lihapiirakoista

lihapiirakka

Tuli mieleen tuolla einespuolella käytyäni; onko kukaan teistä saanut maistaa kotitekoisia lihapiirakoita? Taikinan sisään jauhelihariisimössöä(enempi lihaa kuin riisiä) ja rasvassa uppopaistettuna... Oi että oli hyvää! Ohut ja rapea kuori ja sisus sopivasti maustettu suolalla ja pippurilla. Itse en ole koskaan kokeillut, mutta ehkä joskus... Nyt en puhu mistään kevätrullista vaan perinteisestä itäsuomalaisesta lihapiirakasta.

14

3475

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • romahtanut.

      Kun käyttöön tulivat jauhonparanteet 15-20v sitten,eivät tuotteet enää maistuneet.Lihapiirakoiden kuori ei "sulkeudu" uppopaistossa vaan imee liikaa rasvaa.Tämä sitten närästää.Vetelä kaurapuuromainen täytekin on vain roiskaistu könttinä johonkin nurkkaan.Savonlinnan torilla sai 30v sitten mainioita "lörtsyjä" joka on lihapiirakan paikallinen nimitys.

      • noi

        valmiiksi muovipussiin pakatut Pirkka etc. lihikset on hirveetä sontaa.Täytettä on isossakin lihiksessä teelusikallinen.Irtopiirakoista on Vaasan lätyt hyviä.Puhumattakaan täällä Helsingissä olevasta Eromangan leipomosta.Niiden lihikset ovat LIHApiirakoita.Ja kai yleensä pienleipomoiden tuotteet on . luokkaa.


    • Vanha kokki

      Niitä valmisti ja möi Turussa, Auransillan tuomiokirkon puoleisessa päässä sijaitsevan pienen siirrettävän kioskin omistaja. Ikävä kyllä siitä on jo vuotta vaille viisikymmentä ajast´aikaa. Ostimme niitä armeija-aikana, palvelin nim. läheisellä Turun kasarmilla, joka sijaitsi tuomiokirkon takana, iltapalaksi, ruodiksen iltapalan jälkeen. Piirakat olivat ohuita, kullankeltaisia,hieman munkkipossun näköisiä, mutta vaaleampia, täyte oli lihaisaa, mukana sopivasti riisiä ja sipulia, mausteet täsmälleen kohdallaan. Kiparin pitäjän niinikään itse valmistaman nakkisinapin kera suorastaan herkkua. Ei meidän toki nälän vuoksi tarvinnut niitä ostaa, vaan puhtaasti herkutellaksemme. Vastaavia ei ole sen koommin saanut, eikä takuulla tulla saamaankaan, sillä tekijä on vaihtanut hiippakuntaa jo ajat sitten. Tuvasta lähti aina yksi ostaja, joka toi kaikille haluaville piiraat, hakija sai itselleen piiraan ilmaiseksi. Kertaostot saattoivat olla kymmeniä kappaleita tupaa kohti ja niitä tupia oli yhteensä 20, joten veikkaampa että kioskinpitäjän ei tarvinnut tyhjätaskuna jättää tätä murheen laaksoa. Olihan lisäksi siviiliasiakkaita. Muistaakohan kukaan lukijoista kyseistä kioskia vuodelta 1958?

      • à la Eromanga

        Helsingin muhkeimmat leipoo muuttumattomina vähintäänkin 1960-luvun alusta alkaen katkeamattomasti Eromanga Kasarmitorin kupeen pihaleipomossa, ja kahvila lähistöllä Pohj. Makasiinikadulla. Myydään myös Wanhan kauppahallin kahvilassa ja Kauppatorin Snellmanin kahviteltassa.


      • Vanha kokki
        à la Eromanga kirjoitti:

        Helsingin muhkeimmat leipoo muuttumattomina vähintäänkin 1960-luvun alusta alkaen katkeamattomasti Eromanga Kasarmitorin kupeen pihaleipomossa, ja kahvila lähistöllä Pohj. Makasiinikadulla. Myydään myös Wanhan kauppahallin kahvilassa ja Kauppatorin Snellmanin kahviteltassa.

        Tunnen tuotteen, valitettavasti se ei yllä samalle tasolle aiemmin kertomani piirakan kanssa. Tosin erinomaisen hyvä kyllä on tämäkin, ehkä tämän hetken paras. Viimeksi söin kyseisiä piirakoita vajaa parivuotta sitten.


    • olen maistanut

      Kun meidän tuttu naapurinrouva teki lihapiirakat itse alusta loppuun. Ai että olivat hyvän makuisia! Hyvä, että muistutit, voisin kokeilla itse väsäillä, eikä turvautua kaupan valmiisiin..

    • Vanha kokki

      Kokeilehan helppotekoista piirakkaa. Ruskista sikanauta jauhelihaa, sekoita joukkoon keitettyä riisiä, mausta suolalla ja mustapippurirouheella.( voit lisätä hieman valkosipulia, jos siitä pidät ) Leikkaa valkokaalia hyvin ohueksi ja ruskista sitä öljyssä tai voissa. Tee tavallinen sämpylätaikina. Kauli taikina ohueksi n. 1/2 sm. paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta ruokalautasen kokoisia kiekkoja, aseta keskelle ohuehko kerros ruskistettua kaalia,sen päälle pari kolme rkl.jauhelihariisi seosta. Käännä reunat ylös ja muotoile pitkulaisia, päistään terävähköjä "sikareja" voitele munalla, pistele haarukalla ja paista uunissa kauniin ruskeiksi. Kyseessä on eräänlainen "Ruskipirog". Aitouden kanssa on niin ja näin, mutta hyvää silti.

    • maistellut

      Kannattaa reissatessa maistella paikkakunnan pikkuleipomoiden liihapiirakoita. Yleensä ne voittaa mennen tullet marketeissa myytävät halpispiirakat.

      Esim. Mikkelissä voi ostaa hallista ja torilta (kesällä) Siiskosen piirakoita, saattaa löytyä joistain kaupoistakin, kuten Siiskosen leipiä ja muitakin tuotteita. Kuopion torilla kannattaa maistaa Hanna Partasen piirakoita. Niin ja onhan ne Hesan Kauppatorin piirakatkin tunnettuja.

      • Anonyymi

        Huonoksi on mennyt Siiskosen lihapiirakka, jauheliha riisiseos ei ole sama kuin alunperin ja kun sitä ei ole piirakan sisällä juuri mitään... Sääli.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Huonoksi on mennyt Siiskosen lihapiirakka, jauheliha riisiseos ei ole sama kuin alunperin ja kun sitä ei ole piirakan sisällä juuri mitään... Sääli.

        Samaa mieltä. Mikkelissä juuri käymässä ja Siiskosen piirakat maistettu. Moni hyvä leipomo kadonnut jo historiaan, mutta Tuulosen pysähdyspaikalla olevat Laurell-leipomon piirakat on reiluja. ^^


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samaa mieltä. Mikkelissä juuri käymässä ja Siiskosen piirakat maistettu. Moni hyvä leipomo kadonnut jo historiaan, mutta Tuulosen pysähdyspaikalla olevat Laurell-leipomon piirakat on reiluja. ^^

        Siiskosen liha piirakka takaisin samalla täytteellä kuin oli alkuperäinen tuote.


    • Anonyymi

      Muikkukukko (tai vaihtoehtoisella täytteellä) pesee lihapiirakan mennen tullen. Eikä jää isollekaan miehlle nälkä!

    • Anonyymi

      Kannattaisi laittaa kasviksiakin, esim paprikaa, porkkanaa, palsternakkaa..., niin olisi terveellisempää ja maukkaampaa.

    • Anonyymi

      En ole muita syönytkään kuin omatekoisia, kun kaupoissa ei myydä sipulittomia. Ihan etelä-suomalaisia eli pääkaupunkiseutulaisia lihapiirakkani ovat. Tosin olen nyt siirtynyt paistamaan ne uunissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe