maitorahka

mitä se on?

miten maitorahkaa valmistetaan?
miten se eroaa jogurtista, piimästä, juustosta, tms.?
mitä rahka on, se valkoinen mössö. vettä varmaan mutta se valkoinen massa? kaseiinia?

joskus luulin että rahka olisi proteiinia, muutta sitä on vain 11%.
rasvaa 0,3%, onko se siis sydän ja verisuoniterveellistä?

onko järkevää ja terveellistä syödä rahkaa päivittäin?
ummettaako se?

3

2274

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiril

      RAHKA
      Kaada uunivuokaan litra maitoa ja anna sen piimiä lämpimässä paikassa 2 päivää. Leikkaa näin syntynyt piimä vuoassa pohjaa myöten ristiviilloille ja nosta vuoka uuniin 100 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi, jolloin hera irtoaa ja syntyy rahkaa. Jäähdytä vuoka ja valuta hera pois. Siivilän läpi painamalla saat rahkasta hienojakoista.

      Paras rahka syntyy aidosta käsittelemättömästä raakamaidosta. Kaupoissa myytävä rahka on pääosin valmistettu rasvattomasta maidosta ja sen maku sellaisenaan on mitäänsanomaton. Rahka on sydän- ja verisuoniterveellistä eikä rasvan määrällä ole tässä merkitystä, koska terveellinen ja luonnollinen eläinrasva on sydän- ja verisuoniterveellistä.

      Se ei myöskään aiheuta ummetusta, jos muu ruokavalio on kunnossa.

      • ajatellut

        kylläkin teollisesti valmistettua rahkaa..

        mitä tulee maidon piimimiseen, se kyllä vaatii siementä kunnolla onnistuakseen. hyvää kotiviiliä saa kun laittaa luomumaitoon hieman viiliä happanemisen alkuunsaattamiseen.

        tuo sadassa asteessa lämmittäminen oli aivan uutta, eikö siitä synny paremminkin uunijuustoa kuin rahkaa?

        vieläkin jäi epäselväksi mitä rahka on ja liittyykö se kaseiiniin mitenkään?


      • ajatellut kirjoitti:

        kylläkin teollisesti valmistettua rahkaa..

        mitä tulee maidon piimimiseen, se kyllä vaatii siementä kunnolla onnistuakseen. hyvää kotiviiliä saa kun laittaa luomumaitoon hieman viiliä happanemisen alkuunsaattamiseen.

        tuo sadassa asteessa lämmittäminen oli aivan uutta, eikö siitä synny paremminkin uunijuustoa kuin rahkaa?

        vieläkin jäi epäselväksi mitä rahka on ja liittyykö se kaseiiniin mitenkään?

        Tein tässä yksi päivä kokeiluja,yritin tehdä tuota rahkaa... Mun maalaisjärkikin sanoi että siemenen tarvii piimittämiseen... siementä siis sekaan ja hyvin piimi. sit erehdyin laittaa seoksen uuniin ja lopputuloksena oli rakeista juustoa,ja haisi ihan varpaanvälille/sukkamehulle... yök..

        Meil on kotona tehty viiliä,juustoa ja jugurttia itse ja ne onnistui hyvin kunhan muisti laittaa sen siemenen sinne pohjalle.

        Mitä tuohon rahkaan tulee niin maitorahka luokitellaan oikeastaan tuorejuustoksi. Se hapatetaan ja saostetaan samalla tavalla kuin viili,jugurtti ym. tosin eri maitohappobakteereilla. Eli voisi ajatella et kun tekee viiliä,niin laittaa kaupan viilipurkista siemenen. Ja kun tekee maitorahkaa,niin kaupan maitorahkapurkista siihen siemenen.(uunin tarpeellisuudesta en tiedä,pitänee jatkaa kokeita)

        Piimän valmistuksen anatomia(heh heh):

        Piimät valmistetaan nykyisin lisäämällä pastöroituun(tuhotaan bakteerit) ja homogenisoituun(pilkottu rasva pieniksi palloiksi,ettei nouse pintaan) maitoon maitohappobakteereja, jotka saavat aikaan maitohappokäymisen ja happamuuden muutoksen.Maitohappokäymisessä osa maidon laktoosista käy maitohapoksi ja suuri osa proteiineista saostuu,jolloin piimästä tulee maitoa sakeampaa.

        Jugurtti valmistetaan muutoin kuten piimä mutta käytetään eri hapatetta ja lisäksi jugurtin kuiva-ainepitoisuutta lisätään haihduttamalla vettä.
        Viilissä maito pastöroidaan,mutta sitä ei homogenisoida,koska halutaan että kerma nousee pintaan. Maidon joukkoon lisätään maitohappobakteerien lisäksi viilihometta,jonka ansiosta viilin pinnalle noussut kerma on samettisen pehmeää.

        Eli eiköhän se ole kaseiinia ja muita proteiineja se valkoinen mössö. Maidon proteiineista yli 75% on kaseiinia.

        Lisää tietoa löytyypi esim. täältä

        http://www.milkworks.net/oppimateriaali/mitamaitoon/3_5_kaseiinit.html


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen jotenkin

      Epävarma ulkonäöstäsi
      Ikävä
      219
      5963
    2. Minun rakkaani.

      Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m
      Ikävä
      26
      3734
    3. Koska näet seuraavan kerran

      Kaivattusi? Onko päivä tiedossa vai sattumasta kiinni?
      Ikävä
      82
      2587
    4. Ootko nainen jotenkin

      itseäs täynnä? Mars laihduttamaan. 🫵🏽 K
      Ikävä
      39
      2111
    5. Hyvästi.....

      En vain enää jaksa.....
      Ikävä
      33
      1892
    6. Hyvää yötä

      Mm❤️
      Ikävä
      45
      1868
    7. Ongelma Ibizalla

      Mistä saada triatleetin jalkaan mahtuva kenkä häitä varten?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1765
    8. Eelle

      Huomenta,ajattelen sua..
      Ikävä
      21
      1656
    9. Hauskaa nimipäivää rakkaalle!

      On kova ikävä. Rakastan sua ikuisesti ❤️🤗😘
      Ikävä
      27
      1502
    10. Tappajamanne kiinni

      Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!
      Mikkeli
      33
      1448
    Aihe