Miten tehdään hyvä hirvipaisti?

Tikka M65

Tervehdys vaan itse kullekin!

Ongelmani on että olen parempi ampuja kuin ruoanlaittaja ja arkkupakastin on turvoksissa (50kg)...
Neuvokaa hyvät ihmiset -ja mahdollisimman yksityiskohtaisesti, kuinka syntyy hirvipaisti.

Käytöös leivin ja -sähköuuni, mutta ei emäntää.

22

110701

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olisi pitänyt

      miettiä ennen kuin vedit liipaisimesta?

      • oli......

        viimesenpäälle järkevä vastaus joltain lobotomia-potilaalta. kusipää ääliö


      • Vastaajako
        oli...... kirjoitti:

        viimesenpäälle järkevä vastaus joltain lobotomia-potilaalta. kusipää ääliö

        Echo-echo-echo..


    • Culinarissimo

      Hirvi on todella hyvää lihaa ja siitä saa paistin lisäksi vaikka mitä muuta hyvää.
      Testaapas esim kermainen hirvipata. Tee iso satsi (lihaa kun kuulostaisi olevan) ja pidä juhlat. Kun vieraasi maistavat tätä pataa, emäntäkin alkaa löytyä...

      http://www.reseptitaivas.com/skandinaviasta.html

      ----> kermainen hirvipata

    • metsästäjän vaimo

      Kokonaisen hirvipaistin olen laittanut näin:

      Marinadi (joka on oma kehitelmäni):
      öljyä
      soijaa
      dijonsinappia
      balsamicoetikkaa
      sellerisuolaa
      siirappia
      valkosipulia
      (määriä en osaa laittaa kun itse teen marinadin
      "näppituntumalla")

      Elikkäs hirvipaistin olen antanut muhia marinadissa muutaman päivän (jääkaapissa) ja sitten ottanut paistinpannulla värin huoneenlämpöiseen lihaan. Sitten vain köntti pataan, jonne olen lisännyt lihalientä niin että liha peittyy ja sipulia isoina lohkoina.
      Padassa liha on useamman tunnin, niin että se melkein murenee "käsiin" !
      Meillä paisti uppoaa sekä lapsille että aikuisille, viimeisistä muruista useimmiten taistellaan... Kannattaa kokeilla!

    • Kiril
    • helge hirvi

      Ota paisti pakkasesta, sulata. Hiero pintaan aromisuolaa reilunlaisesti. Ota sopiva paistovuoka, paisti siihen ja vuokaan kermaa (esim. näitä kevyitä vaihtoehtoja) niin paljon, että paisti peittyy lähes kokonaan. Sitten vuoka jääkaappiin pariksi-kolmeksi päiväksi marinoitumaan...kääntele paistia välillä. Ja sitten sellaisenaan vuoka uuniin mitään lisäämättä..lämpöä noin 150-170 astetta. Hauduta kypsäksi!! On mureaa ja pehmeää ja saat vielä kermakastikkeen kaupanpäälle!!

    • nitrax

      sulanut paisti suolataan ensin injektioruiskulla.sitten kattilaan kiehumaan halvimmassa punaviinissä noin 3 tuntia pikkuhiljaa.ja mausteeksi olen laittanut suolaa,pippureita,laakerinlehteä,sipulia,valkosipulia ja kikkomaania.ja loppuliemi siivilöidään ja suurustetaan.on melko hyvää,eikä tarvii välttämättä olla ihan parasta paistia.käy myös peuralle ja punkun olen joskus vaihtanut omenamehuun ja sekin käy.

      • miranta

        hyvää tuli


    • mettämies06

      kaikista helpoin ja todella hyvää vaikka olisi vanhan hirven lihaa..eli JÄINEN hirven liha n1-1.5 kg painoinen paisto pussiin.uuni 180astetta ja tunniksi uuniin.sitten uunin lämpö tiputetaan 100 asteeseen.ja annetaan lihan olla yön yli uunissa.aikaa itsellä normaalisti n kaikkiaan 10-12 tuntia.sitten liha pois ja suola veteen tunniksi.vettä 5l ja suolaa 2.5dl.sitten hiemen pippurimaustetta pintaan ja kelmuun jääkaappiin vetäytymään 2 tunniksi.ja eiku syömään!!ei ole sitkeää ei!joka epäilee kokeilkoon :)

      • yhdys sana poliisi

        hirven liha paisto pussiin uuni. ja sitten suola veteen.

        Suolan osaan laittaa veteen, mutta miten uuni laitetaan paisto pussiin? Ja mihin se hirven liha laitetaan


      • nimi- merkki
        yhdys sana poliisi kirjoitti:

        hirven liha paisto pussiin uuni. ja sitten suola veteen.

        Suolan osaan laittaa veteen, mutta miten uuni laitetaan paisto pussiin? Ja mihin se hirven liha laitetaan

        ota kaiki niin kirjamellisesti!


    • Hirvessä on aika paljon niitä sitkeitä paikkoja, mm luukalvoa ja jänteitä.
      Koita putsata niitä terävällä puukolla mahdollisimman paljon pois, mielellään kaikki.

      Helpoiten ne lähtee jos paisti on jäinen.

      Vuole paistista semmosta millin - parin paksuista lastua ja paista pikaisesti kuumalla
      (valurauta) pannulla satsi kerrallaan. Joka satsin välissä tee pannullinen huuhtelulientä,
      eli kaada vettä pannuun, anna kiehahtaa hetken ja kaada lihojen päälle uunivuokaan.
      Viimeiseen erään liota lihaliemikuutio, laakerinlehtiä ,kokonaisia maustepippureita
      ja reilusti kermaa. Kippaa liemi lihojen päälle ja hauduta uunissa 175 astetta, reilu tunti
      tai kunnes liha on varmasti mureaa. Maista suola ja lisää sitä tarvittaessa.
      Suosittelen karkeata merisuolaa.

      Lisäilen joskus tähän kokonaisia tuoreita herkusieniä ja hillosipuleita, mutta eivät ole pakollisia
      jos et tykkää niistä. Samoin pekoni, jotkut käyttää sitäkin, mutta minusta se peittää liikaa hirven makua.

      No perunat osaat varmasti keittää :o)

      Mites sienisalaatti, se käy kun nenä päähän tämän kanssa ?
      samoin rakuunaporkkanat-- iisibiisi----

      pussillinen babyporkkanaa kaupan pakastealtaasta
      voita
      ripaus sokeria ja suolaa
      kuivattua rakuunaa maustehyllystä

      -kiehauta porkkanat, kaada vesi pois ja laita nokare voita porkkanoihin, ripota ensin
      sokeri sekaan ja hämmennä pieni hetki. Tässä porkkana ns kiillottuu.
      Mausta suolalla ja rakuunalla, on sitten hyvää justiin hirven kanssa.

      Meillä on kanssa vähän sama ongelma että hirveä kyllä on pakastimet pullollaan,
      vaan ehkä ollaan jo tympiinnytty laittelemaan sitä.

      Hirvestä tulee muuten myös hyvä stroganoff, periaatteessa sama ohje kun käristys, liha
      leikataan siinä vaan kuutioiksi ja kastike suurustetaan , lopusi lisätään suolakurkkukuutioita, sinappia
      ja kaprista.

      Älä säästele kermaa tai voita, nämä nykyajan kevytjutut voi mielestäni työntää arseen,
      eihän niillä mitään makua saa ruokaan !

      Niin ja vielä- jos kokonaista paistia havittelet, niin osta kaupasta ihan sitä sian kylkisiivua.
      Hiero hirven pintaan suola-pippuriseos, ja vuoraa paisti kylkisiivuilla. Jos löytyy katajanmarjaa
      kaupasta tai metsästä niin sitä myös.

      Paista paistopussissa miedolla lämmöllä.. höm.. tietty riippu paistin koosta mutta sisälämptila
      saa olla semmoiset 65-70 astetta.

      Hirvestä ei irtoa kovinkaan paljon nestettä, mutta se tiru mikä löytyy sitten pussin pohjalta
      kannattaa hyödyntää tekemällä siitä vaikka kastiketta.

      Hyvää hirveä !

    • trr22
    • Mr Jack

      Oli pala minkä kokoinen tahansa, mieluummin kuitenkin parikiloinen, (ja sula) peittele se karkeaan merisuolaan, niin että se on kokonaan valkoinen. Laita uuniin 100 asteeseen (ei yhtään enempää) ja odottele tommoinen pari tuntia /kilo. Liha alkaa pukata nestettä ulos loppuvaiheessa (hieman). Kopauttele kopuraksi kovettunut suola pois ja anna paistin vetäytyä tinakuoressa puolisen tuntia. Leikkaa poikkisyyhyn terävällä veitsëllä. A' vot siinä paisti aidoimmillaan, ei tarvita ranskanpoikien viinejä tai muita hörpäkkeitä . Huono puoli on, että kastikkeen pohja on liian suolainen, mutta kunnon kotikokki keksii kyllä konstit tähänkin. Olen kokeillut myös naudan paahto- tai kulmapaistilla ja pelittää. Lihan maku on todella aito, kelpaa kylmänäkin leivän päälle. Possussa kannattaa olla tarkka kypsymisajan suhteen ( kypsyy vähän nopeammin) , muuten OK.

    • Paras!

      Eli rasvaista kermaa, oikeaa voita ja herkkusieniä ja sitten uuniin miedolle lämmölle ja pitkään haudutettuna niin tulee upeaa settiä!

    • Syömämies

      Yksi routapaistin ohje tässä ketjussa näkyy jo olevankin. Sen variaatioita löytyy lisää:

      http://www.google.com/search?q=routapaisti

      Meillä ei enää hirven parhaita paistipaloja muulla tavalla tehdäkään, kun on kerran menetelmä opittu!

      Meillä ei paistopussi ole ollut käytössä (jäinen paisti paljaana ritilälle) ja uunin lämpötila on ollut alusta pitäen vain noin 85 °C. Eikä sittenkään liian kypsäksi! (Viimeksi taisi lihalämpömittari osoittaa 65 °C ottaessani köntin uunista). Yö paistamisessa silti helposti kuluu (paistin koosta riippuen).

      Paistamisen jälkeinen marinadi (useampi tunti tiiviissä pussissa, jota käännellään silloin tällöin) on vaihdellut miten milloinkin (tav. olutta tai portteria, suolaa, soijakastiketta, valkosipulin kynsiä, katajanmarjoja, pippureita, rosmariinia jne. ihan fiiliksen mukaan), mutta aina on hyvvvää pukannut! Mehevänmureaa, kauttaaltaan roseenväristä, maistuvaa...

    • mummo

      No kuule itse laitan hirven jääpaistin ohjeella ja tulee tosi hyvä. Murea ja ei ole kuiva. katso ohje googlen kautta. JA EIKU SYÖMÄÄN:

    • voi teitä tolloja

      Aloittaja kysyi ohjetta vuonna 2007, joten ne hirvet on syöty ja kakattu aikaa sitten.
      Mummon kannattaisi aloittaa oma aihe asiasta ja vieläpä tuonne riista-palstalle.

      • Hirvestä ruokaa

        Kiitos mummolle ja muille kirjoittajille hyvistä hirviruokaresepteistä. Nyt alan kokkaamaan saamastani hirvikimpaleesta herkkuruoan :) Nam!


    • cokki

      Aromipataan puoleks vuodeks ja aivan mahtavaa ja mureeta tuli. Ei tarvi ees mausteita

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      149
      6459
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      32
      2312
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      187
      2089
    4. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1333
    5. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      82
      1263
    6. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      73
      1067
    7. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      24
      1047
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      25
      987
    9. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      44
      951
    10. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      10
      838
    Aihe