verta punaviinissä?

Hei. Olen kuulluut että joihinkin (ehkä espanjalaisiin?) punaviineihin lisättäisiin härän verta, tai verijauhetta. Haluaisinkin tietää, pitääkö väite paikkansa vai onko pelkkää huuhaata.

Tietääkö kukaan asiasta tarkemmin? Onko tieteellistä faktaa saatavilla? Olisin kovasti kiitollinen lisätiedosta.
133732
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 13

Vanhimmat

Kaikkiin (espanjalaisiin) punaviineihin lisätään härän verta. Muuallakin maailmassa punaviinit valmistetaan valkoviineistä verta tai verijauhetta lisäämällä.

Ja tämä on varma tieto.

Äänestä
  • Ihan varmaan niin. Jos viineissä olis verta, ni ehkä ne ei säilyis...

    Äänestä

Asiasta mitään tietämättä kuulostaa kyllä niin paljon urbaanilta legendalta, kuin vain voi...

Äänestä

Moi taas. Etsiskelin netistä tietoa, ja löysin tälläisen. EKOISTI 23.8.2000 (juttu ei ole kovin uusi, mutta silti..)

http://www.yle.fi/ekoisti/ark00/23-08.htm

"Toki luomuviineissäkin käytettään lisäaineita, mutta ne ovat luonnosta peräisin. Eläinkunnan tuotteista sallitaan mm. albumiini, kaseiini, maitohappobakteerit ja veri. Tämän lisäksi lisäaineiden rajat ovat aivan toista luokkaa mitä tavallisissa viineissä: esimerkiksi luomuviineissä desinfiointi- ja säilöntäaineena käytetyn rikkidioksidin sallittu pitoisuus punaviineissä vaihtelee välillä 60-100 mg/l, kun raja tavallisesti tuotetuille punaviineille on 160 mg/l."

Äänestä
  • Samoin filmeissä.

    Äänestä

  • gelatiini kirjoitti:

    Samoin filmeissä.

    Ei ihan kaikissa irtokarkeissa, sen näkee siitä tuoteselosteesta. Myös punainen väri on eläinperäistä, en nyt muista lisäainenumeroa.. tehty jostain punakirvoista =)

    Äänestä

  • athropy kirjoitti:

    Ei ihan kaikissa irtokarkeissa, sen näkee siitä tuoteselosteesta. Myös punainen väri on eläinperäistä, en nyt muista lisäainenumeroa.. tehty jostain punakirvoista =)

    Punaviinien väri on kaktuskirvoista. Samaa kamaa käytetään joissakin suudelmankestävissä huulipunissa.

    Äänestä

  • Katju kirjoitti:

    Punaviinien väri on kaktuskirvoista. Samaa kamaa käytetään joissakin suudelmankestävissä huulipunissa.

    Ei, kyllä punaviinien väri tulee ihan punaviinirypäleistä. Vaikkakin monissa punaviineissä käytetään eläinperäisiä aineita esimerkiksi kirkastamisvaiheessa. Itse puhuin E120 väriaineesta, joka on aika yleinen punainen lisäaineväri.

    Itse olen ottanut tähän vähän sellaisen linjan, että en jaksa ihan niin 100% kasvissyöjä olla että jaksaisin mikrosadasosaeläinperäisiä tuotteita välttää (eli juon surutta punaviiniä ja guinnessia). Mutta jokainen taapertaa tavallaan.

    Äänestä

Ei ainakaan saisi olla verta EU:n alueella tuotettavissa punaviineissä. EU:n direktiivit ja esim. Ranskan ja Espanjan lait kieltävät...

Äänestä

Erityisen suosion on saanut HIV positiivinen veri,koska se ei kelpaa muuhun käyttöön,mutta alkoholia sisältävä viini tekee sen vaarattomaksi.Yllättävää ettei ihmiset tiedä miten punaviini valmistetaan.

Ja valkoviini tehdään valkovuo....

Äänestä

Kyllä on ainakin ollut olemassa punaviinejä joihin on ilmeisesti värin vuoksi lisätty verta. En ole ihan varma miten asia nykyään on, eli onko se sallittua EU:ssakin tms.

Yleisempi ongelma viineissä vegaanin kannalta on viinin kirkastuksessa käytettävä gelatiini eli liivate, joka on peräisin naudoista. Myös kalapohjaisia kirkasteita saatetaan käyttää.

Varminta on ostaa viinejä, jotka löytyvät vegaaniliiton sivuilla olevasta listasta (http://www.vegaaniliitto.fi/ukk.html#18) tai joiden sopivuuden vegaaneille on itse tarkastanut valmistajalta.

Punainen väriaine, jota käytetään mm. useimmissa punaisissa makeisissa on E120   (karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo), jota saadaan eräästä kirvalajista.

Äänestä
  • Väri oli väärä veikkaus, löysin nyt nimittäin useammiltakin viiniaiheisilta sivuilta maininnan siitä että verta voidaan käyttää viinin KIRKASTUKSESSA, kuten myös kananmunaa (ne sitovat sakan itseensä).

    Useimmin käytetään kuitenkin esimerkiksi gelatiinia, kitosaania ja/tai bentoniittia. Kitosaania saadaan äyriäisten kuoresta ja bentoniitti on peräisin saviperäisestä maa-aineksesta.

    Kalapohjainen kirkaste, jonka mainitsin taitaa liittyä enemmänkin oluen kirkastukseen ja se on nimeltään isinglass, peräisin sammen uimarakosta.

    Olut voidaan kirkastaa kuitenkin myös vegaanisesti esim. merileväpojaisella karrageenilla ja muistaakseni kaikki suomalaiset lager-oluet ovat valmistajien ilmoitusten mukaan vegaanisia.

    Äänestä

  • Viherpipertäjä kirjoitti:

    Väri oli väärä veikkaus, löysin nyt nimittäin useammiltakin viiniaiheisilta sivuilta maininnan siitä että verta voidaan käyttää viinin KIRKASTUKSESSA, kuten myös kananmunaa (ne sitovat sakan itseensä).

    Useimmin käytetään kuitenkin esimerkiksi gelatiinia, kitosaania ja/tai bentoniittia. Kitosaania saadaan äyriäisten kuoresta ja bentoniitti on peräisin saviperäisestä maa-aineksesta.

    Kalapohjainen kirkaste, jonka mainitsin taitaa liittyä enemmänkin oluen kirkastukseen ja se on nimeltään isinglass, peräisin sammen uimarakosta.

    Olut voidaan kirkastaa kuitenkin myös vegaanisesti esim. merileväpojaisella karrageenilla ja muistaakseni kaikki suomalaiset lager-oluet ovat valmistajien ilmoitusten mukaan vegaanisia.

    Mutta Guinness ei ole vegaanista. Nam. Eikun hyi. Eikun nam.

    Äänestä

Kommentoi aloitusta


melkein vegaani kirjoitti:

Hei. Olen kuulluut että joihinkin (ehkä espanjalaisiin?) punaviineihin lisättäisiin härän verta, tai verijauhetta. Haluaisinkin tietää, pitääkö väite paikkansa vai onko pelkkää huuhaata.

Tietääkö kukaan asiasta tarkemmin? Onko tieteellistä faktaa saatavilla? Olisin kovasti kiitollinen lisätiedosta.

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu