ohrapuuro uunissa?varo tätä

kokkaava isukki

Ohraryyneistä saa uunissa mainion karjalaisen ohrapuuron, jossa ryynit ovat irtonaisia (resepti alla).
Sopii hyvin myös voissa ruskistettuna tähteenä. Maku vaan paranee.

Myllyn paras näemmä koettaa päästä markkinoille esikypsytetyllä ohrasuurimolla, nopeampi valmistaa jne.

Kokeilin - voi taivaan taatto miten ohrasta on saatu niin elävästi aaltopahvin makuista. Täysin kelvoton tuote; valmistusaika lyhenee 15% mutta tulos 100% paha. Huh.

tässä perinteinen resepti jossa nesteen määrä on muita ohjeita paljon pienempi.
Pesu taas vie tyystin jauhopölyn pois ja puuro ei ole pöperöä.

Perinteinen karjalainen ohraryynipuuro

4dl rikottuja ohrasuurimoita
6 dl maitoa
2 dl piimää
suolaa ja voita

Pese suurimot runsaassa vedessä niin että vesi on jo aivan kirkasta.
Kaada uunivuokaan, lisää neste ja suola, sekoita. Päälle 2rkl voita (kasvimargariini ei ole hyvää, ei kannata käyttää).

Uunissa 175 asteessa 1h 45 min - 2h.
Nopeampi kaava: ennen uuniin laittoa pidä mikrossa 5 min täydellä teholla (samalla kun uuni lämpiää), saat valmista 1.5 tunnissa tai vähän alle.

8

13177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuroa

      Oletko ihan vakuuttunut siitä, että ne ryynit pitää pestä ensin? Olen tehnyt puuroa usein, mutta en ole koskaan pessyt niitä ja ihan hyvää puurosta on tullut.

      En koskaan osta mitään esikypsytettyjä ja pikaryynejä, niissä on todellakin maku kadonnut johonkin.

      Niin ja tietenkin voita, nam :)

      • kokkaava isukki

        Isoäitini 'Hissu' Viipurissa on tämän pesun "takonut" oman äitini päähän joka sitten sen minulle opetti. Juju on siinä että pesemällä saa puurosta hyvin irtonaista. Jos tykkää tai ei niin se on makuasia. Irtonaisuus on tähteeksi jääneessä puurossa myös ihan hyvä ominaisuus ruskistettaessa pannussa 'pannupuuroksi'. Se on maultaan taas hieman erilaista kuin alkuperäinen versio.

        Myös piimänkäyttö on tietysti harkinnanvaraista, mutta jos tykkää että puurossa on hieman piimäisyyttä niin silloin kannattaa ainakin kerran kokeilla.

        hotkista vaan :-)


      • muistan sen
        kokkaava isukki kirjoitti:

        Isoäitini 'Hissu' Viipurissa on tämän pesun "takonut" oman äitini päähän joka sitten sen minulle opetti. Juju on siinä että pesemällä saa puurosta hyvin irtonaista. Jos tykkää tai ei niin se on makuasia. Irtonaisuus on tähteeksi jääneessä puurossa myös ihan hyvä ominaisuus ruskistettaessa pannussa 'pannupuuroksi'. Se on maultaan taas hieman erilaista kuin alkuperäinen versio.

        Myös piimänkäyttö on tietysti harkinnanvaraista, mutta jos tykkää että puurossa on hieman piimäisyyttä niin silloin kannattaa ainakin kerran kokeilla.

        hotkista vaan :-)

        kun äiti hoki aina, että riisit pitää pestä ennen kuin niistä puuroa keitetään. Kukaan ei vain koskaan ole pystynyt perustelemaan kyllin vakuuttavasti sitä, että miksi ne ryynit pitää pestä. En oikein jaksa uskoa, että pesemättömyys vaikuttaa kovin paljon puuron koostumukseen. Nythän ryynit on kaupoissa pakattu valmiisiin pusseihin ja olisiko ne "ennen vanhaan" olleet irtomyynnissä jossakin laareissa ja siksi "likaisia" ja vaativat pesun.


      • kokkaava isukki
        muistan sen kirjoitti:

        kun äiti hoki aina, että riisit pitää pestä ennen kuin niistä puuroa keitetään. Kukaan ei vain koskaan ole pystynyt perustelemaan kyllin vakuuttavasti sitä, että miksi ne ryynit pitää pestä. En oikein jaksa uskoa, että pesemättömyys vaikuttaa kovin paljon puuron koostumukseen. Nythän ryynit on kaupoissa pakattu valmiisiin pusseihin ja olisiko ne "ennen vanhaan" olleet irtomyynnissä jossakin laareissa ja siksi "likaisia" ja vaativat pesun.

        Paras on katsoa pesuvettä, oman kokemukseni mukaan sekä riisi että ohra pestessä kyllä tekee alussa veden aivan maitomaiseksi, kirkastuu tosi pesun myötä....
        Tuo hienojakoinen pöly on tietysti jyvien pinnasta hieroontunutta heinojakoista ainesta joka todennäköisesti liimaa jyvin yhteen. Mutta makuasioitahan nämä.


    • Ohrapuuro de luxe

      Parhaan ohrapuuron saa kokonaisista ohraryyneistä.

      Ensin liotetaan pari tuntia jotta ryynit turpoavat. Sitten lisätään nestettä (vettä ja/ tai/ maitoa ja kermaa/ ja voita, pannaan rautapadassa/uunivuoassa sata-asteiseen uuniin yöksi. Aamulla lautaselle ja marjasoppaa päälle.

      • Halpaa ja hyvää

        Paras ohrapuuro tulee kokonaisista ohrasuurimoista ja on aivan eri luokkaa ravintosisällöltään ja maultaan kuin esim. riisipuuro. Helpoiten sen teet liottamalla muutaman tunnin jyviä ensin vedesä, sitten maito, lämmitä lähes kiehuvaksi ja mausta suolalla, sitten 4-5 L kattila hautumaan vaikka yön yli styroksiseen matka-termolaatikkoon, ei kulu sähköä, kuten uunissa. Maitopohjaisten puurojen valmistus helppoa, kun hankkii kaksikerroksisen kattilan, jossa höyry lämmittää puuron. Ei pala pohjaan, eikä tarvise vahtia vierellä.


    • iskakokkaa

      Puuron tykkääjälle tuo myös vaihtelua kokonaisista kauraryyneistä keitetty kaurapuuro. Ei ole sen kummempaa tehdä kuin riisipuurokaan. Ja maku on jotain täysin muuta kuin hiutaleista keitetty. Toimii hellalla keitettynä ja jos haluaa, voi tehdä myös kokkaavan isukin ohrapuuron tapaisen uunissa. Itse olen mieltynyt tuohon hellalla keitettyyn versioon.

      Iskä
      iskakokkaa.blogspot.com -blogista

    • Anonyymi

      Hei ! Minun isäni kehotti pesemään riisit aina koska hän oli nähnyt kuinka
      kaukoidässä riisiä levitettiin maantielle kuivumaan.

      Riisipuuron keittäjä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa kansainvälinen etsintäkuulutus Poliis

      Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa – kansainvälinen etsintäkuulutus Poliisi pyytää yleisön apu
      Maailman menoa
      360
      3085
    2. Tässä totuus jälleensyntymisestä - voit yllättyä

      Jumalasta syntyminen Raamatussa ei tässä Joh. 3:3. ole alkukielen mukaan ollenkaan sanaa uudestisyntyminen, vaan pelkä
      Jälleensyntyminen
      302
      1482
    3. En kadu sitä, että kohtasin hänet

      mutta kadun sitä, että aloin kirjoittamaan tänne palstalle. Jollain tasolla se saa vain asiat enemmän solmuun ja tekee n
      Ikävä
      84
      1302
    4. Mitään järkeä?

      Että ollaan erillään? Kummankin pää on kovilla.
      Ikävä
      108
      1301
    5. Noniin rakas

      Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi
      Ikävä
      99
      1285
    6. Oisko mitenkään mahdollisesti ihan pikkuisen ikävä..

      ...edes ihan pikkuisen pikkuisen ikävä sulla mua??.. Että miettisit vaikka vähän missähän se nyt on ja oiskohan hauska n
      Ikävä
      59
      1245
    7. Lapuan sanomissa käy rytinä

      Pistivät sitten päätoimittajan pihalle
      Lapua
      48
      1145
    8. Helena Koivu : Ja kohta mennään taas

      Kohta kohtalon päivä lähestyy kuinka käy Helena Koivulle ? Kenen puolella olet? Jos vastauksesi on Helenan niin voisi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      80
      1052
    9. Au pair -työ Thaimaassa herättää kiivasta keskustelua somessa: "4cm torakoita, huumeita, tauteja..."

      Au pairit -sarjan uusi kausi herättää keskustelua Suomi24 Keskustelupalvelussa. Mielipiteitä ladataan puolesta ja vastaa
      Tv-sarjat
      24
      941
    10. Oot ihana

      Toivottavasti nähdään sattumalta jonain kesäpäivänä♥️🥺🫂
      Ikävä
      33
      847
    Aihe