raaka lohi

onko haittaa jos norskin lohta syö
raakana ilman graavausta?

Tiedosta kiitollinen.
Ilmoita


...ole.

Eihän se vähäinen graavaus sitä mitenkään kypsytä. Jos on tuoretta ja maistuu suolattomana, niin sen kun syöt.
Ilmoita
ovat tässä suhteessa aika turvallisia. Jos olet varma siitä, että kala on ehdottoman tuoretta, eikä kylmäketju ole tässä välillä katkennut, niin anna mennä vaan!

Toisin kuin toinen kirjoittaja tässä totesi, on suolauksella toki merkitystä bakteerien tappamisen suhteen. Juuri siksihän kaloja on kautta aikain suolattu.
10 VASTAUSTA:
Sillä mitä tunnetaan ns. graavisuolauksena ei ole mitään tekemistä kalan säilyvyyden kanssa. Suolattu kala on aivan eri suolapitoisuuksissa ja se säilyy jopa vuositolkulla.

Myös merikaloissa voi olla loisia.

http://seafood.ucdavis.edu/Pubs/parasite.htm

Noiden sukkulamatojen takia esimerkiksi kaikki silli on pakastettu ennen jalostamista. Japaniassa erilaiset loistartunnat eivät ole aivan tuntemattomia kun raakaa kalaa syödään paljon.
jahans! kirjoitti:
Sillä mitä tunnetaan ns. graavisuolauksena ei ole mitään tekemistä kalan säilyvyyden kanssa. Suolattu kala on aivan eri suolapitoisuuksissa ja se säilyy jopa vuositolkulla.

Myös merikaloissa voi olla loisia.

http://seafood.ucdavis.edu/Pubs/parasite.htm

Noiden sukkulamatojen takia esimerkiksi kaikki silli on pakastettu ennen jalostamista. Japaniassa erilaiset loistartunnat eivät ole aivan tuntemattomia kun raakaa kalaa syödään paljon.
ei pakasteta. (ainoastaan venäjän)
Markkinoille kirjoitti:
ei pakasteta. (ainoastaan venäjän)
Asiasta on muuten olemassa oikein asetus:

http://wwwb.mmm.fi/el/laki/n/n4.html

ja sieltä kohta Liite 2 Erityistarkastukset
jahans! kirjoitti:
Sillä mitä tunnetaan ns. graavisuolauksena ei ole mitään tekemistä kalan säilyvyyden kanssa. Suolattu kala on aivan eri suolapitoisuuksissa ja se säilyy jopa vuositolkulla.

Myös merikaloissa voi olla loisia.

http://seafood.ucdavis.edu/Pubs/parasite.htm

Noiden sukkulamatojen takia esimerkiksi kaikki silli on pakastettu ennen jalostamista. Japaniassa erilaiset loistartunnat eivät ole aivan tuntemattomia kun raakaa kalaa syödään paljon.
asia erikseen.

Ai kaikki silli pakastetaan? He-he! Tuupa kattoon. ;)

Jos loisia on, ne ovat mädissä. Mäti toki tulisi aina pakastaa ennen syöntiä. Ja suolata.

En asu Japanissa. Ei ole loisia.
skäribo kirjoitti:
asia erikseen.

Ai kaikki silli pakastetaan? He-he! Tuupa kattoon. ;)

Jos loisia on, ne ovat mädissä. Mäti toki tulisi aina pakastaa ennen syöntiä. Ja suolata.

En asu Japanissa. Ei ole loisia.
Katsoin kerran ohjelman sillinpyynnistä ja siinä silli suolattiin heti laivassa tynnyreihin, koska muuten se olisi ehtinyt pilaantua ennen maihin pääsyä. Silli nimittäin pilaantuu herkästi, koska se on hyvin rasvainen kala. Pääsispä joskus sillinpyyntiin :).
Silli on hyvää kirjoitti:
Katsoin kerran ohjelman sillinpyynnistä ja siinä silli suolattiin heti laivassa tynnyreihin, koska muuten se olisi ehtinyt pilaantua ennen maihin pääsyä. Silli nimittäin pilaantuu herkästi, koska se on hyvin rasvainen kala. Pääsispä joskus sillinpyyntiin :).
puhut ilmeisesti troolauksesta. Ihan tavallinen sillinpyynti on aika erilaista, ja määrät murto-osa massatuottajien saaliista.

Meillä syödään tänään aamulla pyydettyä silliä. Eivät ole suolassa, kylmässä toki.
skäribo kirjoitti:
asia erikseen.

Ai kaikki silli pakastetaan? He-he! Tuupa kattoon. ;)

Jos loisia on, ne ovat mädissä. Mäti toki tulisi aina pakastaa ennen syöntiä. Ja suolata.

En asu Japanissa. Ei ole loisia.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia aiheuttavia loisia ja alkuelaimia/anisakis simplex/
skäribo kirjoitti:
asia erikseen.

Ai kaikki silli pakastetaan? He-he! Tuupa kattoon. ;)

Jos loisia on, ne ovat mädissä. Mäti toki tulisi aina pakastaa ennen syöntiä. Ja suolata.

En asu Japanissa. Ei ole loisia.
Tämän kesän trendi yrtti puutarhakasvattajille on mustapeippi, joka jaappanilaisien mukaan ehkäisee raa'asta kalasta saatavia loisia.

Eli kalojen loisista on ollut tiedossa tartuntoja jopa sushin alkumaassa Jaappanissa puhumattakaan Suomen järvikalojen aiheuttamista tartunnoista.

Eli palaammeko 1900-luvun alun tilanteeseen, jossa noin kolmannes väestöstä kärsi loisten aiheuttamista sairauksista, innostumalla raa'an kalan syönnistä kuten tseffit haluaisivat.

Graavaus EI tuhoa loisia - vain parin vuorokauden pakastaminen -20 asteesssa tai riittävä kuumentaminen (sisälämpötila 65 astetta muutaman minuutin ajan) riittävät siihen.

Tseffithän repivät perseensä tästä tiedosta, sillä kaiken lihanhan pitäisi olla mahdollisimman raakaa ollakseen hyvää tai edes syöntikelpoista.
sushittaako kirjoitti:
Tämän kesän trendi yrtti puutarhakasvattajille on mustapeippi, joka jaappanilaisien mukaan ehkäisee raa'asta kalasta saatavia loisia.

Eli kalojen loisista on ollut tiedossa tartuntoja jopa sushin alkumaassa Jaappanissa puhumattakaan Suomen järvikalojen aiheuttamista tartunnoista.

Eli palaammeko 1900-luvun alun tilanteeseen, jossa noin kolmannes väestöstä kärsi loisten aiheuttamista sairauksista, innostumalla raa'an kalan syönnistä kuten tseffit haluaisivat.

Graavaus EI tuhoa loisia - vain parin vuorokauden pakastaminen -20 asteesssa tai riittävä kuumentaminen (sisälämpötila 65 astetta muutaman minuutin ajan) riittävät siihen.

Tseffithän repivät perseensä tästä tiedosta, sillä kaiken lihanhan pitäisi olla mahdollisimman raakaa ollakseen hyvää tai edes syöntikelpoista.
Tseffit pitäävät vain isoa ääntä taidoistaan, mutta muuten ovat ihan tavallisia kokkeja, ei ainan edes parhammasta päästä. Se "vanha kokki" esim. ei tiedä muusta kuin muuasta.
skäribo kirjoitti:
puhut ilmeisesti troolauksesta. Ihan tavallinen sillinpyynti on aika erilaista, ja määrät murto-osa massatuottajien saaliista.

Meillä syödään tänään aamulla pyydettyä silliä. Eivät ole suolassa, kylmässä toki.
Oliko ihan pakko alkaa viisastelemaan....
+Lisää kommentti
yleinen sääntö kuuluu ettei makean veden kaloja pitäisi syödä raakana. En kyllä muista mistä tämmöisen olen oppinut. norjan lohta voit syödä raakana aivan hyvin. itse kyllä syön makeanvedenkin kaloja raakana lähinnä siikaa. haukea tai lahnaa en kuitenkaan suosittele syömään raakana
Ilmoita
Viimeksi, kun graavasin lohta muovipussissa, näin että pari matoa oli tullut puoliksi ulos lohesta.
Joku puhuu täällä sukkulamadoista. Sen graavaamisen jälkeen syön kalani keitettynä tai paistettuna. Kalan syöntiä en jätä pois.
4 VASTAUSTA:
liikkuvia vai liikkumattomia?
vanha kokki kirjoitti:
liikkuvia vai liikkumattomia?
Ei ne liikkuneet,suolaantuneet nekin sojottivat ulos kalasta.
raakana kirjoitti:
Ei ne liikkuneet,suolaantuneet nekin sojottivat ulos kalasta.
sen vuoksi, että usein ulosvedettävän pystyruodon,
( ne ovat ne kylkiruotoihin nähden suorassakulmassa
olevat lyhyet piikit) joiden mukana tulee usein ruodon suojana olevaa kudosta, joka saattaa yht`äkkiä näyttää valkoselta madolta. Äsken juuri graavasin lohta ja huomasin ilmiön nyppiessäni ruotoja pois ja muistin lukeneeni epäilyksesi. Jotenkin en jaksa uskoa noihin matojuttuihin, sillä valitettavasti viljellyt kalat suojellaan loisilta ehkä turhankin voimakkain antibiootein.
vanha kokki kirjoitti:
sen vuoksi, että usein ulosvedettävän pystyruodon,
( ne ovat ne kylkiruotoihin nähden suorassakulmassa
olevat lyhyet piikit) joiden mukana tulee usein ruodon suojana olevaa kudosta, joka saattaa yht`äkkiä näyttää valkoselta madolta. Äsken juuri graavasin lohta ja huomasin ilmiön nyppiessäni ruotoja pois ja muistin lukeneeni epäilyksesi. Jotenkin en jaksa uskoa noihin matojuttuihin, sillä valitettavasti viljellyt kalat suojellaan loisilta ehkä turhankin voimakkain antibiootein.
Kiitos vain lohdutuksesta, saattaahan se olla niinkin.
+Lisää kommentti
Eviran mukaan kasvatettu norjalainen lohi on turvallista syödä myös raakana (esim. geviche tai sushi) - "jäädytysvaatimus ei koske silakkaa, Atlantissa viljeltyä lohta, Suomessa viljeltyä kirjolohta eikä Suomessa viljeltyä sampea."

Lisää kalahygieniasta eviran sivuilta esim. http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus ja myynti/elintarvikehuoneistot /usein kysyttya/.

Eli syö aivan rauhassa, jos raakaa kalaa haluat - itse kyllä kypsytän fisun hyvin ennen nauttimista.
4 VASTAUSTA:
Ihan sama, mitä jotkut ns. sushikokit tai raa´an kalan ystävät sanovat. Kaikessa raa´assa kalassa voi olla parasiitteja ja loisia. Mm. Välimerestä pyydetystä sardiinista on tavattu paljon loisia ja sen vesi on sentään melkoisen suolaista.

Ne jotka haluavat ottaa terveysriskin saavat syödä raakaa kalaa. Jokainen asiakkaitaan kunnioittava kokki ja ravintola kypsentää kalan hyvin tai esim. graavia lohta tehdessään pakastaa kalan vähintäin vuorokauden ennen graavausta.

Kaikki kokitkaan eivät noudata terveysmääräyksiä ja niinpä tulee noita ruokamyrkytys- ym epidemioita.
Esa Armas kirjoitti:
Ihan sama, mitä jotkut ns. sushikokit tai raa´an kalan ystävät sanovat. Kaikessa raa´assa kalassa voi olla parasiitteja ja loisia. Mm. Välimerestä pyydetystä sardiinista on tavattu paljon loisia ja sen vesi on sentään melkoisen suolaista.

Ne jotka haluavat ottaa terveysriskin saavat syödä raakaa kalaa. Jokainen asiakkaitaan kunnioittava kokki ja ravintola kypsentää kalan hyvin tai esim. graavia lohta tehdessään pakastaa kalan vähintäin vuorokauden ennen graavausta.

Kaikki kokitkaan eivät noudata terveysmääräyksiä ja niinpä tulee noita ruokamyrkytys- ym epidemioita.
Kirjoitat täyttä tuubaa - turhaa hysterian lietsontaa.
hohhohhoijjjaaaa kirjoitti:
Kirjoitat täyttä tuubaa - turhaa hysterian lietsontaa.
Ei sinänsä niinkään vaan esimerkiksi Gaijinissa on todettu ruokamyrkytystapauksia ja mitä tämä rafla siis tarjoaa - pääasiassa fisua "aasialaisella" tatsilla.

Hysteria on kaukana kun maalaisjärkeä käyttää ja syö fisun hyvin valmistettuna ja kuuman kypsänä.
niinsimppelii kirjoitti:
Ei sinänsä niinkään vaan esimerkiksi Gaijinissa on todettu ruokamyrkytystapauksia ja mitä tämä rafla siis tarjoaa - pääasiassa fisua "aasialaisella" tatsilla.

Hysteria on kaukana kun maalaisjärkeä käyttää ja syö fisun hyvin valmistettuna ja kuuman kypsänä.
Yksi gaijin ei muuta kokonaiskuvaa yhtään. Useimmat suomalaiset ovat syöneet raa'asta ja pakastamattomasta lohesta, kirjolohesta ja siiasta graavattua grravikalaa vuosikymmenet eikä siitä ole ollut mitään ongelmia.

Hysteerikot ovat tietenkin erikseen - heillähän on kaikenlaisia luulotauteja!
+Lisää kommentti
Olen syönyt enemmän tai vähemmän raakaa kalaa noin vuodesta 1965, eikä ole loisia tai parasiittejä näkynyt. Merikalat, varsinkin lohi, taimen ja siika ovat herkkua sushissa. Järvikaloja en syö raakana. Lohikalat maistuvat raakana kalalle - aivan eritavalla kuin kypsennettynä.
Ilmoita
ei enää uskalla syödä norjalaista lohta. ties mitä dopingia ja hormoonia niihinkin on tungettu.
Ilmoita
Onko ravintoloissa ja kaupan kalatiskillä valmiiksi graavatut lohet ollut pakastettuna ennen graavausta?
Ilmoita
Hei! Koska suurin osa 24 on joko lukihäiriöisiä ja/tai "olen katsonut yhden dokumentin, tiedän kaikesta kaiken" -tyypin ihmisiä, on aika antaa se vastaus. Kysymykseesi, voiko norjalaista lohta syödä raakana, vaikka sitä ei ole graavisuolattu?(Olettaen että tarkoitit graavisuolausta) *sanoisin että kalan alkuperä ja onko kala itse pyydettyä vai kaupasta on tärkeitä elementtejä kysymyksen vastaukseen esimerkiksi sushin teossa. Jos laajennetaan filosofista näkökantaa, niin esimerkiksi pienelle vauvalle tai kala-allergikolle en raakaa kalaa syöttäisi, en ainakaan hirveitä määriä ellen haluaisi yrittää esimerkiksi tappaa jotakuta. Ja jälleen palataan oletukseen, että kysyjä on suhteellisen terve, aikuinen ihminen. Lähtökohtaisesti Norjalaista lohta voi syödä raakana, ilman suolausta. Se soveltuu erittäin hyvin sushin värkkäämiseen ja esimerkiksi kauppaketjuissa myytävänä oleva "leroyn" kala on juurikin norjalaista lohta. On tietenkin muitakin tuotteita, mutta pysytään lohessa nyt. Ja ellei kalaa ole pyydetty kyseenalaisilta vesistöiltä, saa sitä raakana syödä ilman haittoja. Jos kuitenkin jotain tulee, niin matokuurillahan noista selvitään. Jos ei selvitä, niin darwinismin piikkiin melkein laittaisin. Kalaahan voi syödä esimerkiksi kotimaan järvestä nostettuna ihan jo elävältäkin. ->jos kehtaa. Kävin vastaamassa, en vain ainoastaan mielipiteeni, myös ihan puhdasta faktaa. Uskon kyllä että kysyjän kysymykseen vastaaminen näin myöhään ei ole enään relevanttia, tai ainakaan sitä samaa kalaa en söisi enään raakana, vaikka se olisikin jo varmasti kypsää mädäntyneisyyden kautta.

Noniin, eli mietintöni lyhyesti;
•Voit oletusarvoisesti syödä norjalaista lohta raakana
•Suomi24 on hyvä saitti, mutta sen käyttäjät tekevät siitä paskan kokonaisuuden, syyn saavat miettiä itse jos älykkyys riittää
•Hei Hei!
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

raaka lohi

onko haittaa jos norskin lohta syö
raakana ilman graavausta?

Tiedosta kiitollinen.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta