ois sellanen ongelma kun pitäis juhannuksena pitää juhlat ja aikomuksena ois grillata koko porsas silleen vanhan ajan tyyliin että porsas pyörii nuotion yläpuolella.Ainoo ongelma on kun en löydä niksejä/ohjeita.niin että jos viisammat vaikka tietäis.
possun grillaus??
7
5666
Vastaukset
- rupea
moiseen touhuun. Koska possu kypsyy epätasaisesti (pinta palaa karelle ja sisältä on vielä raaka). Mutta ota yhteyttä johonkin lihasavustamoon ja tilaa heiltä palvattu kokonainen sika ja pyydä heiltä samalla grilli vehkeetlainaksi , sillä sian pyöritys vartaassa on pelkkää souta ei varsinaista ruuan valmistusta
- Vanha kokki
Kokemuksesta tiedän, että lopputulos on helposti fiasko.
Jos saat potsin palvattuna, jota kyllä savustamot tekevät, mutta siitä ei tule grillattua, eikä se edes näytä siltä saati sitten maistu. Koska savustettu on savustettu ja sillä siisti. Voit kysellä höyrykypsennettyä teurastamoilta, sekä muista jalostuslaitoksista, silloin sinun ei tarvitse huolehtia mausteista isommin, koska he yleensä suolaavat sen puolestasi. Neuvoni on kuitenkin, keksi jotain muuta, eli älä ryhdy, menee rahasi hukkaan. Pikkuporsaat ovat aivan eri asia, mutta hinta on myös eri luokkaa. Jos onnistut samaan jostain pikkunasuja eli ns. maitopossuja tai vähän isompia, niin annan mielihyvin tarkat ohjeet, sillä niitä olen valmistanut lukuisan määrän Espanjassa asuessani. Uunissa valmistettu maitoporsas on lähes kansallisruoka siellä, mutta niitä grillataan myös pitkissä vartaissa, joita moottori pyörittää. Kypsä possu paloitellaan lautasen reunalla leikaten. Mieti kuitenkin tarkkaan, riski epäonnistua on melkoinen, samoin hiilien menekki. - Jorma!
Kannattaa ostaa jo valmiiksi kypsä possu tai possun puolikas. Mieluummin palvattu ei savustettu.
Itse olin pari vuotta sitten ruotsissa iltajuhlassa jossa homma toimi tyylikkäästi.
Tasaiselle pihakäytävälle hiekan päälle levitettiin hiiliä vajaan metrin leveydeltä ja noin 1,5 metrin pituudelta noin 20 cm kerros.
Hiiliä poltettiin kunnes oli saatu hyvä hiillos ja hiilien päällä vartaassa grillattiin possun puolikas. Possu oli valmiiksi kypsä, lievästi savunmakuinen ja se vain lämmitettiin hiiloksen päällä kuumaksi. Kaksi kokkihattuista ja valkotakkista "grillimestaria" leikkeli lautasille possua vartaasta. Oli erittäin hyvää.
Luulen että Suomestakin saa jostain ostettua valmiiksi kypsän porsaan puolikkaan tai kokonaisen pikkupossun. Palvuukin onnistuu savusaunassa, aikaa vaan tarvitaan noin vuorokausi. Palvuusahan käytetään kuorittua leppää ja iso kivikasa lämmitetään ensiksi kuumaksi ja sitten vasta kun sauna on noin sata asteinen viedään palvattava liha kypsymään. Aluksi heitetään kiukalle vähän vettä jotta saadaan kosteutta. Tulta pidetään pienillä kalikoilla vain sen verran että lämpö pysyy noin 80 - 90 asteessa. Kiukaan koosta riippuen lämpötila voi pysyä vielä yli 60 asteessa useita tunteja sen jälkeen kun tuli on sammunut.
Paistovarraskin oli erittäin yksinkertainen. Kaksi tukevaa irralista metallijalka, 4 haarainen tukijalka maata vasten ja putken yläosassa V - haara jonka päällä possun läpi työnetty varras lepäsi.
Tekisipä mieli kokeilla itsekkin ensi kesänä possun palvuuta ja grillausta! - Hard Talk
Yksi vaihtoehto on hommata kokonainen Baby Pork eli pieni possu.
No ainakin se tulee valmiiksi huomattavasti lyhemmässä ajassa voit sen tarvittaessa laittaa uuniin esikypsenemään ennen grillausta.
Siitäkin riittää helposti 10-15 ihmiselle kun laittaa vähän muutakin pöytään. No jos löydät jostain maidolla / ja tai viljalla kasvatetun pienen Juotto-porsaan niin maku voi olla vielä parempi. Tarkkoja ohjeita ei ole antaa mutta eiköhän netistä löydy ... - lexander
jos käytössäsi on tilava saunapata, niin keitä possua ensin puolisen tuntia ja sitten heti seiväs (koivua) läpi ja nuotion kummallekin puolelle pystytettyjen y- varsien varaan ja katso, että alla on vain hiillos. Pyörittele ruhoa ja heitä silloin tällöin pieniä leppävihtoja hiilille, jolloin saat ihanan savustusmaun ruholle. Kun ruho alkaa kypsyä, niin leikkaa pintaa pitkin paloja, jotta eivät kärventyisi liikaa. Juomaksi sopii parhaiten maustettu snapsi, esim. Skåne akvavit.Perunia voi alumiinifolioon käärittynä grillata suoraan hiilien päällä samanaikaisesti.
Kun ruho on kokonaan kypsä (n. 1 ½ ... 2 tuntia) niin ota pois ja pistä isolle pöydälle leikattavaksi. SIitä saa sitten halukkaille sekä kyljyksiä, että kinkkuja. Kokonaisen porsaan voit ostaa Helsingissä likatukku Veijo Votkin, Sörkästä. Parasta tilata etukäteen. - akioka
Vie ukkosi tuolloin heti aamulla auringonpaisteeseen aukealle. Illalla tuo possusi on käristynyt syötävään kuntoon. Jos nuotiolla aiot käristää niin voit joutua lusimaan. Anna aurngon hoitaa homma.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 953859
Nainen olet minun
Olen ominut sinut itselleni, täysin itsekkäistä syistä. Haluan rakastella sinua nainen, toivottavasti sinäkin minua. Oli473245Sille ei voi enää mitään
Miten kaikki meni aiemmin. Oon aivan lukossa 🔒 Tuskin uskallat enää mitää tehdä. Ehkä pitää luovuttaa vaan.1002857- 1362550
Harmi jos ei enään nähdä
Ehkä se on parempi näin kuitenkin. Ehkä jotain uutta löytyy. Uskon ja toivon että olet onnellinen. Sinussa on kaikki572490- 612408
Miten suhtauisitte jos kaivattunne sanoisi, ettei hänestä ole seurusteluun
mutta seksi, hellyys ja yhdessäolo kelpaa kyllä??1172407Vau miten upea nainen!
Näytit todella tyrmäävältä. 🤩😍 En meinannut saada katsettani irti sinusta.212354Kunpa minä tietäisin
Olisipa minulla tietoa, siitä oletko sinä nainen kiinnostunut minusta, miehestä joka tätäkirjoittaa, vai olenko minä aiv232336- 642100