ohrapuuro uunissa?varo tätä

kokkaava isukki

Ohraryyneistä saa uunissa mainion karjalaisen ohrapuuron, jossa ryynit ovat irtonaisia (resepti alla).
Sopii hyvin myös voissa ruskistettuna tähteenä. Maku vaan paranee.

Myllyn paras näemmä koettaa päästä markkinoille esikypsytetyllä ohrasuurimolla, nopeampi valmistaa jne.

Kokeilin - voi taivaan taatto miten ohrasta on saatu niin elävästi aaltopahvin makuista. Täysin kelvoton tuote; valmistusaika lyhenee 15% mutta tulos 100% paha. Huh.

tässä perinteinen resepti jossa nesteen määrä on muita ohjeita paljon pienempi.
Pesu taas vie tyystin jauhopölyn pois ja puuro ei ole pöperöä.

Perinteinen karjalainen ohraryynipuuro

4dl rikottuja ohrasuurimoita
6 dl maitoa
2 dl piimää
suolaa ja voita

Pese suurimot runsaassa vedessä niin että vesi on jo aivan kirkasta.
Kaada uunivuokaan, lisää neste ja suola, sekoita. Päälle 2rkl voita (kasvimargariini ei ole hyvää, ei kannata käyttää).

Uunissa 175 asteessa 1h 45 min - 2h.
Nopeampi kaava: ennen uuniin laittoa pidä mikrossa 5 min täydellä teholla (samalla kun uuni lämpiää), saat valmista 1.5 tunnissa tai vähän alle.

8

13334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuroa

      Oletko ihan vakuuttunut siitä, että ne ryynit pitää pestä ensin? Olen tehnyt puuroa usein, mutta en ole koskaan pessyt niitä ja ihan hyvää puurosta on tullut.

      En koskaan osta mitään esikypsytettyjä ja pikaryynejä, niissä on todellakin maku kadonnut johonkin.

      Niin ja tietenkin voita, nam :)

      • kokkaava isukki

        Isoäitini 'Hissu' Viipurissa on tämän pesun "takonut" oman äitini päähän joka sitten sen minulle opetti. Juju on siinä että pesemällä saa puurosta hyvin irtonaista. Jos tykkää tai ei niin se on makuasia. Irtonaisuus on tähteeksi jääneessä puurossa myös ihan hyvä ominaisuus ruskistettaessa pannussa 'pannupuuroksi'. Se on maultaan taas hieman erilaista kuin alkuperäinen versio.

        Myös piimänkäyttö on tietysti harkinnanvaraista, mutta jos tykkää että puurossa on hieman piimäisyyttä niin silloin kannattaa ainakin kerran kokeilla.

        hotkista vaan :-)


      • muistan sen
        kokkaava isukki kirjoitti:

        Isoäitini 'Hissu' Viipurissa on tämän pesun "takonut" oman äitini päähän joka sitten sen minulle opetti. Juju on siinä että pesemällä saa puurosta hyvin irtonaista. Jos tykkää tai ei niin se on makuasia. Irtonaisuus on tähteeksi jääneessä puurossa myös ihan hyvä ominaisuus ruskistettaessa pannussa 'pannupuuroksi'. Se on maultaan taas hieman erilaista kuin alkuperäinen versio.

        Myös piimänkäyttö on tietysti harkinnanvaraista, mutta jos tykkää että puurossa on hieman piimäisyyttä niin silloin kannattaa ainakin kerran kokeilla.

        hotkista vaan :-)

        kun äiti hoki aina, että riisit pitää pestä ennen kuin niistä puuroa keitetään. Kukaan ei vain koskaan ole pystynyt perustelemaan kyllin vakuuttavasti sitä, että miksi ne ryynit pitää pestä. En oikein jaksa uskoa, että pesemättömyys vaikuttaa kovin paljon puuron koostumukseen. Nythän ryynit on kaupoissa pakattu valmiisiin pusseihin ja olisiko ne "ennen vanhaan" olleet irtomyynnissä jossakin laareissa ja siksi "likaisia" ja vaativat pesun.


      • kokkaava isukki
        muistan sen kirjoitti:

        kun äiti hoki aina, että riisit pitää pestä ennen kuin niistä puuroa keitetään. Kukaan ei vain koskaan ole pystynyt perustelemaan kyllin vakuuttavasti sitä, että miksi ne ryynit pitää pestä. En oikein jaksa uskoa, että pesemättömyys vaikuttaa kovin paljon puuron koostumukseen. Nythän ryynit on kaupoissa pakattu valmiisiin pusseihin ja olisiko ne "ennen vanhaan" olleet irtomyynnissä jossakin laareissa ja siksi "likaisia" ja vaativat pesun.

        Paras on katsoa pesuvettä, oman kokemukseni mukaan sekä riisi että ohra pestessä kyllä tekee alussa veden aivan maitomaiseksi, kirkastuu tosi pesun myötä....
        Tuo hienojakoinen pöly on tietysti jyvien pinnasta hieroontunutta heinojakoista ainesta joka todennäköisesti liimaa jyvin yhteen. Mutta makuasioitahan nämä.


    • Ohrapuuro de luxe

      Parhaan ohrapuuron saa kokonaisista ohraryyneistä.

      Ensin liotetaan pari tuntia jotta ryynit turpoavat. Sitten lisätään nestettä (vettä ja/ tai/ maitoa ja kermaa/ ja voita, pannaan rautapadassa/uunivuoassa sata-asteiseen uuniin yöksi. Aamulla lautaselle ja marjasoppaa päälle.

      • Halpaa ja hyvää

        Paras ohrapuuro tulee kokonaisista ohrasuurimoista ja on aivan eri luokkaa ravintosisällöltään ja maultaan kuin esim. riisipuuro. Helpoiten sen teet liottamalla muutaman tunnin jyviä ensin vedesä, sitten maito, lämmitä lähes kiehuvaksi ja mausta suolalla, sitten 4-5 L kattila hautumaan vaikka yön yli styroksiseen matka-termolaatikkoon, ei kulu sähköä, kuten uunissa. Maitopohjaisten puurojen valmistus helppoa, kun hankkii kaksikerroksisen kattilan, jossa höyry lämmittää puuron. Ei pala pohjaan, eikä tarvise vahtia vierellä.


    • iskakokkaa

      Puuron tykkääjälle tuo myös vaihtelua kokonaisista kauraryyneistä keitetty kaurapuuro. Ei ole sen kummempaa tehdä kuin riisipuurokaan. Ja maku on jotain täysin muuta kuin hiutaleista keitetty. Toimii hellalla keitettynä ja jos haluaa, voi tehdä myös kokkaavan isukin ohrapuuron tapaisen uunissa. Itse olen mieltynyt tuohon hellalla keitettyyn versioon.

      Iskä
      iskakokkaa.blogspot.com -blogista

    • Anonyymi

      Hei ! Minun isäni kehotti pesemään riisit aina koska hän oli nähnyt kuinka
      kaukoidässä riisiä levitettiin maantielle kuivumaan.

      Riisipuuron keittäjä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Stubb jo paljon tunnetumpi kuin kaikki persut yhteensä

      Nyt on aika ottaa mittaa tunnettavuudesta, herrat ja narrit! Joku tuolla toisessa ketjussa väitti, että "persujen rivimi
      Maailman menoa
      56
      10033
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      12
      6785
    3. Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro

      Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j
      Maailman menoa
      73
      6085
    4. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      56
      5991
    5. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      6
      4201
    6. Oikeistohallitusten aikaan saannokset.

      Holkerin touhujen seurauksena lama. Aho jatkoi tuhoa osaamattomuudellaan. Katainen ja alkoi talouden alamäki. Sipilä ja
      Maailman menoa
      46
      4140
    7. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      279
      3197
    8. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      47
      2847
    9. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      44
      2388
    10. Mikä asia on jäänyt kaivatustasi parhaiten

      mieleesi? 💬😀🙋🏼‍♂️😱
      Ikävä
      61
      1497
    Aihe