miten loimulohi

valmistetaan?

jos ostaa kaupan kala/lihatiskiltä loimulohta, niin onko se jo valmista vai pitääkö vielä jotenkin valmistaa? :)

10

10847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alkup...

      mikä olisi kyseisen kalan kanssa hyvää tarjottavaa?

    • veikkailen

      valmista liene. loimulohi tietääkseni tehdään niin että lohifilettä pidetään nuotion sivulla miedossa lämmössä niin että se ikäänkuin loimuttuu valmiiksi. tuon kanssa käy varmaan samat lisukkeet kuin muutenkin kalaruuan kanssa.

      • Vanha kokki

        Tavallisin kaiketi kirjolohi, jossain päin Suomea sitä kutsutaan myös ristiinnaulituksi. Levitä kala ja poista selkäruoto ja isot kylkiruodot. Voit suolata kalan etukäteen jos haluat. Ota koivuinen tai leppäpuinen lauta johon joko naulaat kalan sieltä täältä, tai kiinnität sen pienillä terävillä puutapeilla alustaansa. Tee nuotio sopivaan paikkaan ja laita lauta nojalleen poispäin vinoon, mutta kuitenkin miltei pystysuoraan, tukien sen siihen asentoon ja kala kohti valkeaa. Huolehdi etäisyydestä koko paahtamisen ajan, kala ei saa olla liian kaukana eikä liian lähellä, kokemus opettaa, aloita vaikka puolesta metristä ja katso mitä tapahtuu. Voitele kalan pintaa silloin tällöin voi-vesiliuoksella paahtamisen aikana, ettei se kuivu liikaa, etenkin jos kyseessä on vähärasvaisempi kala kuten siika. Tämä ei ole mikään pikaruoka, joten varaa aikaa, saat paremman tuloksen. Kokeilemalla opit parhaiten,mutta näillä ohjeilla pitäisi onnistua. Ole hyvä. Veikkaaampa että ensimmäinen kala ei muuta kaipaa,tulet napostelemaan sen sellaisenaan ystäviesi kanssa.


    • Vanha kokki

      Syötäväksi sellaisenaan tai lisukkeineen, joita valitset mielesi mukaan. Mutta jos sinulla on mahdollisuus tehdä se itse, niin ohessa on ohjeet.

    • kaikille...

      vastanneille :) ei muuta ku mutustelemaan :)

    • pelkkä ruoka:)

      Meillä on ollunna tapana viettää iltaa loimulohen kanssa. Kaveriporukalla mennään laavulle, tulille tai minne nyt voi pistää nuotion. Lohet lautaan nauloilla ja sopivan matkan päähän nuotiosta. Käden selkämyksellä on hyvä kokeilla lohen etäisyydeltä lämpätila. Pitäisi vähän aikaa kärsiä pitämään paikallaan. Valellaan välistä suolavedellä ja odotellaan kypsymistä. Oheistoimintana on kalojen vahtiminen oluen ja terävien nauttiminen sekä jutustelu hyvässä seurassa. Illan kohokohta on sitten kun lohet todetaan valmiiksi ja laudat pistetään kiertoon. Kalat syödään suoraan laudoista ja on varmasti parempaa, kuin jos kuskaisi ja laittaisi ne ruokapöytään.

    • .,.,.,.,.

      jos ostat loimulohta, on se jo loimutettu, eli valmista syötäväksi.

      Jos taas ostat raa'an fileen, pitää se "maustaa" ja kypsentää. Mausteeksi en suosittele muuta kuin suolaa oman maun mukaan.

      Oma tapani valmistaa on seuraavanlainen:

      Nypin ruodot pois kalapinseteillä. Sitten suolaa fileelle (itse käytän melko reilusti), mieluiten merisuolaa. Kala pakettiin (folio ja muovipussi) ja kylmään maustumaan 4-12 tunniksi. Poistan ylimääräisen suolan kalan pinnalta pyyhkäisemällä ja sitten varsinaiseen loimitukseen.

      Loimutuksessa minulla on käytössä Harvian loimusavustin, jota käytän melko paljon. Tiedän, ettei tämä kelpaa kaikkein fanaattisimmille loimulohen valmistajille, mutta minusta se on yksinkertaisesti paras! Kalaa kypsennentään ensin jonkin aikaa nahkapuolelta ja sitten käännetään varsinen kala loimuttumaan. Laitteella on helppo säädellä kalan etäisyys tulesta, eikä se näin ollen pääse palamaan.

      Hyvä loimulohi ei aina edes tarvitse mitään lisukkeita, mutta ruokaisen siitä saa usealla eri lisukkeella. Niitähän voi vaihdella, kuten muutenkin esim. grillauksen lisukkeita.

    • Grön

      Kerran unohtui jouluksi itse graavattu iso taimen file pakastearkkuun, kesälomalla sitten loimutin sen mökillä ja niin hyvää loumukalaa en ole koskaan syönnyt.

      • Vanha kokki

        Sillä sinulla on tosi hyvä pakastin.


      • lihaamies
        Vanha kokki kirjoitti:

        Sillä sinulla on tosi hyvä pakastin.

        Vanha Kokki

        Sulla on silmää....
        hyvä pakastin, säilyyhän rasvainen kala hyvin,
        kunhan nuotiolla saa riittävästi savua, ei maistu
        vanhentunut kalanrasva.

        terveisin

        lihamies


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3342
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3147
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      2546
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2528
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1943
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1840
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1455
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1320
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1179
    Aihe