Perunamuusi

en osaa...

Miksei multa onnistu perunamuusi. Siitä tulee jotenki vetistä ja sipulinkokkareet tuntuu suussa.
Tällai sen teen
Kuorin perunat, ja halkaisen ne (halkaisen siksi, että nään, että ne on sisältäki terveitä ) ja keitän vedessä kypsäksi, sitte kun ne on kypsiä, niin kun kaadan sitä keitinvettä pois, niin perunat menee jo siinä vaiheessa muusiksi ja sitten kun käännän kattilan taksisin hellalle ja survon niitä perunoita, niin ne on jo niinku muusia. Ei sihen voi listätä enää maitoa. Laitan sitte sipulimursketta ja voita tai margariinia ja keihutteln ja samalla hämmentelen, mutta sitten roiskuu pitkin seiniä.
Oon koittanu jättää myös perunat vähä raa aksi, mutta sitte ne ei muusaannu kunnolla. Jää kokkareita. Vaikka sähkövatkaimella niitä yritän rikkoa. oonpa aika tumpelo.
Perunalaatuja olen vaihtanut!

26

3365

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku vaan

      kaadat kaiken keitinveden pois ja jos haluat sitä sipulia niin käytä jauheena....keitä kypsäksi ehdottomasti perunat muuten jää kokkareita....rosamunda on paras lajike minusta muussille...

    • outoa

      miksi keität muusia vielä soseuttamisen jälkeenkin?

      Ensiksi, valitse perunalajike, joka on tarkoitettu soseutettavaksi.

      Pese ja kuori perunat. Voit toki halkaista, mutta silloin keittoaika lyhenee noin 20 minuutista varttiin. Tarkista että perunat ovat kypsiä.

      Kaada vesi huolellisesti pois. Vettä ei saa jäädä tippaakaan kattilan pohjalle. Mieluusti vielä niin, että annat höyryn haihtua ihan hetkisen. Nyt kattilaa ei laiteta enää hellalle!

      Sähkövatkaimella (tai sitten survimella) muussaat perunat. Lorauta joukkoon pieniä määriä kerrallaan maitoa (jotkut väittävät että maidon pitää olla lämmintä, mutta kylmänäkin menee) ja lisää köntsä voita. Nyt nopeasti vedät vatkaimella muusiksi, suolaa vähän joukkoon ja kansi päälle ettei jäähdy.

      jos tuntuu, että sipuli jää isoiksi palasiksi, koita kuullottaa pannulla ihan sen verran että pikkasen pehmiää.

      Mutta en ymmärrä millä logiikalla laitat muusin takaisin hellalle?

      • yksi pieni lisäys

        uusista perunoista ei äitini mukaan tule hyvää muusia. Itse en ole kokeillut tehdä, mutta niin se mamma vaan väittää. Eli siis käytä "vanhoja" perunoita.


    • kypsikisi

      -keitä perunat superkypsiksi
      -kaada keitinliemi toiseen astiaan
      -ripottele suolaa perunoiden päälle, sekoita
      -heitä nokare voita kaveriksi sulamaan
      -lorauta tilkkanen keitinlientä mukaan
      -nyt lorauta maitoa mukaan, kylmä, parempi kuuma
      -SURVO,MUUSSAA,VATKAA, tai ihan ikinä kuin sen soseutatkin, ei mitään merkitystä.
      JA jos haluat sekaan sipulia, porkkanaa, kypsennä ne ensiksi.

    • liiteristä

      Näin saat hyvän muussin:

      kiehauta 6,5dl vettä ja lisää siihen 2dl ruokakermaa(15%)ja 1tl suolaa sekä 1 pussi liiterin(lidl) muusijauhetta. mukaan voit myös laittaa voissa haudutettua sipulia. täytyy olla aika tumpelo, jos tuon onnistuu ryssiin.

    • Ällikällä lyöty

      Ensimmäisen kerran kuulen, että perunamuusiin laitetaan sipulia!
      Mutta kyllä tuo muukin epäonnistumisesi ihmetyttää. Itse en ole onnistunut epäonnistumaan muusinteossa ikinä, vaikka teen keskimäärin kerran viikossa ja ikää on jo 56. Van Gogh on perunalajike, joka sopii nimenomaan muusiin - ei sitten kyllä muuhun.

      • cisse

        meillä päin on käytetty sipulia muusiin niin kauan kun muistan eli n.30v..joten ei mikään uusi juttu.


      • Missä?
        cisse kirjoitti:

        meillä päin on käytetty sipulia muusiin niin kauan kun muistan eli n.30v..joten ei mikään uusi juttu.

        Missä ja mitä se teillä päin sitten lieeneekin.


      • cisse
        Missä? kirjoitti:

        Missä ja mitä se teillä päin sitten lieeneekin.

        Etelä-pohjanmaalla päin...onkos sillä kauheasti merkitystä?


      • Tietysti
        cisse kirjoitti:

        Etelä-pohjanmaalla päin...onkos sillä kauheasti merkitystä?

        Tottakai sillä on merkitystä, kun kerran viittasit siihen. Herää tosin kysymys, edustaako tapa yleisemminkin pohjalaisuutta, vai onko kyse vain perheesi/sukusi tavasta.


      • bbbbbbbbbbbbb

        Minä olen kotoisin Kainuusta ja meillä on aina laitettu pottumuusiin sipulia. Raakaa, pieneksi pilkottua. Minun mielestäni pottumuusi ilman sipulia ei maistu miltään.

        Kun kauan sitten muutin tänne Pohjois-Karjalaan toin mukanani sipulimuusin ja kyllähän sitä ukko ei ensin suostunut syömään. Vuosien saatossa on kuitenkin oppinut ja hyvää kuuluu olevan.


      • Satakunnasta
        bbbbbbbbbbbbb kirjoitti:

        Minä olen kotoisin Kainuusta ja meillä on aina laitettu pottumuusiin sipulia. Raakaa, pieneksi pilkottua. Minun mielestäni pottumuusi ilman sipulia ei maistu miltään.

        Kun kauan sitten muutin tänne Pohjois-Karjalaan toin mukanani sipulimuusin ja kyllähän sitä ukko ei ensin suostunut syömään. Vuosien saatossa on kuitenkin oppinut ja hyvää kuuluu olevan.

        olen ja äiti laittaa aina muusiin sipulia. Tiedä sitten mistä tavan oppinut, hänen anoppinsa karjalasta, huippuruuanlaittaja, taisi laittaa myös.

        Joskus tuntuu että sitä sipulia on jokaisessa ruuassa...


      • cisse
        Tietysti kirjoitti:

        Tottakai sillä on merkitystä, kun kerran viittasit siihen. Herää tosin kysymys, edustaako tapa yleisemminkin pohjalaisuutta, vai onko kyse vain perheesi/sukusi tavasta.

        tuo tapa jossain muuallakin on käytössä, täällä pohjanmaalla ihan yleisesti.Sitä lähinnä yritin sanoa ettei se mikään uusi juttu ole vaikkei joku siitä ole kuullutkaan:)


      • en osaa
        Satakunnasta kirjoitti:

        olen ja äiti laittaa aina muusiin sipulia. Tiedä sitten mistä tavan oppinut, hänen anoppinsa karjalasta, huippuruuanlaittaja, taisi laittaa myös.

        Joskus tuntuu että sitä sipulia on jokaisessa ruuassa...

        No, pitääpä yrittää erilailla sitä keittämistä. Taidankin laittaa ritilän kattilaan ja keitän potut höyrystämällä. Niin ja siitä miksi keitän vielä soseuttamisen ja maidon ja voin lisäyksen jälkeen.. hmmm.. niinkai äiti teki aina. Muistan kun hänelläkin muusi räiskyi.. kaippa se maito vaatiin vielä kiehuttelemisen. Aattelin nyt kokeilla, että kiehautan maidon ja sipulit kasarissa ja lisään kiehuvana muusiin.. miltä kuullostaa ?


      • cisse
        en osaa kirjoitti:

        No, pitääpä yrittää erilailla sitä keittämistä. Taidankin laittaa ritilän kattilaan ja keitän potut höyrystämällä. Niin ja siitä miksi keitän vielä soseuttamisen ja maidon ja voin lisäyksen jälkeen.. hmmm.. niinkai äiti teki aina. Muistan kun hänelläkin muusi räiskyi.. kaippa se maito vaatiin vielä kiehuttelemisen. Aattelin nyt kokeilla, että kiehautan maidon ja sipulit kasarissa ja lisään kiehuvana muusiin.. miltä kuullostaa ?

        minäkin tapaan höyryttää potut ja sen jälkeen kaikki muut sekaan..joskus laitan ruokakermaa maidon sijasta, siitäkin tulee hyvää.


      • muskotti
        Satakunnasta kirjoitti:

        olen ja äiti laittaa aina muusiin sipulia. Tiedä sitten mistä tavan oppinut, hänen anoppinsa karjalasta, huippuruuanlaittaja, taisi laittaa myös.

        Joskus tuntuu että sitä sipulia on jokaisessa ruuassa...

        Vaikka olenkin eteläpohjalainen, niin en ole ikinä saanut täällä muusia, johon on lisätty sipulia. Olisiko sipulinlisäys silti perhe- tai kyläkohtainen tapa?

        Kokeilkaas muuten muusin mausteeksi muskottia, oikein pähkinästä raastettua tai siiten hätätilassa valmiiksi jauhettua. Tulee pottuihin vähän makuakin.


      • cisse
        muskotti kirjoitti:

        Vaikka olenkin eteläpohjalainen, niin en ole ikinä saanut täällä muusia, johon on lisätty sipulia. Olisiko sipulinlisäys silti perhe- tai kyläkohtainen tapa?

        Kokeilkaas muuten muusin mausteeksi muskottia, oikein pähkinästä raastettua tai siiten hätätilassa valmiiksi jauhettua. Tulee pottuihin vähän makuakin.

        ja minä taas olen saanut sipulimuusia joka paikassa, ihan suvun/perheen ulkopuolellakin. Noh,tapansa kullakin.Saattaa olla toki kyläkohtainen tapakin.


      • Ihmeiden aika
        en osaa kirjoitti:

        No, pitääpä yrittää erilailla sitä keittämistä. Taidankin laittaa ritilän kattilaan ja keitän potut höyrystämällä. Niin ja siitä miksi keitän vielä soseuttamisen ja maidon ja voin lisäyksen jälkeen.. hmmm.. niinkai äiti teki aina. Muistan kun hänelläkin muusi räiskyi.. kaippa se maito vaatiin vielä kiehuttelemisen. Aattelin nyt kokeilla, että kiehautan maidon ja sipulit kasarissa ja lisään kiehuvana muusiin.. miltä kuullostaa ?

        Kyllä entistä enemmän alkaa ihmetyttää tuo sinun muusinlaittosi! Muusihan palaa pohjaankin, jos sen vielä soseuttamisen jälkeen laittaa kuumalle hellalle. Eikä sen maidon tarvitse MISSÄÄN NIMESSÄ eikä MISSÄÄN VAIHEESSA olla kiehuvaa, riittää kun on sen verran kuumaa tai edes lämmintä, ettei nyt ihan suoraan jäähdytä muusia.
        Vaan eniten ihmetyttää, että olet alun perinkin osannut epäonnistua muusinteossa. En ole vastaavasta kuullut. Minkä ikäinen olet? Nytkö vasta olet muusia alkanut tehdä?
        Mikten sinulta muuten onnistuu teeveden lämmittäminen?


      • Etkö tajua?
        Ihmeiden aika kirjoitti:

        Kyllä entistä enemmän alkaa ihmetyttää tuo sinun muusinlaittosi! Muusihan palaa pohjaankin, jos sen vielä soseuttamisen jälkeen laittaa kuumalle hellalle. Eikä sen maidon tarvitse MISSÄÄN NIMESSÄ eikä MISSÄÄN VAIHEESSA olla kiehuvaa, riittää kun on sen verran kuumaa tai edes lämmintä, ettei nyt ihan suoraan jäähdytä muusia.
        Vaan eniten ihmetyttää, että olet alun perinkin osannut epäonnistua muusinteossa. En ole vastaavasta kuullut. Minkä ikäinen olet? Nytkö vasta olet muusia alkanut tehdä?
        Mikten sinulta muuten onnistuu teeveden lämmittäminen?

        Etkö tajua että tuo "muusitumpelo" vain pitää teitä pilkkanaan!


    • joku vaan

      selitettiin tuo maidon lämmittäminen sillä että kun tehdään isompi satsi kerrallaan se pidentää muussin lämpimänä olo aikaa..eli muussin makuun,koostumukseen tms sillä ei liene vaikutusta.
      Ja voihan muussiin laittaa paljon muutakin kuin sipulia,mausteita,porkkanaa,kukkakaalia soseena ja vaihtoehtoja on vaikka miten.
      Se että onko se kenen mielestä oikeaa perunamuussia enää on maku asia.
      Meilläkään päin(itä-suomessa) ei sipuli kuulu pääsääntöisesti muussiin vaan lisukkeena vaihtelun vuoksi.

    • paistaja

      kokeilepa valmista muussijauhoa ja tee se paketin ohjeiden mukaan. Minä aina lisään valkosipulia keitinveteen ensimmäiseksi murskattuna ja hieman muskottipähkinää.

      • nyt onnistu, mutta

        Nyt laitoin höyryttämällä ja lisäsin kiehautetun maidon jossa oli sipulinpalaset. Sähkövatkaimella vatkasin, mutta vatkasinko liikaa, kun tuli liisterimäistä. kyllä sitä syödä saattoi.


      • olet
        nyt onnistu, mutta kirjoitti:

        Nyt laitoin höyryttämällä ja lisäsin kiehautetun maidon jossa oli sipulinpalaset. Sähkövatkaimella vatkasin, mutta vatkasinko liikaa, kun tuli liisterimäistä. kyllä sitä syödä saattoi.

        loputon tunari!


      • joku vaan
        nyt onnistu, mutta kirjoitti:

        Nyt laitoin höyryttämällä ja lisäsin kiehautetun maidon jossa oli sipulinpalaset. Sähkövatkaimella vatkasin, mutta vatkasinko liikaa, kun tuli liisterimäistä. kyllä sitä syödä saattoi.

        että perunalaatu ois väärä...


      • hittoon
        nyt onnistu, mutta kirjoitti:

        Nyt laitoin höyryttämällä ja lisäsin kiehautetun maidon jossa oli sipulinpalaset. Sähkövatkaimella vatkasin, mutta vatkasinko liikaa, kun tuli liisterimäistä. kyllä sitä syödä saattoi.

        Sähkövatkaimella tulee helposti liisteriä käytä muussinuijaa.


      • Pottunenä
        hittoon kirjoitti:

        Sähkövatkaimella tulee helposti liisteriä käytä muussinuijaa.

        Päinvastoin vatkain on oikein hyvä muusinteossa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      107
      7716
    2. 108
      5901
    3. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      83
      5157
    4. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      139
      4526
    5. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      11
      3210
    6. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      55
      2957
    7. Miksi sä valitsit

      Juuri minut sieltä?
      Ikävä
      58
      2908
    8. Törkeää toimintaa

      Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818
      Ylivieska
      10
      2434
    9. Kerro nyt rehellisesti fiilikset?

      Rehellinem fiilis
      Suhteet
      61
      2427
    10. Hei........

      Pelkkä sun näkeminen saa mut hymyilemään pitkin iltaa. Oot niin 🤩😘 Edellinen poistettiin.
      Ikävä
      56
      2036
    Aihe