Ohraryyneistä saa uunissa mainion karjalaisen ohrapuuron, jossa ryynit ovat irtonaisia (resepti alla).
Sopii hyvin myös voissa ruskistettuna tähteenä. Maku vaan paranee.
Myllyn paras näemmä koettaa päästä markkinoille esikypsytetyllä ohrasuurimolla, nopeampi valmistaa jne.
Kokeilin - voi taivaan taatto miten ohrasta on saatu niin elävästi aaltopahvin makuista. Täysin kelvoton tuote; valmistusaika lyhenee 15% mutta tulos 100% paha. Huh.
tässä perinteinen resepti jossa nesteen määrä on muita ohjeita paljon pienempi.
Pesu taas vie tyystin jauhopölyn pois ja puuro ei ole pöperöä.
Perinteinen karjalainen ohraryynipuuro
4dl rikottuja ohrasuurimoita
6 dl maitoa
2 dl piimää
suolaa ja voita
Pese suurimot runsaassa vedessä niin että vesi on jo aivan kirkasta.
Kaada uunivuokaan, lisää neste ja suola, sekoita. Päälle 2rkl voita (kasvimargariini ei ole hyvää, ei kannata käyttää).
Uunissa 175 asteessa 1h 45 min - 2h.
Nopeampi kaava: ennen uuniin laittoa pidä mikrossa 5 min täydellä teholla (samalla kun uuni lämpiää), saat valmista 1.5 tunnissa tai vähän alle.
ohrapuuro uunissa?varo tätä
8
12741
Vastaukset
- puuroa
Oletko ihan vakuuttunut siitä, että ne ryynit pitää pestä ensin? Olen tehnyt puuroa usein, mutta en ole koskaan pessyt niitä ja ihan hyvää puurosta on tullut.
En koskaan osta mitään esikypsytettyjä ja pikaryynejä, niissä on todellakin maku kadonnut johonkin.
Niin ja tietenkin voita, nam :)- kokkaava isukki
Isoäitini 'Hissu' Viipurissa on tämän pesun "takonut" oman äitini päähän joka sitten sen minulle opetti. Juju on siinä että pesemällä saa puurosta hyvin irtonaista. Jos tykkää tai ei niin se on makuasia. Irtonaisuus on tähteeksi jääneessä puurossa myös ihan hyvä ominaisuus ruskistettaessa pannussa 'pannupuuroksi'. Se on maultaan taas hieman erilaista kuin alkuperäinen versio.
Myös piimänkäyttö on tietysti harkinnanvaraista, mutta jos tykkää että puurossa on hieman piimäisyyttä niin silloin kannattaa ainakin kerran kokeilla.
hotkista vaan :-) - muistan sen
kokkaava isukki kirjoitti:
Isoäitini 'Hissu' Viipurissa on tämän pesun "takonut" oman äitini päähän joka sitten sen minulle opetti. Juju on siinä että pesemällä saa puurosta hyvin irtonaista. Jos tykkää tai ei niin se on makuasia. Irtonaisuus on tähteeksi jääneessä puurossa myös ihan hyvä ominaisuus ruskistettaessa pannussa 'pannupuuroksi'. Se on maultaan taas hieman erilaista kuin alkuperäinen versio.
Myös piimänkäyttö on tietysti harkinnanvaraista, mutta jos tykkää että puurossa on hieman piimäisyyttä niin silloin kannattaa ainakin kerran kokeilla.
hotkista vaan :-)kun äiti hoki aina, että riisit pitää pestä ennen kuin niistä puuroa keitetään. Kukaan ei vain koskaan ole pystynyt perustelemaan kyllin vakuuttavasti sitä, että miksi ne ryynit pitää pestä. En oikein jaksa uskoa, että pesemättömyys vaikuttaa kovin paljon puuron koostumukseen. Nythän ryynit on kaupoissa pakattu valmiisiin pusseihin ja olisiko ne "ennen vanhaan" olleet irtomyynnissä jossakin laareissa ja siksi "likaisia" ja vaativat pesun.
- kokkaava isukki
muistan sen kirjoitti:
kun äiti hoki aina, että riisit pitää pestä ennen kuin niistä puuroa keitetään. Kukaan ei vain koskaan ole pystynyt perustelemaan kyllin vakuuttavasti sitä, että miksi ne ryynit pitää pestä. En oikein jaksa uskoa, että pesemättömyys vaikuttaa kovin paljon puuron koostumukseen. Nythän ryynit on kaupoissa pakattu valmiisiin pusseihin ja olisiko ne "ennen vanhaan" olleet irtomyynnissä jossakin laareissa ja siksi "likaisia" ja vaativat pesun.
Paras on katsoa pesuvettä, oman kokemukseni mukaan sekä riisi että ohra pestessä kyllä tekee alussa veden aivan maitomaiseksi, kirkastuu tosi pesun myötä....
Tuo hienojakoinen pöly on tietysti jyvien pinnasta hieroontunutta heinojakoista ainesta joka todennäköisesti liimaa jyvin yhteen. Mutta makuasioitahan nämä.
- Ohrapuuro de luxe
Parhaan ohrapuuron saa kokonaisista ohraryyneistä.
Ensin liotetaan pari tuntia jotta ryynit turpoavat. Sitten lisätään nestettä (vettä ja/ tai/ maitoa ja kermaa/ ja voita, pannaan rautapadassa/uunivuoassa sata-asteiseen uuniin yöksi. Aamulla lautaselle ja marjasoppaa päälle.- Halpaa ja hyvää
Paras ohrapuuro tulee kokonaisista ohrasuurimoista ja on aivan eri luokkaa ravintosisällöltään ja maultaan kuin esim. riisipuuro. Helpoiten sen teet liottamalla muutaman tunnin jyviä ensin vedesä, sitten maito, lämmitä lähes kiehuvaksi ja mausta suolalla, sitten 4-5 L kattila hautumaan vaikka yön yli styroksiseen matka-termolaatikkoon, ei kulu sähköä, kuten uunissa. Maitopohjaisten puurojen valmistus helppoa, kun hankkii kaksikerroksisen kattilan, jossa höyry lämmittää puuron. Ei pala pohjaan, eikä tarvise vahtia vierellä.
- iskakokkaa
Puuron tykkääjälle tuo myös vaihtelua kokonaisista kauraryyneistä keitetty kaurapuuro. Ei ole sen kummempaa tehdä kuin riisipuurokaan. Ja maku on jotain täysin muuta kuin hiutaleista keitetty. Toimii hellalla keitettynä ja jos haluaa, voi tehdä myös kokkaavan isukin ohrapuuron tapaisen uunissa. Itse olen mieltynyt tuohon hellalla keitettyyn versioon.
Iskä
iskakokkaa.blogspot.com -blogista - Anonyymi
Hei ! Minun isäni kehotti pesemään riisit aina koska hän oli nähnyt kuinka
kaukoidässä riisiä levitettiin maantielle kuivumaan.
Riisipuuron keittäjä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1032626Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302355Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen192188Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663991747- 1131580
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1631307Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2721119- 711014
- 79966
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920