivirta"(kimberliittiä?),
   Kiiskilammen jyrkässä kalliorannassa.Olisi jännä kuulla mitä geologit niistä sanovat.

  • Suomen järistysherkintä aluetta on Pohjanmaalta Kainuun kautta Koillismaalle ulottuva vyöhyke. Tarvainen esittelee kartan avulla Oulujärven pohjoispuolelta Venäjän Kantalahteen kulkevan siirroslinjan, jonka varrella tehdään toistuvasti järistyshavaintoja. Esimerkiksi Kuusamon seudulla maa vavahtelee vuosittain. Pohjanmaan seismisyyden puolestaan uskotaan juontavan juurensa Perämeren ympäristön maankohoamisesta.

   yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/11/maanjaristykset-ovat-todellisuutta-myos-suomessa

   Suomesta on löydetty jääkauden jälkeisiä siirroksia eli postglasiaalisiirroksia, joiden syntyjäristysten on täytynyt olla suuri. Muutamia tuhansia vuosia sitten uudelleenaktivoituivat Ruostejärven ja Venejärven siirrokset, jotka sijaitsevat Kolarin keskustan itäpuolella. Siirrostörmät ovat korkeimmillaan 7 metriä korkeita. Edellisistä jonkinverran koilliseen sijaitsee Ruokojärven siirros. Kaikki mainitut kolme siirrosta näkyvät hyvin myös satelliittikuvissa. Jos Fennoskandian korkeimat siirrostörmät ovat syntyneet yhdessä repeämisessä, ovat nämä tapahtumat vastanneet magnitudin 7–8 maanjäristyksiä. Laajamittaiset maanvieremät ovat toinen aihetodiste tämän suuruusluokan tapauksista. Postglasiaalisiirrokset ovat edelleen seismisesti aktiivisia.

   fi.wikipedia.org/wiki/Maanjäristykset_Suomessa

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

   Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
   Maailman menoa
   84
   3411