Salilla käymisen aloittaminen

3rij3rjijiijvv9999999992

Ajattelin aloittaa salilla käymisen, mutta olen hieman ujo syystä että minulla ei ole hirveästi lihasmassaa (kädet varsinkin aika rimpulat vielä) niin pelottaa vähän että joutuuko salilla sitten mahdollisesti silmätikuksi?

Ja sitten toiseen asiaan, kuka osaa antaa yleispäteviä vinkkejä aloittelijalle?

6

2072

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaan

      salille ja kokeilemaan. Ei ne lihakset koskaan kasva jos kotona istuu miettimässä. :) Varsinkin näin uuden vuoden alussa salilla aloittaa monia uusia kuntoilijoita eikä kukaan joudu silmätikuksi ulkonäkönsä takia. Sitä parantamaanhan salille mennään!:D

    • asdfklöjasjk

      se, minkä näköinen on, harvoin johtaa silmätikkuilmiöön (joka usein on pelkkää turhaa pelkoa). kuitenkin, seuraavat asiat voi johtaa silmätikkuuteen:

      - treenaat vain hauista, kymmeniä ja kymmeniä sarjoja. maine on taattu jos jatkat tätä kuukausikaupalla.

      - teet liikkeet päin p:tä ja itsellesi ylisuurilla painoilla niin että tekniikka on lähinnä vitsi.

      - joudut toistuvasti tangon alle koska et uskalla/kehtaa käyttää varmistajaa tai turvahäkkiä.

      - heittelet painoja miten sattuu ja/tai jätät painot paikoilleen etkä niille kuuluville paikoille käytön jälkeen.

      - poseeraat peilin edessä enemmän kuin treenaat.

      - "asut" salilla. treenissä ei sinänsä ole mitään pahaa mutta jos aiot kehittyä, muista myös salin ulkopuolinen elämä.

      - ähkit ja puhkit niin että muut varmasti kuulee miten monta toistoa saat 40 kilolla penkissä ja viimeisen toiston päälle vielä oikea miehekäs karjaisu.

      - pidät salia kirjastona ja jumiudut johonkin laitteeseen lehti/kirja kädessä.

      tuossa nyt näin ensi alkuun. nuo kun opit välttämään niin ei tartte pelätä kylällä liikkuvia legendoja ;)

      • Akrobat

        Toi on muuten aika lailla totta, mitä nimimerkki "asdfklöjasjk" laittoi silmätikuksi ajautumisesta. Allekirjoitan monet kohdat edellä esitetyistä.

        Mutta alkuperäiselle viestiketjun aloittajalle: Etkös sinä itseäsi varten ole treenaamaan menossa? Unohda muitten potentiaaliset mielipiteet susta. Vaikka niitä olisikin, aniharva niitä tulee sulle suoraan päin naamaa laukomaan ja vaikka tulisikin, niin so what? Jos sen sijaan paikan ohjaaja tai vastaava sattuu kävelemään ohi ja huomaa sun tekevän esim. jonkun liikkeen väärin ja tulee opastamaan, älä missään nimessä ota itseesi vaan suhtaudu avoimesti kaikkeen oppiin, mitä vain suinkin voit kokeneemmilta saada. Ei ole mitään hirveämpää kateltavaa salilla kuin treenaajat, jotka tekevät liian isoilla painoilla väärin, kuten tässä jo joku aiemminkin totesi. Ota opiksi ja katso välillä, kuinka kokeneet tekevät. Joskus niitä voi olla vaikea tunnistaa (ne eivät aina ole niitä, joilla on paikan isoimmat lihakset), mutta yleisesti ottaen, katso tekijän rauhallisuutta, huolellisuutta, keskittymistasoa, tempoa ja rytmiä. Jos kyse on tietyn lihaksen keskitetystä kohdetreenistä, muun vartalon ei juurikaan pitäisi hötkyillä liikkeen mukana...

        Tässä on jo monelta tullut hyvää kannustusta ja palautetta. Yksi hyvä neuvo on, että kun aloitat treenaamisen, hanki ensin peruskunto ja perusvoima, jolla sitten voi puntteja alkaa nostella turvallisemmalta pohjalta. Liian usein porukka aloittaa hätäisesti ja kärsimättömästi nopeiden tulosten toivossa. Aloittelija kehittyy muutenkin nopeasti, joten hoppuiluun ei ole mitään syytä. Tärkeintä on opetella tekniikat kunnolla ja tehdä ne keskittyneesti ja maltilla alusta loppuun asti, lihaksillesi sopivilla painoilla. Painoja voi sitten myöhemmin lisätä, kun alkaa homma maistua liian helpolta ja köykäiseltä... joka aloittelijalla tapahtuu varsin nopeasti.

        Toinen tärkeä seikka on se, että aloita ensin pienestä ja kokonaisvaltaisesti. Kun olet jonkin aikaa treenannut, kehittymisen edellytys on koetella välillä kehon ja lihasten rajoja ja näin puskea ja kannustaa niitä kehittymään, mutta aloittelijan ei kannata tätä tehdä. Aloita siis ennemmin aivan aluksi vähän pienemmillä painoilla, joilla saat helposti sen 12-15 toistoa. Pidä sarjatkin minimissä. Esim. pari sarjaa/liike. Näin siis aluksi (liikkeitä, rasitusta ja sarjoja voi myöhemmin lisätä, kun kunto antaa paremmin myöten). Jos salilla käynnistä on paljon aikaa tai siellä ei juuri ole ikinä käyty, eli kyse on täydellisestä aloittelijasta, sun paikat menee samantien paskaks, jos revittelet liikaa. Älä myöskään keskity yhteen ainoaan lihakseen tai lihasryhmään vaan muista pitää treenailussasi aina jonkinlainen balanssi. Tavoittele sopusuhtaista vartaloa. Sellainen kuormittaa työtä tehdessään elimistöä tasapuolisesti ja kaikki muukin sun fyysinen toiminta on tällaisena paremmin balanssissa ja koordinaatio hallussa. Lisäksi se näyttää hyvältä. Epätasaisesti treenattu vartalo jää kauaksi tästä "kauneudesta" ja "eleganssista" eivätkä siihen suuret hauikset tai valtavat rintalihakset asiaa muuksi muuta. Liian monen, etenkin miehen treeneissä näkee aivan liian usein toteutettua epätasapainoista harjoittelua, joissa keskitytään vain yläkroppaan. Muista siis myös jalat ja vyötärön seutu. Monet unohtaa treeneissään myös antaa tarpeeksi huomiota selälle. Ehkä siksi, ettei se näy heti suoraan peilistä, jolloin sen treenaaminen jää monilta jotenkin liian helposti taka-alalle. Muista kuitenkin, että vahva selkä ja keskivartalo kokonaisuudessaan ylipäätään on sun koko ryhdikkyyden ja vahvan olemuksen perusta. Se tukee sun selkärankaa, johon kaikki muu sun yläkropassa on loppukädessä kiinnittyny. Muista treenatessasi vatsalihasten ja selkälihasten välinen tasapaino. Pelkästään vatsaa treenaamalla saat pian selän kipeäksi, koska liian heikot selkälihakset suhteessa vahvoihin vatsalihaksiin saavat sun keskivartalon voimatasapainon horjumaan.

        Aivan ensimmäisillä viikoilla kannattaa pienellä rasituksella kokeilla eri lihaksiin ottavia laitteita/painoja (esim. muutamaa per treenikerta) ja kuulostella pari päivää, mihin lihaksiin treeni vaikutti. Näin saat tietoa mm. siitä, teetkö liikkeen oikein (eli ottaako liike oikeisiin lihaksiin) ja lisäksi sen, mikä on lihastesi voima- ja kuntotaso juuri tällä hetkellä (eli millä rasituksilla ne tulevat vähän kipeiksi seuraavana päivänä). Voin luvata, että äärimmäisen helposti aivan alkutaipaleella saat mitä todennäköisimmin joitain lihaksia niin kipeäksi, ettet pääse välttämättä haluamasi seuraavana päivänä salille vaan joudut pitämään välipäiviä. Monet aloittelijat revittelevät aluksi niin rajusti (saavat lihaksensa sellaiseen kuntoon että haluaisivat seuraavana päivänä vain kuolla), etteivät enää palaa salille ja hyvä harrastus lopahtaa alkuunsa. Eli sun täytyy varovasti ensin selvittää, mitä sun lihakset kestää. Se, mitä sun lihakset jaksaa nostaa ja liikutella, ei välttämättä korreloi niiden kestävyyden kanssa.

        Jos keskityt salilla vain oppimiseen ja treenaamiseen, itsesi kehittämiseen ja kunnon parantamiseen (ja mahdollisesti siinä sivussa myös olemuksesi muokkaamiseen), kukaan ei katso sinua siellä kuin Aleksanterin katukiveyksellä lauantaiyönä makaavaa kerransyötyä pitsaa. Sen sijaan jo aiemmin täällä kuvattu epäterve salikäyttäytyminen tai täydellinen pelleily kyllä kerää katseita, ei välttämättä positiivisia. Itse en juuri muita tuijottele, vaikka käyttämilläni saleilla käy ihmisiä laidasta laitaan. Joskus harvoin myönnän tuijottaneeni hetken jotain kuntoilijaa aika ajoin, mutta tämä johtuu juuri tuosta aiemminkin mainitusta seikasta, että joku tekee jotakin poikkeuksellista. Eli tekee esim. jollain laitteella jotakin, mitä mulle ei ole koskaan itselle tullu mieleen hyödyntää. Usein kyllä olen sitten mennyt ihan kiittämäänkin, että "kiitos vinkistä", jos liike on vaikuttanut lupaavalta.

        Minä olen vain onnellinen siitä, että joku sohvaperunan näköinen ja vähän rupsahtaneeseen olotilaan päässyt persoona on vihdoinkin tajunnut lähteä kuntoilemaan ja parantamaan sekä terveyttään että kuntoaan (ja jos kaupan päälle tulee parempi ja terveempi ulkonäkö ja tämän myötä kantajalleen enemmän itseluottamusta ja -tuntoa, niin mikäs sen parempaa). Siellä makaa se toinen joukko edelleen kotona sohvillansa ja näitä tässä käy sääliksi, ei suinkaan jo salille ennättäneitä, oli niiden lähtötaso mikä hyvänsä. Jostainhan se on aloitettava ja kaikki ovat joskus aloittaneet.

        Eipä tässä tällä erää muuta. Lämpimästi tervetuloa mille hyvänsä salille! Sori hiton pitkästä viestistä... :)


    • Jaska_x77

      tutustumaan salille, monella salilla on ensimmäinen käynti ilmainen. Katso mitä sali voi tarjota, yleensä niiden kk-kortin hintaan kuuluu ohjelman teko ja opastus, mikäli näin ei ole, vaihda paikkaa. Fiksut salin ohjaajat eivät katsele uusia asiakkaita nenän vartta pitkin vaan opastavat ja kannustavat. Heille se on bisnestä, sinulle kehosi ja mielesi hyvinvointia, kaikki hyötyvät. Siispä rohkeasti vain ja ota vaikka kaveri eka kerralle mukaan, miksei toisellekkin ja eteenpäin, kimpassa aina mukavampaa, tulee pientä painetta myös käydä enemmän....

      • Vendel

        totta, rohkeasti kokeilemaan vaan! Itse aikoinaan kun aloitin salilla käymisen mietin ihan samoja asioita.Mutta ei siellä oikeasti tuijotella, jos et mitään erityisen poikkeavaa tee (kuten nuo em.esimerkit!) ja mitä useampia käyntikertoja tulee sitä varmemmaksi itsekin tulee. Keskittyy vaan omaan reeniinsä:)
        Ja kannattaa tosiaan käyttää hyödyksi noita keskuksien ohjaajia,sitä vartenhan he siellä ovat, opastamassa. Kannattaa kysyä niitä tyhmiltäkin tuntuvia kysymyksiä,kertoo paljon ohjaajien ammattimaisuudesta jos niiihin suhtaudutaan vitsinä. Hyviä reenejä:)


    • salillaensikertalAin

      tietääkö joku teistä onko liikuntakeskus pulssiin enää sitä ette ensimmäisen kuukauden saa käydä ilmaiseksi??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe