miten höyrykattilaa

käytetään?

Ostin alesta höyrykattilan mutta ei ollut käyttöohjeita eikä älli riitä kertomaan miten kummassa sitä käytetään. Tuttavat kehuvat kapistusta ja ajattelin kokeilla. Auttakaa!!

24

11416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Häh?

      Älli ei riitä hoksaamaan? No mutta eiks se oo aika simppeli juttu että tavalliselta kattilalta näyttävään osaan laitetaan vettä joka kiehuessaan höyrystyy ja sen kattilan sisään laitetaan se rei'itetty höyrytystaso ja sen niiden päälle laitetaan kansi? Vettä tietenkin maksimissaan vain aavistuksen sen höyrytason alapuolelle.

      Vai onks kyse painekattilasta?

      • niin sitten

        laitanko vettä kattilan pohjalle ja miten sitten siinä reikäosassa pysyy riisi ja maito?


      • hohhoijakkaa
        niin sitten kirjoitti:

        laitanko vettä kattilan pohjalle ja miten sitten siinä reikäosassa pysyy riisi ja maito?

        Voi pyhä yksinkertaisuus!

        Siinä reikäosassa kypsennetään kaikenlaista höyrykypsennystä vaativaa, kuten esim, kasviksia (kokeile ensin vaikka porkkanoilla). Yksi sen ideoista on, että kasvikset kypsyvät yllä samalla, kun keität perunoita alakattilassa.

        Kai sen nyt järkikin sanoo, ettei reiällisessä kattilassa voi kypsentää mitään sellaista, joka on reikiä pienempää, eikä myöskään kuumentaa mitään nestettä!

        Vai oliko koko kysymys pelkkä trolli????


      • hoohoijjakkaa
        niin sitten kirjoitti:

        laitanko vettä kattilan pohjalle ja miten sitten siinä reikäosassa pysyy riisi ja maito?

        Ja ne puurot kypsennetään _reiättömässä_ kerroskattilan yläosassa. Ei pala pohjaan niin helposti kuin tavallisessa kattilassa - varsinkaan maitopohjaiset.


      • olen ostanut
        niin sitten kirjoitti:

        laitanko vettä kattilan pohjalle ja miten sitten siinä reikäosassa pysyy riisi ja maito?

        siis vääränlaisen kattilan. olisi pitänyt ostaa reiätön vaihtoehto..(vai on sellaisiakin olemassa!)Opettelenpa nyt sitten käyttämään tota kattilaa ohjeillanne.Kiitos vastauksista ja yrittäkää toipua huokailuistanne.


      • ....
        olen ostanut kirjoitti:

        siis vääränlaisen kattilan. olisi pitänyt ostaa reiätön vaihtoehto..(vai on sellaisiakin olemassa!)Opettelenpa nyt sitten käyttämään tota kattilaa ohjeillanne.Kiitos vastauksista ja yrittäkää toipua huokailuistanne.

        Et kuitenkaan yrittänyt keittää puuroa pelkällä reikäosalla suoraan levyn päällä. Bravo!


      • ,,,,,,,,,
        niin sitten kirjoitti:

        laitanko vettä kattilan pohjalle ja miten sitten siinä reikäosassa pysyy riisi ja maito?

        Tuo haluamasi on nimeltään puurokattila, ihankuin kaksi kattilaa, alempaan tulee vettä ja ylempään se mitä keität/haudutat. Hyvä kapistus mikäli on perinteinen hella jossa rautaset levyt (vai mitä materiaalia ne onkaan). Tällöin tosin kolikko temppu auttaa, siis kolikko levynpäälle ja sitten kattila, näin lämpö on miedompa joten puurokaan ei pala yhtähelpost.

        Jos taasen sinulla on keraaminen taso niin aika turha koska keraaminen taso ei varaa niinpaljoa lämpöä joten puurotkaan ei pala helpolla pohjaan sekä lämpöäkin pystyy säätää portaattomasti.

        Toisinsanoen jos poltat nykyisellään usein puurot pohjaan niin osta puurokattila.


        Usein tosin myydään paketteja joissa on puurokattila ja höyryosa myös mukana.


      • Hyväjaterveellista
        hohhoijakkaa kirjoitti:

        Voi pyhä yksinkertaisuus!

        Siinä reikäosassa kypsennetään kaikenlaista höyrykypsennystä vaativaa, kuten esim, kasviksia (kokeile ensin vaikka porkkanoilla). Yksi sen ideoista on, että kasvikset kypsyvät yllä samalla, kun keität perunoita alakattilassa.

        Kai sen nyt järkikin sanoo, ettei reiällisessä kattilassa voi kypsentää mitään sellaista, joka on reikiä pienempää, eikä myöskään kuumentaa mitään nestettä!

        Vai oliko koko kysymys pelkkä trolli????

        Meillä keitetään perunat melkein joka päivä (n 20 min) siinä reikäisessä höyryosassa.... se kai se idea? Ei ole perunat vetisiä löttösiä.
        Perunoiden päälle voi laittaa esim porkkanoita, parsaa, kananmunia ym kypsymään


    • Kuuronpeittäjä

      Höyrykattilan käyttö se onkin pätevyyskirjan vaativaa touhua:

      ”Paineastian käyttäjä
      Aluksen konepäällikön on tarvittaessa nimettävä aluksen laivaväestä paineastialle yksi tai useampi käyttäjä ja hänet on perehdytettävä aluksen paineastian käyttöön.
      Paineastian käyttäjän tehtävänä on hoitaa paineastiaa käytönvalvojan antamien määräysten ja ohjeiden mukaan.
      Paineastian käyttäjän on oltava tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Jos kyseessä on höyrykattila, vaaditaan paineastian käyttäjältä 12 kuukautta konepalvelua aluksessa, jossa on höyrykattila, tai 12 kuukauden palvelu lämmittäjänä maavoimalaitoksessa.”

      (Asetus aluksen miehityksestä, laivaväen pätevyydestä ja vahdinpidosta 19.12.1997/1256)

      Jos et tee töitä konehuoneen höyrykattilan parissa vaan jossakin byssan puolella, jotakin rei'itettyä höyrytyskattilaa käyttäen, voit unohtaa ylläolevan.

      =======

      Meillä on maapuolen pentterissä (= kotona) yksi tuollainen kerrosrakenteinen reikäkattila: alaosa umpinainen, jotta siinä pysyy vesi -- ja yläosa rei'itetty, jotta höyry pääsee läpi yläosaan. Alaosaan vettä ja yläosaan ne höyrytettävät kasvikset.

      Sitten meillä on puuronhaudutuskattila, jossa on ulkopohjan ja sisäpohjan välissä ontto vesitila ja yläosassa siihen johtava pieni reikä. Reiästä kaadetaan sisään vettä. Sisäpohjan päälle varsinaiseen sisäosaan taas kaadetaan maito ja ryynit. Kattila tulelle niin että vesitilassa oleva vesi hiljakseen kiehuu ja sisäpohjan toisella puolella oleva maito ryynit kypsyskelevät hiljaa muhien, pohjaan palamatta.

      Nykyisin kuulemma on saatavana sellaisiakin puuronhaudutuskattiloita, joissa ylä- ja alaosan saa irti toisistaan tuon ylempänä mainitun reikäkattilan malliin.

      Sellainen ja painekattila meiltä puuttuvat.

    • Jurpii

      Kumman olet mahtanut ostaa? kirjoitat höyrykattilasta, mutta jotenkin viittaat siihen että painekattilasta olisi kyse. Nämä ovat eri kypsennys juttuja ruoalle. Molemmat hyviä mutta erilaiset ruoan valmistukseen.

      Kun sen tiedän voin kertoa vinkkejä sen tai niiden käyttöideoista.

      Tämä taitaa olla tällähetkellä tulleista viesteistä ainoa asiallinen, sääli sillä jotka tietoa mistä tahansa aiheesta ja asiasta haluaa, ei niihin kysyjä asiattomia ja tyhmiä vastauksia halua.

      Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, on vain tyhmiä vastauksia.

    • pehmeätribbsit

      Höyrykattila on grillaajan paras työväline!

    • Onomnomom

      Juuri näin! Paitsi muista pitää ribsit nesteessä. Hyöryssä ei tule mehevää eikä liha ole mausteliemessä.

      • Oletvainhölmö

        Ymmärrät väärin höyrykattilan idean, kypsennys tapahtuu höyryn lämmöllä, ei mausteliemessä. Siinä olet oikeassa, parhaat ribsit esikypsytetään ennen grillausta, eli et ole toivoton.


      • Keitämättä.Paras
        Oletvainhölmö kirjoitti:

        Ymmärrät väärin höyrykattilan idean, kypsennys tapahtuu höyryn lämmöllä, ei mausteliemessä. Siinä olet oikeassa, parhaat ribsit esikypsytetään ennen grillausta, eli et ole toivoton.

        Parhaat ribsit kypsytetään grillissä. Opetelkaa grillaamaan. Harjoitelkaa vaikkapa grillimakkaroilla. Jos ne kyrvähtävät pinnasta ja jäävät kylmäksi sisältä, niin taitonne eivät riitä vielä ribsien grillaamiseen. Harjoittelu tekee mestarin grillaamisessakin.
        --
        Keittämättä Paras


      • Oletvainhölmö
        Keitämättä.Paras kirjoitti:

        Parhaat ribsit kypsytetään grillissä. Opetelkaa grillaamaan. Harjoitelkaa vaikkapa grillimakkaroilla. Jos ne kyrvähtävät pinnasta ja jäävät kylmäksi sisältä, niin taitonne eivät riitä vielä ribsien grillaamiseen. Harjoittelu tekee mestarin grillaamisessakin.
        --
        Keittämättä Paras

        Et vain osaa siitä se johtuu. Höyrymarkkara on eri asia kuin grillimakkara.

        Ei jää makkara kylmäksi eikä ole liha sitkeää kuivaa katkuista korppua.
        Grillissa hoidataan lihalle grillipinta ei muuta - esikypsytys mausteliemen höyryssä takaa parhaan tuloksen - mutta jos ei osaa niin sitten ei osaa.


      • Grillimamma
        Oletvainhölmö kirjoitti:

        Et vain osaa siitä se johtuu. Höyrymarkkara on eri asia kuin grillimakkara.

        Ei jää makkara kylmäksi eikä ole liha sitkeää kuivaa katkuista korppua.
        Grillissa hoidataan lihalle grillipinta ei muuta - esikypsytys mausteliemen höyryssä takaa parhaan tuloksen - mutta jos ei osaa niin sitten ei osaa.

        Vihdoinkin sielunsisar! Grilli on lämmittämistä varten! Ihanat ribsit tehdään mausteliemessä ( sipuli, pippuri) ja viimeiställään nopeasti kaasugrillissä. Kaikki muut kuivattaa lihan. Se amerikan slow and slow tyyli rubeineen saa aikaan vaan savukitkerää pintaa. Joku suomalainen toimittaja maistoi suomalaisen yrittäjän slow ja low ribsejä. Meni väittämään että olivat parhaat mitä syönyt. Ei taida poika olla maustanut oikeita keitettyjä ribsejä!

        Ihan käy sääliksi ne ihmiset jonottavat näihin savustamo bbq paikkoihin ympäri maailmaa! Kyllähän sinne mennään mistä matkaoppaat ja lehdet kirjoittavat. Onneksi suomesta saan cantina westistä ihania keitettyjä ribsisejä, onnenpekkaa jos on viikon sisällä keitettyä. Niin tuoretta se on silloin. On se niin väärin että kukaan kirjoita keittopaikoista. Missähän näitä on?

        Kyllä suomalainen osaa grillata! Onneksi on ihania suomalaisia blogeja missä on ihania ohjeitä ribsien keitin liemeen. Supernäppärää että saa myös pohjan lihakeittoon!

        Hiiligrilli on ihan syvältä!

        Voiko 10 litran kattilaan laittaa 2 sipulia vai onko liian mausteista?


      • heiheivajakki

        Olet vajaa, mutta senhän sinä tiedät. Grilli on grillaamista varten niin kuin edellisessä viestissä todettiin "Grillissa hoidataan lihalle grillipinta...", mutta olihan se aika vaikea ja pitkä lause ymmärtää.

        Oikeat BBQ grilliravintolat ovat Suomessa aika harvassa, eli ei muuta kuin maailmalle jonottomaan. Maailmalla grillataan nautaa esim rintaa jonka vaatii aikaa ja osaamista. Suomessa grillataan pääasiassa possun ribsejä - hieman eri asia, nautaakin grillataan mutta sen osuus on aika paljon pienempi. Naudan ribsejä saa aika harvasta paikasta.

        Jos ei osaa, ei kannata opettaa muita, opetettiin kokkikoulussa jo vuonna 1978. Suurin osa
        ravintoloista esikypsentää grillilihat, näin se vain on. On aika helppo ottaa lihaan maku ja väri pintaa sen jälkeen kun se on ensin hyvin kypsennetty.

        Mutta jatka sinä oman sanomasi levittämistä, minun ei tarvitse. Minä grillaan asiakkaille ja itselleni, hyvin tuntuu maistuvan.

        Poikavuoden vietin 70-luvulla, että se siitä.


      • MistäNäitäSikiää
        Grillimamma kirjoitti:

        Vihdoinkin sielunsisar! Grilli on lämmittämistä varten! Ihanat ribsit tehdään mausteliemessä ( sipuli, pippuri) ja viimeiställään nopeasti kaasugrillissä. Kaikki muut kuivattaa lihan. Se amerikan slow and slow tyyli rubeineen saa aikaan vaan savukitkerää pintaa. Joku suomalainen toimittaja maistoi suomalaisen yrittäjän slow ja low ribsejä. Meni väittämään että olivat parhaat mitä syönyt. Ei taida poika olla maustanut oikeita keitettyjä ribsejä!

        Ihan käy sääliksi ne ihmiset jonottavat näihin savustamo bbq paikkoihin ympäri maailmaa! Kyllähän sinne mennään mistä matkaoppaat ja lehdet kirjoittavat. Onneksi suomesta saan cantina westistä ihania keitettyjä ribsisejä, onnenpekkaa jos on viikon sisällä keitettyä. Niin tuoretta se on silloin. On se niin väärin että kukaan kirjoita keittopaikoista. Missähän näitä on?

        Kyllä suomalainen osaa grillata! Onneksi on ihania suomalaisia blogeja missä on ihania ohjeitä ribsien keitin liemeen. Supernäppärää että saa myös pohjan lihakeittoon!

        Hiiligrilli on ihan syvältä!

        Voiko 10 litran kattilaan laittaa 2 sipulia vai onko liian mausteista?

        Ketun pelle, cantina westistä - joku mittari BBQ ravintolan tasolle? Ehkä grillikanan suhteen, mutta muuten ei todellakaan. Kaikki kerrat jotka olen ko ravintolassa käynyt ovat olleet asiakastapaamisia ja onneksi ei ole tarvinnut omalla rahalla maksaa.

        Kokeile vaikka B-Smokeryn listaa ja kerro sitten miltä maistui tai sitten Ravintola Starter.


      • jostykkää
        MistäNäitäSikiää kirjoitti:

        Ketun pelle, cantina westistä - joku mittari BBQ ravintolan tasolle? Ehkä grillikanan suhteen, mutta muuten ei todellakaan. Kaikki kerrat jotka olen ko ravintolassa käynyt ovat olleet asiakastapaamisia ja onneksi ei ole tarvinnut omalla rahalla maksaa.

        Kokeile vaikka B-Smokeryn listaa ja kerro sitten miltä maistui tai sitten Ravintola Starter.

        Cantina West, turistien suosima lähes aito Meksikolainen ravintola ja saadan sieltä olutta ja tequilaa.


      • bbqpro
        heiheivajakki kirjoitti:

        Olet vajaa, mutta senhän sinä tiedät. Grilli on grillaamista varten niin kuin edellisessä viestissä todettiin "Grillissa hoidataan lihalle grillipinta...", mutta olihan se aika vaikea ja pitkä lause ymmärtää.

        Oikeat BBQ grilliravintolat ovat Suomessa aika harvassa, eli ei muuta kuin maailmalle jonottomaan. Maailmalla grillataan nautaa esim rintaa jonka vaatii aikaa ja osaamista. Suomessa grillataan pääasiassa possun ribsejä - hieman eri asia, nautaakin grillataan mutta sen osuus on aika paljon pienempi. Naudan ribsejä saa aika harvasta paikasta.

        Jos ei osaa, ei kannata opettaa muita, opetettiin kokkikoulussa jo vuonna 1978. Suurin osa
        ravintoloista esikypsentää grillilihat, näin se vain on. On aika helppo ottaa lihaan maku ja väri pintaa sen jälkeen kun se on ensin hyvin kypsennetty.

        Mutta jatka sinä oman sanomasi levittämistä, minun ei tarvitse. Minä grillaan asiakkaille ja itselleni, hyvin tuntuu maistuvan.

        Poikavuoden vietin 70-luvulla, että se siitä.

        Keittäminen ei liity grillaamiseen millään tavalla. Grillattava slowfood tehdään alusta loppuun grillissä. Teille keittäjille riittää grilliksi mikroaaltouuni.

        Kattilasta voi kyllä tehdä pienen grillin. Ei kannata siis heittää kattiloita sen vuoksi menemään.

        Ravintoloitahan on kahdenlaisia. On ravintoloita ja "ravintoloita". Pakastin on amatöörikokin paras ystävä.


      • teuvojatollo

        Kannattaa lukaista joku alan teos ja tutustua termeihin höyrykypsytys, keittäminen ja grillaus. Voit jopa oppia jotain.
        Monessako ravintolassa kuvittelet, että tehdään "Grillattava slowfood" alusta loppuun grillissä?


      • bbqpro
        teuvojatollo kirjoitti:

        Kannattaa lukaista joku alan teos ja tutustua termeihin höyrykypsytys, keittäminen ja grillaus. Voit jopa oppia jotain.
        Monessako ravintolassa kuvittelet, että tehdään "Grillattava slowfood" alusta loppuun grillissä?

        Kuten sanottu niin keittäminen ja grillaaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Jos ravintola käyttää puolivalmisteita, niin silloin ravintola ei ole mikään oikea ravintola, vaan "ravintola", jossa tuorekin on pakastettua. Kaikissa oikeissa BBQ-ravintoloissa grillattavat valmistetaan grillissä.

        Lukeminen ja grillaaminen ovat myös kaksi eri asiaa. Joillekin tietysti musta muuttuu valkoiseksi, jos näkee mustaa valkoisella. Mutta keittämisestä ei saa edes sillä tavalla grillaamista. Mutta keskittykää te lukutoukat vaan lukemiseen, me herkkusuut keskitymme grillaamiseen.


      • Laatuakiitos
        bbqpro kirjoitti:

        Kuten sanottu niin keittäminen ja grillaaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Jos ravintola käyttää puolivalmisteita, niin silloin ravintola ei ole mikään oikea ravintola, vaan "ravintola", jossa tuorekin on pakastettua. Kaikissa oikeissa BBQ-ravintoloissa grillattavat valmistetaan grillissä.

        Lukeminen ja grillaaminen ovat myös kaksi eri asiaa. Joillekin tietysti musta muuttuu valkoiseksi, jos näkee mustaa valkoisella. Mutta keittämisestä ei saa edes sillä tavalla grillaamista. Mutta keskittykää te lukutoukat vaan lukemiseen, me herkkusuut keskitymme grillaamiseen.

        Taidat uskoa vielä joulupukkiin? Kyse ei ole puolivalmisteesta vaan ajan ja järjenkäytöstä. Ensin liha esikypsytetään ja sitten grillataan. Aivan samalla tavalla tehdään parhaat pihvit, toki pihvit kypsennetään hieman eri tavalla esim 52 asteeseen ja sitten pannulla pinta ja/tai lisä kypsyys. Toimii ja takaa parhaan lopputuloksen joka kerta.


      • bbqpro
        Laatuakiitos kirjoitti:

        Taidat uskoa vielä joulupukkiin? Kyse ei ole puolivalmisteesta vaan ajan ja järjenkäytöstä. Ensin liha esikypsytetään ja sitten grillataan. Aivan samalla tavalla tehdään parhaat pihvit, toki pihvit kypsennetään hieman eri tavalla esim 52 asteeseen ja sitten pannulla pinta ja/tai lisä kypsyys. Toimii ja takaa parhaan lopputuloksen joka kerta.

        Kyseessä on nimenomaan puolivalmiste, jos se ei ole valmis vaan jäänyt vaiheeseen.

        Grillatessa liha kypsytetään grillissä.

        Tuo sinun säätämisesi muistuttaa lähinnä einesteollisuuden toimintamalleja. Mikrossa lopuksi vähän lämpöä ja ei kun ääntä kohti. Grillaamiseen se ei liity millään tavalla, kuten ei myöskään keittäminen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      22
      1321
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe