Borssi ja seljanka

harrastelijakokki

Minulla joka en ole keittiöalan ammattilainen, ja eräällä kokin koulutuksen saaneella ja ravintolassa työskentelevällä alan ammattilaisella on pieni kiista koskien borssi ja seljanka keittoja.

Minä väitän, että borssi keitossa voi olla lihaa (voi olla myös ilmankin, aika usein onkin), ja että seljanka keitossa ei ole kalaa, paitsi jos kyseessä on kalaseljanka, jolloin se on kalakeitto. Vetoan kokemuksiini venäjällä ja baltian maissa, sekä siihen että tunnen joitakin venäläisiä ja virolaisia ja olen heiltä saanut reseptejä. Esim. minulle on sanottu, että borssikeittojen sisältö vaihtelee kaapin sisällön ja keittäjän mukaan (tietyt raaka-aineet kuten punajuuri tietysti ovat aina mukana).

Kokki-ystäväni taas on täysin varma, että borssi keitto on aina ilman lihaa (se on kasvissyöjien ruokaa) ja seljanka on aina kalakeittoa. Kokiksi hän on valmistunut kymmenen vuoden sisällä, eli ei kovin vanhentunutta tietoa luulisi olevan. Koulussa ovat näin opettaneet, ja työpaikallaan kysyi vielä työkavereiltaan asiasta ja samaa mieltä olivat.

Annetaanko kokki koulutuksessa todellakin noin väärää tietoa, vai onko suomessa kyseiset keittojen nimet vakiintuneet tarkoittamaan jotain muuta kuin alkuperäiset nimet?

Joko vihdoinkin saataisiin selvyys tähän, kun kumpikin meistä pitää aivan naurettavan jääräpäisesti kiinni omista näkemyksistään.

9

5286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vjatsheslav

      "Kokki"ystäväsi on väärässä - ja niin ollen ilmeisesti myös väärällä alalla.
      Asia on juuri niin kuin sinä toteat, ei lainkaan niin kuin tuo "kokki" väittää. Ilmankos Suomen ravintolakulttuuri menee vain huonompaan suuntaan, jos tuollaisia "kokkeja" valmistuu alan oppilaitoksista. Toivottavasti tämä sinun kaverisi on töissä vain jossain "Kittilän Teboilin baarissa" (anteeksi, kittiläläiset, tämä on vain sanonta!).

      • Vjatsheslav

        Lisään vielä seljankasta (ven. soljanka), että se voi kalaseljankan lisäksi olla myös lihaseljankaa, jolloin siinä tietenkin on kalan sijasta (erilaisiakin) lihoja. Seljanka-sana viittaa siihen, että keitossa on venäläistä suolakurkkua eli hapankurkkua.


      • Vanha kokki
        Vjatsheslav kirjoitti:

        Lisään vielä seljankasta (ven. soljanka), että se voi kalaseljankan lisäksi olla myös lihaseljankaa, jolloin siinä tietenkin on kalan sijasta (erilaisiakin) lihoja. Seljanka-sana viittaa siihen, että keitossa on venäläistä suolakurkkua eli hapankurkkua.

        Vahvistan. Taitaa kokkiystäväsi olla näitä uudenajan pikakokkeja, jotka lämmittävät mikrossa valmiit eines tuotteet. Sen voi tuollainen kokki vaikka lukeakin, että kala ja sen jalka.


      • Pottunenä
        Vanha kokki kirjoitti:

        Vahvistan. Taitaa kokkiystäväsi olla näitä uudenajan pikakokkeja, jotka lämmittävät mikrossa valmiit eines tuotteet. Sen voi tuollainen kokki vaikka lukeakin, että kala ja sen jalka.

        Venäjä on iso maa. Ympäri sitä tehdään ko keittoja hyvin monella tapaa.
        Tärkeä raaka-aine on kuitenkin venäläisten kurkkujen liemi jota käytetään liemenä seljankassa.
        Borssiin taas laitetaan tekijästä ja tottumuksista riippuen kaikkea lihaa ja makkaraa.


      • aika soppa
        Pottunenä kirjoitti:

        Venäjä on iso maa. Ympäri sitä tehdään ko keittoja hyvin monella tapaa.
        Tärkeä raaka-aine on kuitenkin venäläisten kurkkujen liemi jota käytetään liemenä seljankassa.
        Borssiin taas laitetaan tekijästä ja tottumuksista riippuen kaikkea lihaa ja makkaraa.

        Suomalaisilla on kummallinen päähänpinttymä, että seljanka olisi kalasoppaa. Kyllä olen Venäjällä saanut kalaseljankaa ja sieniseljankaakin, mutta ovat todella harvinaisia.
        Tavallisempi kalasoppa Venäjällä on uhaa. Yleensä seljanka on lihasoppa.
        Seljankaa ei vissiinkään voi tehdä ilman hapansuolakurkkuja ja hapankaalin lientä (rassol). Oliviit ja sitruunankuikaleet ovat tavallisia, mutta en usko niiden perinteisyyteen venäläisessä ruuassa, kapsiksesta puhumattakaan.

        Borssi on punajuuriliemi, eikä siinä yleensä ole paljon sattumia. Erikseen on olemassa kuumaa ja kylmää borssia.
        Suomessa jos joskus borssia on tullut vastaan, ei sillä ole muuta tekemistä venäläisen version kanssa kuin punertava väri.


      • sen salat
        Pottunenä kirjoitti:

        Venäjä on iso maa. Ympäri sitä tehdään ko keittoja hyvin monella tapaa.
        Tärkeä raaka-aine on kuitenkin venäläisten kurkkujen liemi jota käytetään liemenä seljankassa.
        Borssiin taas laitetaan tekijästä ja tottumuksista riippuen kaikkea lihaa ja makkaraa.

        suomeksi esim
        http://www.paakari.net/reseptit.php?id=92&cat=6
        http://www.bosoy.fi/ruohonjuuri/AdView.asp?ad_id=127&ad_category_id=&search=&
        Il,an lihaa ja kasvislimeen -vihannesruoka
        ja lihalla jokaiseen makuun


      • vanha kokki

      • vanha kokki
        aika soppa kirjoitti:

        Suomalaisilla on kummallinen päähänpinttymä, että seljanka olisi kalasoppaa. Kyllä olen Venäjällä saanut kalaseljankaa ja sieniseljankaakin, mutta ovat todella harvinaisia.
        Tavallisempi kalasoppa Venäjällä on uhaa. Yleensä seljanka on lihasoppa.
        Seljankaa ei vissiinkään voi tehdä ilman hapansuolakurkkuja ja hapankaalin lientä (rassol). Oliviit ja sitruunankuikaleet ovat tavallisia, mutta en usko niiden perinteisyyteen venäläisessä ruuassa, kapsiksesta puhumattakaan.

        Borssi on punajuuriliemi, eikä siinä yleensä ole paljon sattumia. Erikseen on olemassa kuumaa ja kylmää borssia.
        Suomessa jos joskus borssia on tullut vastaan, ei sillä ole muuta tekemistä venäläisen version kanssa kuin punertava väri.

        Tulkoon nyt vielä kerran selvitetyksi. Uhan ja Seljankan välinen ero on siinä, että uhaan ei tule happamia aineita eikä tomaattisosetta, sen sijaan runsaasti tilliä ja ruohosipulia. Seljankaa ei koskaan tehdä ilman hapankurkkua ja tomaattisosetta.
        Uha on erivärinen, sillä joskus siinä käytetään mausteena myös saframia. On myös lihaseljankaa, joka niinikään on hapan keitto. Borts reseptejä on varmasti satoja, ellei tuhansia, yhteistä niille on kuitenkin, että se sisältää aina kaalia ja punajuurta. Muut lisukkeet ovat melko vapaasti valittavissa. Saattaa olla ettei siinä ole muruakaan lihaa, yhtä aito se on vaikka siinä sitä olisikin, tai peräti makkaraa. Borts, samoin kuin seljanka nautitaan yleensä smetanan kera, uhaan ei smetanaa laiteta. Venäläinen keittiö tuntee laajalti hyviä keittoja ja keitot ovat siellä aina alkuruokina.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vain vasemmistolaiset rakennemuutokset pelastavat Suomen

      Kansaa on ankeutettu viimeiset 30+ vuotta porvarillisella minäminä-talouspolitiikalla, jossa tavalliselta kansalta on ot
      Maailman menoa
      19
      3335
    2. Persut huutaa taas: "kato! muslimi!"

      Persut on lyhyessä ajassa ajaneet läpi kaksi työntekijöiden oikeuksien heikennystä, joita se on aiemmin vastustanut. Pe
      Maailman menoa
      9
      2744
    3. Menen nyt koisimaan

      Ja en ehkä palaa tänne. Asia on nyt loppuunkäsitelty ja totuus tuli ilmi
      Ikävä
      28
      2364
    4. Olisiko sinulla

      Jonossa vaihtoehtoja, ehkä
      Ikävä
      41
      1659
    5. KL: Mari Hynynen avoimena - Jouni-rakkaan ja Joel-pojan välit ovat nämä!

      Mari Hynynen (ent. Perankoski) on naimisissa Jouni Hynysen kanssa. Marilla on edellisestä liitosta yksi lapsi, Joel Vola
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1374
    6. onko kaivattusi

      vaarallinen? :D
      Ikävä
      41
      1281
    7. Haluaisin rakastaa sinua

      Ja olla sinulle se oikea... Rakastan sinua 💗💗💗
      Ikävä
      8
      1255
    8. Oletko uhriutuja?

      vaikka itse olet rääkännyt toista ja aiheuttanut ties mitä toiselle.
      Tunteet
      52
      1203
    9. Missikohu edustaa nykyajan monimuotoisuutta

      Puolesta vai vastaan, saako esittää pilkkaavasti jonkun toisen ihmisen syntyperäisiä ominaisuuksia? Kadulla vastaan tule
      Sinkut
      258
      1080
    10. Apua pyydän

      Olen tyhmä, kun odotan, että mies lähettäisi viestin. Olemme kuitenkin väleissä ja viestejä on lähetelty. Minun aloitte
      Ikävä
      33
      1056
    Aihe